HABERLER>EKONOMİ
31 Mayıs 2022 Salı - 15:23

İzmir'de geri dönüşüm seferberliği... Körfez para basacak!

İzmir'de çeşitli kurum ve kuruluşların paydaş olduğu "Atıksız Körfez Dönüşen Gelecek Projesi" kapsamında İzmir Körfezi'ndeki hayalet ağ ve plastik gibi malzemeler toplanarak geri dönüşüm yoluyla ekonomiye kazandırılacak.

İzmir de geri dönüşüm seferberliği... Körfez para basacak!

Diren Çelik'in haberine göre, kirlilik ve koku şikayetlerinin hızla arttığı İzmir Körfezi’nin temizliği için Konak İlçe Tarım ve Orman Müdürlüğü öncülüğünde bir araya gelen kurumlar, ekosisteme zarar veren hayalet ağların toplanması ve ağların geri dönüşüme gönderilmesini içeren protokole imza attı. Yürütülen çalışma ile körfezde canlılığın artmasının yanı sıra atıklardan da ekonomik gelir elde edilmesi hedefleniyor.

“GERİ DÖNÜŞÜM FABRİKALARINDA DEĞERLENDİRİLECEK”
Konu ile ilgili olarak Konak İlçe Tarım Müdürü Ruhşan Özdemir Çifçi, “Uzun zamandır bu proje için çaba sarf ettik. Bir buçuk ay önce bir ön görüşme yapmıştık. Geçtiğimiz yıl sonunda Birleşmiş Milletler tarafından 2022 yılı su ürünleri ve balıklandırma yılı ilan edildi. Biz de bölgemizde ne yapabiliriz diye düşündüğümüzde o dönemde müsilaj ve körfez temizliği gibi problem vardı. Biz de İzmir körfezinde bir temizlik çalışması düşündük. Aslında yapmak istediğimiz körfeze bırakılan hayalet ağların toplanmasıydı. Bunlar da yeterli değil. Atıkların geri dönüştürülmesini istiyoruz. Bu atıkların geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılması en önemli isteğimiz oldu. Yaptığımız görüşmelerde atıkları 3 ayrı şekilde değerlendirebileceğimizi öğrendik. Bunların ilki materyal üretimi. İkincisi ise aktif kömür haline getirebileceğimizi tespit ettik. Bu aktif kömür de endüstride çok farklı alanlarda kullanılıyor. Üçüncü ve ana çalışma alanı da bu atıkların Torbalı’da bir firmada farklı materyallere dönüştürülerek Uşak’ta bir geri dönüşüm fabrikasında değerlendirilecek” dedi.

“BU AĞLARIN HERBİRİ TUZAK”
Proje ile İzmir’deki paydaşları bir araya getirdiklerini ifade eden İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Üyesi Şahin Çakan, “Bu projeyi çok önemsiyoruz. Elimizden geldiğince sizin yanınızda olduğumuzu bilmenizi isterim. Bu projede denizdeki balıkçılarımızın denize bıraktıkları ağların zararları. Bu ağların her biri birer tuzak. Biz ne buluyorsak denize atıyoruz ve temizler diyoruz. Denizin içerisindeki oksijen bittiği zaman bunun bize ciddi bir geri dönüşü oluyor” şeklinde konuştu.

“SAHİLLERDE GÜVENLİĞİ SAĞLAYACAĞIZ”
Ardından kürsüde konuşmasını gerçekleştiren Sahil Güvenlik İzmir Grup Komutanı Binbaşı Mutlu Çelik, “Bu projeyi bir temizlik projesi olarak ilk duyduğumuzda çok mutlu olduk. Sonra ise geri dönüştürüleceğini duyduğumuzda Konak İlçe Tarım Müdürümüzün heyecanına ortak olduk. Bu heyecanla hep zihnimizi bu konuda açık tuttuk. İcra edeceğimiz faaliyetleri öncelikle güvenli ve amacına ulaşacak bir şekilde olmasını diliyorum. Tüm teknik dalış ekibimiz ile birlikte tüm faaliyetlere destek vereceğiz ve sahillerde güvenliği sağlayacağız. Şimdiden emeği geçen katkı sağlayan herkese teşekkür ediyoruz” dedi.

“DENİZDE ÇALIŞAN ARKADAŞLARIMIZ ZORLUKLAR YAŞIYOR”
İzmir İl Emniyet Müdürü Yardımcısı Alper Tuğbay ise, “Buradan dönüşümü sağlayabilmek ortak yaşam alanımızda yaptığımız tahribatı tekrardan kullanıma sokmak çok güzel olacak. Umarım bunu herkese hep beraber anlatabiliriz. Özellikle denizde çalışan arkadaşlarımız ağlar ile ilgili zorluklar yaşıyorlar. Bir yerde bırakmak istemedikleri malzemeleri alıp hayat döngüsüne sokabilmek projenin en güzel yanı olacak.” İfadelerini kullandı.

“TÜKETİM AZLIĞI BİZİ ÜZÜYOR”
"Türkiye genelinde hayvansal mamullerde 3,4 milyar dolar ihracat gerçekleştirdik" diyen Su Ürünleri ve Hayvansal Mamüller İhracatçılar Birliği Başkanı Bedri Girit, “Hayvansal mamul ihracatının yüzde 40’ı Ege Bölgesi’nde bölesinden yapılıyor. Su ürünlerinde ise Türkiye genelinde yapılan ihracatın yüzde 70’i Ege'de yapılıyor. Maalesef iç tüketim herkesin malum olduğu üzere 7 kiloyu bulmadı. Bu güzel protein kaynağı varken bu tüketim bizi üzmektedir” ifadelerini kullandı.

“İNSANOĞLU AKLI İLE SONUNU HAZIRLIYOR”
Konak Kaymakamı Gökhan Görgülüaslan, “Hem çevremizi hem de zamanımızı çok hızlı tüketiyoruz. İnsanoğlu aklı ile sonunu hazırlıyor. Biz böyle olsun istemeyenlerdeniz,ve daha yaşanabilir bir çevre arzuluyoruz. Körfezimizde balık çeşitliliğinin artmasını ve daha yaşanabilir olmasını istiyoruz. Bununla ilgili de çalışma içindeyiz. Deniz canlıları için risk oluşturan ağların temizlenmesi noktasında bir çalışma. Öncelikle Konak merkezde daha sonra da ilimizin tamamına yaygınlaştırılmasını istiyoruz. Bir sonraki noktada da doğal temizleyici olan deniz patlıcanı ile denizimizin suyunun kalitesini arttırmaya çalışacağız. Denizin doğal ve biyolojik olarak temizlenme noktasında da bir şeyler yapmak istiyoruz” dedi.

İMZALAR ATILDI
Programda konuşmaların ardından, proje paydaşları olan Dokuz Eylül Üniversitesi, Deniz Bilimleri Enstitü Müdürlüğü, Fen Fakültesi Kimya Bölümü, Su Altı Araştırma Topluluğu, Rov (İnsansız Su Altı Araçları) Takımı, Ege Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi, Urla Denizcilik Meslek Yüksek Okulu, Ege Sualtı Topluluğu, Katip Çelebi Üniversitesi, Su Ürünleri Fakültesi ,İzmir İl Emniyet Müdürlüğü, İzmir Sahil Güvenlik Komutanlığı, İzmir Ticaret Odası, Ege İhracatçılar Birliği tarafından imza töreni gerçekleştirildi.

 
4 ilde FETÖ gözaltıları: 34 kişi yakalandı
 
Soyer'in MHP'li vekile açtığı davadan ne çıktı?
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Meclis 2 Haziran 2022 Perşembe 19:19

Belediye yok anlaşılan çağırılmamış da çevre ve şehircilik neden yok. Tarım İl müdürlüğü varken ilçe müdürlüğünün yetkisi var mı ki körfezi temizlemeye?

Yorumu oyla      2      3  
DELEGE 31 Mayıs 2022 Salı 19:56

İZMİR BUYUKŞEHİR VE KONAK BELEDİYELERİ NEREDE.PROJEDE YOKLARSA YANLIŞ..VARDA GELMEDİLERSE ÇOK YANLIŞ ÇOK.SOKAKLAR ZATEN Bİ ALEM O ATIKLAR KÖRFEZE GİTMİYORMU SANKİ SADECE AĞLARMI SORUN.

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
3600 ek gösterge çalışması tamamlandı
3600 ek gösterge için Cumhurbaşkanı Yardımcısı Fuat Oktay başkanlığında ...
Ekonomi birinci çeyrekte yüzde 7,3 büyüdü
Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından, gayrisafi yurt içi hasılanın ...
İhracat yüzde 24,6, ithalat yüzde 35 arttı!
Türkiye İstatistik Kurumu'nca (TÜİK), ihracatın nisanda, bir önceki yılın ...
 
Memur-Sen'den 'ek gösterge' açıklaması
Memur-Sen Başkanı Ali Yalçın, 3600 ek gösterge düzenlemesiyle ilgili açıklama ...
3600 ek gösterge düzenlemesi bitti
3600 ek gösterge düzenlemesi tamamlandı. Düzenleme, Cumhurbaşkanı Erdoğan'a ...
3600 ek göstergede sona doğru!
Hükümet ile Memur-Sen arasında devam eden 3600 ek gösterge ve diğer ek ...
 
7,4 milyon ton plastik atık geri dönüştürülecek
Plastik geri dönüşüm sektöründe 2020'de 6,13 milyon ton olan atık dönüşümünün, ...
Uzmanından ‘ÖTV zammı’ yorumu: İnsan sağlığı tehlike altında!
TMMOB Gıda Mühendisleri Odası İzmir Şube Başkanı İbrahim Uğur Toprak alkollü ...
20 yılın en büyük faiz artışı hareketi!
İngiliz Financial Times gazetesinin analizine göre son 3 ayda 60'tan fazla ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva