HABERLER>GÜNCEL
27 Ekim 2022 Perşembe - 08:45

İzmir'in kanatsız meleği!

İzmir’in Karabağlar ilçesinde yaşayan Serap Aydın, 10 yaşındaki DMD hastası oğlunu yıllardır yağmur, sıcak- soğuk demeden yolları aşarak okula götürüyor. Her geçen gün daha da ilerleyen kas erimesine karşın oğlunun eğitim hayatından kopmasını istemeyen Serap Aydın akülü sandalye için yetkililere ve hayırseverlere çağrıda bulunuyor.

İzmir in kanatsız meleği!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ – Çocuklarda ilerleyici kas yıkımı ve zayıflığına neden olan genetik hastalık Duchenne Musküler Distrofi (DMD) her yeni doğan 3 bin 500 erkek çocuğunda bir tanı olarak konuyor. Türkiye'de 5 binin üzerinde çocukta görülen DMD kas hastalığı, erkek çocuklarında 3 ve 5 yaşlarında rastlanıyor.

10 yaşındaki Süleyman da, zamanla hareket fonksiyonlarının eksilmesine neden olan DMD hastalığına karşı yaşam mücadelesi veriyor. Karabağlar’da yaşayan Serap Aydın’ın üç çocuğundan en küçüğü olan Süleyman’a DMD tanısı 3 yaşında konmuş. Kaslarının erimesi nedeniyle yaşıtlarından geri kalan Süleyman tek başına hareket etmekte zorlanıyor, yürüse bile kısa sürede yoruluyor ve yere yığılıyor.



Hastalığın ilerleyen yıllarında aileler akülü sandalye, solunum cihazı, öksürtme cihazı, oksijen tüpü ve ayakta durma sehpası gibi pek çok medikal cihaza ihtiyaç duyuyor. Ancak bu cihazların SGK desteği, kur ve enflasyon farklarından dolayı çok düşük kalıyor. Maddi durumu iyi olmayan aileler bu cihazlara yardımsız ulaşamıyor. Medikal cihazların doğru zamanda kullanılması, hastalığın yarattığı sorunları öteleyebiliyor. DMD’lilerin yaşam kalitesini arttırıp, sosyal çevresinden kopmamasını sağlıyor.

AKÜLÜ ARAÇ HAYAL!
Giderek yürüme kabiliyetini kaybeden Süleyman ise en acil ihtiyaçlarından biri olan akülü sandalye ihtiyacına erişemiyor. Tek gelir kaynağı evde bakım maaşı olan ailenin kendi imkânları ile bu medikal cihazı alabilmesi mümkün değil.



SICAK-SOĞUK DEMİYOR
Hastalığına rağmen eğitim hayatından kopmayan Süleyman’ın hayali polis olmak. 5’inci sınıf öğrencisi Süleyman'ın eğitim hayatı ise annesinin fedakârlığı ile devam ediyor. Serap Aydın, yıllardır her gün Süleyman’ı sıcak, soğuk ve yağmur demeden taşıyarak okula götürüyor ve geri getiriyor. Bir komşusunun yıllar önce verdiği bebek arabası ise artık Süleyman’a ufak geliyor.

YÜZLERCE METRE TAŞIYOR
Süleyman ve annesi Serap’ın evden okula gidiş süreçlerine dahil olduk. Okullarının depremden dolayı yıkılmasının ardından Limontepe Seniye Hasan Saray İlkokulu’nun binasında eğitime devam eden Süleyman 12:00 gibi evden çıkıyor. Yüzlerce metre uzaklıktaki durağa kadar Süleyman’ı çoğu zaman sırtında bazen de kucağında götüren Serap yolda birçok kez de dinlenmek için durmak zorunda kalıyor.



‘DÜNYAM BAŞIMA YIKILDI’
Süleyman’a DMD tanısı ilk konduğu anı ‘dünyam başıma yıkıldı’ sözleri ile anlatan Serap Aydın “Yaşıtları gibi koşamıyor, okulda teneffüse beden eğitimine çıkamıyor. Bana da çok zor geliyor. Sırtımda götürüp getiriyorum okula. Ne yürüyebiliyor ne de merdivenden çıkamıyor. Bir tedavisi yok ama ilaçlarla, mamalarla ve protein desteği ile sağlığını korumaya çalışıyoruz. Hastalık ilerliyor ama okumayı çok sevdiği için eğitim hayatından kopmasını istemiyorum. Alması gereken günlük belirli et ve süt var, çoğu zaman alamıyoruz. Başka gelir kaynağımız yok. Aldığımız devlet yardımının 900 lirası kira ve faturalara gidiyor. Bir akülü araba olsa en azından eğitim hayatını daha uzun sürdürebilir ve hayattan kopmaz” dedi.

 
Ünlü sunucu Erkan Yolaç yoğun bakımda
 
40 yıllık hatırı vardı... 1 yılda rekor zam!
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Sümeyra 27 Ekim 2022 Perşembe 21:18

Bu dunyada ne kadar duyarsiz duygusuz empati yapamiyan insanlar var gercekten yazik bu özel çocuklarimiz bize emanet hic mi görmüyorsunuz yetkili yerlerden rica ediyorum bu çocuğumuzun nefesi sesi gücü olun

Yorumu oyla      2      3  
Sümeyra 27 Ekim 2022 Perşembe 21:18

Bu dunyada ne kadar duyarsiz duygusuz empati yapamiyan insanlar var gercekten yazik bu özel çocuklarimiz bize emanet hic mi görmüyorsunuz yetkili yerlerden rica ediyorum bu çocuğumuzun nefesi sesi gücü olun

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ünlü sunucu Erkan Yolaç yoğun bakımda
TRT'de yayınlanan "Evet-Hayır" yarışmasıyla hafızalara kazınan 87 yaşındaki ...
TTB Başkanı Şebnem Korur Fincancı tutuklandı
'Terör örgütü propagandası yapmak' suçundan gözaltına alınan Türk Tabipleri ...
Acı haber! 1 asker daha şehit oldu
Milli Savunma Bakanlığı, Pençe-Kilit Harekatı bölgesinde dün bölücü terör ...
 
İZBAN, 29 Ekim'de ücretsiz!
29 Ekim Cumhuriyet Bayramı nedeniyle İZBAN ücretsiz olacak. 
'Umuda yolculuk' yarım kaldı... 103 göçmen yakalandı!
İzmir'in Seferihisar, Menderes, Dikili ve Çeşme ilçeleri açıklarında 103 ...
At yola çıktı: Zincirleme kazaya neden oldu
Sivas'ın Yıldızeli ilçesinde aniden karayoluna çıkan at, iki yolcu otobüsü ...
 
Bakanlıktan yeni SİT kararı... Turizm cennetinde tarihi izler!
Çeşme’de doğal SİT statüsü özelliği bir bölgede yapılan yüzey çalışmalarında ...
'Terörle arasına mesafe koymayan sonucuna katlanır'
Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay, ''Ne hikmetse bazı hatiplerin 'insan ...
Alışveriş merkezinde silahlı kavga!
Bursa'da alışveriş merkezinde eğlence mekanlarının bulunduğu bölümde iki ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva