HABERLER>EKONOMİ
26 Aralık 2020 Cumartesi - 08:13

İzmirli berberler isyanda! Kapalı dükkâna 200 TL su faturası…

Pandeminin berber esnafını etkilediğini belirten İzmir Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Bilgin "Kredilerin ödeme tarihi geldi ve esnaf onları ödeyebilmek için artık başka yerlerden kredi toplama çabasına girdi. Krediyi kredi ile ödemeye çalışıyor esnaf. Kapalı dükkâna 200 TL su faturası geliyor. Bunun daha neyini konuşalım" dedi.

İzmirli berberler isyanda! Kapalı dükkâna 200 TL su faturası…

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Türkiye ve dünyada koronavirüs salgının hızla yayılması birçok iş sahasını olumsuz etkiliyor. Berber esnafları da bunlardan birisi…

Bir dönem kapatılan berber esnafı 'yeni normal' ile birlikte yeniden açılmıştı. Açılma ile berber esnafı için bazı kurallar getirilirken özellikle tek kullanımlık ürünlerin şart koşulması berberlerin gider kaleminin artmasına neden olmuştu. Son olarak berberler için geçtiğimiz aylarda alınan yeni çalışma saatleri düzenlemesi ile birlikte, gider kalemi artan berber esnafının gelir kaleminde de düşüş yaşandı.

Konuyla ilgili gazetemize konuşan İzmir Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Bilgin, esnafın isteklerini dile getirmekten artık seslerinin kısıldığını belirtti. Mevcut işlerinin yüzde 30'u geçmediğini söyledi.

Pandemi süreci boyunca yüzde 70 iş kaybı olduklarını belirten İzmir Berberler Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Şükrü Bilgin, hükümet tarafından belirlenen sabah 10 akşam 20 arası çalışma saatlerinin iş düşüşünde etkili olduğunu belirtti. Bilgin, "Şu anda işlerimiz yüzde 30'u geçmiyor. Düzelemedi daha işlerimiz. Bu ortam ortadan kalkmadığı sürece biz bunları konuşuyor olacağız hala. Saat 10'dan sonra açılma kuralı bizi biraz daha öldürüyor. Sabah işe giderken tıraş olmak isteyenleri tıraş edemiyorum şimdi. Saba 10'da açılma, akşam 20'de kapanma diye bir kural var bizde" dedi.

"BİZİM İÇİN 15 GÜNDE BİR TIRAŞ OLAN KESİM ÖNEMLİ"
Pandemi döneminde artan tıraş makinesi satışları ile ilgili de yorum yapan Bilgin, kendilerinin asıl ilgilendiği kişilerin 15 günde bir tıraşlarını olan kişiler olduğunu söyledi. Bilgin, "Biz tıraşına önem veren, 15 günlük trasını takip eden müşteriler ile ilgileniyoruz. Onlarda geri adım atıyorlar. Diğer kesim zaten 4 ayda bir traşını olan kesim… Onlar makine alır, jilet alır, çok fark etmez onlar için.  Bizim için 15 günde bir traş olan kesim önemli… Pandemide ismimizin çok geçmesi de işlerimizi azaltan bir konu oldu. Ancak saat 10'dan sonra açılacak olmak bizim işimizi düşürdü" ifadelerini kullandı.

"KAPALI DÜKKANA 200 TL SU FATURASI GELİYOR"
Esnafın zamanı gelen kredileri ödeyemediğini belirten Şükrü Bilgin, "Şu an hükümetin açıkladığı yardımı bekliyoruz. Esnaf şu an aldığı kredileri ödeyemiyor. Bankalardan sürekli telefonlar geliyor. Kredilerin ödeme tarihi geldi ve esnaf onları ödeyebilmek için artık başka yerlerden kredi toplama çabasına girdi. Krediyi kredi ile ödemeye çalışıyor esnaf. Kapalı dükkâna 200 TL su faturası geliyor. Bunun daha neyini konuşalım. Meskenlerde su pahalı, elektrikte aynı" dedi.

 "ÖTELEME OLMAZ, ÖTELEME YİNE ÖDENECEK PARADIR"
Pandemi döneminde gerek İzmir Büyükşehir Belediyesi, gerekse İzmir Valiliği'ne taleplerini ilettiklerini belirten Şükrü Bilgin, gerekeni cevabı alamadıklarını söyledi. Bilgin, "İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Valiliğe isteklerimizi yazdık. Ben onları eleştirsem ne olacak artık? Herkes her şeyi biliyor. İsteklerimiz var diye yazdık. Elektrik, doğalgaz, su ve kira yardımı yapın diye kendilerine yazılarımızı yazdık.  Ya da bunları durdurun diye. Yazsak ne olacak? Yazdığımız yazıları toplasak kitap olur. Pandemi döneminde yazdığımız hiçbir yazıya cevap yok. Üstüne üstlük bir de deprem yaşadık.  Büyükşehir’e yazdıklarımıza pandemi yardımı, erzak yardımı yaptı. Tabi bu da tüm esnafa değil, sadece esnafın yüzde 50'sine yapıldı. Esnafın şu an istediği, elektrik, su ve kira yardımı. Öteleme olmaz, öteleme yine ödenecek paradır" ifadelerini kullandı.

"İSTEK YAPMAKTAN SESİMİZ KISILDI"
İzmir'in Seferihisar ilçesi açıklarında yaşanan 6.6 şiddetindeki deprem sonrasında kendi imkanları ile 2-3 tane dükkan kurduklarını belirten Bilgin, "Deprem bölgesinde mağdur olan berber esnafımız için kendi ceplerimizden 2-3 tane dükkân kurduk. Onların yaralarını sarmaya çalışıyoruz. Mağdur olan esnafımızın isimlerini de valiliğe verdik. Tüm esnafımızın sesi kısıldı artık. İstek yapmaktan sesimiz kısıldı artık" diye konuştu.

 
Ayçiçek yağında fren tutmuyor!
 
Yaldız’dan çarpıcı Menemen yorumu: Başkan operasyon yedi, halkın tıkı çıkmadı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
26 Aralık 2020 Cumartesi 10:23

15 günde bir traş mı olur? 1 ay ideal, 2 ay maksimumdur.

Yorumu oyla      2      3  
Okuyucu 26 Aralık 2020 Cumartesi 09:49

Şişirilmiş su faturalarından bıktık. Su normal fiyatlı ama faturası çok pahalı. Halkçı belediye şişirmeleri asgari seviyede tut herkes faydalansın.

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ayçiçek yağında fren tutmuyor!
Çok büyük bölümü ithal edilen ayçiçek yağının tonunun dört ayda 830 dolardan ...
Merkez Bankası Başkanı Ağbal'dan enflasyon hedefi
TCMB Başkanı Ağbal, enflasyon hedefi hakkında, "Ben yüzde 5'e inanıyorum. ...
Hizmet sektörünün ihracat şampiyonları açıklandı
Hizmetler sektörünün 2019 yılını yaklaşık 64 milyar dolar ihracatla kapattığını ...
 
Şirince yeni yılda kapalı gişe!
Türkiye'de köy turizminin önde gelen merkezlerinden olan İzmir'in Selçuk ...
'Son çeyrek göstergeleri güçlü seyre işaret ediyor'
Merkez Bankası Başkanı Ağbal, "Enflasyona ilişkin yukarı yönlü riskler ...
Pakdemirli: 890 milyon lira bugün hesaplara yatacak
Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli "Yaklaşık 890 milyon liralık destek ...
 
Aralık ayında reel kesim güven endeksi yükseldi
Mevsimsellikten arındırılmış reel kesim güven endeksi aralıkta bir önceki ...
Deniz ticaretinde 2021 beklentileri
İMEAK Deniz Ticaret Odası İzmir Şubesi Yönetim Kurulu Başkanı Yusuf Öztürk, ...
Çeşme'de yılbaşı genelgesi sonrası tatilcilerden yeni yönelim!
İzmir'in Çeşme ilçesindeki otellerde, sokağa çıkma kısıtlamalarında yılbaşı ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Yatak odasında tartışma!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva