HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
26 Ekim 2016 Çarşamba - 12:50

İzmir'in temiz hava eylem planı hazır: 3 yıllık yol haritası!

İzmir Valiliği başkanlığında oluşturulan komisyon kentin temiz hava eylem planını hazırlayarak Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na gönderdi. Plana göre kurumlar kendi yetki ve sorumluluk alanlarına göre çalışmalar yapacak.

İzmir in temiz hava eylem planı hazır: 3 yıllık yol haritası!

EGEDESONSÖZ - Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından yayınlanan genelge ile il müdürlüklerine verilen Temiz Hava Eylem Planı hazırlama görevi kapsamında İzmir Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü’nce İzmir ilinde hava kalitesinin arttırılması için yapılacaklar belirlendi.

Valilik başkanlığı, Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü koordinasyonunda oluşturulan komisyonda İzmir Büyükşehir Belediye Başkanlığı, DEÜ Çevre Mühendisliği Bölümü, Ege Üniversitesi Çevre Bilimleri Araştırma Merkezi,  İl Emniyet Müdürlüğü,  il Jandarma Komutanlığı, İl Milli Eğitim Müdürlüğü, Bilim Sanayi ve Teknoloji İl Müdürlüğü, İl Halk Sağlığı Müdürlüğü, İzmir Meteoroloji 2. Bölge Müdürlüğü, Çevre Mühendisleri Odası,  ESHOT Genel Müdürlüğü, Odun ve Kömürcüler Odası, İzmirgaz A.Ş., İzmir Şoförler ve Otomobilciler Odası yer aldı.

Hazırlanan Temiz Hava Eylem Planı’nda İzmir’in genel durumu masaya yatırılırken, 8 adet hava kalitesi izleme istasyonlarının aylık, yıllık ve kış dönemlerinin 24 saatlik ortalamalarından mevcut durum tespiti yapılacak. Ayrıca meteoroloji verileri, kurum/kuruluşlarca yapılan çalışmalar ve alınabilecek önlemler ve bu önlemlere ilişkin uygulama takvimi ile ilgili belgeler yer alacak. Planın emisyon envanteri ve bu veriye bağlı olarak hazırlanan gridleme, modelleme ve hava kirliliği dağılım haritaları çalışmalarını içeren 2. bölümünde İstanbul Teknik Üniversitesi ile birlikte çalışıldı.




ÖNCE KENTSEL DÖNÜŞÜM

Plana göre ilk olarak Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü ile İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından ‘Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı'nda çalışmalara başlanırken gerekli dönüşüm çalışmalarının yapılması ile doğalgaz kullanım oranının arttırılması için çalışmaların yapılması sağlanacak. Kentsel dönüşüm ile birlikte binalarda ısı yalıtımı yapılması sağlanacak. Ayrıca Mahalli Çevre Kurulu’nda yaz sezonu boyunca sıcak su temini amacıyla kalorifer kazanlarının yakılmamasına, güneş enerjisi ile jeotermal vb. kaynakların kullanımının teşvik edilmesi, hususunda alınan karar ile ısınma kaynaklı kirliliğin azaltılması işlemi yapılacak.


Temiz Hava Eylem Planı, İzmir Valisi Erol Ayyıldız ile İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Aziz Kocaoğlu tarafından onaylanırken  plan Çevre ve Şehircilik Bakanlığına gönderildi. 

Komisyon üyelerinin görüşleri doğrultusunda hazırlanan plan diğer illere örnek planı olarak gösterildi. Ayrıca İzmir İli Bölgesi Temiz Hava Merkezi de tamamlandı. Bu merkezde İzmir, Denizli Manisa, Aydın, Muğla, Uşak illerinde kurulma işlemleri devam eden Hava Kalitesi İzleme İstasyonlarında ölçümlenen veriler toplanacak. 

 
Mustafa Kamalak'tan genel başkanlığa veda
 
Darbe Komisyon Nedim Şener'i dinledi
YORUMLAR
Toplam 4 yorum var, 4 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
muhalif 27 Ekim 2016 Perşembe 10:52

daha önce ankarada yapıldığı gibi, odun-kömür ve fuel oil ile ısınma yasaklanmalı. izmir gaz, sadece çok katlı alanlara giriyor, şehrin çok katlı olmayan bölümlerine de izmirgaz girmeli fiyat-maliyet konusunda valilik ve belediye katkı sağlamalıdır.

Yorumu oyla      11      5  
26 Ekim 2016 Çarşamba 16:13

Aliağa bölgesinin de etkisi vardır ancak bu tesisler yazın çalışmıyor mu ? Yazın İzmir 'de hava oldukça temiz, sorun kış ayında. Sobalar yanmaya başladığı anda dışarıda nefes alınmıyor.

Yorumu oyla      11      5  
Bahadır Doğutürk 26 Ekim 2016 Çarşamba 15:13

Aliağa temizlenmeden İzmir temizlenmez. Aliağa Sanayi (ölüm bölgesi) Bölgesinde yeni kirletici hiç bir tesise izin verilmemeli, mevcut tesisler derhal rehabilite edilmelidir.

Yorumu oyla      11      5  
26 Ekim 2016 Çarşamba 13:51

Kentsel dönüşüm , doğalgaza geçiş ve odun kömür yakımı yasaklanması ile sorun büyük oranda çözülür. Raylı sistemi geliştirmek, otobüs sayısını azaltmakta fayda sağlar. Ancak İzmir' de temiz hava gelecek en az 20 yıl hayal. Kentsel dönüşüm , doğalgaz çalışmaları çok yavaş. Raylı sistem de aynı şekilde. 😔😔😔

Yorumu oyla      11      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
93.yıla özel gösteri: Atatürk İzmir’e seslenecek!
Cumhuriyetin 93. yıldönümünü kutlama etkinlikleri kapsamında İzmir, eşine ...
Konak'ta Cumhuriyet coşkusu erken başladı
Cumhuriyet'in 93. yılı kutlamalarını 7’den 70’e Bizim Sesimiz orkestrasının ...
Cankurtaran'dan Bornova'ya ve Başkan Atila'ya övgü seli
CHP Genel Sekreteri Kamil Okyay Sındır ile birlikte Bornova Belediyesi’ni ...
 
Buca Ata'sına söz verecek!
Cumhuriyet coşkusu Buca’da 7’den 77’ye tüm Bucalılardan oluşacak Cumhuriyet ...
Karşıyaka Zübeyde Hanım Nikah Evi'ne kavuşuyor
Karşıyaka Nikah Sarayı’nın adını ‘Zübeyde Hanım Nikah Evi’ olarak değiştireceklerini ...
Başkan Soyer'e fahri doktora onuru
Toros Üniversitesi’nde 2016-2017 akademik yılı açılış töreninde Seferihisar ...
 
Başkan Kocaoğlu yeni nesil belediyeciliği anlattı!
Ege Belediyeler Birliği toplantısında konuşan Başkan Aziz Kocaoğlu, eskiden ...
Ay-Yıldız Park Menderes'e renk katacak
Menderes Belediyesi tarafından ilçe merkezinin girişinde yer alacak Ay-Yıldız ...
Türkegül Kocaoğlu'ndan reçete: Güler yüz!
Büyükşehir Belediyesi Eşrefpaşa Hastanesi, “Sağlık personeli için temel ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
‘Gözü kara’ lidere veda!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva