HABERLER>SAĞLIK
6 Temmuz 2021 Salı - 14:32

İzmir Tabip Odası Başkanı uyardı: Her an yeni bir pik meydana gelebilir!

İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, 1 Temmuz’da başlayan normalleşme süreciyle ilgili “Tüm Türkiye’de ve İzmir’de görülen vaka düşüklüğü hepimizi çok mutlu etmekle birlikte bir takım endişeleri de beraberinde getirdi” diyerek yeni piklerin meydana gelebileceğini söyledi. Ayrıca varyantlarla ilgili sürecin yeterince şeffaf yürütülmediğine değinen Çamlı, “Türkiye’ye özgü bir varyant olup olmadığını bile bilmiyoruz” dedi.

İzmir Tabip Odası Başkanı uyardı: Her an yeni bir pik meydana gelebilir!

Menduha Ceylan/EGEDESONSÖZ- Turizm sezonunun başlaması ve vakaların 60 binlerden 4-5 bin bandına düşmesiyle Cumhurbaşkanlığı tarafından 1 Temmuz’dan sonrası için kısıtlamaların kaldırılması kararı alınmıştı.

Normalleşme kararlarının etkisiyle, uzun süredir pandemi nedeniyle evlerinde olan vatandaşlar durumu bir fırsat bilip açılan mekanlara akın ettiler. Bu sebeple de Türkiye’de anormalleşme manzaraları görüldü. Bu da uzmanları pandemi sürecinin seyri açısından endişeye düşürdü.

Maske, mesafe ve hijyen kurallarına çok da dikkat etmeyen kişilerin varyantların da etkisiyle salgının seyrini olumsuz etkileyebileceği görüşünde olan İzmir Tabip Odası Başkanı Lütfi Çamlı, konuyla ilgili şu değerlendirmelerde bulundu:

“Son dönemde tüm Türkiye’de olduğu gibi İzmir’de de ciddi vaka düşüşleri görüyoruz. Hatta Sayın Valimiz son açıklamasında İzmir’de son dönemde ölümlerin görülmediği, vaka sayılarının 100’lere kadar gerilediğini açıkladı. Tüm Türkiye’de ve İzmir’de görülen vaka düşüklüğü hepimizi çok mutlu etmekle birlikte bir takım endişeleri de beraberinde getirdi. Şunu akıldan çıkarmamız gerekiyor; henüz pandemi geçmiş değil, ülkemizde hala günlük 4 bin 500 kovid vakası ve ortalama 50 vefat sayısı var. Dolayısıyla pandemi geçti, normalleştik algısı ve bu çerçevede rehavete kapılmak gerçekten çok tehlikeli sorunlara yol açabilir.”

VARYANTIN İZMİR’E ETKİSİNİ BİLMİYORUZ!
Delta varyantının aşılanma oranları yüksek olan ülkelerde bile vaka sayılarının artmasına sebep olduğunun gözlemlediklerini belirten Çamlı, “Başta İngiltere, Rusya, Portekiz olmak üzere birçok Avrupa ülkesinde ve dünyada Delta varyantı baskın hale geliyor. Türkiye’de de görüldüğü ve arttığı yönünde sınırlı bilgilendirilmeler yetkililer tarafından yapılıyor. Şu anda İzmir’de Delta varyantı açısından durum nedir, ne kadar vaka var, bu Delta varyantına yönelik ne kadar örnekleme testi yapılıyor bilmiyoruz” diye konuştu.

YATAY SEYİR ENDİŞESİ…
Çamlı, koronavirüs salgınında yaşanan 2 ve 3’üncü pikleri anımsatarak, “Bizler pikler arasında vaka düşüşleri, ardından bir yatay seyrin olup ve tekrar yeni bir pikin ortaya çıktığını gördük… 2 ve 3’üncü pikler öncesinde de bir plato çizen, yatay seyreden vaka sayıları söz konusuydu. Şu anda da 60 binlerden 4-5 binlere inmekle beraber bir plato çizdiğini söyleyebiliriz. Bu çerçevede bütün bilim insanlarının Delta varyantıyla ilgili olarak 4’üncü pik uyarısını yaptığı günlerde; pandeminin geçmediğini, aşılamanın henüz toplumsal bağışıklık seviyesi olan yüzde 70’ler seviyesinin çok altında olduğunu, 2 doz aşı yapılan kişi oranının İzmir’de bile yüzde 22-23 düzeyinde olduğunu unutmayalım. Aşı olsak bile pandemi kurallarına dikkat edelim. Pandeminin hala sürdüğünü ve her an yeni bir pikin ortaya çıkabileceğini akıldan çıkarmayalım” dedi.

TÜRKİYE’YE ÖZGÜ BİR VARYANT OLUP OLMADIĞINI BİLMİYORUZ!
Delta varyantının da mutasyona uğrayarak meydana gelen Delta Plus varyantı hakkında Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, 3 ilde görüldüğünü, bu illerden 1’inin de İstanbul olduğunu söyledi. Bakan Koca’nın diğer 2 ili açıklamamasıyla ilgili konuşan Çamlı, şu ifadeleri kullandı:

“En başından beri söylediğimiz gibi pandemi süreci ne yazık ki şeffaf bir şekilde yönetilmedi. Bu bilgiler toplum sağlığı açısından büyük önem arz ediyor. Ne yazık ki değişik düşüncelerle kamuoyuyla paylaşılmıyor. Salgının uzamasıyla beraber bir takım yeni varyantların ortaya çıkması beklenebilir bir durum. Türkiye’de bu söylenen varyantlar dışında; Türkiye’ye özgü bir varyant olup olmadığını bile bilmiyoruz. Çünkü bu yönde bir araştırma olduğunu düşünmüyoruz. Varsa da kamuoyuyla paylaşılmıyor. Bu varyantları tespit etmek normal PCR testleriyle mümkün değil. Varyant tespiti için bir takım özel genom sekans analizlerinin yapılması gerekiyor. Bunların da en az pozitif çıkan 10 olgudan 1 tanesine uygulanması gerekiyor. Bunları ancak bakarsanız bulursunuz. Delta Plus, Delta ya da başka varyantlar ne ölçüde yaygın; buna yönelik bir araştırma yapılırsa ortaya çıkacaktır. Yapmazsanız bulamazsınız. Dolayısıyla varyantlarla ilgili açıklanan sayıların ülkedeki gerçek duruma ilişkin bir bilgi vermekten uzak olduğunu düşünüyorum. Bu yönde yapılan çalışmaların kamuoyuyla paylaşılmamasından dolayı yeterli bilgiye çok da sahip değiliz.”

UYARILARIMIZI YAPMIŞTIK…
Hızlı bir aşılanma sayesinde vaka sayılarında düşüş yaşayan İsrail’in turizm sezonu etkisiyle yeni artışlar yaşadığına dikkat çeken Çamlı, “İsrail’de de vaka sayıları düşmüştü hatta maskeler çıkarılmıştı… Turizm sezonunda seyahatlerin artması ve varyantların ülkeye girmesi sebebiyle yeni vaka artışlarının olduğunu biliyoruz; aşılama rakamları yüksek olmasına karşın… Turizm sezonuna geçmeden önce Tabip Odası olarak yetkilileri uyarmış, yeni varyant girişleri açısından; yurda giriş çıkışlarda belli kontrollerin yapılması, tehlike arz eden ülkelere bu yönde karantinalar uygulanması gibi tedbirlerin çok önemli olacağını söylemiştik. Birçok şeyde olduğu gibi burada da söylediklerimize çok kulak asılmadı, ciddiye alınmadı. Seyahatlerin arttığı süreçte, yeterince kontrol sağlanamıyorsa, varyantlara yönelik de özel bir takım araştırmalar yapılamıyorsa yeni varyant salgınlarına engel olabilmek çok da mümkün olmaz ve yeni pikleri beraberinde getirir”  dedi.

 
Bergama'da kardeş şehir Şeki ile online söyleşi
 
11 yaşındaki ‘dahi çocuk’ üniversiteyi bitirdi
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Haftalık vaka oranları açıklandı: İzmir'de düşüş sürüyor!
İllere göre haftalık Covid-19 vaka sayısı, her 100 bin kişide Ankara'da ...
Üç ilde Delta plus varyantı tespit edildi!
Sağlık Bakanı Koca, 'Delta plus varyantı'nın biri İstanbul 3 ilde tespit ...
Mehmet KARABEL yazdı... Çocuklar ne zaman aşı olacak?
Mehmet KARABEL yazdı... Çocuklar ne zaman aşı olacak?
 
Biontech aşısında delta varyantı endişesi
Koronavirüs kabusu her geçen gün farklı varyantlarla kendini gösterirken ...
Türkiye aşılamada dünya 9'uncusu oldu
Dünya genelinde 3 milyar 220 milyon dozdan fazla Kovid-19 aşısı yapılırken, ...
Egedesonsöz yerli ve milli aşının merkezinde!
Egedesonsöz yerli ve milli aşının merkezinde!
 
İsrail, Biontech'in Delta'ya etkisini açıkladı!
İsrail'de yapılan bir araştırmanın, Pfizer-BioNTech'in ortaklaşa geliştirdiği ...
Salgında günün bilançosu: 50 vefat, 4 bin 418 yeni vaka!
Türkiye'nin 4 Temmuz 2021 günlük corona virüs tablosu açıklandı. Son 24 ...
Son bir haftada 5 milyon doz aşı yapıldı
Kovid-19'la mücadelede, son bir haftada birinci ve ikinci doz toplam 5 ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva