HABERLER>GÜNCEL
14 Kasım 2022 Pazartesi - 16:42

İzmir'in kalbindeki ayıbı bitirecek hamle!

Konak Tüneli’nin inşası sürecinde kamulaştırılan Damlacık Mahallesi’ndeki tescilli yapılara ait koruma amaçlı imar planları Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından askıya çıkarıldı.

İzmir in kalbindeki ayıbı bitirecek hamle!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - 2011'de Konak Tüneli inşaatı nedeniyle kamulaştırılan bölümünde bulunan tescilli yapıların İzmir Valiliği tarafından restorasyon çalışmaları devam ederken alana dair koruma amaçlı imar planları yayımlandı.

Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı Konak Namık Kemal Mahallesi sınırları içerisinde yer alan ve Yeşildere Karayolu-Konak Tüneli bağlantı yolu üzerinde kalan bölgeye İzmir 1 numaralı Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onanan 1/5000 ölçekli Koruma Amaçlı Nazım İmar Planı ve 1/1000 ölçekli Koruma Amaçlı Uygulama İmar Planı Değişiklikleri askıya çıkarıldı

Plan açıklama raporunda yer alan bilgilere göre planlama alanında yer alan parselerden 102 ada 42 parsel, 102 ada 69 parsel, 105 ada 16 parsel, 105 ada 17 parsel, 105 ada 18 parsel, 106 ada 6 parsel, 106 ada 28 parsel, 106 ada 11 parsel, 108 ada 2 parsel, 108 ada 18 parsel, 108 ada 26 parsellerin tescilli olduğu ifade edildi.



Açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:
Mevcutta, Kemeraltı 1. Etap Koruma Amaçlı İmar Planında onuncu alt bölgede yer alan, onuncu alt bölge içerisinde Koruma Bölge Kurulu tarafından kentsel arkeolojik rezerve alan olarak ayrılan Cici Park bölgesinde yer alan, aynı zamanda, yeraltı kültür katmanlarında Roma izlerinin yer aldığı bilinen ve bu özellikleriyle, kentsel arkeolojik çalışmalar özelinde önem taşıyan 1. derece kentsel arkeolojik potansiyeli olan bir koruma zonu olarak değerlendirilecek alanda yer alan planlama alanının korunma yöntemlerinin belirlenmesi hedeflenmiştir. Böylece alanın korunması ve gelecek nesillere aktarılması sağlanmış olacaktır. Benzer ve alana özgü kararlar içeren üst ölçekteki planlar göz önüne alınarak, alanın bulunduğu kültürel ve tarihsel değerlerin içinde uyumlu kalması yapılan plan çalışmasıyla sağlanmıştır. Aynı zamanda alana özgü unsurlargöz önünde bulundurularak yeni kararlar ve ilkeler de benimsenmiştir. Böylelikle hem alanın genel karakteristiği korunacak hem de verimliliği artacaktır.



Aynı zamanda bölgede planlama yapılırken yakın çevrede bulunan tarihi doku dikkate alınmış, malzeme seçimi ve düzenleme buna göre yapılmıştır. Yapılacak müdahaleler derin kazılar gerektirmeyecek şekilde belirlenmiştir. Mevcut tarihi yapılar onarılarak korunmuştur. Yeni yapılacak olan gölgelendirme elemanları ahşap malzeme ile hafif taşıyıcı sistemde tasarlanmıştır

METİN OKTAY İLE ANILIYOR
İzmir'in merkezi konumundaki Konak Meydanı ile Eşrefpaşa semtini bağlayan, arkeolojik ören yeri İzmir Agorası, Kadifekale ve Kemeraltı Çarşısı'na komşu olan Damlacık Mahallesi, 19. ve 20. yüzyıldan kalma tarihi yapılara ev sahipliği yapıyor.

Çok kültürlü yaşamın sürdüğü Osmanlı döneminde önde gelen Müslüman mahallerinden olan Damlacık, efsane futbolcu Metin Oktay'ın futbol hayatına başladığı semt olarak da tanınıyor.



3. derece arkeolojik SİT alanı olan ve Konak Tüneli inşaatı nedeniyle bir bölümü kamulaştırılarak Valiliğe tahsis edilen mahallede, 5 bin metrekarelik alanda yer alan 10 tescilli yapının restorasyonu için çalışma yapılıyor.

Koruma kurulu onayı sonrası 11 milyon 300 bin lira bedelle ihale edilen proje kapsamında restore edilen yapılarda hobi ve el sanatları kursları açılacak, restoran, kütüphane ve Metin Oktay'ın adını taşıyacak bir butik otel yapılacak.

 
Veysel Eroğlu'ndan Büyükşehir'e 'icraat' tepkisi: Büyükşehir asli görevini yerine getirmiyor
 
İzmir’de şüpheli çanta paniği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Taksim bombacısına dair yeni detaylar ortaya çıktı!
Taksim'deki bombalı saldırıyı gerçekleştiren Ahlam Albashır'in 4 ay önce ...
Cinayet sanığı İngiliz kadın turiste tahliye
Antalya Manavgat'ta 22 yaşındaki erkek arkadaşını balkondan atarak öldürdüğü ...
Rehine krizi 18 saatin sonunda çözüldü!
Çorum'da ayrı yaşadığı dini nikahlı eşi Merve K.'yi silahla rehin alan ...
 
İş insanı Dilek Ertek için gıyabi cenaze namazı
Türkiye'de dünyaca ünlü mücevher markasının distribütörü olan iş insanı ...
Şentop: Devletimiz gereken cevabı veriyor
TBMM Başkanı Mustafa Şentop, bombalı saldırının gerçekleştiği alanda açıklamalarda ...
Bakan Bozdağ duyurdu: 46 kişi gözaltına alındı
Adalet Bakanı Bekir Bozdağ Twitter üzerinden yaptığı açıklamada İstiklal ...
 
Sanayi sitesinde korkutan yangın!
Torbalı'da sanayi sitesindeki bir boya imalathanesinde çıkan yangın itfaiye ekiplerince söndürüldü.
Terör saldırısında yaralananlar o anları anlattı
İstiklal Caddesi'nde dün yaşanan terör saldırısında yaralananların bir ...
Kaçakçılık operasyonu: 23 kişi yakalandı!
Ankara Emniyet Müdürlüğü, kaçakçılık suçlarıyla mücadele kapsamında, bir ...
 
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Köy Enstitülü olmak…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Geleceğe ‘miras’ altın ses!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva