HABERLER>SAĞLIK
20 Temmuz 2022 Çarşamba - 13:20

İzmir'de maymun çiçeği şüphesi!

Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, Covid-19 pandemisinin ardından dünyada hızla yayılan ve endişeye neden olan maymun çiçeği virüsüyle ilgili Sağlık Bakanlığı’nın resmi açıklamalarının dışında kendisinin de İzmir'de şüpheli gördüğü olgulara rastladığını belirtti.

İzmir de maymun çiçeği şüphesi!

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs pandemisinin ardından dünyanın çeşitli yerlerinde endişe yaratmaya başlayan viral hastalıklardan bir tanesi de son dönemde ortaya çıkan maymun çiçeği virüsü oldu. Sağlık Bakanlığı’nın açıklamasına göre Türkiye’de de bir kişide görülmüştü. SONSÖZ TV’ye konuk olan Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener dünyada hızla yayılmaya devam eden virüsle ilgili önemli açıklamalarda bulundu.

Türkiye’de maymun çiçeğinin basına yansımadığını ifade eden Prof. Şener, “Salgın dönemiyle birlikte sanki medyada yer almayan şey yokmuş gibi algılanıyor. Bu doğru değil. Sağlık Bakanlığımızın açıkladığı, doğrulanmış 1 vaka var ancak doğrulanmamış bir sürü vaka mutlaka vardır ben bile bir sürü şüpheli gördüğüm vakalar olduğunu söyleyebilirim. Kişisel olarak rakam belirtmeyeyim çünkü o zaman KVKK’ya (Kişisel verilerin korunması kanunu) giriyor” dedi.

DAMLACIK YOLUYLA BULAŞMIYOR
Maymun Çiçeği’nin tespitinde doğrulama testleri ile ilgili bir sıkıntının yaşandığını aktaran Prof. Şener, “Bir strateji problemi var. Dünya artık bunu şüpheli vakayla kesinleşmiş olguyu birlikte takip etmeye başladı. Hastadan aldığınız ilk örnekte pozitif çıkmayabiliyor. Lezyonlar kaybolduktan sonra tekrar alınan örnekte pozitiflik çıkabiliyor. İngiltere verileri bunu gösteriyor. En yaygın İngiltere bunu yayınladığı için rahatlıkla İngiltere verisini ön planda tutuyoruz. İngiltere maymun çiçeğinin çıktığı ülkelerin başında geliyor. Hem Türkiye’de hem dünyada maymun çiçeği olgularının covid-19 gibi paralel ciddi bir pandemi tarzında devam etmediğini biliyoruz ama DSÖ yakın zamanda olağanüstü hastalık durumu listesine aldı çünkü ciddi anlamda vaka sayısı arttı. Geçtiğimiz haftalarda Birleşmiş Milletler toplam vaka sayısından fazla rakam bildirdi. 400 olgu varken bütün eyaletlerden geri bildirim topladı ve sayı bir anda 500 küsür oldu. Rakamlar yanıltıcı olmasın. Vatandaşlarımızın bunun yakın temasla bulaşıcı olduğunu bilmeleri gerekiyor.  Damlacık yoluyla bulaşmadığını biliyoruz” şeklinde konuştu.

NE GİBİ ÖNLEMLER ALINABİLİR?
Virüsün daha çok cansız yüzeylerden bulaştığını vurgulayan Prof. Şener, ”Kıyafet, havlu, çarşaf gibi yanlışlıkla kullanılan otelcilik hizmetinde kullanılan yatak örtüsü gibi şeylerden bulaştığı biliniyor. Bulaş anlamında baktığımızda eğer yakalanırsa onun etrafında yoğunlaşarak bulaş zincirini yakalayıp oradaki bölgelerde önlem alınıyor. Türkiye’de kesinleşmiş tek olgu dışında bir bildirim yok. Tahmin ediyorum ki; şüphelenilen olgu sayısı bunun yüzlerce katıdır. Daha çok tespit edilen aktiviteler şunlar: Hamam, sauna, spor salonu gibi alanlardan cansız yüzeyden bulaşan grup var. İkinci tespit edilen gruplar ise çoklu cinsel partnerleri olan kişilerle içli dışlı olan grup var ancak kimse kişilerin gittiği ortamı bilemez. Gittiğiniz yerlerde teninize temas edecek ekipmanların belli yıkama prosedürlerinden geçerek uygulanıp uygulanmadığına dikkat edilebilirsiniz. Seyahate giderken yatak örtüsü, havlu, çarşaf gibi kişisel eşyalarınızı yanınızda götürebilirsiniz. Seyahatten döndüğünüzde ise vücudunuzda herhangi bir veziküller döküntü, su toplamış kabarcıklar olursa mutlaka bir sağlık profesörüne görünerek böyle bir durum var mı yok mu gittiğiniz bölge ya da ülkede bulgu sayıları fazla mı? Bu bölgelere girip çıktınız mı? Ya da seyahat planı yaparken tedirginliğiniz de varsa o bölgede görülüp görülmediğine internetten çok rahat bakılabiliyor. Bunlara bakarak önlem alınabilir. Vakaların yarısından çoğu temasla ortaya çıktı” ifadelerini kullandı.

 
İzmir oyun satışlarında üçüncü oldu!
 
İzmir'in haftalık göçmen raporu açıklandı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
VfV 20 Temmuz 2022 Çarşamba 15:35

Bu ne saçma şey ya? Hasta rakamı vermek neden kişisel veri oluyor? Geneli ilgilendiren bir şey nasıl kişisel veri oluyor? O zaman, ki zaten ondan da vazgeçti hükümet, korona rakamlarını da açıklamayın...Türkiye'de yolsuz işlerin adı ticari sır, bilinmemesi gereken şeylerin adı da kişisel veri olmuş. Saklamak için ideal bir yöntem. Kimse bilmesin, sormasın, karıştırmasın. Sanki annesinin kızlık adının ilk iki harfini ya da kredi kartı şifresini soruyoruz.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
DSÖ: Sonbaharda vaka patlaması olabilir
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Avrupa Bölge Direktörü Dr. Hans Kluge, Avrupa ...
Almanya'da maymun çiçeği vaka sayısı 2 bini aştı
Almanya'da, ilk vakanın üzerinden geçen 2 ay içerisinde 2033 maymun çiçeği virüsü vakası görüldü.
Avrupa'da COVID-19'da yeni dalga uyarısı
Son haftalarda koronavirüs vakaları Avrupa genelinde artışa geçerken yetkililer ...
 
Kenenin ısırdığı polis hayatını kaybetti
Adana’da kene ısırması nedeniyle hastanede tedavi gören polis memuru yaşamını yitirdi.
TUS 2. dönem başvuruları başladı
ÖSYM tarafından 4 Eylül'de düzenlenecek Tıpta Uzmanlık Eğitimi Giriş Sınavı ...
Hatırlatma dozunu kim, ne zaman yaptırmalı?
Koronavirüste vaka sayıları giderek artıyor. Uzmanlar bu süreçte hatırlatma ...
 
Bakan Koca talimat vermişti... X-ray'ler İzmir'de!
Sağlıkçılara yönelik şiddet olaylarının artması sonucunda Sağlık Bakanı ...
Koronavirüs belirtileri değişti mi?
Dünya genelinde vakalar artışa geçti. Normalleşmeye sürecinde görülen ...
Mehmet KARABEL yazdı... Doktor kanı nasıl yıkanır?
Mehmet KARABEL yazdı... Doktor kanı nasıl yıkanır?
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu vapur bir milletin kaderini nasıl taşıdı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva