HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Mayıs 2023 Pazartesi - 19:15

İZSU Meclisi'nde 'denetçi' tartışması… Rapora oy çokluğu!

İZSU olağanüstü meclis toplantısında Denetçi Komisyonu tarafından hazırlanan 2022 raporu tartışmalara neden oldu. AK Partili meclis üyelerinin ret oyu verdiği rapor Meclis’ten oyçokluğu ile geçti.

İZSU Meclisi nde  denetçi  tartışması… Rapora oy çokluğu!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne bağlı İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) Mayıs olağanüstü genel kurul toplantısının ilk birleşimi gerçekleşti.

İzmir Büyükşehir Belediyesi Grup Başkanvekili Mustafa Özuslu yönetimindeki oturum Büyükşehir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu’nda yapıldı.

Oturumun ana gündemi 2022 yılı Denetçi raporu oldu.

‘KÖRLER SAĞIRLAR BİRBİRİNİ AĞIRLAR RAPORU!’
İlk olarak söz alan AK Partili meclis üyesi Erhan Çalışkan  “Uygulama olarak benim İZSU’yla ilgili yaptığım eleştiriler var. Genel anlamda yaptığım eleştirilerin en önemlisi İZSU’nun içine kapanık bürokratlarca yöneltilen bir kurum olmasını eleştirmiştim. Bugün gelen bütün önergelere bakın. Hepsinin arkasında yönetim kurulu üyelerimiz var. 5 tane üyemiz var. 4’ü aynı kurumun bürokratı, 1 tanesi de başkan. Bu denetim raporunu 4 yıldır burada oyluyoruz. Bu raporu gören, okuyan kaç meclis üyemiz var? Biz Büyükşehir Meclisi’nde gündem maddelerini 3 gün öncesinden ekiyle birlikte alıyoruz. Ama biz İZSU’da grup toplantısından önce alıyoruz. İlk defa talep ettim ve bu raporu okudum. Bizim denetçimiz iki tane büyükşehir bürokratımız. Yani körler sağırlar birbirini ağırlar. 2 belediye bürokratının başka bir kurumunu denetleyerek yazması gereken rapor bu mudur? Rapor; gittik, kontrol ettik, harcamalar, rakamlar bu kadar diyor. Son paragrafta da ‘Elektrik fiyatlarının yüzde 400 arttığını gördük’ diyor. Başka bir tespit yok. Bu raporda 41 tesisinizin çevre izin belgesi olmadığı için elektrik indirim teşvikinden yararlanamadığını görüyor musunuz? Göremezsiniz arkadaşlar. Çünkü bürokratınız aleyhinizde bir şey yazamaz. Bu eşyanın tabiatına aykırıdır. Yönetmeliğe göre 2 asil 2 yedek denetçi seçiyoruz. Bunların bürokrat olması şart değil. En şeffafı 2 bağımsız denetçidir. Tamam diyelim ki İZSU’nun içi görünsün istemiyorsunuz. Bu mecliste o kadar değerli meclis üyeleri var ki… Meclis üyelerimizin bu komisyonda denetimde olmasına engel bir madde mi var? Bu sistem tamamıyla kapalı kutu sistemidir. Bu sistem değişikliğe müsaade etmez, hataların görülmesine müsaade etmez. Bundan önceki 3 rapora ben de evet demiştim bu da benim kurum. Ama şimdiki raporu herkes biliyor ve buna evet demek sizin kusurunuz olacaktır” dedi.

Eleştiriler üzerine söz alan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili  Murat Aydın  “Bu yeni bir eleştiri olduğu için nedir diye bakmaya çalıştım. İZSU’nun çalışmalarını İSKİ’nin işleyişine dair kanuna göre yapıyoruz ve bu kanun 1981 tarihli. SUKİ’lerle ilgili merkezi hükümetlere kanun çıkarılması çağrısında bulunulmuştu. Erhan Bey’in eleştirisi prensipte haklı. Yönetim kurulunun atanması kanunda bu şekilde. Meclis üyelerini koyamazsanız. Yönetim kurulu üyeleri kamu görevlisidir ve maaş alırlar. Devlet Memurları Kanunu’na bağlıdır. Denetçi ataması yapıyoruz, denetim komisyonu değil. Bir kez daha dile getirelim, SUKİ’lerle ilgili bir kanuna ihtiyaç var. Eğer bir eksiklik varsa bunun da üzerine düşünmek isterim” dedi.

‘3 YILDA 1 TANE AKSAKLIK YOK!’
Tekrar söz alan AK Partili Meclis üyesi Erhan Çalışkan, İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı’nın denetçiyi dışarıdan atama hakkını olduğunu belirterek “Başkan isterse dışarıdan bile atar. Eğer sizin söylediğiniz doğru olsaydı, şirket yöneticilerine genel sekreterleri ve daire başkanlarını atayamazdınız. Büyükşehir şirketlerinde tamamen bürokratlar var ve hepsi Devlet Memurları Kanunu’na tabi. Evet bu kanunda eksikler var. Uygulamada var olmayan bir yetkiyi kullanmayız. Yönetim kurulu encümen görevi yapar. İZSU’da büyükşehir meclis genel kurulu, altında da yönetim kurulu ve idaresi vardır. Özel bir kanun var ve sizin elinize yetkileri vermiş. Başkan istediği şekilde atama yapabilir. Başkan şeffaflık üzerine o kadar çok söz söyledi. Şeffaf olmak için bir sürü karar da taleplerimize evet dedi. Ben şimdi prensipte itiraz ediyorum. İZSU’da meclisin karar alma mekanizması yok. Bu atananlar denetçi diyoruz. Denetçiler aksaklıklar varsa yazacak. Son 3 yılda bir tane aksaklık yok. Madem bir aksaklık yoksa denetlemeyin. Denetçiye verilen paraya yazık.” diye konuştu.

‘DENETİM DEĞİL DENETÇİ ATIYORUZ’
Yeniden konuşan İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın da Büyükşehir Meclisi adına zaten denetim işlerini yapıldığını hatırlatarak “Burada bahsedilen bir denetçi ataması. Şirket yönetim kurulları 657’ye tabi değiller. O yüzden meclis üyeleri şirket yönetim kurulunda yer alabilirler. İSKİ ile ilgili düzenlemede yönetim kurulu çok net bir şekilde belirlenmiştir. Denetçiler raporunu başkana sunar. Meclise özet bilgiler sunulur. Bu kurum için bir denetimdir. Başkan’ın da kimi atayacağını da kendisi takdir eder. Kurumun bilgi akışına göre hareket eder. Sayın meclis üyesi yasaları birbirine karıştırmış durumda.  Meclis üyeleri devlet memuru olamaz. Devlet memuru iken de meclis üyesi olamaz. Elimizde bir mevzuat var ona göre hareket ediyoruz. Belediye şirket yönetim kurulu ile İZSU yönetim kurulunu, encümeni bir tutamayız.” dedi.

‘RAPOR BİZE SUNULMUYOR’
AK Partili Meclis üyesi Hakan Yıldız da denetçi raporlarına ilişkin görüşlerinin aynı zamanda bir özeleştiri olduğunu belirterek  “Kanunda denetçiler bu raporun bir örneğini bilgi amaçlı bir başkana verirler. Raporu genel kurula sunarlar. Bir rapor görüşülecek ama bu raporu önceden görmemiz gerekir. Bugüne kadar bu şekilde getirdik ama bugün fark ettik ki bu rapor bize sunulmuyor. Bu raporu oluşturan unsurların kendi iç dinamiklerinde oluşturulmasına ilişkin. Rapora eksiklerin oluşturulması adına yapılır. Kanun maddesi çok net bu konuda. Bu eksikler ve hataları raporda görmüyoruz. Bizim 41 tane tesisimizin çevre izin belgesi yok. Bunlar olmadığı için elektrik teşviki alamıyoruz. Gün sonunda elektrik ücretlerinin yüksekliğine yer veriyoruz raporda. Ve çevre izin belgelerinin olmadığını ve bu yüzden teşvik alamadığımızı raporda göremiyoruz. Söylemlerin ve faaliyetlerin birbiri ile örtüşmesi gerekir. İZSU’nun daha bir seviyeye taşınması için daha objektif bir denetlenmeye ihtiyaç duyuluyor.” diye konuştu.

RAPORA OY ÇOKLUĞU
Konuşmaların ardından oylamaya geçildi. 2022 yılı Denetçi Raporu AK Partili ve MHP’li üyelerin ret oylarına karşın oy çokluğu ile Meclis’ten geçti.  Ardından yapılan oylamada ise 2023 yılı asil denetçileri belirlendi. Yine oy çokluğu ile İZSU denetçileri olarak Fatma Taşkent ile Gerçek Davran olarak belirlendi. Yedek üyelere ise Müslüm Can ve Merdiye Tunalı Yıldırım getirildi.

Ardından Başkanlık’tan gelen ilgili önergeler komisyonlara gönderildi.

 

 
AK Partili Yıldırım Oğan'ın desteğini değerlendirdi: Sinan Bey ile Tamamen aynı görüşlerdeyiz!
 
Kemal Kılıçdaroğlu Ümit Özdağ ile görüştü
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Vatandaş 22 Mayıs 2023 Pazartesi 20:22

Aynı TBMM gibi mecliste çoğunluğu olanlar her zaman galiptir...

Yorumu oyla      2      3  
Yaşar 22 Mayıs 2023 Pazartesi 20:01

Sevgili Akp''li meclis üyesi, eleştirdiğin hususta çok haklısın, lakin denetim anlamında Akp''nin yönettiği ülkeye ve bunun kurumlarına bir bak. Sayıştay, korkusundan CHP''li Belediyeler dışında Denetim yapamıyor, Kurumların İç Denetim Birimleri işlevsiz ve eli kolu bağlı durumda Devlet Denetleme Kurumunun ismini duyuyormusun? Teftiş Kurulları odalarına hapsedilmiş ve benzer örnekler. Ülke yönetimini denetimden azade hale getirdiler. Dolayısıyla İzsu''daki denetim yetersizliği için "böyle başa böyle tarak" diyip geçelim ve çuvaldızı Akp''ye batıralım

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Gaziemir’de dikkat çeken planlama… 1,5 milyarlık değer artış krizi!
Gaziemir Belediyesi’nin meclisinde tartışmalara neden olduktan sonra İzmir ...
İzmir'de depremzede dayanışması sürüyor
İzmirliler 6 Şubat depreminin yaralarını sarmak için depremzedelerle dayanışmayı ...
Büyükşehir duyurdu... Semt pazarlarına seçim ayarı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, esnaftan ve ilçe belediyelerden gelen talep ...
 
Soyer milyarlık yatırımları yerinde inceledi: Çeşme’nin geleceğini kurtaracağız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ...
İZSU’dan taşkın açıklaması… Doğalgaz çalışması ızgaraları tıkadı!
Karabağlar’da bugün sağanak sonrası yaşanan taşkın nedeniyle açıklama ...
Ödemiş’te 19 Mayıs coşkusu yaşandı 
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama etkinlikleri ...
 
Çilek kokulu festivale muhteşem final!
Menemen Belediyesi’nin ‘Çilek Tadında Festival’ sloganıyla 13’üncü kez ...
Aydın Büyükşehir Belediyesi, çalışanlarına büyük müjde!
Aydın Büyükşehir Belediyesi, çalışanlarının en düşük maaşı asgari ücretin ...
İZSU'dan yağış teyakkuzu!
İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri, İzmir’de öğle saatlerinde etkili olması ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva