HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
22 Mayıs 2023 Pazartesi - 16:04

Gaziemir’de dikkat çeken planlama… 1,5 milyarlık değer artış krizi!

Gaziemir Belediyesi’nin meclisinde tartışmalara neden olduktan sonra İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilen Gaziemir Akçay Caddesi üzerindeki 140 dönümlük sanayi alanının ticarete çevrilmesiyle ortaya çıkan 1,5 milyar TL’lik değer artış payı tartışmalara neden oldu. İlçe belediyesinin re’sen yaptığı planlama alanında İşadamı Sabri ve Mustafa Memur ile birlikte Vosmer Otomotiv, Selami Özpoyraz, Özgörkey Otomotiv ve Kuveyt menşeili Marbil Yapı gibi büyük şirketlerin arazileri yer alıyor.

Gaziemir’de dikkat çeken planlama… 1,5 milyarlık değer artış krizi!

EGEDESONSÖZ- İzmir’in Gaziemir İlçesi Akçay Caddesi üzerinde bulunan 140 dönümlük arazisin imar planlama çalışmalarıyla ilgili tartışmalar sürüyor. Gaziemir Belediyesi’nin meclis gündeminde ayrışmaya neden olan planlama kararı CHP’li meclis üyeleri başta olmak üzere AK Partili ve MHP’li üyeleri de bölerken karar İzmir Büyükşehir Belediyesi’ne gönderilmişti.

İmar ve Bayındırlık Komisyonu’nun gündeminde olan ve değerlendirmeye alınan planlama alanına ilişkin işleme karşı çıkan CHP’li Gaziemir Belediyesi meclis üyeleri toplantıda fikirlerini beyan etti. İlçede karşı çıktıkları konuyu takip eden isimlerin Büyükşehir’deki ihtisas komisyonu toplantısına gelerek çekincelerini ifade ettikleri öğrenildi. Bazı isimler, bölgedeki yeni planlama kararının hem yoğunluk artışına neden olacağını hem de Adnan Menderes Havalimanı Yolu üzerindeki Akçay Caddesi’nde trafik akışında sorun yaratacağını dile getirdi.

Gaziemir Belediyesi’nden geçip Büyükşehir gündemine gelen ilgili planlama kararına ilişkin arazide birçok mülk sahibi yer alıyor.  Yaklaşık 140 dönümlük bölgenin “sanayi” alanından “ticaret” alanına çevrilmesi öngörülüyor.  Güncel imar planlarına göre 0.50 emsale sahip olan bölgenin yeni imar planıyla emsalinin 1,5 seviyesine çıkartılması düşünülürken yaklaşık 50 bin metrekarelik inşaat alanı artışı dikkat çekiyor.

RE’SEN PLANLAMA KARARI
Gaziemir’de başlayan ve Büyükşehir gündemine gelen planlama alanının kamuya ayrılacak zayiatına ilişkin de tartışma yaşanırken talebin Gaziemir Belediyesi tarafından doğrudan meclis kararıyla Büyükşehir’e gönderilmesi “değer artış payı” sorununu ortaya çıkarttı. Planlama alanına ilişkin yapılan değerlendirme ve bölgesel emlak rayiç ölçümlerine göre artış payının 1,5 milyar TL’ye ulaştığı iddia edildi. Planlama talebinin bu şekilde kabul edilmesi halinde ortaya çıkan rakamın kamuya gitmeden doğrudan mülk sahiplerine kalabileceği ifade edildi.

Çevre Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın Temmuz 2020’de yayımlayarak yürürlüğe soktuğu imar planı değişikliğine dair değer artış payı yönetmeliğine göre uygulama imar planı olan yerlerde, taşınmazın meri plan koşullarındaki değer tespiti ile plan değişikliği sonrası değer tespiti arasındaki farkı ortaya konularak oluşan rakam kamuya alınıyor. Bir imar planı talebiyle ilgili; özel şahıs veya mülk sahibi aracılığıyla belediyeye isteğin iletilmesi halinde değer artış payı alınıyor. Sadece, ilçe belediyesi ya da büyükşehirin re’sen “kamu yararı gerekçesiyle” planlama yapması değer artış payının alınmasına engel oluyor.  Yönetmeliğe göre büyükşehir belediyesinin olduğu illerde; yüzde 25’i büyükşehir belediyesinin ilgili hesabına, yüzde 25’i ilgili ilçe belediyesinin ilgili hesabına, yüzde 25’i Bakanlığın dönüşüm projeleri özel hesabına aktarılmasını zorunlu kılıyor.

KİMLERİN ARAZİSİ VAR?
Söz konusu alanda,  İzmir iş dünyasının yakından tanıdığı isimler yer alıyor. AK Parti’de uzun yıllar siyaset yapan İl Genel Meclisi eski Üyesi Niyazi Memur ve kardeşi Sabri Memur’un ortaklığıyla kurulan MAPEKS Gıda Sanayi İhracat ve Ticaret A.Ş’nin hissedarı olduğu KMS Gayrimenkul Yatırım Şirketi bölgedeki en büyük arazi payına sahip… Mustafa Memur’un da hissesinin bulunduğu şirketin ayrıca bölgede AFA Elektronik isimli şirketle ortak parselleri yer alıyor.

İzmir’in tanınmış otomotiv şirketlerinden Özgörkey Otomotiv, Vosmer Otomotiv gibi şirketlerin de ayrı hisselerinin bulunduğu planlama alanında İzmir Ticaret Odası Meclis Başkanı Selami Özpoyraz’a ait Poyraz Otomotiv’in de arazisi yer alıyor.

Kuveyt uyruklu işadamlarının yer aldığı ve hissedarı olduğu Marbil Yapı Sanayi Şirketi,  Aksan Alışveriş Pazarlama,  Gürgün Büro Mobilya, Murat Batur, İffet Pekçay, Bayram Demir,  Vesile Hekimoğlu, Hasan Şimbil, Metin Kaya Gönül, gibi şahıs arazileri de planlama alanında bulunuyor.

 
Kılıçdaroğlu ile Özdağ bir kez daha görüşecek
 
'Yürütme denge ve denetimle gerçekleşecek'
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
izmir 24 Mayıs 2023 Çarşamba 07:26

ya Kardeşim yoğunluk diyor trafik yoğunluğu siz yol yapmıyor büyükşehir yoğunluk diyorlar yalan dan ... izmirde trafik yok bu büyükşehir beceriksiz yol yapmak istemiyor.. milleti alıştırmislar eeee yoğunluk var trafikte diye insanları kandırma derdinde.. ver bana yetki şu cahilliğimle bile nasıl yeni yollar yeni battı çıktı yapayım

Yorumu oyla      2      3  
Mustafa öge 23 Mayıs 2023 Salı 19:05

Klasik

Yorumu oyla      2      4  
Serkan Kokal 23 Mayıs 2023 Salı 12:03

Maşallah en büyük paya sahip olanlar da malûm!!! kara bulut gibi çöktüler memleketin üzerine toprak doyursun gözlerini

Yorumu oyla      2      4  
Üstün İzci 23 Mayıs 2023 Salı 11:33

0,50 emsal oranının 1,5 a çıkması yetmez doğrudan, 5.0 çıkarılmalı. Buradaki arsa sahipleri, ileride, 1,5 oranının artırılması için uğraşmak zorunda bırakılmamalı. Trafik yoğunluğunda, artış olacakmış, olursa olsun.

Yorumu oyla      2      4  
Osman Çınar 22 Mayıs 2023 Pazartesi 23:15

Allah gözünüzü doyursun

Yorumu oyla      4      6  
Vatandaş 22 Mayıs 2023 Pazartesi 21:10

Gaziemir Belediyesi çalışıyor... Anlayana...

Yorumu oyla      3      6  
Vahit 22 Mayıs 2023 Pazartesi 20:56

Arsa şahıs in para vermis almış artık şu yasalar değişmesi şart adamına göre muamele belediye lerde avantasiz iş dönmüyor onun için imar gelişim yatırım direk bakanlığa geçmesi 50 yıllık master plan yapılması şart yoksa bu başkanlar İzmire ihanet edenler hizmet veremiyor rüşvetin kralı dönüyor belediye çöp toplasın yeter bari onu yapsın

Yorumu oyla      7      3  
Levent Çağlarsu 22 Mayıs 2023 Pazartesi 20:43

Gaziemir belediye başkanı halil arda iktidara geldiği günden bu yana değişimini istediği rant planı, AKP'li bazı meclis üyeleri ile işbirliği yaparak mecliste 3 oy farkla kabul ettirdi. Sadece Gaziemir'i değil tüm İzmir'i etkileyecek imar rant planıdır. Plan alanında resmi zaiyat yüzde 45 olması gerekirken, kamu yararı gözeten bu zaiyat resmi oranının çok altında bırakılarak CHP, AKP işbirliği ile büyükşehir komisyonlarında görüşülmekte. mevcut arazinin sadece bir bölümünde düzenleme ile şark kurnazlığı yaparak diğer alanları emsal göstererek daha fazla imar rantı yaratarak kamu zararı oluşturan Halil arda ve yönetimi ilçemize ve İzmirimize ihanet etmektedir. İzmir için giriş Güney kapısı olan Gaziemir, Optimum ve Serbest bölge arasında oluşan trafiğin daha fazlası Havalimanı bölgesinden girişte İzmirliliri karşılayacaktır. İzmir in Güney çıkışı Optimum ve Serbest bölge kavşağında oluşan trafiği mumla arayacağımız bu düzenlemenin halil arda ve yönetiminin imar rantı arzusuna, isteğine ve talebine umarım duyarlı büyükşehir meclis üyeleri uymaz, izmir'e ihanet etmez.

Yorumu oyla      6      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de depremzede dayanışması sürüyor
İzmirliler 6 Şubat depreminin yaralarını sarmak için depremzedelerle dayanışmayı ...
Büyükşehir duyurdu... Semt pazarlarına seçim ayarı!
İzmir Büyükşehir Belediyesi, esnaftan ve ilçe belediyelerden gelen talep ...
Soyer milyarlık yatırımları yerinde inceledi: Çeşme’nin geleceğini kurtaracağız
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, İzmir Büyükşehir Belediyesi'nin ...
 
İZSU’dan taşkın açıklaması… Doğalgaz çalışması ızgaraları tıkadı!
Karabağlar’da bugün sağanak sonrası yaşanan taşkın nedeniyle açıklama ...
Ödemiş’te 19 Mayıs coşkusu yaşandı 
19 Mayıs Atatürk'ü Anma, Gençlik ve Spor Bayramı kutlama etkinlikleri ...
Çilek kokulu festivale muhteşem final!
Menemen Belediyesi’nin ‘Çilek Tadında Festival’ sloganıyla 13’üncü kez ...
 
Aydın Büyükşehir Belediyesi, çalışanlarına büyük müjde!
Aydın Büyükşehir Belediyesi, çalışanlarının en düşük maaşı asgari ücretin ...
İZSU'dan yağış teyakkuzu!
İZSU Genel Müdürlüğü ekipleri, İzmir’de öğle saatlerinde etkili olması ...
Tartışmalara neden olmuştu… Büyükşehir’den yeni ‘Uzundere’ satışları!
İzmirli depremzedelerin ikamet ettiği Uzundere'deki konutları satışa çıkarma ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva