HABERLER>GÜNCEL
19 Ekim 2022 Çarşamba - 09:35

İzmir'deki '32 dakika cinayeti'nde yeniden yargılama kararı!

Anayasa Mahkemesi,İzmir’de saldırıya uğrayan bir kadına yardım etmek isterken bıçaklı saldırıya uğrayan özel güvenlik görevlisi Hasan Hüseyin Koç’un ölümü ile ilgili yapılan yargılamada polislerin olay yerine 32 dakika geç gittiği iddiasının yeterli titizlikle incelenmediğini belirterek yargılamanın baştan yapılmasını kararlaştırdı.

İzmir deki  32 dakika cinayeti nde yeniden yargılama kararı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir Bornova ilçesindeki özel bir sitede güvenlik görevlisi olarak çalışan 63 yaşındaki emekli polis memuru Hasan Hüseyin Koç, 3 Şubat 2017 aynı sitede ikamet eden İsmail Hakkı Biçer tarafından bacağından bıçaklanmıştı. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alınan Hasan Hüseyin Koç verdiği  yaşam mücadelesini kaybederek 5 Şubat günü vefat etmişti. Koç’un saldırıya uğrayan bir kadının hayatını kurtarmak isterken bıçaklandığı öğrenilmişti.  Emekli polis Hasan Hüseyin Koç'u (63) bıçaklayarak öldürdüğü iddiasıyla yargılanan İsmail Hakkı Biçer'e (45) verilen ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası, Yargıtay tarafından onanmıştı.

Ancak Koç’un yaşamını yitirmesinden ardından eşi ve çocukları İçişleri Bakanlığına başvurarak Koç’un özel güvenlik görevlisi olarak çalışmakta iken öldürüldüğünü belirtti ve tazminat talep etti.  Talepleri reddedilen aile konuyu yargıya taşıyarak tazminat taleplerini yeniledi.  Dava dilekçelerinde başvurucular; ölen yakınlarının olay günü saat 01.58’de 155 Polis İmdat hattını arayarak yanındaki kişinin kendisini tehdit edip öldüreceğini söylemesine ve saat 02.05’te 155 Polis İmdat hattını arayan kurye Ö.K.nın da yakınlarına bıçak çekildiğini bildirmesine rağmen polis ekiplerinin olay yerine 32 dakika sonra gittiğini iddia etti.

İçişleri Bakanlığı ise savunmasında  gelen ihbar üzerine derhâl harekete geçilerek ekiplerin verilen adrese intikali için tüm birimlere sesli uyarı (anons) yapıldığını, sokak bilgisinin yanlış verildiğinin anlaşılması üzerine adres bilgisinin teyit edilerek ekiplerin doğru adrese yönlendirildiğini, olay yerinden gelen başka bir aramada failin kaçtığı bilgisinin iletilmesi üzerine ekiplerin kaçan şahsı yakalamak için yönlendirildiğini ve bu sırada 112 Sıhhi İmdat hattına haber verildiğini ifade etti.

YEREL MAHKEME: POLİS SORUMLU DEĞİL!
Dosyayı inceleyen İzmir 2. İdare Mahkemesi  başvurucuların yakınının ölmesinde idarenin kusuru olmadığı gibi idarenin kusursuz sorumluluk veya sosyal risk ilkesi uyarınca da olaydan sorumlu tutulamayacağı gerekçesiyle başvurucuların tazminat istemini reddetti. Kararın istinafa taşınmazı üzerine de İzmir Bölge İdare Mahkemesi Altıncı İdare Dava Dairesi, yerel mahkemenin kararının hukuka uygun olduğunu belirterek kesinleştirdi.

AİLE: YAŞAM HAKKI İHLALİ VAR
İstinaftan da istediği sonucu alamayan aile son çareyi Anayasa Mahkemesi’ne taşımakta buldu.  Başvuruda devletin ölen yakınlarının yaşamına yönelik saldırıyı önlemekle yükümlü olduğunu, polis ekipleri kısa sürede olay yerine ulaşsaydı yakınlarının hayatta olacağını ve yakınlarının ölümünün idarenin hizmet kusurunun bir sonucu olduğunu belirterek yaşam hakkının ihlal edildiğini belirtildi.

AYM: USUL YÖNÜNDE İHLAL VAR
Başvuruyu inceleyen Anayasa Mahkemesi Anayasa’nın 17. maddesinde güvence altına alınan yaşam hakkının usul boyutunun edildiğine karar vererek yargılamanın yeniden yapılmasına karar verdi. Mahkeme ihlalin ve sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılamanın yeterli bir giderim sağlayacağı anlaşıldığından tazminat taleplerinin reddine de karar verdi.

‘TİTİZ BİR İNCELEME YAPILMADI’
Kararda “İncelenen başvuruda İdare Mahkemesi ile İstinaf Mahkemesinin başvurucuların iddialarını titiz bir incelemeye tabi tutmaması nedeniyle yaşam hakkının usul boyutunun ihlal edildiğine karar verilmiştir. Tespit edilen hak ihlalinin sonuçlarının ortadan kaldırılması için yeniden yargılama yapılmasında hukuki yarar bulunmaktadır. Bu kapsamda kararın gönderildiği yargı merciince yapılması gereken iş yeniden yargılama işlemlerini başlatmak ve Anayasa Mahkemesini ihlal sonucuna ulaştıran nedenleri gideren, ihlal kararında belirtilen ilkelere uygun yeni bir karar vermektir” denildi.

 
Enerji krizi sonrası ormana yağma başladı!
 
Basmane Günleri yola çıktı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Devlet kurumlarına 1509 yeni kadro
"Bazı Kamu Kurum ve Kuruluşlarına Kadro İhdas Edilmesine İlişkin Cumhurbaşkanlığı ...
Doğum günü faciaya döndü... 5 yaralı
İstanbul Fatih'te 2 yaşındaki kız çocuğu için düzenlenen doğum kutlamasında ...
Yolcu otobüsü ile TIR çarpıştı: Ölü ve yaralılar var
Amasya Merzifon'da yolcu otobüsünün TIR ile çarpıştığı feci kazada 2 kişi ...
 
İşten çıkarıldı... Patronunu öldürdü!
Kocaeli'nde, bir geri dönüşüm tesisinde çalışan Türkmenistan uyruklu İ.Y., ...
Yargıda derece yükselme Resmi Gazete'de
Çeşitli derecelerdeki görev sürelerini tamamlayan adli yargı hakimi, cumhuriyet ...
İzmir'de bir mahalleye kabus yaşatan adam... Evi yaktı, alevlerin içinde sigara yaktı!
İzmir'in Buca ilçesinde, dini içerikli kitapları ve eşyaları yakarak sokağa ...
 
Önce araba, sonra dükkan... İzmir'de kundaklamaya gözaltı!
İzmir'in Buca ilçesinde husumetli olduğu kişinin aracını kundaklayan şüpheli, ...
Sağlık çalışanına yumruklu saldırı!
Çorum'da Hitit Üniversitesi Erol Olçok Eğitim ve Araştırma Hastanesi´nde ...
Operasyon yapıldı... Hırsızlar yakalandı!
İzmir'in Urla ilçesinde 8 hırsızlık suçunun faili olduğu öne sürülen 3 şüpheli tutuklandı.
 
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva