HABERLER>EKONOMİ
23 Nisan 2021 Cuma - 09:28

JES geldi, üreticiler isyan etti... Üzüm komada!

Jeotermal enerji santralleri, üzümüyle ünlü Alaşehir’e zarar vermeye devam ediyor. Alaşehir Ziraat Odası’nın Ziraat Mühendisi Dündar Yalçın, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın santrallere müdahale etmediği sürece tarıma verilen ararın devam edeceğini söyleyerek, “Müdahale olmadıkça bunlar aynı uygulamalara devam edecektir. Bu da üzümde rekolte düşüşüne, tarım arazilerinin bozulmasına sebep olacak” dedi.

JES geldi, üreticiler isyan etti... Üzüm komada!

Menduha Ceylan / EGEDESONSÖZ – Manisa’nın Alaşehir ilçesi bölgesinde yer alan jeotermal enerji santralleri tarımı, yeraltı su kaynaklarını kirletmeye devam ediyor. Bölgedeki üreticiler ve odalar santrallere karşı direniş gösterir ve hukuki mücadeleye devam ederken, santraller de toprak ve su kaynaklarına ağır metal salınımına, havaya ise buhar salınımına devam ediyor.

Toprağa geçen ağır metaller insan sağlığını ve tarımı oldukça olumsuz etkilerken, buhar salınımı ise üzüm bağlarında hastalıklara yol açıyor. Jeotermal enerji santrallerinin doğaya verdiği zarara dikkat çeken Manisa Ziraat Odası Başkanı İbrahim Demran’ın su kalitesindeki düşüş açıklamalarının ardından konuşan üzümüyle ünlü Alaşehir’in,  Alaşehir Ziraat Odası Ziraat Mühendisi Dündar Yalçın, üzüm bağlarına gelen zararları anlattı.

MASRAFTAN KAÇTILAR!
Alaşehir bölgesindeki jeotermal enerji santralleri hakkında çarpıcı açıklamalarda bulunan Yalçın, “İşletme sahiplerinin bazı masraflardan kaçarak yaptığı bir uygulamaydı maalesef. Sonuçta arazilerden çıkan ağır metal grupları genelde Gediz Çayı bölgelerine akışı oldu. Dolayısıyla suların kirlenmesine ve komşu arazilerinde bu ağır metaller sebebiyle zarar görmesine neden oldu. Hukuki süreçleri bütün bölgelerde devam etti” diye konuştu.

Yalçın, santrallerin kurulmadan önce vaatlerle geldiğini söyleyerek, “Bu santrallerin başlangıçta kuruluşunda kimsenin ses çıkarmamasının sebebi, Alaşehir bölgesinin ısınmasına ve seracılığın yaygınlaşmasına katkı yapacağı tarzında hareket ettikleri için acemilikten dolayı çok fazla müdahale edilmedi. Ta ki toprakların ağır metaller yüzünden bozulması dolayısıyla asmaların verim kaybı oluştu ve suların da kirlenmesiyle halkımız ve kurumlarımız daha sonra uyandı. Öyle bir şey ki her bir santralin yapması gereken 120 bin dolarlık masraf vardı, o dönemde onlar o masrafları yapmadılar. Masraftan kaçınmak için doğaya saldılar. Bizler de zararlarıyla karşı karşıya kaldık” dedi.

BAĞLAR HASTALANDI!
Yaz dönemlerinde, üzümlerin hastalıklara karşı hassas olduğunu ve bu dönemde yapılan buhar salınımlarının üzüme ciddi zararlar vererek hastalanmasına yol açtığını belirten Dündar, “Sıcaklık ve nem üzüm bağlarında hastalıkların ana kriteri. Üzüm bağlarında buhar salınımı sıcak havayla birleşince üzümlerin yapraklarının, tanelerinin üzerinde görsel olarak da kalıntı yaptı ve hastalık oluşumu yaptı. Mildiyo ve külleme dediğimiz hastalıklar görülmeye başladı üzümlerde. Dolayısıyla bu dönemlerde yoğun bir ilaçlama yapılmasına rağmen başarı elde edilemedi. Bu hastalıklar da üzümde tanelerin dökülmesine sebep oldu, bu da ekonomik bir zarardır. Kurum olarak da biz bunları takip ediyoruz” diye konuştu.

YENİ SANTRALLER KURMAYA ÇALIŞIYORLAR!
Kurum olarak üzüm bağlarına zarar veren jeotermal enerji santrallerinin kurulmasını engellemek yönünde çalışmalar yürüttüklerini aktaran Yalçın, “Geçen yıl yaklaşık 80-90 nokta daha çıkarılması söz konusuydu geçen yıl. Onlara karşı dava açtık, durdurulma kararı alındı. Tabi genelde bu tip firmalar güçlü firmalar olduğu için Türkiye’deki enerji açığının daha fazla olduğunu burada yaşanan tarımdaki kaybın enerjideki kayba göre daha fazla olamayacağını iddia ederek bastırıyorlar” ifadelerini kullandı.

“BAKANLIK MÜDAHALE ETMELİ”
Üzümde rekolte düşüşünün önümüzdeki yaz aylarında da görüleceğini sebebinin ise santraller olduğunu söyleyen Yalçın, “Bu yıl da yine bildiklerini okuyacaklar. Enerji Bakanlığı buna yukarıdan müdahale etmediği sürece bu tip salınımlarının yapılmaması yönünde karar alınmadığı sürece bunlar aynı uygulamalara devam edecektir. Bu da üzümde rekolte düşüşüne, tarım arazilerinin bozulmasına sebep olacak. Toprağın kirlenmesinden tutun da ilaç maliyetlerinin yükselmesine kadar her şey girdi maliyetlerinin artmasına sebep olacaktır. Bu da ciddi bir kayıptır üretici ve ülke tarımı açısından kayıptır” dedi.

 
Bayraklı’da 23 Nisan şenliklerinde muhteşem final
 
CHP'li Beko'dan 23 Nisan mesajı: Pandemiye rağmen coşkuyla kutlayacağız
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sabri Şengün 7 Haziran 2021 Pazartesi 08:34

Tarım yaşamın temelidir . Tarım alanlarımız halkımızın geçim kaynağıdır . Neden tarım alanlarımızı yok ediyorsunuz. Tarıma zarar vermek hem vatana hem tüm insanlığa ihanettir. JES ler kuracağınıza güneş ve rüzgar enerjisi santrallerine yatırım yapılsın .

Yorumu oyla      2      3  
Kendini piste bekliyoruz 23 Nisan 2021 Cuma 16:00

Geçenlerde bir yorumcu ( KSK'li) çevreye zararı olmadığını söylediği JES'e karşı çıkan köylüler için, ucuz kredi, traktör, kuklacı diye saçmalıyordu.

Yorumu oyla      2      3  
TC misafir 23 Nisan 2021 Cuma 10:31

Bazı şirketler sözümona doğal enerji($) üreteceğiz diye doğanın için etmeyi kendilerine hak görüyorlar birileri de doğanın içine edilirken tuvalet kağıdı uzatmayı da ihmal etmiyor. Alaşehiri iyi bilirim üzüm bağları yeşil bir örtü gibi kaplar bölgeyi oradaki çiftçi zaten büyük sıkıntıda. Yapmayın artık zaten Aydın'ın içine ettiniz yeter artık! Bu ülkede olmayacak yerlere olmayacak işler yapmak gelenek haline geldi paragöz rezil insanlar yüzünden

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ağabeyi konuştu: Bizi de vurup gitti!
Kripto para alım satımı yapılan Thodex’in sahibi Faruk Fatih Özer’in, ...
Kısa çalışma ödeneği kararı Resmi Gazete’de
Kısa çalışma ödeneğinin süresinin 30 Haziran 2021 tarihine kadar uzatılması ...
Büyükşehir’de toplu sözleşme düğümü çözüldü: İşçiye yüzde 21 zam!
İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN A.Ş ile Genel-İş arasında ...
 
TCMB: Faiz enflasyonun üzerinde tutulacak!
Özette, "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ...
'Sıkı duruş, oynaklıklara karşı önemli bir tampon'
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu Toplantısı'nın ardından bir açıklama ...
Selçuk Bayraktar'dan F-35 açıklaması
Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik açıklama yapan Selçuk ...
 
İzin ve prim desteğinde kapsam genişledi
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik ...
Piyasalarda yüksek ateş: Euro 10 TL'yi geçti!
Dolar 8,36 TL, Euro ise 10,05 TL'den işlem görüyor.
TÜİK açıkladı: Tüketici güveni nisanda azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),nisan ayı tüketici güven endeksini açıklandı. ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva