HABERLER>GÜNCEL
19 Haziran 2015 Cuma - 11:02

İzmir’de iftar çadırlarına devlet freni!

İzmir’de yıllardır milletvekillerinin, valilerin, kaymakamların halkla birlikte oruç açtığı geleneksel iftar çadırları, kaymakamlıklar tarafından yasaklandı. Belediyelerin izin verdiği iftar çadırlarına kaymakamlıklar, 'gıda güvenliği ve hijyen' gerekçesiyle yasak getirdi.

İzmir’de iftar çadırlarına devlet freni!

İzmir’de Ramazan öncesi çadır krizi patlak verdi! Kentte yıllardır protokolün halka birlikte oruç açtığı geleneksel iftar çadırları gıda güvenliği ve hijyen nedeniyle yasaklandı.

İzmir’de yaptıkları hayır işleriyle adını duyuran dernekler, yaklaşık 15 yıldır sürdürdükleri iftar çadırı organizasyonunu bu yıl da yapabilmek için belediye ve kaymakamlıklara başvurdu.

CHP’li belediyeler, ‘uygun’ diyerek izin verirken Konak, Buca, Karşıyaka, Urla, Seferihisar ve Balçova kaymakamlıkları, birbiriyle aynı gerekçelerle izin vermedi.



Balçova Kaymakamlığı, "İftar çadırı kurma talebiniz, sunulacak yemek ve gıdanın güvenliği, hijyenin sağlanması açısından uygun görülmemiştir." diyerek çadır kurma talebini reddetti. Konak Kaymakamlığı da talebin, İlçe Emniyet Müdürlüğü ile Gıda Tarım ve Hayvancılık İlçe Müdürlüğü’nce uygun bulunmaması sebebiyle reddedildiğini bildirdi. Kaymakamlıkların ret kararını emniyete gönderilmesiyle birlikte polisler harekete geçti. İzmir’in Konak ilçesinde Çinili Cami'de ve Eşrefpaşa Mahallesi’nde özel mülk olan arsalar üzerinde kurulan çadırlara baskın düzenleyen polis, derhal sökülmesini istedi. Dernek temsilcileri de sökmek zorunda kaldı. Buca’da bir düğün salonunda yapılmak istenen iftar organizasyonuna da izin verilmediği öğrenildi.
 
'YEMEK TEMİN EDİLEN FİRMALAR HER TÜRLÜ BELGEYE SAHİP'
Dernek temsilcileri, iftar yemeklerini her türlü hijyen belgesine sahip yemek firmalarından temin ettiklerini, gerekçenin hiçbir elle tutulur yanı olmadığını söyledi. Bozyaka Yardımlaşma Dayanışma Derneği’nin kurduğu iftar çadırının kaldırılacağını haber alarak destek vermeye giden Doğu Anadolu-Güneydoğu Anadolu Birliği (DAGAB) Genel Başkanı Doğan Bayram, “İftar çadırına izin vermeyen CHP’li bir kişi ya da belediye olsaydı Türkiye’de kıyamet kopardı ancak birileri yapınca kıyamet kopmuyor.” dedi. Yaklaşık 15 yıldır bölge halkına kurulan çadırlarda iftar verildiğini söyleyen Bayram, “Siyasi irade hep 'yeni Türkiye' diyor ancak yeni Türkiye yerini, yasakçı Türkiye ve zihniyete bırakmıştır. Bölge halkı, STK’lar, işadamları olarak gariban halka burada bir lokma ekmek veriyoruz. Bu akşam yaklaşık 5 bin kişi gelip bu çadırdan iftar yapıp evine ekmek götürecekti. Yasakçı zihniyet şu an bunu engellemiş durumda.” diyerek yapılanlara tepki gösterdi. Yapılanın hukuk dışı bir uygulama olduğunu belirten Bayram, “Şu an hazırlamış olduğumuz 5 bin kişilik yemek çöpe atılacak. Bunu hangi vicdan kabul eder, anlamış değilim.” dedi.
 
'GARİBİN SICAK ÇORBASINA MI GÖZ DİKTİNİZ?'
Hijyen gerekçesiyle çadıra izin verilmemesinin hiç inandırıcı olmadığını ifade eden DAGAB Genel Başkanı Bayram, belediyelerin yanı sıra sanayi sitelerinde bile iftar çadırları kurulduğunu, bunlara izin verildiğini söyledi. Bayram, tepkisini şu sözlerle sürdürdü: “Yahu arkadaşlar, garibanın sıcak çorbasına mı göz diktiniz? Bunu engelleseniz ne olacak? Ben STK’yım, hayır için yapıyorum. Bunun hesabı hem bu dünyada hem öteki dünyada sorulacak. Çadır kurulan yer, benim arkadaşımın yeri özel mülkiyeti. Buradaki demir iskelete, çadır iskeletine bile tahammül edemeyen bir zihniyetle birlikte yaşıyoruz. 'Hijyenik durum yok' diyor; 15 yıldır yapılırken hijyenik durum vardı da bugün ne oldu? Yemek şirketinin her türlü belgesi var. Ben yemek şirketiyle anlaştım. Ben bu belgeleri sunuyorum, 'Bize talimat geldi.' diyorlar. Bu insanların aşıyla, çorbasıyla kim uğraşıyor arkadaş? İnsanın bir kaşık çorbasını almak günahtır. Keyfi uygulamalardan vazgeçilmeli.”
 
Bozyaka Yardımlaşma Dayanışma Derneği Başkan Yardımcısı Necati Yörüdü de 13 yıldır Bozyaka’da, dernek olarak da 15 yıldır iftar çadırı kurduklarını söyledi. Yaklaşık 5 bin kişiye iftar verdiklerini belirten Yörüdü, “Bu değişik zihniyet, bizi apartopar buraya çağırdı ve yasak olduğunu söylediler; izinli ve kurulan arazi şahsa ait olmasına rağmen. İnsan ayrımı yapılmadan yemek veriliyor, buraya fakirler geliyor. Böyle bir şeye neden müdahale ediliyor? Biz bunu protesto ediyoruz.” dedi. Yörüdü, geçmişte böyle bir olay görmediklerini, çadırda verilen yemekler sebebiyle de hiçbir hastalık yaşanmadığını belirterek, “15 yıllık sicilimiz, bizim yüzakımız.” diyerek bu yasaktan geri dönülmesini istedi. (cihan)

 
Karşıyakalı çocuklar bu yaz çok eğlenecek
 
İzmir’deki işkenceli cinayette Yargıtay’dan flaş karar
YORUMLAR
Toplam 8 yorum var, 8 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
patatesci 19 Haziran 2015 Cuma 20:08

Bu gida sagligina o kadar dikkat ediyorlar ise pazarlarda acikta satilan peynir tavuk gibi cabuk bozulan ve tehlikeli gidalari kontril etsin Hemen tum&ilcelerde yoresrl adi dltinda acikta satilan peynir recel gibi gidalari kontrol etsinler

Yorumu oyla      20      5  
ÜFLEYEREK İÇ AĞZIN YANAR 19 Haziran 2015 Cuma 19:28

İNANDIM DERSEM YALAN SÖYLEMİŞ OLURUM..ADAM 17 SAAT ORUCDAN SONRA BİR İFTAR YEMEĞİ YİYECEK,İYİ VEYA KÖTÜ **KENDİ RIZASI İLE**BU KİŞİLERİN ÖZGÜRLÜĞÜNÜ KISITLAMA GİBİ BİR ŞEY..HAYIRLISI OLSUN..

Yorumu oyla      17      6  
Konaklı 19 Haziran 2015 Cuma 16:00

KOnak kaymakamının bu yazıyı imzalarken vicdanı sızlamıştır ama emir büyük yerden herhalde yapacak bir şey yok.....

Yorumu oyla      21      7  
19 Haziran 2015 Cuma 15:32

zalimlikte sınır yok.

Yorumu oyla      23      7  
19 Haziran 2015 Cuma 14:31

bu işler sadece canilik

Yorumu oyla      20      7  
19 Haziran 2015 Cuma 14:21

bu kadar dim düşmanlığı pes.milli şef dönemine laf atanlar

Yorumu oyla      22      7  
İzmirli 19 Haziran 2015 Cuma 14:01

Paralelcilere geçit yok

Yorumu oyla      19      20  
misafir 19 Haziran 2015 Cuma 12:55

Bu yasaktan, engellemeden sonra bir de utanmadan oy isteyecekler :) Neden oyları düştü, düşecek acaba? :)

Yorumu oyla      26      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Ali İsmail davasında delil karartan polise beraat!
Eskişehir'de, üniversiteli Ali İsmail Korkmaz'ın dövüldüğü sokağa bakan ...
İzmir güne çifte hortumla uyandı!
İzmir’de sabah saatlerinde denizde belirten çifte hortum ilginç bir görüntü ...
Cansu’nun katil zanlıları o geceyi anlattı
Jandarmaya ilk ifade: M.P.C., suya atladı, arkasından da Cansu suya atladı. ...
 
Süleyman Demirel'e veda: Son kez Meclis'te...
Vefat eden 9. Cumhurbaşkanı Süleyman Demirel için ilk tören Güniz Sokak’taki ...
Hırsızlığa sıradışı 'makul şüphe' beraati
İstanbul’da 19 Mart’ta Marmaray’ın Ayrılıkçeşme durağında 2 erkeğin önlü ...
İZELMAN Anaokulu’ndan mezuniyet coşkusu
İzmir Büyükşehir Belediyesi İZELMAN Kreş, Anaokulu ve Etüt Eğitim Merkezi'nde ...
 
Sendika’dan ‘sözleşme’ resti: Tüm belediyelerde grev!
Büyükşehir Belediyesi’ndeki toplu sözleşme krizi büyüyor. 3 bin 600 İZENERJİ ...
Dikkat: İzmir’e sağanak geliyor
Meteorolojiden alınan bilgilere göre kent haftanın son mesai günü sağanak yağış altında kalacak.
Soma'da Ayşegül öğretmene destek eylemi
Manisa'nın Soma İlçesi'nde, 35 yıldır beden öğretmenliği yapan Ayşegül ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Taşlar yerinden oynuyor
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Üç koltuk, iki makam...
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Anıt başkan'dan yeni başkanlara!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva