HABERLER>EKONOMİ
22 Nisan 2021 Perşembe - 16:24

Büyükşehir’de toplu sözleşme düğümü çözüldü: İşçiye yüzde 21 zam!

İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İZELMAN A.Ş ile Genel-İş arasında devam eden toplu iş sözleşmesi (TİS) uzlaşı ile bitti.

Büyükşehir’de toplu sözleşme düğümü çözüldü: İşçiye yüzde 21 zam!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Büyükşehir Belediyesi'nden otobüs, itfaiye, mezarlıklar ve İZSU'da görev alan yaklaşık olarak 7 bin personeli ilgilendiren toplu iş sözleşmesi sürecinde mutlu sona ulaşıldı.

TİS süreci için Genel-İş Sendikası 1 ve3 Nolu şubeler ile  Büyükşehir Belediyesi masaya otururken, TİS sürecinde anlaşma sağlanması üzerine, sendika üyeleri İZELMAN Genel Müdrülüğü önünde toplanarak anlaşmaya varılan süreci kutladı.

Düzenlenen toplantıda, DİSK Ege Bölge Başkanı Memiş Sarı, Genel-İş 1'nolu Sendika Başkanı Engin Topal, 3 No’lu Şube Başkanı Faruk Saral ve İZELMAN Genel Müdürü Burak Alp Ersen katılımcılara açıklamalarda bulundu.

SÖZLEŞMENİN İÇERİĞİ
Sözü alan DİSK Genel-İş 3 Nolu Şube Başkanı Faruk Saral, anlaşma sağlanan rakamlar ile ilgili bilgiler verdi. Saral, "2.5-3 aydan beri mücadele gösterip birlikte olduk. Tarihe geçecek TİS sürecini birlikte tamamladık. Bu daha başlangıç açıklamaya devam. Bu ön açıklama Tunç Başkanımızı ve müdürlüklerimizi ile önümüzdeki günlerde belediye önünde toplu bir kitlesel TİS yapacak. Ayni yardımlar konusunda burada mutabakata varmıştık, bunu bin 752 TL'lik sosyal yardımlarımızı bir bütün haline getirdik.  Yüzde 105 zam ile 3605 TL seviyesine getirdik. Aylık 300 TL Halkın Bakkalı'ndan alım hakkı kazandık.  Rapor teşviklerimiz vardı, bunlar aylık olsun dedik. 8-5 'de çalışanlar arkadaşlarımız rapor almazlarsa 2 yevmiye, dğer vardiyada çalışan arkadaşlarımız 3 yevmiye. Cumartesi günleri ise artık bayram olarak geçecek ve çift yevmiye olacak.  Genel zammı 15 ile başladık ve yavaş yavaş arttırdık. En son getirdiğimiz nokta ise yüzde 21.20 seviyesine getirmiş bulunuyoruz.  Yevmiyelerimiz 137 TL'den 172'ye getirildi. Tunç başkan geldiğinden beri eşit işe eşit üret demişti.  4 Kasım'da İZELMAN önünde yaptığımız basın açıklamasında ısrarla istediğiniz baka promosyonu bundan sonra sendika üyelerinin alnın akıyla hakkıdır.  Yaptığımız toplantılarda ne dediysek bugünde onu hayata geçirdik.  Bizler TİS taslağı oluştururken, eşit işe eşit ücret yaratılım dedik. TİS süreci bitenler protokolle 6 yıldan 5 yıla dayatanlar ve işçiye sürpriz diye sunanlar, biz basın yolu ile konuşmayız. Biz DİSK ve Genel-İş olarak örgütlü gücümüzle örgütümüze bakarak konuşuruz. Hodri meydan dediniz, bizde hodri meydan dedik. Bize hodrimeydan diye Belediye-İş sendikası üyelerine diyoruz, geçiremediğiniz maddeyi protokol adı altında çözmeye çalışıyorsunuz. Bunun üzerinden kaç pazar geçti? TİS sürecinde bize teklif edilenleri kendilerine teklif edilmiş gibi sunanlara hodri meydan diyoruz. Açık mikrofon ile işçiyi satanlara hodri meydan diyoruz” dedi.

25 YILLIK İZELMAN GEÇMİŞİNDE PROMOSYON TARTIŞMA KONUSU OLMUŞTUR ANCAK BU BUGÜNE NASİP OLDU
Genel-İş 1 Nolu Şube Başkanı Engin Topal ise, "Yaklaşık bundan 6 ay önce Belediye-İş sendikaları telefonla bizi arayarak masaya bizi davet etmişlerdi. Ancak bu 1 yıl içindi. O zaman da biz bunu yapmayın, işçinin hakkının kapılar arkasında pazarlık ederek satmayalım. Sarı sendika ile hep birlikte mücadele ediyoruz. Promosyon konusunda ise 25 yıllık İZELMAN geçmişinde promosyon tartışma konusu olmuştur ancak bu bugüne nasip oldu. Faruk başkanın  da dediği gibi ananızın ak sütü kadar helal olsun. Devasa bir sözleşme var önümüzde. İşyerlerinize, çalışma alanlarınıza daha çok sahip çıkarak bu kazanımlara sahip çıkın" diye konuştu.

İZMİRLİLERE DAHA ÇOK HİZMET ETMEK ZORUNDAYIZ
TİS süreci hakkında konuşan Burak Alp Ersen ise artık çalışanlara daha büyük bir görev düştüğünü söyledi. Ersen, "Bugüne kadar el ele kol kola omuz omuza çalıştık. Bu TİS'ten son bize daha fazla pay düşüyor. Daha fazla çalışmak ve emek harcamak zorundayız. Elimizdeki kıt kaynaklarla yapmış olduğumuz görüşmeler sonucunda inanıyorum ki Türkiye'deki en yüksek orandaki zammın alındığını düşünüyorum. Bugünden sonra daha çok çalışmak daha çok emek harcamak ve İzmirli hemşehirilerimize daha çok hizmet etmek zorundayız" diye konuştu.

BELEDİYE-İŞ’E ELEŞTİRİ
Söz alan DİSK Ege Bölge Temsilcisi Memiş Sarı, "Bu süreçten alnınızın akı ile çıktınız. Zorumuza giden, sınıfsal süreç için mücadele etmeyen sarı sendika için bir şeyler söylemek istiyorum. Bizi izlemeye devam edin. Ne zaman sosyal eksikleri tamamladık, koşa koşa belediyeye gittiler protokol yaptılar. Biz ne zaman 60 ikramiyeyi 112 ikramiye çıkardık, onlar halledemedi hemen protokol yapmaya gittiler. Bundan 3 ay önce açıkladılar, verdikleri mesaj orada, protokol nerde belediye iş sendikası? Biz fırsatçılık yapmayacağız. Biz üyelerimizden temsilcilerimizden aldığımız güçle TİS masasında noktayı koyacağız. Biz arka sokaklarda değil meydanlardayız. Kadınlara yapılan saldırılarda, toplumsal müdahalelerde, bu iktidarın mahvetmeye çalıştığı Türkiye Cumhuriyeti'nin yılmaz bekçileriyiz" dedi.

 
Pamucak Sahili’nde Dünya Günü temizliği
 
İzmir'in Çernobili için AK Parti'den hamle!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
TCMB: Faiz enflasyonun üzerinde tutulacak!
Özette, "Enflasyonda kalıcı düşüşe işaret eden güçlü göstergeler oluşana ...
'Sıkı duruş, oynaklıklara karşı önemli bir tampon'
Merkez Bankası, Para Politikası Kurulu Toplantısı'nın ardından bir açıklama ...
Selçuk Bayraktar'dan F-35 açıklaması
Türkiye'nin F-35 programından çıkarılmasına yönelik açıklama yapan Selçuk ...
 
İzin ve prim desteğinde kapsam genişledi
Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik ...
Piyasalarda yüksek ateş: Euro 10 TL'yi geçti!
Dolar 8,36 TL, Euro ise 10,05 TL'den işlem görüyor.
TÜİK açıkladı: Tüketici güveni nisanda azaldı
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK),nisan ayı tüketici güven endeksini açıklandı. ...
 
Açıklama yaptı: Hiç kimse mağdur olmayacak
Türkiye'de işlem yapan kripto para borsalarından Thodex'te iki gündür ...
Mehmet KARABEL yazdı... Madem ekonomi uçuyor, törenle soğan dağıtılır mı?
Mehmet KARABEL yazdı... Madem ekonomi uçuyor, törenle soğan dağıtılır mı?
Oda Başkanı Baransel: Yastık altında altın kalmadı
Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın "Yastık altındaki altınınızı bozdurun, çeşitli ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva