HABERLER>EGE
24 Kasım 2022 Perşembe - 11:32

Kanser projesine BM daveti... İzmirli Yiğit'ten büyük başarı!

İzmir Atatürk Lisesi 9'uncu sınıf öğrencisi Yiğit Kaan Kızlıer (16), 'Melatonin Kanser Hücrelerini Öldürür mü' adlı projesiyle 26 Kasım'da çevrim içi yapılacak Birleşmiş Milletler (BM) konferansına davet edildi. Kızlıer, 30 ülkedeki 100 proje sahibi öğrenci arasından seçilen tek Türk oldu.

Kanser projesine BM daveti... İzmirli Yiğit ten büyük başarı!

İzmir Atatürk Lisesi'nde eğitim gören Yiğit Kaan Kızlıer, 1,5 yılda hazırladığı projelerle farklı ülkelerden kazandığı altın, gümüş ve bronz madalyaların ardından 'Melatonin Kanser Hücrelerini Öldürür mü' adlı projesiyle BM konferansına davet edildi. Yaklaşık 6 aylık hazırlık aşamasının ardından projesiyle büyük başarıya imza atan Kızlıer, İzmir Atatürk Lisesi ve danışman öğretmeni Benal Hepsöğütlü'nün gurur kaynağı oldu.

30 ülkedeki 100 proje sahibi öğrenci arasından seçilen tek Türk olan Yiğit Kaan Kızlıer, projesiyle ilgili bilgi verdi. Kızlıer, geçen yıllarda literatüre giren bilgiye göre görme engelli bireylerin kanser olmadığını dile getirip, "Melatonin hormonunun meme kanseri üzerine etkisi araştırılmıştı. Biz farklı tip kanser hücrelerinde de çalışabileceğini göstermek için beyin kanser hücresi seçtik. Oldukça yaygın olan bir kanser hücresiydi. Deney aşamasında seçtiğimiz her gruba farklı dozlarda melatonin uyguladık. Uyguladığımız doz arttıkça kanser hücrelerinin ölümünün arttığını gözlemledik. Bu şekilde melatoninin meme kanseri dışında başka hücre tiplerinde de öldürücü etkisi olduğunu anladık" diye konuştu.

BM'ye birçok ülkeden başvuru yapıldığını anlatan Kızlıer, 26 Kasım'da çevrim içi gerçekleştirilecek konferansta projesini sunacağını belirtip, "Başvurumun ardından ilk aşamayı geçtikten sonra online toplantı yaptılar. Herkes kendi projesini anlattı. Sonuçlar açıklandı. Ben de seçildim. Konferansta tekrar projemi sunacağım. Bundan sonra bu araştırmalarımı hayvanlar üzerinde yapmak istiyorum çünkü insana uygulamadan önce hayvanlarda denenmesi gerekiyor. Hayvan çalışmalarında da etkili olabileceğini göstereceğim" dedi.

'DOKUZ EYLÜL ÜNİVERSİTESİ LABORATUVARINDA HAZIRLANDI'
İzmir Atatürk Lisesi'nin müdür yardımcısı ve kimya öğretmeni Hepsöğütlü, Yiğit'in çok başarılı bir öğrenci olduğunu vurgulayıp, "Yiğit iyi bir projeci. Sorgulayan bir öğrencimiz. Melatonin hormonuyla ilgili kaynak araştırmalarına baktığında görme engelli kişilerde kanser görülmediğini fark ediyor. Melatonin hormonu karanlıkta salgılandığı için kanser türlerine etkisini düşünüyor. Araştırmamızda meme kanserinde bununla ilgili çalışmalar olduğunu gördük. Öğrencimizin biyokimya üzerine çalışmaları var. Endonezya, Malezya, Hong Kong, ABD, Dubai, Kore gibi ülkelerden son 1,5 yıl içinde altın, gümüş, bronz madalyaları var" diye konuştu.

Yiğit Kaan Kızlıer'in Dokuz Eylül Üniversitesi laboratuvarlarını kullandığını anlatan Hepsöğütlü, daha büyük başarılara imza atacağına emin olduğunu aktararak, "Okulumuzun üniversitelerle karşılıklı proje iş birlikleri var ve protokol imzalıyoruz. Öğrencilerimiz yüzde 1'lik dilimin altında bir puanla gelip okulumuzu kazanıyorlar. Bizim de görevimiz onlara çalışma alanı hazırlamak, yol göstermek rehberlik etmek" dedi. (DHA)

 
İzmir derbisi Play-Off aşkına oynanacak
 
İzmir'in 'emlak kralı'nın çocukları şokta... Servet yok, 1,6 milyon borç var!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aydın'da kaçak göçmenler kurtarıldı
Aydın'ın Kuşadası ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurlarınca Türk kara ...
Can salında can pazarı!
Muğla'nın Marmaris ilçesi açıklarında, Yunanistan unsurlarınca Türk kara ...
İnternetten yapılan milyonluk vurguna 2 tutuklama!
Muğla'da, jandarma ekipleri tarafından düzenlenen 'Kıskaç' isimli operasyonda, ...
 
Bomba gibi patladı... Doğalgaz borusuna yıldırım düştü!
Manisa'nın Akhisar ilçesinde, yıldırımın düşen doğal gaz boru hattında ...
Aydın'da maden hırsızları yakalandı!
Aydın'ın Çine ilçesinde bir maden ocağından 49 kilogram kuvars taşı çaldığı ...
Aydın'da firari hükümlü yakayı ele verdi!
Aydın'ın Karpuzlu ilçesinde hakkında 9 yıl 15 ay 52 gün kesinleşmiş hapis ...
 
Korkunç kaza... Otomobille beton mikseri çarpıştı!
Aydın'ın Germencik ilçesinde otomobille beton mikserinin çarpışması sonucu 2 kişi yaralandı.
Uyuşturucu tacirleri yakalandı!
Aydın'ın Çine ilçesinde uyuşturucu bulunan otomobildeki 2 şüpheli gözaltına alındı.
Terör örgütü propagandası yapanlara darbe... 46 sosyal medya hesabı engellendi!
Aydın'da jandarma, terör örgütü propagandası yaptığı belirlenen 46 sosyal ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva