HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Mayıs 2023 Cuma - 20:17

İZSU’da ‘Sünger Bob’ atışması… ‘Size kurban olsun, keşke hepimiz öyle olabilsek’

İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) 2022 yılı kesin hesap görüşmelerini gerçekleştirdi. AK Parti ve Cumhuriyet Halk Partisi arasında tartışmaların yaşandığı oturumda ise AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal ile CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın arasında 'Sünger Bob' atışması yaşandı

İZSU’da ‘Sünger Bob’ atışması… ‘Size kurban olsun, keşke hepimiz öyle olabilsek’

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir Su ve Kanalizasyon İdaresi Genel Müdürlüğü (İZSU) Mayıs ayı olağan meclisinin ikinci oturumunu gerçekleştirdi. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in yokluğunda meclis oturumuna Başkan Vekili Mustafa Özuslu başkanlık yaptı.

Yaklaşık 3 saat süren meclis oturumunun gündeminde ise  2022 yılı İZSU Kesin Hesap görüşmelerinde yaşanan tartışmalar damga vurdu.

AYDIN: İZMİR’İN ARTAN SU İHTİYACINI KESİNTİSİZ KARŞILIYOR
Kesin Hesap raporu ile ilgili ilk olarak söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, “İZSU Genel Müdürlüğümüz yatırımlarıyla, önemli projeleriyle suyu en iyi şekilde yöneten, yönetici kadrosundan sahada görev yapan personeline kadar özveriyle çalışan, emek veren çok değerli bir kurum. İZSU, kentin 30 ilçesinde her mahalleye ulaşarak vatandaşlarımızı suyla buluşturuyor. İzmir'in artan su ihtiyacını kesintisiz karşılıyor. Kentin en küçük yerleşimlerine içme suyu arıtma tesisleri kuruyor, yeni altyapı yatırımlarıyla İzmir'in içme suyu, atıksu ve yağmur suyu altyapısını güçlendiriyor. Son 4 yılda yapılan yatırımlarla aşırı yağışlarda kronik olarak su baskını yaşanan bölgelerde kalıcı çözümler üretildi. Yeni arıtma tesisleriyle birlikte büyüyen arıtma kapasitesi ile İzmir’in bu alanda Türkiye çapındaki liderliği pekiştirildi. Ancak bu konuda alınacak yolumuz, yapılacak işlerimiz var ve bunları da yapmaya devam edeceğiz. Hizmetlere erişimde fırsat eşitliği anlayışıyla şehrin en uzak noktasına, en küçük yerleşim birimine kadar içme suyu ve atıksu hizmetlerinin ulaşması sağlandı. İZSU, 2022 yılında da kentin yaşam standartlarını yükseltme hedefiyle birçok yatırım yaptı, çok önemli projelere imza attı. Vatandaşlarımızın yaşam kalitesini artırmak için, iklim krizi ve kuraklıkla mücadele etmek için, doğayı ve canlıları korumak için hayata geçirilen bu yatırımlarını sürdürdü” diye konuştu.

İZMİR’İN KOKU SORUNU ÖNEMLİ ÖLÇÜDE ÇÖZÜLDÜ
İzmir’in koku sorununun önemli ölçüde çözüldüğünü ifade eden Aydın, “İzmir bir liman ve körfez kenti. Tarih boyunca İzmir körfezi hem İzmir hem de Ege Bölgesi için önemli bir alan. İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU için İzmir Körfezi önemli çalışma alanlarından birisidir. İZSU Körfezin temizliği, yaşayan bir körfez oluşturma konusunda yatırımlarını 2022 yılında da sürdürdü. İzmir körfezinin temizliği ve canlılığı hem şehir için, hem körfezde yaşayan canlılar için hem de şehrin ticareti için önem taşıyor. Körfezdeki kirlilik körfezdeki canlıların yaşamını olumsuz etkilediği gibi koku sorunu gibi şehir halkının yaşam kalitesini olumsuz etkileyen sonuçlara da yol açıyor. İZSU özellikle son üç yılda bu sorunun giderilmesi için önemli faaliyetler ve büyük yatırımlar yaptı, yapmaya da devam ediyor. İZSU Genel Müdürlüğü, körfezimizin temizlik sürecinin devamı ve varlığının sürdürülebilir kılınması, çevresindeki doğal yaşamın sürekliliği için önemli projeleri hayata geçiriyor. İzmir Büyükşehir Belediyesi, tertemiz bir körfez ve sıfır koku için seferber olmuş durumda. Bu kapsamda şu ana kadar birçok önemli proje hayata geçirildi. Körfez odaklı çalışmalar kapsamında şu ana kadar yaklaşık 2,5 milyar liralık yatırım yapıldı. Tüm bu yatırımlar sayesinde İzmir’in koku sorununu önemli ölçüde çözüldü, bu yıl sorunun önemli ölçüde azaldığını hep birlikte göreceğiz” dedi.

4’NCÜ FAZ ARITMA ÜNİTESİNİN YAPIM ÇALIŞMALARINA EN KISA SÜREDE BAŞLANACAK
Körfezin temizliği için Çiğli Atık Su Arıtma Tesisinin varlığı son derece hayati olduğunun altını çizen Aydın, “Bu bilinçle 2000 yılından beri işletmede olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisinde Genel Revizyon inşaatı başlatıldı. Bu inşaat Temmuz 2023’te tamamlanacak. Bu kapsamlı çalışma İzmir'in nüfusunun yüzde 70’ine hizmet veren tesisin yıllara bağlı oluşan bakım onarım eksikliklerinin tamamlanmasını ve arıtma suyunun veriminde yüksek artış sağlanmasını hedefliyor. Büyük Kanal Projesi kapsamında inşa edilen ve 2000 yılından bu yana 7 gün 24 saat kesintisiz olarak çalışan tesis günlük 604 bin 800 metreküp kapasiteyle ve 3 faz olarak hizmet veriyor. Ancak nüfus artışına bağlı olarak artması öngörülen atık su debisinin karşılanması ve mevcut arıtma veriminin sürdürülebilirliğinin sağlanması için mevcut fazlara ek olarak 4. fazın devreye alınmasına ihtiyaç duyuluyor. İZSU Genel Müdürlüğü, 4. Faz yapım ihalesini 24 Nisan’da gerçekleştirdi. 4. Faz arıtma ünitesinin yapım çalışmalarına en kısa sürede başlanacak ve yeni ünite ile günlük 216 bin metreküp ilave kapasite elde edilecek. Mevcut üç fazın revizyonu ile birlikte artacak verimliliğin yanı sıra 4. Fazın yapımının tamamlanması ile tesisin kapasitesi büyümüş olacak. Yağmur suyu kanallarının yapımı ilerledikçe arıtma tesisine giren su miktarının azalacağı da düşünülürse artacak arıtma kapasitesi ile ileri biyolojik arıtmada sahip olduğumuz Türkiye liderliğini pekiştireceğiz” diye konuştu.

256 BİN 124 TON ATIK MALZEME ÇIKARILDI
1 yıl içerisinde dere yataklarından toplam 256 bin 124 ton atık malzeme çıkarıldığının altını çizen Aydın, “Kentin çevre sorunlarını çözüme kavuşturmak için derelerde gerçekleştirilen ıslah ve temizlik çalışmaları büyük önem arz ediyor. Körfez’e akan derelerin dere çıkış ağızlarında tarama çalışması yapılıyor. Kokuya neden olan malzemeler alandan uzaklaştırılıyor. İZSU, Bornova Deresi, Bostanlı Deresi, Peynircioğlu Deresi çıkış ağızlarında 420 bin metreküplük tarama çalışmasını tamamladı. İZSU, 2022 yılında 24 kilometrelik dere hattında ıslah çalışmasını tamamladı,  544 kilometrelik dere hattında ise bakım ve temizlik çalışması yaptı. 1 yıl içerisinde dere yataklarından toplam 256 bin 124 ton atık malzeme çıkarıldı. Kapsamlı bir proje ile Çiğli Atatürk Organize Sanayi Bölgesi Deresi rehabilite edildi. Gerçekleştirilen temizlik çalışması ile dere yatağında biriken atıklar temizlendi, bölgede oluşturulan alternatif yaşam alanı korundu. Devam eden çalışmalarla ise 2023 yılında dere yataklarında taşkın kontrolünün sağlanması amacıyla; Urla, Seferihisar, Çeşme ve Bayındır ilçelerinde 12 derede projelendirilen toplamda 8 bin 200 metre uzunluğunda dere ıslah imalatı gerçekleştirilecek. Küçük Menderes Havzasında yer alan 7 ilçede ise 2 bin 600 metre uzunluğundaki dere ıslah çalışması yapılarak taşkınların önüne geçilecek. Kronikleşen bölgelerde kalıcı çözümler üretilecek. Tüm bu yatırımlar dediğimiz gibi körfezin temizliği ve kentte zaman zaman ortaya çıkan koku sorununun önüne geçmek için hayati önem taşıyor. İZSU, 2,5 milyar liralık yatırımının ardından Yaşayan Körfez hedefi ile projelendirdiği ve ihale aşamasındaki olan işleri kapsamında ise yaklaşık 8 milyar liralık daha yatırım yapmaya hazırlanıyor” dedi.

YENİ BİR DEŞARJ HATTI PLANLANIYOR
İzmir Körfezi’nin üzerindeki baskıyı azaltmak amacıyla Çiğli Atık Su Arıtma Tesisine yeni bir deşarj hattı planlandığını belirten Aydın, “Hattın uygulama projeleri tamamlandı. Ege Üniversitesi ve İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü akademisyenleri tarafından ekolojik ve hidrojeolojik değerlendirme raporları hazırlanıyor. En kısa sürede deşarj hattının taşınması işlemi için ihaleye çıkılacak. İzmir Körfezi’nin üzerinde oluşan baskıyı azaltmak; koku sorunu ve kirliliğin önüne geçmek için çok önemli bir adım. Bu projeyle tuzluluk kaynaklı ekolojik zararın giderilmesi için arıtılmış tatlı sular, Eski Gediz yatağına verilecek. Böylelikle, iç körfeze yönelik kirlilik baskısı ve bölgesel koku sorunu da giderilecek. Bir diğer önemli proje ise, Çiğli Atık su Arıtma tesisinde yer alan çamur stok sahalarının rehabilitasyonu 1 milyon metrekare alandaki yaklaşık 2.5 milyon metreküp çamurun yerinde rehabilitasyonu için İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü akademisyenleri tarafından teknik uygunluk raporları hazırlandı. Bakanlık onayının gelmesi sonrasında imalatlara başlanacak. Ayrıca tesisin mevcut çamur çürütme ve kurutma ünitesi rehabilite edilecek ve kapasitesi artırılacak” dedi.

İZMİR ATIK SU ARITMA YÖNETİMİNDE LİDER
İzmir’in atık su arıtma yönetiminde Türkiye'nin lider kenti olduğunu vurgulayan Aydın, “Çünkü İZSU Genel Müdürlüğü, İzmirlilere ulaştırdığı suyun, su ekosistemine ve çevreye zarar vermeyecek şekilde doğaya dönüşünü sağlamak için azami çabayı göstermektedir. İzmir'in farklı kapasitelerde, mevsimsel ihtiyaçlara uyum sağlayabilen ve modern 70 adet atık su arıtma tesisi, yüzde 97,2 ileri biyolojik atıksu arıtma oranı ve atık su altyapı yatırımları ile atıksu yönetiminde Türkiye'nin lider şehri oluşu elbette İZSU Genel Müdürlüğü’nün gösterdiği bu çabanın sonucudur. Bu oran diğer iki büyük kentimiz olan Ankara’da yüzde 19, İstanbul’da ise yüzde 39 olarak seyrediyor. Biz; doğası, çevresi, havası temiz bir İzmir hedefliyoruz. İZSU Genel Müdürlüğümüz kendi sorumluluk alanında doğamızın, su kaynaklarımızın korunması konusunda gerçekten önemli yatırımlar yapıyor, tesisler işletiyor” ifadelerini kullandı.

YAKLAŞIK 9 KİLOMETRE ATIK SU HATTI İMALATI YAPILACAK
Atık su arıtma çalışmaları kapsamında yapılan yatırımlardan söz eden Aydın, “Daha yaşanabilir, daha temiz bir İzmir hedefiyle hayata geçecek projelerden biri de Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin kapasitesinin arttırılması projesi. Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisi’nin hizmet verdiği alanda tesisin hizmete alındığı tarihten günümüze kadar geçen süreçte bölge nüfusunda elbette büyük bir artış meydana geldi. İZSU, artan nüfus ve atık su miktarı nedeniyle mevcut atık su arıtma tesisinin alana hizmet etmekte zorlanır hale geldiğini tespit etti. Tesisin faaliyet gösterdiği 20 yılı aşkın sürede mekanik ve inşai olarak revizyona ve kapasite artışına ihtiyaç duyulması nedeniyle gerekli proje çalışmalarına başlandı. Bu yıl içerisinde ihaleye çıkılacak ve bu önemli proje hayata geçirilecek. Ayrıca Çiğli Atıksu Arıtma Tesisine giden Narlıdere Altıevler ve Huzur Mahallelerinde hizmet veren mevcut kollektör hattı yeni bir çalışmayla, Çiğli yerine Güneybatı Atıksu Arıtma Tesisine yönlendirilecek. Böylece Bakü Bulvarı, Sahilevleri ve diğer atık su hatlarından gelen yük azaltılarak oluşan taşmaların ve koku sorunun önüne geçilecek. Mevcutta yer alan atıksu hattının gerekli kısımları da yenilenerek toplamda 5 kilometrelik güzergahta yapılacak çalışmayla yaklaşık 9 kilometre atık su hattı imalatı yapılacak” dedi.

YAĞMUR SUYU ALTYAPISININ EKSİKLİĞİ OLDUĞUNU…
Körfez’de yaşanan koku ve kirliliğin ana kaynaklarından birinin yağmur suyu altyapı eksikliğinden kaynaklandığını söyleyen Aydın, “Körfezdeki kirlilik ve kokunun ana kaynaklarından birinin yağmur suyu altyapısının eksikliği olduğunu daha önce hem kurum yetkililerimiz hem de Sayın Tunç Soyer birçok kez ifade etmişti. Birleşik sistem çalışan kanalizasyon ve yağmursuyu hatlarının ayrıştırılması, yağmur sularının kirlenmeden doğrudan Körfez’e ulaşması için büyük önem taşıyor.4 yıldır bu alanda önemli yatırımlar yapan kurumumuz, kent genelinde hizmet veren 740 kilometrelik yağmur suyu hattını etkin ve verimli şekilde yönetmek amacıyla kesintisiz çalışıyor ve birleşik sistemin ayrıştırılması için yatırımlarına devam ediyor. Konak, Bayraklı, Çiğli, Karşıyaka, Buca, Bornova, Karabağlar ilçeleri başta olmak üzere birçok metropol ilçede yağmursuyu ayrıştırma projeleri hayata geçirildi.  Sadece 2022 yılında 75 kilometre uzunluğunda ayrıştırma hattı imal edildi. Böylece İZSU’nun 2019 yılından bu yana kentin altyapısına kazandırdığı ayrıştırma hattı 220 kilometreyi buldu. Bayındır ve Menderes ilçelerinde imalatlar tamamlandı. Urla’da ayrıştırma imalatları halen devam ediyor. Projelendirilen yeni işler kapsamında da Bergama, Menemen, Torbalı, Pancar ve Gümüldür’de yeni imalatlara en kısa sürede başlanacak. Bu kapsamda sadece 2023 yılı içerisinde 270 kilometre daha ayrıştırma hattı imalatı yapılacak. İzmir genelinde başlatılan yağmur suyu ayrıştırma yatırımları körfez için olduğu kadar sel ve taşkınların önlenmesi için de hayati önem taşıyan yatırımlar” diye konuştu.

168 YENİ İÇME SUYU SONDAJ KUYUSU İÇİN ÇALIŞMALAR SÜRÜYOR
168 yeni içme suyu sondaj kuyusu çalışmalarının devam ettiğini belirten Aydın, “İZSU, 30 ilçede yaşayan tüm vatandaşlarımızı kuraklık ve iklim krizinin olumsuzluklarından korumak için alternatif su kaynakları sağlamaya devam ediyor.  Bu kapsamda 46 yeni içme suyu kuyusunu İzmirlilerin hizmetine açan İZSU Genel Müdürlüğümüz, kent merkezi, Küçük Menderes, Yarımada ve Gediz havzalarına hizmet verecek 168 yeni içme suyu sondaj kuyusu için çalışmalarını da sürdürüyor” ifadelerini kullandı.

KÖTÜ KOMŞU MAL SAHİBİ YAPARMIŞ
İZSU’nun girdi maliyetlerinin azaltılması için yoğun çaba sarf ettiğini vurgulayan Aydın, “Kötü komşu mal sahibi yaparmış. Ekonominin kötü yönetilmesinin yarattığı maliyet artışları bizi kendi başımıza çaresine bakma konusunda daha çok çalışmaya yöneltiyor. Bu kapsamda İZSU girdi maliyetlerinin azaltılması için de yoğun çaba sarf ediyor. Hepimizin bildiği gibi tüm dünyada yaşanan küresel ekonomik krizin ülkemize de olan etkileri ve yine ülkemize has ekonomik sorunlar nedeniyle kamu-özel tüm sektörler ciddi sorunlarla karşı karşıya bulunuyor. Gerek yüksek enflasyon gerekse de dövizde yaşanan oynaklık, tüm sektörlerin geleceğe yönelik sağlıklı öngörülerde bulunabilmesini ve buna göre gelecek planları yapmasını güçleştiriyor. İZSU, artan enerji maliyetleri, demir, çimento, içme suyu borusu gibi girdilerimizin maliyetlerindeki çok yüksek artışlara rağmen yatırımlarına hiç durmadan devam ediyor. Çünkü maliyetleri azaltmak için de birçok önemli proje hayata geçiriliyor. İZSU Genel Müdürlüğü, ülkenin ekonomik koşulları nedeniyle bütçe kaynakları ve kurumsal kapasitenin daha verimli kullanılmasını sağlayacak yöntemler geliştiriyor" dedi. 

1,5 MİLYAR TL’Yİ BULAN YILLIK ENERJİ MALİYETİNİN…
İZSU’nun işletmede olan tesislerinde yılda yaklaşık 410 milyon kwK elektrik enerjisi tükettiğini ifade eden Aydın, “Yakında tamamlanacak olan HES ve GES santrallerinde 32 milyon kWk enerjiyi kendisi üretmeye başlıyor. Bunun bize getirdiği rakamsal karşılığa bakarsak; 1,5 milyar TL’yi bulan yıllık enerji maliyetinin sadece bu santraller sayesinde yüzde 7’sini yani 100 milyon TL’sini yenilenebilir enerji kaynakları ile karşılayacağız. İZSU, 2024 yılında toplam 2 MW RES, 2 MW HES ve 15 MW GES olmak üzere toplam 19 MW kapasiteli yenilenebilir enerji santralinin izin ve projelendirme ve kurulum çalışmalarını tamamlamayı planlıyor. Böylece 2024 yılı sonuna kadar toplam yaklaşık 36 MW kapasiteli yenilenebilir enerji santrali sayesinde yaklaşık 70 milyon kWh elektrik üretimi ile tüketilen elektriğin %17’si yani 242 milyon lirası yenilenebilir enerji ile karşılanmış olacak. Uzun dönem planlamalar kapsamında önümüzdeki 5 yıl içerisinde ise toplam 5 MW HES, 62 MW GES ve 10 MW RES kurulumunun tamamlanarak toplam 77 MW kapasiteli yenilenebilir enerji santraline ulaşılması ve toplam tüketimin yüzde 48’inin yenilenebilir enerji kaynakları ile sağlanması hedefleniyor. 

Kayıp kaçak oranlarının azaltılması için yapılan çalışmalardan da söz eden Aydın, “Belediyemizin ve İZSU Genel Müdürlüğümüzün en önem verdiği konulardan bir diğeri ise su kayıp kaçaklarını azaltmak. Özellikle çevre ilçelerimizin eskiyen ve su kayıp kaçaklarına neden olan içme suyu şebekeleri çok önemli ve büyük yatırımlar kapsamında yenileniyor. Su kayıp kaçakları ile mücadele kapsamında İzmir’in tamamında eskiyen ekonomik ömrünü yitirmiş kayıp ve kaçaklara neden olan hatların yenilenmesi çalışmaları yürütülüyor.5216 ve 6360 sayılı yasalar ile İZSU’nun yetki alanları içerisine dahil edilen ilçelerde daha önce özel idare tarafından yapılan ve artık kullanılması hem ekonomik kayıplara neden olan hem de insan sağlığını tehdit edebilecek hatlar tek tek yenileniyor. Ve elbette kentimiz su şebekelerinin yenilenmesinin olumlu sonuçlarını alıyor.2019 yılında su kayıp kaçak oranımız yüzde 30,69 iken yaptığımız içme suyu hattı imalatları ve yenileme çalışmaları sayesinde bu oranı şu anda yüzde 28,31’e düşürdük” dedi.

BU EMEĞİ HİÇBİRİMİZ YOK SAYAMAYIZ
11 merkez ilçede su kayıp kaçaklarının ortalaması yüzde 27,95 olduğunu belirten Aydın, “30 ilçede ise yüzde 28,31.Bir başka çarpıcı sonucu da paylaşmak istiyorum; Türkiye genelinde illerimizde kayıp kaçak ortalaması ise yüzde 33,54.Kentimiz bu oranla Türkiye ortalamasının oldukça altında. Çünkü sadece 2022 yılında kentin içme suyu ağına 563 km şebeke hattı ekledik. 563 kilometrelik bu uzunluk İzmir’den Ankara’ya kadar yolun mesafesine denk geliyor. Bu emeği hiçbirimiz yok sayamayız.  Dediğimiz gibi bu yatırımlar sadece metropol ilçelerle sınırlı değil. İZSU, yapılan dev yatırımlarla çevre ilçelerimizi de güçlü bir altyapıya kavuşturarak bu bölgelerdeki kayıp kaçak oranlarını büyük oranda düşürdü. Örnek vermem gerekirse;Çeşme’de 40,91 olan su kayıp kaçak oranı 24,40’a düştü. Foça’da 57,64 olan oran su kayıp kaçak oranı 42,06’ya düştü. Kiraz’da 49.16 olan oran su kayıp kaçak oranı 40,60’a düştü. İZSU, kayıp kaçak oranlarının düşürülmesinin su kaynaklarımızın korunması ve su temini maliyetlerinin düşürülmesi konusunda öneminin bilinci ile kayıp-kaçaklar konusunda ciddi bir mücadele veriyor. Özellikle imalat çalışmalarının başladığı ilçelerimizde çalışmalar tamamlandığında kayıp kaçak oranları daha da azalacak” diye konuştu.

İZSU’YA MALİYETİ 47 MİLYON LİRA
İZSU’nun yüksek artışlara rağmen uygun fiyatlarla su ulaştırmak için mücadele ettiğini söyleyen Aydın, “Belediyemiz biraz önce de bahsettiğim maliyetlerdeki yüksek artışlara rağmen hem yatırımlarına devam ediyor, hem de vatandaşlarımıza daha uygun fiyatlarla su ulaştırmak için de mücadele etmeye devam ediyor. Bu kadar artışa rağmen maliyetin altında su satışı yapıyor. İZSU Genel Müdürlüğü, 2023 yılının Ocak ayında 2 milyondan fazla abonesine yüzde 7 indirim yapma kararını kamuoyuyla paylaştı. Mahalle statüsüne geçen köy ve beldelerde uygulanan yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarifelerin Sayıştay raporları doğrultusunda kaldırılması sonrası, 6360 ve 5216 sayılı yasalarla görev alanına giren yerleşimlerdeki indirimli su tarifeleri zorunlu olarak kaldırıldı. İZSU, bu yeni düzenleme ile oluşacak gelir artışını kent genelindeki abonelere indirim olarak yansıtma kararı aldı. Konut ve konut dışı abonelerin ilk kademe su tarifelerinde yüzde 7 oranında indirim yapıldı. 12 Mart tarihinde ise resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe giren yasa kapsamında, mahalle statüsüne geçen köy ve beldelerde uygulanan yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarife uygulamasını yeniden uygulamaya konuldu. Tarife değişikliği 1 Ocak tarihinden itibaren geçerli olarak geriye dönük uygulandığı için Şubat ve Mart ayında tahsil edilen indirimsiz faturalardaki fazla tutarlar da sonraki ayların faturalarından düşüldü. Yürürlüğe giren yeni düzenleme ile kırsal mahallerde yüzde 50 ve yüzde 75 indirimli tarife uygulamasına yeniden geçen İZSU Genel Müdürlüğümüz, söz konusu indirim geri gelmesine rağmen, yaklaşık 2 milyon abonenin faydalandığı yüzde 7 indirimi de geri çekmedi. Sadece 125 bin aboneye uygulanan alacak yüklemenin İZSU’ya maliyeti 47 milyon lira” diye konuştu.

BU AÇIK BİR HAKSIZLIKTIR
Aydın son olarak ise, “İZSU tüm bu maliyet artışına rağmen vatandaşları mağdur etmemek için mücadele etmeye devam etti. Çünkü belediyemiz tüm vatandaşlarımıza kamu hizmeti verdiğinin bilincinde. Suyun temel bir ihtiyaç maddesi ve insani bir hak olduğunun bilincinde… Bu yüzden kar amaçlı üretim yapmıyor. Şunu bir kez hatırlatmak isterim: Kamu hizmeti yapan, resmi bir kuruluş olan ve temel ihtiyaç olan suyu üreten, dağıtan ve arıtan İZSU kullandığı elektrik için sanayi tesisi tarifesi üzerinden ödeme yapıyor. Bu açık bir haksızlıktır. Daha önce de söylediğimiz gibi enflasyon frenlenir, girdi maliyetleri düşürülürse, belediyelerin su ve kanalizasyon idarelerine birer ticari işletme muamelesi yapılması uygulamasına son verilirse su ücretlendirmeleri de bu oranda düşürülecektir. Bütün bu başarıya rağmen, daha iyisini yapma konusunda emek ve çaba gösteren tüm İZSU çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Tüm bu nedenlerle; Cumhuriyet Halk Partisi Grubu olarak İZSU Genel Müdürlüğü 2022 Faaliyet Raporuna ve Kesin Hesabına olumlu oy kullanacağımızı bildiriyoruz” dedi.

HIZAL: SORUMLUSU TUNÇ SOYER'DİR 
AK Parti Grubu adına söz alan ve 53 dakikalık bir konuşma yapan Grup Başkanvekili Özgür Hızal İZSU’nun önemine vurgu yaparken, “Murat Bey’i dinlerken sanki Murat Bey 2024 yerel seçimlerin İzmir Büyükşehir Belediye başkan adayıymış gibi bir izlenim verdi. Umarım olur. Çükü önümüzdeki günlerde neler yapılacağını anlattı. Bugüne kadar neler yapıldığını söylemedi. Ben bugüne uygun olarak murat beyden fazlı olarak İZSU’nun neler yapamadığını anlatacağım. İZSU İzmir2in can damarı. Belki atığı bir takım faaliyetleri biz görüşmüyoruz. Çünkü faaliyetlerin büyük bölümü yerin altında. BU nedenle de zaten can damarı. Bizim için çok önemli bir kurum. Bu nedenle yapacağımız tüm eleştirilerin yapıcı olduğunun bilinmesini isterim. Bugün faaliyet raporunu konuşacak ancak Sayın Soyer’in  ve iktidar olan meclis üyesi arkadaşlarımızın  İZSU'ya dair görüşeceği son rapor. Bu nedenle aslında 4 yılı görüşmemiz lazım. Bir belediye başkanlığı makamı icracı makamdır. Belediye başkanı kendine verilen kaynaklarla başkanlığını yaptığı şehrin temel sorunları karşılamak zorundadır. Yani icraatları ile konuşacak makamdır. Bir belediye başkanı böyle konuşuyorsa şehir için güzel günler yakındır. Ancak icraatlar ile değil mazeretleri ile konuşuyorsa o şehir için sıkıntı kapıda demektir. İzmir’de belediye başkanımız hangi yönden konuşmuş olan bakacağız. İzmir için olumsuz bir durum söz konusu. İzmir’de vaat vermek çok kolay. İzmir'de ceketimi assak kazanırız anlayışı mevcut. 25 sene bu şehri yöneten belediye başkanlarına hakim olan anlayış bu. Tunç Soyer'in de bu anlayış ile kenti yönettiğini gördük. Bu anlayışın hakim olması kente büyük zarar veriyor. 4 yıldan bahsediyoruz... İzmir'de bir şeylerin değişmiş olması gerekiyor. 4 senede yaşanan sorunlar artık yok mu? Bir İzmirli olarak olumlu cevap vermek isterdim. Sorunların tamamının olumlu yönde değişmesini çok isterdim. Ancak ne yazık ki bu konuda olumlu bir cevap veremeyeceğim.  İZSU'nun diğer kurumlardan farklı bir durumu olması gerekiyor.  İZSU'nun ilk görüşmelerinde de belirttiğim gibi 'İZSU'nun diğer kurumlardan farkı vardır, İZSU yatırımcı kuruluş olmak zorunda' bunun başka çaresi yok. 4 milyar 838 milyon geliri olmuş İZSU'nun, gideri 5 milyar 710 milyon. Gelir ve gider arasında 897 milyon gibi bir cari açık var. Bunun için İZSU borçlanmış.  İZSU cari açığı kapatmak için 580 milyon hak edişleri müteahhit firmalara ödeme yapmamış. Demek ki piyasaya 580 milyon tahakkuk etmiş borcu var.  İZSU'nun ihale ile ilgili temel sorunu İZSU'nun ihalelerine girilmek istememesi. Burada bir problem var. İZSU son 20 yılın en kötü finansal tablosu ile karşı karşıya. Bunun sorumlusu kenti yöneten Tunç Soyer'dir” ifadelerini kullandı.

PERSONEL GİDERİ YÜZDE 28, YATIRIM 16
Yatırım konusunda ayrılan bütçe üzerinden tepki gösteren Hızal, “İZSU yatırım yapmak zorunda. 2022 bütçesine baktığımızda 942 milyon doğrudan yatırım yapmış. Bunu yapan İZSU bütçesinin yüzde 16'sının kullanmış. Yüzde 45'ini yatırıma ayrılması gerekirken rakam yüzde 16'da kalmış. İZSU personel gideri olarak yüzde 28 harcamış. Elbette ki personelle yapılacak çalışmalar ancak personel gideri yüzde 28, yatırım ise sadece yüzde 16. Çok yakın bir zamanda 100 yıl 100 proje açıklaması yapıldı. Bir şehrin belediye başkanı içi boş ve altı boş vaatlerle İzmir'i yanıltırsa Genel Müdür'de bu tarz açıklamalar yapar” diye konuştu.

Vatandaşlara sağlanan suyun fiyatını eleştiren Hızal, “Bu anlayış ile bunları kısa sürede düzeltilmesi mümkün değil. İZSU'nun en temel görevi en temel koşullarda sağlıklı içme suyunu ulaştırmak. Hepimiz musluklarımızdan su kullanıyoruz. Düne kadar Bornova'nı bir mahallesinde akmayan sular vardı ve Tunç Soyer 25 yıllık sorunu çözdük diye açıklamada bulundu. İzmir'de İZSU tarafından İzmirlilere satılan su Türkiye'nin en  pahalı su. İzmirliler evlerine damacana ile su alsalar daha ucuza mal ederler” dedi.

İZMİRLİLERİN SIRTINDAN GELİR ELDE EDİYOR
Su zamları ile ilgili öne sürülen ‘elektrik fiyatları arttı’ söylemlerine de değinen Hızal 4 yıllık süreçte yapılan zamma dikkat çekerek şu ifadeleri kullandı; 

“Elektrik ile ilgili bir takım dalgalanmalar ,sorunlar var ancak İzmirliler şunu diyor, İzmirliler kullandığı elektrikten daha pahalı su kullanıyor. Bugüne kadar İzmir Büyükşehir Belediyesi ve İZSU yüzde 415 suya zam yapmış. Göreve geldiğinizde göstermelik bir indirim, sonra yüzde 415 zam yapılmış. Sadece zammı otomatiğe bağladığınız sürede İZSU suya yüzde 210 zam yapmış. Kolaya kaçıp zam yükünü kentlilere yüklüyorsunuz. Tunç Soyer faaliyet görüşmelerinde eleştirilerime 'biz darphane kuracağız' demişti. İZSU yaptığı zam ile darphane kurmuş ve İzmirlilerin sırtından gelir elde ediyor.”

İZMİRLİLER ARSENİKLİ SU MU İÇİYOR?
İçme suyunda arsenik testinin yapılmadığını iddia eden ve faaliyet raporunda testin yapılıp yapılmadığının belirtilmemesine tepki gösteren Hızal, “Kayıp kaçak oranları Türkiye'nin altındayız denildi. Gönül isterdi ki Türkiye'de birinci olalım. 2019 yılında 11 ilçemizdeki kayıp kaçak oranı yüzde 28,83'müş. Bugün yüzde 27,98 olmuş. Yani yüzde 1 bile düşmemiş. İzmir'in milyarlarca lirası dağa taşa akıyor. Siz bütçenizin yüzde 16'sını kullanıp  yatırım yapmazsanız kayıp kaçak oranlarını aşağıya çekemezsiniz. O zaman İzmirlilere çıkıp zam yaparsınız. Faaliyet raporunu inceledim ama arsenik ile ilgili bir bilgi göremedim.  İzmir'in sularında Arsenik denetimi yapılmıyor mu? Acaba İZSU İzmirlilere arsenikli su mu içiriliyor? Denetim raporunda bu yok. Ben bu sorunun cevabını merak ediyorum.  İzmirlilere suyu en pahalı şekilde satıyorsunuz, bu suyun atık olunca arıtılması gerekiyor. Demek ki İZSU'nun bir temel görevi de suyu arıtıp doğayı korumak. Tunç Bey'in burada olmasını gerçekten çok isterdim. Bütçe görüşmelerinde defalarca arıtma tesisi ile ilgili açıklama yaptık. Bu muhtemelen Tunç Bey'e gitmedi. İZSU İzmir'de kaçak arıtma tesisi işletiyor. Arıtma tesisi neden kaçak?  İzmir arıtma tesisi sayıdan lider evet ancak kaçar tesisler var. 24 arıtma tesisinin de çevre izin belgesi var. 41 tanesinde ise bu belge yok. Böyle olmayınca ne oluyor? Sırf bu nedenle İZSU bakanlıkça 5,5 milyon TL ceza kesilmiş. Hadi paranın önemi yok, peki bu arıtma tesislerinin çevreye ve doğaya verdiği zararı nasıl ortadan kaldıracaksınız? Bunun cevabı yok. Bu tesislerin kaçak olmasının İzmirlilere bir yükü daha var.  Arıtma tesislerinin belgeleri olsa, kriterler uygun hareket etse devlete teşvik alılar. Yıllık yaklaşık 45-50 milyon. Bu 4 yılda 150 160 milyon eder. Bunun hesabını kim verecek? Tunç Bey mi, İZSU yetkililer mi? Bu işin parasal boyutu. Bir de işin çevresel ve doğal açıdan sıkıntısı var” ifadelerini kullandı.

MAALİYET 314’DEN 517’YE ÇIKMIŞ
Kentte en fazla tartışmaya neden olan Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi ile ilgili de değerlendirmelerde bulunan Hızal,  “İZSU bazı arıtma tesislerini yapmadığı gibi, yaptığı tesislerde de sorunlar var. Bunlardan biri Çiğli Atıksu Arıtma Tesisi.  4'ncü fazda neler yaşandı anlatacağım. 4'ncü fazın ihalesine çıkmışsınız, 314 milyon maliyet belirlemişsiniz. En düşük teklifi Nurol isimli bir firma vermiş 428 milyon. Bu Temmuz 2022'de yapılmış. Sonra maliyetin üstünde denmiş ve iptal edilmiş. Bunun nedeni Buca Metrosu için firmanın size açtığı dava olduğunu herkes biliyor. Sonra maliyet belirlemişsiniz ve maliyet  516 milyona çıkmış. Buna da 1 firma ihaleye girmiş. 598 milyona bu işi almış. 170 milyon TL para havaya gitmiş. 4'ncü faz sadece bu rakamlardan mı ibaret? Tabii ki değil. Tabi tesisi deyince aklıma tesisin yanındaki çamur geliyor. 2019 faaliyet raporu kitapçığı okuduğumda orada bir çamur kurutma tesisinden bahsediliyordu. Bugün baktığımızda o tesisten bahsedilmiyor. Soyer yakın zamanda bir açıklama yapmıştı ve bu çamurların taşınacağını belirtmişti.  İzmir'in alacağı var diye tabelalara demekle olmuyor. 25 yıldır İzmir'in alacağını kim ödeyecek? Bu çamur kentteki kokunun temel nedeni” ifadelerini kullandı.

SÜNGER BOB GİBİ HAYAL OLDU
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’e Kemeraltı üzerinden tepki gösteren Hızal, “İzmir'in koku atık su sorunu dışında bir sorunu daha var . Buda her yağan yağmurda yaşanan su baskınları Bu konuda yatırımlar yapıldı doğru. Ancak bu faaliyetler yeterli değil. Tunç Bey her yıl bu görüntüler ile karşılaşmamamız lazım, artık Kemeraltını su basmayacak diyor. Ne zaman bunu dese o gün sonra yağan yağmurda Kemeraltı'nda su basıyor. Tunç Bey'de yağmur anında oraya gitmiyor, gece elinde baklava ile gidip PR çalışması yapıp dönüyor. Burada bir mesele var ve çözülmesi gerekiyor. İZSU kendi yağmur sorunu çözememişken çıkıp şehri sünger kent yapacağız diyor. Soyer'in bu projesi çizgi filmlerdeki Sünger Bob gibi hayali oldu” dedi.

İZMİR'İ KİRLETEN KENTİN DERELERİ
İzmir’in farklı illerde simgesinin koku haline dönüştüğüne vurgu yapan Hızal, “İzmir’imizin birçok simgesi var. Gittiğimiz her yere İzmir'den gidiyoruz dediğimizde bunlardan bahsederler. Ancak maalesef  yıldır İzmir'i yöneten CHP anlayışı nedeniyle bunlar koku eklendi.  Bu sorunu hep beraber çözmeliyiz. Ancak bunlar içi boş vaatlerle olmaz. Gerçekçi ayağı yere basan hayallerle olur.  Körfezle ilgili sorun  ve yüzme hayali böyle gerçekleşmiyor demek ki. İzmir'i kirleten dereler kentin dereleri. Bunu temizlemek için ilkel bir yöntem olan kireç basa yöntemi dışında bir şey denemezseniz körfez kirliliğinin nedeni başka yerde ararsınız” ifadelerini kullandı. 

Alınmayan teşviklere vurgu yapan Hızal, “İZSU elektrik maliyetlerinden bahsediyor. Peki bunları düşürülmesi için ne yapılıyor. GES'leri bi yapın. En azından kendi kurumunuz olan ESHOT'a gidin, onlar az da olsa bunu yapmış. Her seferinde ÇED başvuruları yapılmış ancak öyle kalmış. Siz teşvik almıyorsunuz. Alsanız onlarla GES yapsanız elektrik maliyeti düşer. Bir konuda çok mutlu ve huzurluyum. Çiğli Arıtma Tesisinin çıkış noktası ile ilgili bir çalışma yapılıyor. Bu doğru bir proje umarım yapılır. Sandalla gittik ancak kürekle çekemiyorsunuz.  3 metrelik derinlik 20 santimetreye düşmüş. Gittik fotoğrafını çektik suyunu getirdik ve Tunç Bey'in 4'ncü yıl sonunda bunu yapma iradesi ortaya koyduğunu gördük. Keşke CHP'li arkadaşlar da bize o gün gülmeselerdi, eleştirmeselerdi ve kendileri gidip görselerdi” dedi.

UMUTLU: ARITMA DÜZGÜN ÇALIŞMIYOR
MHP Grup Başkanvekili Cüneyt Umutlu geçmişte yazdıkları yazılara bile cevap verilmediğini vurgularken, “İZSU ile ilgili çözülemeyen sorunlar var bunların altını çizmek istiyorum. 30 ilçenin meclis üyeleri ve belediye başkanları olsaydı problemleri kendileri de söyleyebilirlerdi. Sahadaki en önemli sorunlardan bir tanesi su patlaklarına hızlı bir şekilde müdahale edilememesi. Su kaçaklarının uzun süre süresi. Yol tamirlerini yapılamaması. Bunları genellikle ilçe belediyeler kapatıyor. Çünkü müteahhitler bu üst yapı ihalelerine giremiyorlar. İzmir’in güvenilir notunu yüksek olarak belirttik ama eğer siz güven veren bir şirket değilseniz sizin ihalelerinize kimse girmez. İZSU’nun ihalelerine bu yüzden girilmiyor. Bu yüzden işte o patlaklardan oluşan yol tamirleri ilçe belediyeleri tarafından yapılmak zorunda kalınıyor. CHP’li bir meclis üyesi, ‘İZSU bize puan kaybettiriyor’ dedi. İZSU’nun siyasi anlamda da CHP’ye ne kadar zarar verdiğini onlar da kabullenmiş durumda. Biz artık kokuya alıştık. Biz hala kokuyu alıyoruz, kokuyu aldıktan sonra uzun süre yemek de yiyemiyoruz. Yakında Fransa parfüm endüstrisini geçebiliriz. Fransa, kötü kokuların arınması açısından parfüm üretiyordu. Kemaraltı’nda yeni bir endüstri kurulabilir bunun için.  Evet arıtmalar doğru çalışmıyor, su depolarında kaçalar var, yatırımlar doğru yapılmıyor. Yola akan birçok kaçak var. İlginç bir şey söyleyeceğim; Bergama’da mahalle aralarına vidanjörler İZSU’nun izniyle su boşaltıyor. O vidanjörlerin normalde arıtmaya gitmesi gerekiyor. Biz gittik baktık ama ellerinde İZSU izin belgesi var. Bununla ilgili 3 madde yazı yazdık, hala cevap yok. İZSU’nun İzBB tarafından yönetildiğini düşünmüyoruz. Bu eleştiriyi şundan yapıyoruz; bu verdiğimiz yetkiler ile bir de darphane yetkisi de verelim. Biz İZSU’nun İzmirliler tarafından yönetildiğini de düşünmüyoruz. Hem faaliyet raporuna hem de bütçe kesin hesabına olumsuz yönde oy vereceğimizi belirttik. Bu arada İZSU’dan çalışan emekçi arkadaşlarımızın yaptıkları iş çok zor. Onlara ayrı bir parantez açıyoruz. Kendilerine Allah kolaylıklar versin” ifadelerini kullandı.

SEVİNÇ: OYUMUZ EVET OLACAK
İYİ Parti Grup Başkanvekili Kemal Sevinç ise İZSU’nun yoğun bir çalışma yürüttüğünü söyleyerek, “İZSU Genel Müdürlüğümüz 7/24 içme suyu sağlamakta, arıtma tesislerini yapmakta, derelerimizi temiz tutmaya gayret etmekte, yağmur suyu şebekeleri ile ilgili de olumlu çalışmalar yapmakta. Biz İYİ Parti Grubu olarak İZSU Genel Müdürü ve tüm çalışanlarına teşekkür ediyoruz. Oyumuz evet olacaktır” dedi.

AYDIN: SİZE KURBAN OLSUN
Yeniden söz alan CHP Grup Başkanvekili Murat Aydın, AK Partili mevkidaşının Sünger Bob söylemine yanıt verirken, “Doğrusunu isterseniz Sayın Hızal konuşmasına başlayıp hiçbir şey yapmıyorsunuz deyince, ben kendimden şüphe ettim. Ben salona bakarak konuşurum ancak Özgür bey beni dinlemedi mi diye düşündüm. Tabii ki kendisi muhalefet grup başkanvekili olarak anlatılanları yeterli bulmamıştır. Hiç demek ile yetersiz demek arasında fark o işi yapan insanların emeğidir. Yetersiz demekte sorun yok. Hepimiz İZSU’nun daha iyi çalışmasını istiyoruz. Ancak bütün bunlar için hiçbir şey yapmadınız demek yapılanlara haksızlık olur. 20 yılın en kötü finansal tablosunu yaşıyoruz doğru. Tüm ülke bunu yaşıyor. Siz bunu istediğiniz yere bağlayın… Hepimiz 20 yılın en kötü ekonomik tablosunu yaşıyoruz. Hangi yurttaş, hangi şirket, devletin hangi kurumu daha iyi ekonomik tablo içinde. Biz bütün bunlara rağmen bu yatırımları yapıyoruz. Yatırım kaleminin ne olduğunu kamu mevzuatı tanımlamıştır. Bu yorumları yapmak rakamlara takla attırmak olur. İnsanların yoksulluk sınırının altında maaş aldığı dönemde personel gidersiniz yüzde 28 demeyin. Personelimize verdiğimiz ücret hala yetersizdir.  Kendinizce bir önerme ortaya koyuyorsunuz sonra bununla ilgili çıkarım yapıyorsunuz, sonra bunun ne kadar mantıklı olduğunu tartışıyorsunuz. Burada bir iddiada bulundu. Arsenik ölçümü yapıyor musunuz, İzmirlilere arsenikli su mu içiriyorsunuz dediniz. Bu çok tehlikeli bir söylem. İZSU.gov.tr'ye girerseniz her semtin arsenik oranını görürsünüz. Bunu her hafta ve her gün yapıyor. Siz görmek istemiyorsunuz.Arıtma tesislerinden çıkan içme suyu akredite laboratuvar tarafından yapılıyor. İzmir halkını endişeye sevk edecek bir söz ettiniz. Bunu düzeltmeye çalışıyorum. Bir iddiada bulunmamak adına soru sorarak söylemek bile bir iddiada bulunmaktır. Su hepimiz için değerli bir konudur. Yağmur suyu ayrıştırma kanallarımızın yeteri kadar olmadığını söylüyoruz. Biz arıtma tesislerinde kullanmıyoruz sadece elektriği. iZSU özel bir işletme değildir, kamunundur ve kamu hizmeti vermektedir. Kamu hizmeti üretiyorsa kamu kurumu tarifesinde kullanmak istiyoruz. Bütün belediyeler için aynı sorun var. Bazı önerilerimiz kimileri için fantastik gelebilir, kimileri hayal ettiklerimizin yanına bile yaklaşamayabiliri. Kimileri Tunç Soyer ve ekibinin yaptığı çalışmaların bir yaklaşım biçimi olduğunu algılanayabilir.Bu kimileri emeği ve dostluğu temsil eden Sünger Bob'u burada anabilir. Sünger Bob size kurban olsun. Keşke hepimiz Sünger Bob olabilsek” diye konuştu.

HIZAL: BU CÜMLELER HOŞ DEĞİL
AK Parti Grup Başkanvekili Özgür Hızal, "AK Parti Grup Başkanvekili olarak elbette ki burada soru soracak bilgi alacağız. Bu meclis oturumlar ne için yapılır? Bu eleştirileri ortaya koymak, bir takım sorular sormak için yapılır. İddia atmak için değil tamamen iyi niyetli, korku iklimi yaratmak niyetiyle de değil, gördüğüm bir hususu burada sorum. Cevabını verirsiniz. Sayın Aydın, bu sorumdan sonra İZSU sitesinde bunun yayınlandığını görmüştür. Yeni bir tartışma ortaya koymanın pek bir esprisi yok. Sünger Bob… Tabi ki neşemizi kaybetmeyelim. ‘Sünger Bob size kurban olsun’ gibi cümleler hoş değil. Sayın Aydın, bizlere ‘siteden bakınız, öğrenirsiniz’ diyeceğine verileri alıp bize yayınlayabilirdi” ifadelerini kullandı.

 
Kazada ölmüştü... Polis memuru son yolculuğuna uğurlandı!
 
'Ankara Jitem' davasında sanıklara beraat
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İZSU'dan TOKİ konutları iddialarına yanıt!
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel Müdürlüğü İzmir’in Ödemiş ilçesinde ...
Başkan Çerçioğlu pazarda Aydınlılar'la bir araya geldi
Aydın Büyükşehir Belediye Başkanı Özlem Çerçioğlu, Sultanhisar Pazarı'nı ...
Başkan Soyer: Yüreği her zaman sizinle olan bir ağabeyiniz var
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer, Bayındır Çırpı’da Roman ...
 
Körfez için hayati hamle... Atıksu Arıtma Tesisi'nde 4'üncü Faz projesi başlıyor
Türkiye’nin atık su arıtma lideri İzmir Büyükşehir Belediyesi İZSU Genel ...
Başkan Soyer gazi ve şehit aileleriyle buluştu: Meselemiz sizlere sahip çıkmak
Şehit aileleri ve gazi derneklerini ziyaret eden İzmir Büyükşehir Belediye ...
Avrupa Gençlik Başkenti yolunda adım adım!
İzmir Ekonomik Kalkınma Koordinasyon Kurulu 118. toplantısını yaptı. İzmir ...
 
İki başkan karşı karşıya geldi... Ödemiş'te TOKİ krizi!
AK Parti İlçe Başkanı Muhammet Şen, ilçede yapımı tamamlanan TOKİ Konutları’na ...
Başkan Soyer Romanlara 'değişim' mesajı
Roman yurttaşların yaşadığı mahalleleri ziyaret eden İzmir Büyükşehir ...
Torbalı’da coşkulu Roman buluşması
5 Mayıs’ta Roman vatandaşların yoğun yaşadığı Çaybaşı Mahallesi’nde gerçekleşen ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva