HABERLER>EKONOMİ
23 Ocak 2023 Pazartesi - 09:20

İzmir’in köklü kooperatifinden hayati uyarı: 30 yıl içinde açlık yaşanır!

Urla-Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Başkanı Murat Kulaç, tarımda yaşanan sorunlara değinerek, “Tarıma gerekli özel ilgi gösterilirse alt üreticiden başlayıp uzmanlara kadar bir çalışma yapılırsa, gerekli önem verilirse tarama tarım ürünleriyle Türkiye açlık riskinden kurtulur. Hem de dünyaya müthiş bir ihracat yapar. Doğru politikalar olmazsa 30 yıl içinde açlık yaşanır. Tarım parti politikası olmamalı, devlet politikası olmalı” dedi.

İzmir’in köklü kooperatifinden hayati uyarı: 30 yıl içinde açlık yaşanır!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Bademler Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi Mahmut Türkmenoğlu’nun öncülüğünde 60 yıl önce kuruldu ve yörede vatandaşların ürününün satılması ve pazarlanması konusunda çalışmalar yürütüyor. 

Kooperatifin 2022 yılını değerlendiren Başkan Murat Kulaç, 2023 yılının finansal olarak sarsıntılı bir yıl olabileceğini kaydederek gerekli önlemleri aldıklarını ve geçtiğimiz yıla göre hedeflerini ikiye katlamak istediklerini kaydetti.  

Başkan Kulaç yaptığı değerlendirmede “2023 yılında gerekirse küçülmeye gideceğiz ama 2023’ü en iyi şekilde geçirmeye çalışacağız. Sadece iki yatırım üzerinde duruyoruz. Polikarbon sera ve 100k’lık güneş enerjisi… İki yatırımın da kredileri geri ödemesiz olduğu için yatırıma girsek de zaten güneş enerjisi 3-3,5 yılda kendini amorti edecek. Bir yıl sonra üretime başlarız. Polikarbon seralarda da oda kendi kendini öder” İfadelerini kullandı.

KÖYLERDE ÇİFTÇİ KALMADI
Tarımda iyileştirme politikalarıyla ilgili önerilerde bulunan Kulaç, “Tarımda iyileştirme düşünülüyorsa, önce tarım alanları imara kapatılacak. Yetmez. Küçük üretici üretime katılacak. Dünya endüstrileri  vazgeçti, iyi tarım uygulaması yapılıyor. Biz de iyi tarım uygulamasını yapmalıyız. Bunu da küçük üreticileri üretime katarak yapmak zorundayız. Köylerde üretim yapan çiftçi yok. Üretimi yapmak için tohum lazım, üretimi yapacak iş gücü lazım. Köylerde genç iş gücü yok. Hep yaşlı insanlar kaldı. Köyler, yaşanabilirlikten çıktı. Herhangi bir mekanizma bunu düzeltecekse önce tarım alanlarını aktif hale getirecek, ondan sonra ata tohumunu verecek. İthalata son verilecek. Herkes doğduğu yerde doymalı felsefesiyle herkesin doğduğu yere dönmesi sağlanmalı” şeklinde konuştu.

DOĞRU POLİTİKALAR ÜRETİLMEZSE 30 YIL İÇİNDE AÇLIK YAŞANIR
320 dönümlük bir üretim alanına sahip olduklarını kaydeden Başkan Kulaç, tarım konusunun bir devlet politikası haline getirilmesinin altını çizdi. Güçlü politikalar yürütülmezse Türkiye’nin 30 yıl içerisinde açlıkla karşı karşıya gelebileceğini söyleyen Kulaç, “İnternette doğal, organik ürün almak için arattıklarında tecrübeli, köklü bir kooperatif olarak karşılarına biz çıkıyoruz. Ürünlerimizden talep ediyorlar ama tabii bizim gücümüz TIR’ları buradan ürün göndermeye yetebilecek bir alana sahip değiliz. Bölgeyi hareketlendirmek lazım. Bölgeyi hareketlendirmek için de bu maddi yapımız yok. Onun için bunları karşılayamıyoruz. Eğer ki tarıma gerekli özen gösterilir, alt üreticiden başlayıp uzmanlara kadar bir çalışma yapılırsa gerekli önem verilirse tarım ürünleriyle Türkiye’ye açlık riskinden kurtulur. Hem de dünyaya müthiş bir ihracat yapar. Doğru politikalar olmazsa 30 yıl içinde açlık yaşanır. Tarım parti politikası olmamalı, devlet politikası olmalı çünkü iktidar değişikliklerinde insanların yaşam güvenliği olarak bakıyorum. Bizler 20 yıl, 50 yıl sonrasını görebilmeliyiz. Planlayabilmeliyiz” ifadelerini kullandı.

NEFES ALACAK YER KALMADI
Başkan Kulaç, son dönemde emlak baskısı altında olduklarını kaydederek, Yer fiyatları çok artınca insanlar satıyor. Aktif üretim ortağımız 12-15 tane var. Öte yandan herkesin gözü burada. Sağımızda, solumuzda inşaat çalışmaları var. En üste de TOKİ yapılıyor şu an… Nefes alacak yer sadece Bademler Yaşam Köyümüz kaldı. Para kazanıp ortağı memnun etmek zorundayız yoksa buralar için kooperatif ortaklarına ciddi paralar düşüyor” açıklamasında bulundu.

HOLLANDALILAR GELDİ, BİZİMKİLER GELMEDİ
Kooperatifin Hollanda’ya çiçek ihraç edeceğini söyleyen Kulaç, “Hollanda’nın üretiminde %30 oranında küçüleceği bilgisi gelmişti. Hollanda da yeni yatırım yerleri arıyordu. Avrupa, tarımda yeni açılımlar yaparak üçüncü ülkelere yöneliyor. Bu bağlamda da bizim gibi temeli sağlam kuruluşlar arıyor. Yaptığımız çeşitli toplantılar sonucunda, Bademler Kooperatifi olarak arazilerimizde üretim yapmaya talip olduğumuzu bildirdik. Royal Flora Holland’a üye olduk. Çiçek piyasası orada dönüyor.  Çiçek üretim ile ilgili deneme çalışmalarımız sürüyor. Deneme üretimimizi yaptık ve ihracat için hazır hale geldik. İronik bir olay da yaşadık. Deneme üretimini yaparken Hollanda’nın Tarım Bakanı eş değerinde tarım ateşesi geldi ancak devlet erkânı gelmedi. Yalnız bırakıldık. Bazı hazırlıklarımız var onları yapmadan üretime geçmeyeceğiz” dedi.

KOOPERATİFİN 60.YILINI KUTLAYACAĞIZ
Kooperatifte üretilen bitkilerden bahseden Kulaç, “ Mevsimlik çiçek var, çalı grubu var. Ağaç grubuna gireceğiz. Ejder meyvesi var. Burada turizmle üretimi entegre ettiğimiz doğal yaşam köyü var, konaklamamız, restoranımız, kafemiz var. Kooperatif ürünlerinin satıldığı marketimiz de bulunuyor. Bademler ilklerin köyüdür, ilk kooperatiflerden en büyük kooperatiflerden biri Bademler’de kuruldu. Tarımsal kalkınma kooperatifi 2-3-4 Haziran’da Bademler Köyü’nün 200’ncü yılını bir festivalle kutlayacağız.  Kooperatifin de 60’ncı yılı… Bunları bir geniş bir festival planlaması yapıyoruz” ifadelerini kullandı.

 
Bakan Dönmez: Özel gemilere ihtiyacımız var
 
Bölgesel anestezide bunlara dikkat!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Tehlike çanları… Arılar uykusuz!
Son yılların en kurak kış mevsiminin yaşandığı Türkiye'de tarım sektörü ...
Çeyrek altında son durum ne? İşte son rakamlar...
Gram altın bin 165 liradan, ONS ise 1929 dolardan işlem görüyor. Çeyrek ...
İstanbul'da odadan 'ekmeğe zam' açıklaması
İstanbul Fırıncılar Odası Başkanı Erdoğan Çetin, ekmek fiyatlarının artırılması ...
 
Değişik Doğal Taş Tasarım Yarışması’na başvurular devam ediyor
Doğal taş sektörünün en büyük küresel buluşmalarından Marble İzmir Fuarı ...
Pazartesi açıklanıyor... Hangi borçlara yapılandırma geliyor?
Cumhuriyet tarihinin en kapsamlı paketiyle milyonlarca vatandaş borcunu ...
Küresel piyasalarda öncü PMI verileri izlenecek
Resesyon ve para politikalarına ilişkin belirsizliklerin fiyatlamaları ...
 
Nebati, milletvekillerine ekonomi sunumu yapacak
Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, AK Parti milletvekillerine ekonomiye ...
Yılın ilk enflasyon raporu 26 Ocak'ta açıklanıyor
TCMB yılın ilk enflasyon raporu sunumunun 26 Ocak'ta gerçekleştirileceğini duyurdu
Konyalı şirketten İzmir’e 3 milyarlık yatırım!
Eski ismi Kombassan olan Bera Holding bünyesindeki bir şirket İzmir’in ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva