HABERLER>EKONOMİ
15 Mayıs 2021 Cumartesi - 10:07

İzmirli kantinciler isyanda… ‘Borçla benzin alalım, kendimizi yakalım' diyen esnaf var!

Koronavirüs pandemisinden en çok etkilenen ve Ramazan Bayramı'na da buruk giren kantinci esnafının intiharın eşiğine geldiğini belirten İzmir Kantinci Esnaf Odası Başkanı Rasim Topçu, "Ölüm bir çözüm değil, intihar asla bir çözüm olmamalı ancak beni arayıp, 'gidelim toplanalım, benzini ben borçla da olsa alacağım, hepimizi yakalım protesto edelim' diyen esnafımız var" dedi. Başkan Topçu, esnafın ekonomik durumu için ise, "Bayramlar artık bizim için kabus olan günler. Bir anne baba düşünün ki bayram günü çocuğuna elbise alamayan, giysi alamayan, cebine harçlık koyamıyor" dedi.

İzmirli kantinciler isyanda… ‘Borçla benzin alalım, kendimizi yakalım  diyen esnaf var!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye'de 11 Mart 2020 tarihinde ilk olarak görülmeye başlanan ve 15 Mart  2020 tarihinde ise ilk ölümün yaşandığı koronavirüs pandemisinde 1 yılı aşkın bir süreç geride bırakılırken, tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de birçok meslek grubu süreçten olumsuz etkilenmeye devam ediyor.

Salgının görülmesinin arından birçok iş alanı dönem dönem kapatılıp yeniden açılırken, geçtiğimiz yıldan itibaren yüz yüze eğitime verilen ara ile birlikte süreçten en çok etkilenen meslek gruplarından birisi kantinciler olmuştu.

ESNAFA BAZI ŞEYLERİ ANLATMAKTA ARTIK ZORLANIYORUM
Birçok esnaf grubuna nazaran kendilerinin çok uzun süredir kapalı kaldıklarına dikkat çeken İzmir Kantinciler Odası Başkanı Rasim Topçu, "Sadece bizim kantincilik mesleği, okulların tatil olmasından dolayı en uzun süreli kapanan esnaf. Kırtasiyeciler var ancak dükkanları açık, kahveciler sandalyesini ters çevirip çay servisi yapabiliyor, lokantacılar gel-al hizmete devam ediyor. Bizim kantincilik mesleği ise perişan bir halde. Ben bir esnaf odası başkanı olarak şunu söyleyebilirim ki artık bıçağın kemiğe dayandığı yerdeyiz.  Esnafıma bazı konularda bir şeyleri anlatmakta zorlanıyorum. Onlarda bu konunun bilincinde olmasına rağmen tek hesap soracağı kişi olarak bizi görüp, umutsuzca  'acaba' diyerek bizlere dertlerini anlatıyorlar" dedi.

DAYANACAK GÜCÜMÜZ KALMADI
Kısmi yüz yüze eğitimin açılmasından kantinlerden kiraların tamamının istendiğini belirten Topçu, "Biz 2 hafta önce Ankara'da bakanlıktaydık ve sorunlarımızı ilettik. Aslında bu işin bir başka boyutu da öğrenciler bu parçalı eğitim sisteminde, yani bir açık bir kapalı düzende zaten okula gitme zorunluluğu da bulunmazken, bir de kantinci esnafından kira istenmesi esnafı iyice çileden çıkardı. Artık kantinci esnafı olarak gerçekten de dayanacak gücümüz kalmadı. Pek çok esnafa gelmediği gibi kantinci esnafına da bu yıl asla bayram gelmedi" ifadelerini kullandı.

EN İYİMSER TAHMİN İLE…
Kantinlerin en iyimser tahminle bir sonraki eğitim ve öğretim yılının ikinci yarısına kadar kapalı kalacağını belirten Topçu, "Bizim öngörümüz şu; 1 ay sonra okullar resmi olarak tatile girecek zaten. Açılan okullarında bize destekten çok külfet olduğunu daha önce söylemiştik. Çünkü 200 öğrenci gelmesi lazımken 2-3 öğrenci geliyor, onlarda kantine inmiyor. Ancak kantinci o 200 kişilik kirayı vermek zorunda tutuluyor. Eylül’de açılması için umutluyuz. Yeterli aşı olursa hükümetin, devletin önceliği okulların açılması yönünde ki bu zaten doğru bir karardır. Ümidimiz 6 Eylül'e kenetlendi. Ancak görünen o ki, tecrübelerime dayanarak; Temmuz-Ağustos gibi aşı bolluğu olacağı ümidiyle yerli aşımızın yılbaşı gibi hizmete girebileceği düşünülürse, muhtemelen bizim okullarımız yüz yüze eğitime 2021-2022 eğitim ve öğretim yılının ikinci döneminde normal bir eğitime geçebileceğimizi iyimser bir tahmin ile öngörebiliyorum" ifadelerini kullandı.

İNTİHARIN EŞİĞİNE GELEN ESNAF İÇİN CAYDIRICI OLUR
24 ay kapalı kalacak bir esnaf grubu olarak kendi içlerinde dahil ayrımcılık yapılmasının yanlış olduğunu belirten Topçu, "24 ay kapalı kalmış bir esnaf grubu olacağız. Burada yerel yönetimlerin bütçeleri oranında esnafa destekleri çare olmayacaktır ki bunlarda sınırlı sayıda üyeye olacaktır. Ancak hükümetin burada bir destek olması ve geçmişteki taleplerimiz gündeme alması gerekiyor. 3 tane akil insanı bir araya getirecekler ve meslek mensuplarını dinleyecekler. İlk olarak en çok hangi esnaf grubu kapalı ona bakacaklar. Bunun sonucu da tartışmasız kantinciler. Bu şekilde kategorize edilirse de devletin vermiş olduğu sosyal yardım gerçekten hak edene verileceği için en azından kantinci esnafım hükümetten gelecek destekle artık bıçak kemiğe geldi dediğimiz noktaya gelmez. Hiç olmazsa olağanüstü dönemdir, çabuk geçer inşallah diyerek evimize ekmek götürebiliriz. İntiharın eşiğine gelen esnaf için caydırıcı olur umut doğurur, ancak bu yapılmadı. Hala geç kalınmış değil. İlk 5 meslek grubuna süreli ya da değişen oranlardaki sürelerde değişen oranlarda aylık sosyal yardım ile geliştirilebilir" dedi.

HİBE DEĞİL FAİZSİZ BORÇLANMA İSTİYORUZ
Verilen yardımların yetersiz olduğunu belirterek faizsiz kredi taleplerini dile getiren Topçu, "KOSGEB kredisi dediler ve biz gerçekten ilk gün çok umutlandık. Ancak ertesi gün baktık ki, kapsam dışında kalıyoruz. O kapsam içinde kalan meslek grubunda bulunanlar içinde öyle zorluklar çıkarılmış ki, o grupta olup bu krediye ulaşabilecek meslek grupları yok denilebilecek kadar az. Yani kolay şartları olan KOSGEB kredisi olabilir, Halk Bankası'nın 3 yıl sonra geri ödemeli faizsiz kredi olabilir… Biz hibe istemiyoruz ancak faizsiz borçlanalım" diye konuştu.

'KENDİMİZİ YAKARAK PROTESTO EDELİM' DİYEN VAR
İzmir'de esnaflar arasında yaşanan intihar olaylarını da değerlendiren Topçu, ateşin düştüğü yeri yaktığını belirtti. Topçu, "Karamsar olmak istemiyorum, her arkadaşımın yaşam hakkına saygı duyuyorum ve yaşamak için en az benim kadar mücadele etmesini temenni ediyorum. Ölüm bir çözüm değil, intihar asla bir çözüm olmamalı ancak beni arayıp, 'gidelim toplanalım, benzini ben borçla da olsa alacağım, hepimizi yakalım protesto edelim' diyen esnafımız var. Bunun geldiği noktanın, ruh halinin ne aşamada olduğunun, her an kendisine ya da ailesine sıkıntı yaşatabileceğini belli. Burada kâhin olmaya gerek yok. 24 ay aralıksız işi gücü olmayan, evi kira olan, borcu olan bir esnafı nasıl telkin edebilirsiniz? Maalesef ateş düştüğü yeri yakıyor" ifadelerini kullandı.

ZURNANIN ZIRT DEDİĞİ YERE GELDİK
Kantinci esnafının bayramlarda çocuklarına kıyafet dahi alamadığı hale geldiğini belirten Topçu, "Hakikaten akşamları pazar toplandıktan sonra yiyebileceği, mutfağına, çocuğuna götürebileceği atılmış sebzelerden meyvelerden seçen insan pozisyonuna girdi benim esnafım. İnsanların gözüne sokarak bayram reklamları verip, bolluk bereketlik içerisindeymiş gibi bu garip esnafı düşünmeden yapılan bu tarz davranış biçimleri de bizi yaralamakta. Ben esnaf grubu olarak bayram da esnaflarıma bayram mesajı çekeceğim ancak bunu çektiğimde kantinci esnafım bana dönüp 'hangi iyi bayramdan bahsediyorsun' diyecek. İnanın artık zurnanın zırt dediği yere geldik.  Bayramlar artık bizim için kabus olan günler. Bir anne baba düşünün ki bayram günü çocuğuna elbise alamayan, giysi alamayan, cebine harçlık koyamıyor. Aileler bu ağır yükün altında ezilmektedir.  Daha 5'nci aydayız. Önümüzdeki yılın 2'nci ayına kadar kapalı kalacağız iyimser bir bakış açısı ile" dedi.

 
Konak’ta tam kapanma değil, tam çalışma var!
 
Drift meydan muharebesi: 3 yaralı
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Medeni ekinci 15 Mayıs 2021 Cumartesi 17:27

Esnaflar oteler berberler hep sorunlu ihtiyacli olarak değerlendirildi kısmı olarakda isyerleri acildi 425 gün geçti birtaneside kantinci esnafı en çok mağdur olan esnaftir demedi sanki yok hükmünde bir esnaf sayin yetkililer sayin mili egtim bakanı sayin ticaret bakanı sayin mecilis başkanı sayin millet vekilleri unutmayın bizde bu vatanin evlatlarıyız sayin cumhur başkanım sizler cumhursunuz verdiğin kimlik diliyle serzenişte bulunuyorum .saygilarimla

Yorumu oyla      2      3  
KSKLİ 15 Mayıs 2021 Cumartesi 15:16

Aylardır tam kapanmayı savunanların amacı ekonomiyi çökertmekti başardılar.

Yorumu oyla      2      3  
ibrahim 15 Mayıs 2021 Cumartesi 14:57

Pandemi dönemi özellikle bizim gibi ekonomisi birileri tarafından kağıt üzerinde iyi gidiyor gibi gösterilen, ancak, gerçekte ne olduğu açıkça ortada olan bir ülke olduğumuzun kanıtı. Bu şartlarda "hiçbir şekilde" kısıtlama getirilmemeli. hiçbir yaş grubu, hiçbir sektör 1 gün bile kapalı kalmamalı. ha diyeceksiniz ki vakalar tavan yapıp sağlık sistemi çöker. eee, çökerse çöker ne yapalım yani. sağlık sistemi ayakta kalsın diye toplumun ciddi bir bölümü yaşarken ölü duruma mı gelsin. çocukların okul durumu, psikolojileri, yaşlı nüfusun hali, çalışanın durumu, esnafın hali derken bu dönemin yaraları on yılda ancak sarılır. dilim varmıyor ama 17 mayıstan sonraki çok kısa süre içinde yeniden bolca vaka sayılarına ulaşacağız. çünkü insan olarak halen daha vatandaşlar olarak kendi tedbirimizi almıyoruz. hep başkalarını suçluyoruz.

Yorumu oyla      3      3  
Tayyar ÖNDER 15 Mayıs 2021 Cumartesi 12:25

Bu Haber Tam Kapanmayı Savunanlara Gelsin...Bu Şikayetleri TTB'ne CHP Genel Merkezine Acil Şekilde Ulaştırın... Zira Bu Yapılar Aylardır Tam Kapanmayı Savunuyordu Bir An Önce Çözüm Bulsunlar...

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
THY, İngiltere seferlerini geçici olarak durdurdu
Türk Hava Yolları (THY) İngiltere otoritelerinin aldığı karar doğrultusunda ...
Turizm merkezinde en sessiz bayram
Türkiye'nin önemli turizm merkezlerinden İzmir'in Çeşme ilçesinde koronavirüs ...
Altın 11 gündür yükseliyor: 500 lirayı aştı!
Döviz ve altın fiyatlarında yükseliş sürüyor. ABD enflasyon verisinin ...
 
Ege ihracatına 'konteyner' darbesi!
Dünyayı etkisi altına alan koronavirüs salgını, ihracatta konteyner krizine ...
İşte altındaki yükselişin nedeni!
Altın, yeniden yükselişe geçti. İzmir Kuyumcular Odası Başkanı Turgay ...
Sendikadan ‘bayram bizim neyimize’ raporu: Korona ve işsizlik girdabında İzmir!
'Tam kapanma' süreci içinde girilen Ramazan Bayramı ile ilgili konuşan ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Sütler neden Küçük Menderes’e dökülüyor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Sütler neden Küçük Menderes’e dökülüyor?
Bayramda bakkal, market ve fırınların çalışma saatleri belli oldu
Yarın başlayacak Ramazan Bayramı öncesinde market, manav ve bakkalların çalışma saatleri belli oldu.
Kemeraltı'nda ölüm sessizliği
Kemeraltı'nda ölüm sessizliği
 
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Fenerbahçe ne istiyor?
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yarattı... Veda ederken ağlattı!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Memleketin birinde insan manzaraları(!)
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Tükeniş!
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Kara kaplı defter!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Nereden nereye?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çanakkale artık barışın merkezidir!
Kemal ARI
Kemal ARI
'Cehennem savaşı'nda ne yediler ne içtiler?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bölgecilik, mezhepçilik ve inşaatçılık...
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Unutulmazlar...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva