HABERLER>GÜNCEL
6 Kasım 2015 Cuma - 10:39

İzmir’deki büyük ‘kumpas’ operasyonunda salon sürprizi!

İzmir merkezli olarak 18 ilde yapılan Fethullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturmasında gözaltına alınan 48 kişiden, 35'i adliyeye sevk edildi. 1 polis daha teslim olunca sayı 36'ya çıktı. Zanlılar için, kendi yaptıkları operasyonda haklarında dava açılmasını sağladıkları 357 kişinin yargılandığı, sosyal tesislerdeki salon ayarlandı.

İzmir’deki büyük ‘kumpas’ operasyonunda salon sürprizi!

İzmir Cumhuriyet Başsavcılığı'nın yürüttüğü FETÖ (Fethullahçı Terör Örgütü) soruşturmasında, 1.5 yıllık hazırlık döneminden sonra geçen salı günü 18 ilde operasyon düzenlendi. Operasyonlarda, aralarında Merkez Valileri Ahmet Kaya, Mehmet Oduncu, Sadık Altunkaynak, halen görevde olan Eskişehir Vali yardımcısı Mesut Keser, Mülkiye Başmüfettişi Ferda İleri, İzmir'de 10 Kasım 2011-12 Şubat 2014 tarihleri arasında Emniyet Müdürlüğü yapan Ali Bilkay, Afyon Polis Okulu Müdürü Müjdat Karagöz, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden sorumlu İzmir eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, şube müdürleri Erkan Değer, Behzat Tuzcu, Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın ile amirler Yusuf Uzşan ile Yaser Özoğul'un da bulunduğu, 48 kişi gözaltına alındı.
 
Bir numaralı zanlısı Fethullah Gülen olan soruşturmada, gözaltı kararı verilen zanlı sayısının ise, 57 olduğu açıklandı. Soruşturma çerçevesinde halen, Fethullah Gülen'in de aralarında bulunduğu 9 kişi için de yakalama kararı çıkartıldı.
 
SUÇLANDIKLARI OPERASYONU YÖNETTİKLERİ BİNADA TUTULDULAR
Operasyonun en ilginç anları ise, gözaltına alınan emniyet görevlilerinin İzmir'deki Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'ne getirilmelerinde yaşandı. Gözaltına alınanlar arasında bulunan İzmir eski Emniyet Müdürü Ali Bilkay, Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nden Sorumlu eski Emniyet Müdür Yardımcısı Mehmet Ali Şevik, şube müdürleri Erkan Değer, Behzat Tuzcu, Şube Müdür Yardımcısı Taner Aydın ile amirler Yusuf Uzşan ile Yaser Özoğul, daha önce uzun yıllar bu binada görev yaptı. Bu polisler, sahte delil ürettikten sonra yaptıkları iddia edilen gizli bilgi ve belge bulundurma soruşturmasını da, yine bu binadan yönetti.
 
SORGULARI ÜÇ GÜN SÜRDÜ
İzmir merkezli yapılan ve kamuoyunda casusluk adıyla bilinen, 357 sanıklı gizli bilgi, belge bulundurma davası soruşturmasıyla, 13 bakanlık ile kamu kurumunda 3 bin kişiyi tasfiye etmeyi planladıkları ileri sürülen zanlıların, bunun içinde 350 kişiyi, sahte isimlerle dinledikleri saptandı. İçişleri Bakanlığı müfettişlerinin hazırladığı 12 sayfalık raporda ayrıca, 357 kişinin casuslukla suçlandığı soruşturmanın esasını teşkil eden belgelerin, casusluk niteliği taşıyacak nitelikte gizli belgeler olmadığı da yeraldı. Ayrıca, bu belgelerin de yine uzmanlarını incelediği harddisklere, önceden konulduğu saptandı. Operasyonu, Fuat Avni gibi sosyal medya hesaplarından duyup kaçmamaları için alınan özel önlemler sonrasında gözaltına alınan üst düzey emniyet görevlileri ile bürokratların, ifade işlemleri üç gün sürdü.
 
HAKLARINDAKİ SUÇLAMALARLA İLGİLİ SORULAR YÖNELTİLDİ
İfadesi alınan zanlılara, 4 ortak sorunun, sorgunun hemen başında yöneltildikleri öğrenildi. Bunların, "Abone olduğunuz basın yayın kuruluşu var mı? Cemaate yönelik yaptığınız yardımlar var mı? Gülen hareketini tanıyor musunuz, bilginiz var mı? Gülen grubunun organizasyonlarına katıldınız mı" sorularından oluştuğu ortaya çıktı. Ardından da zanlılara, rütbe ve makamlarına, soruşturmadaki etkinliklerine göre ek sorular yöneltildi. İfadesi alınan en önemli isimlerden kentin eski emniyet müdürü Ali Bilkay'ın, soruşturmanın ilk başlangıç tarihinde emniyet müdürlüğü yapan Ercüment Yılmaz'ı işaret edip, "Dönemin emniyet müdürü nerede" dediği öğrenildi.
 
GENİŞ GÜVENLİK ÖNLEMLERİ ALINDI
Operasyon çerçevesinde üç gündür İzmir Emniyeti Organize Suçlarla Mücadele Şube Müdürlüğü'nde tutulan 35 zanlı, adliyeye sevk edilmeden önce, polis araçları kapıya getirildi. Bu sırada Çevik Kuvvet Şube Müdürlüğü'ne bağlı ekipler de, bariyerlerle çevrili bölgede önlem aldı. Üst düzey emniyet yetkilileri ve bürokratlar, ardından tek sıra halinde çıkartılıp araçlara bindirildi. Bu sırada gözaltındaki eski yöneticilerin moralsiz ve oldukça üzgün oldukları görüldü. Zanlılar, daha sonra Bayraklı'daki İzmir Adliyesi binasının arkasında bulunan, mahkum girişinden içeriye alındı. Burada adli tıp doktoru tarafından son kez sağlık kontrolleri yapılacak olan zanlılar, daha sonra soruşturmayı yürüten Cumhuriyet Başsavcıvekili Okan Bato'ya ifade vermeye başlayacağı öğrenildi.
 
8 zanlı ise savcılık talimatıyla polis tarafından serbest bırakıldı.

1 POLİS DAHA TESLİM OLDU
İzmir merkezli olarak 18 ilde yapılan ve kamuoyunda casusluk davası olarak bilinen soruşturmada yargılananlar için sahte deliller ürettikleri gerekçesiyle gözaltına alınan 35 kişi, adli tıp doktorunun sağlık kontrolünden geçti. Bu arada aranan polislerden biri daha sabah saatlerinde teslim oldu. Onun da adliyeye gönderilmesiyle adliyeye sevk edilen zanlı sayısı 36'ya çıktı.


 
ZANLILAR İÇİN DURUŞMA SALONU SÜRPRİZİ
Bu arada savcılık sorguları henüz başlamamış olan 36 zanlının, mahkemeye sevk edilmeleri durumunda ilginç bir 'tesadüf' yaşayacakları ortaya çıktı. Zanlılar için, kendi yaptıkları operasyonda haklarında dava açılmasını sağladıkları 357 kişinin yargılandığı, sosyal tesislerdeki salon ayarlandı. Üst düzey emniyet görevlileri ile bürokratların, o salonda ifade verip, haklarındaki tutuklanma ya da serbest bırakılma kararını bekleyecekleri öğrenildi. Adliyede, boşta başka bir duruşma salonu olmadığı için böyle bir karara alındığı ifade edildi. Bu gelişme üzerine, sosyal tesislerdeki duruşma salonun içinde ve dışında, çevik kuvvet ekiplerinin sayısı da arttırıldı, ek önlemler alındı. (dha)
 

 
FOODEX'e yabancı ziyaretçiler damgasını vurdu
 
Altınordu’da hedef 100.yılda Avrupa
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
‘Kurşun yağmuru’ndan 160 gün sonra 46 adım attı
İzmir’in Karşıyaka İlçesi'nde, boşandığı iki çocuk annesi avukat 53 yaşındaki ...
Flaş! G-20 öncesi IŞİD operasyonu: 20 gözaltı
Antalya'da polis, düzenlenecek olan G-20 zirvesi öncesi IŞİD'e yönelik ...
Mujica’dan Soma mesajı: Adları unutulmasın
Konak Belediyesi'nin ev sahipliğinde düzenlenen 'Emek, Demokrasi ve Barış' ...
 
Yargıtay onadı: Boşanma davasında kadına nafaka cezası!
Antalya'da geçimsizlik nedeniyle karşılıklı boşanma davası açan çift, ...
Üniversiteliler polise 'olta' attı!
Eskişehir Anadolu Üniversitesi'nde dün ilginç bir protesto eylemi vardı. ...
İstanbul'da yaşayan kız kardeşler IŞİD'e kaçtı
İki kızının terör örgütü IŞİD saflarına katıldığını iddia eden gözü yaşlı ...
 
İzmir'de 'çöpüne sahip çık' çalıştayı
İzmir'de Çöpüne Sahip Çık Vakfı'nın ev sahipliğinde, İzmir Büyükşehir ...
Veli Saçılık'ın kopan kolunun bedeli icrayla geri istendi
Burdur Cezaevi’ne 2000’da düzenlenen operasyonda, cezaevi duvarını yıkmaya ...
Atatürk Havalimanı'nda IŞİD alarmı!
Fas'tan gelen ve Suriye'ye giderek terör örgütü IŞİD'e katılacağı öne ...
 
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva