HABERLER>EKONOMİ
5 Mayıs 2014 Pazartesi - 17:06

İzmir’in vergi rekortmenleri: Şampiyon aynı, Kocaoğlu listede!

Bu yıl da İzmir’in gelir vergisi şampiyonu Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas oldu. Arkas, 5 milyon 475 bin lira vergi tahakkuku ile birinci sırada yer alırken, geçen yıl kira gelirlerinde ilk 100’e giremeyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise bu yıl yeniden rekortmenler listesine dönüş yaptı.

İzmir’in vergi rekortmenleri: Şampiyon aynı, Kocaoğlu listede!

Sinan DOĞAN / EGEDESONSÖZ - İzmir Vergi Dairesi, 2013 yılı İzmir gelir vergisi rekortmenlerini açıkladı. Geçen yıl olduğu gibi bu yıl da İzmir’in gelir vergisi şampiyonu Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkanı Lucien Arkas oldu. Arkas, 5 milyon 475 bin lira vergi tahakkuku ile birinci sırada yer alırken, Nail Özkardeş 3 milyon 148 bin lira vergi tahakkuku ile ikinci sırada yer aldı. 

- İLK 100’DE PEHLİVANOĞLU SÜRPRİZİ…

Geçen yıl kira gelirlerinde ilk 100’e giremeyen İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu ise bu yıl yeniden rekortmenler listesine dönüş yaptı. Kocaoğlu, 191 bin 574 lira tahakkuk eden vergi ile kira gelirleri rekortmenleri arasında 63. sırada yer aldı.

İzmir vergi rekortmenleri listesinde Pehlivanoğlu Şirketler Grubu ortakları Muharrem Pehlivanoğlu üçüncü, Ali Pehlivanoğlu dördüncü sırada yer alırken, beşinci Arkas Holding Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Bernard Arcas oldu. Listenin 6. sırasında Hanif Pehlivanoğlu yer aldı. İlk 10’da yer alan diğer rekortmenler ise adlarının açıklanmasını istemedi.
 
30 KİŞİ İSMİNİ GİZLEDİ
İzmir’in 100 kişilik vergi rekortmenleri listesinde 30 kişi isimlerin açıklanmasını istemedi. Listeye 26 yeni mükellef girdi. 100 rekortmen, tahakkuk eden 534 milyon 746 bin liralık gelir vergisinin 67 milyon 513 bin lirasını ödeyecek.
 
Rekortmenler listesinde İzmir’in önde gelen isimleri yer aldı. Kristal Yağları’nın Sahibi Noel Micaleff 11. sıradan listeye girerken, Socar CEO’su Kenan Yavuz 37. sırada yer aldı. Yaşar Holding Yönetim Kurulu Başkanı İdil Yiğitbaşı 1 milyon 467 bin lira vergi ile 39, Cemal Elmasoğlu, 1 milyon 169 bin lira vergi ile 63., Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, 1 milyon 102 bin lira vergi ile 81. sırada yer aldı.

534 MİLYON TL GELİR VERGİSİ
2013 takvim yılında 128.529 mükellef tarafından yıllık gelir vergisi beyannamesi, 99.417 mükellef tarafından da gayrimenkul sermaye iradına ilişkin yıllık gelir vergisi beyannamesi verildi. Verilen beyannamelerden yıllık gelir vergisi beyannamesi ile 2 milyar 67 milyon 465 bin TL matrah beyan edildi ve bu tutar üzerinden 534 milyon 746 bin TL gelir vergisi tahakkuk ettirildi.  Aynı dönemde verilen gayrimenkul sermaye iradına ilişkin gelir vergisi beyannamelerinde ise 1 milyar 70 milyon 417 bin TL matrah ve bu tutar üzerinden de 251 milyon 723 bin TL gelir vergisi tahakkuk ettirildi.

YÜZDE 11 ARTIŞ
İzmir genelinde 2013 vergilendirme dönemi için yıllık gelir vergisi beyannamesi ile beyan edilen matrah toplamında bir önceki döneme göre %11,18, tahakkuk eden gelir vergisi toplamında ise  %11,71 oranında artış meydana geldi. Gayrimenkul sermaye iradı beyanlarındaki artışlar ise sırası ile matrahta %10,13 ve vergide  % 11,67 olarak gerçekleşti. Ancak hem matrahtaki artış oranı hem de tahakkuk eden gelir vergisi artış oranı Türkiye ortalamasından düşük oldu.
 
İzmir genelinde 2013 vergilendirme dönemi için beyanda bulunan mükellef başına ortalama 16 bin 85 TL matrah beyanında bulundu, beyan olunan bu matrahlar üzerinden ise mükellef başına ortalama 4 bin 160 TL yıllık gelir vergisi tahakkuk ettirildi

İZMİR’İN PAYI
2013 vergilendirme dönemi Yıllık Gelir Vergisi beyanlarına göre beyanname veren İzmir’deki mükellef sayısının Türkiye genelindeki oranı yüzde 6.91, matrah tutarı yüzde 6.54, tahakkuk eden vergi ise yüzde 6.7 olarak gerçekleşti. Gayrimenkul Sermaye İradı Yıllık Gelir Vergisinde ise İzmir’deki beyanname sayısının Türkiye geneli içindeki payı yüzde 8.07, matrah tutarı yüzde 7.73 ve tahakkuk eden vergi yüzde 7.64 olarak gerçekleşti.



MÜKELLEFLERE TEŞEKKÜR
İzmir Vergi Dairesi Başkan Vekili Ferhat Alemdar, yayınladığı mesajla vergi rekortmenlerine teşekkür etti. Alemdar, “Değerli vergi mükelleflerimiz, 2013 Yılı Gelir Vergisi beyanlarına göre sıralamaya girmiş vergi rekortmenlerimiz devlete olan mükellefiyetlerini tam ve zamanında yerine getirerek tüm topluma örnek olmuşlardır. Vergi rekortmenlerimizi gönülden kutluyor, hepsine sonsuz şükranlarımı sunuyorum. Ülkemizin kalkınması, toplumsal refahın artırılması yönünde adalet, tarafsızlık, verimlilik ilkeleri doğrultusunda yeterli geliri toplamak misyonu, güvenilir, etkin, şeffaf, öncü ve örnek bir idare vizyonu ile milletimize daha kaliteli ve hızlı hizmet verilebilmesi için İzmir Vergi Dairesi Başkanlığı çalışmalarını aralıksız sürdürmektedir. Anayasal bir sorumluluk olan ve herkesin mali gücüne göre ödemekle mükellef olduğu vergiler,doğru kullanıldığı takdirde ülke ekonomimizin büyümesine katkı sağlayacaktır” dedi.





 

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Nurem İnşaat’tan Aliağa'ya dev proje
Aliağa’ya yatırım kararı alan Nurem ve Sürmeli İnşaat, işbirliği yaparak ...
Belarus Elçisi’nden EBSO’da vize müjdesi
Ege Bölgesi Sanayi Odası'nı ziyaret eden ve Belarus Türkiye Yatırım ve ...
Uçak bileti fiyatlarında flaş gelişme
Yaz sezonunun başlamasıyla uçak bilet fiyatları da uçtu ve 400 TL'yi geçti. ...
 
Tire Süt'ten et ve hayvan ithalatına tepki
Tire Süt Kooperatifi ve İzmir Tarım Grubu Başkanı Mahmut Eskiyörük, canlı ...
Kipa müşterileri Dünya Kupası heyecanını Pele ile yaşayacak
Kipa, Brezilya'da düzenlenecek 20. Dünya Kupası’nı bekleyen müşterilerine ...
Özel Pembe Düşler Anaokulu’nda 10. yıl coşkusu
Özel Pembe Düşler Anaokulu 10. yılını şenlik ve geleneksel lokma günü ...
 
İzmir turizminde Nisan bereketi
Nisan ayında İzmir’e gelen turist sayısı 100 bine yaklaştı. 60 bin 306’sı ...
Egedesonsöz ailesine güçlü takviye: Ekonominin usta kalemi…
Egedesonsöz ailesi önemli bir transferle büyüdü ve güçlendi. Sinan Doğan ...
Efsane kasetler geri dönüyor!
Depolama teknolojileri üzerine uzun yıllardır çalışmalarını sürdüren Sony, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva