HABERLER>EKONOMİ
10 Ocak 2024 Çarşamba - 10:21

İzmir’de dünyada bir ilk… Matematik Eğitim Kooperatifi’ne yoğun ilgi

Dokuz Eylül Üniversitesi öğretim üyesi Doç.Dr. Burak Karabey’in kurucusu olduğu Matematik Eğitimi Kooperatifi Bornova’da hizmete başladı. Matematik öğretmenleri için hazırlanan proje hakkında konuşan Karabey, “Kooperatif denildiğinde ülkemizde inşaat ya da  tarım kooperatifleri akla gelir kendi sorunlarını işbirliği ile çözmek üzerine kuruludur. Matematik Eğitimi Kooperatifi de tıpkı diğer kooperatifler gibi ancak matematik eğitimi sorunlarına odaklıdır. Yoğun ilgi görüyoruz. Saat 20:00’de kooperatife eğitim başvurusu açıyoruz. 20:02’de kota doluyor. Bu ilgi bizi memnun ediyor” dedi.

İzmir’de dünyada bir ilk… Matematik Eğitim Kooperatifi’ne yoğun ilgi

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- Türkiye’nin çeşitli bölgelerinden 14 akademisyen ve matematik öğretmeni bir araya gelip İzmir’de bir ilki gerçekleştirerek matematik eğitim kooperatifi kurdu.

Geçtiğimiz Kasım ayında kurulan kooperatifte; öğretmen, öğrenci ve ailelere eğitim desteği, matematiksel etkinlikler ve bilgiler sağlanıyor. Hem yüz yüze hem çevrimiçi eğitimlerin verildiği kooperatifte çoğu eğitim ise ücretsiz…

Egedesonsöz’e matematik eğitim kooperatifini anlatan İzmirli eğitimci ve kooperatifin kurucularından Doç.Dr. Burak Karabey matematik kooperatifin dünyada ilk olma özelliği olduğunu kaydetti. Karabey, Bornova’da kurulan kooperatifin kuruluş amacının eğitim alanında sınava sıkışmış bir matematik anlayışı darlığını genişletmek olduğunu söyledi.

MATEMATİK EĞİTİMİNDEKİ SINAVA SIKIŞMIŞ ANLAYIŞI GENİŞLETMEK DE HEDEFLERİMİZDEN BİRİ
Öğretmenlerin ve ailelerin dünya çapında da olduğu gibi kendilerini geliştirecekleri sürekli bir eğitime ihtiyaçları olduğunu ifade eden eğitimci Karabey, “Kooperatifçilik sistemimizde bir de eğitim kooperatifleri var. Devlet tarafından 1163 sayılı kooperatifler kanununa bağlı bir yapıyla kurulabiliyor. Matematik Eğitimi Kooperatifimizin temel hedefi işbirliği içerisinde öğretmenlerin içerik üretmesi, matematik eğitimini güçlendirecek bir yapı kurması, matematik eğitimine etkili katkı sağlamak. Kooperatif denildiğinde ülkemizde inşaat ya da  tarım kooperatifleri akla gelir ancak onlarda kendi sorunlarını işbirliği ile çözmek üzerine kuruludur. Matematik Eğitimi Kooperatifi de tıpkı diğer kooperatifler gibi ancak matematik eğitimi sorunlarına odaklıdır. 3-4 yıldır böyle bir fikrimiz vardı ancak farklı yetkinliklerde bir ekibi toparlamak zaman alıyor. Bununla birlikte sosyal kooperatifçilik üzerine dünya çapında bir trend var. Biz de bu trendi izleyerek İhtiyaç Haritası, Inogar ve Idema ekiplerinin bilgilendirme ve destekleri ile bir kooperatif kurduk. Alana katkı sağlamak ve sosyal etkiyi yaratmak istedik. Türkiye’deki öğretmenlerimizin, ailelerimizin ve öğrencilerimizin sürekli bir eğitime ihtiyacı var. Mesleki anlamda kendilerini geliştirebilecek ortamlara ihtiyaçları var. Aslında bu kooperatifi onlara bu hizmeti sağlayabilmek için kurduk. Temel hedefimiz öğretmenlerin, ailelerin kendi çocuklarına nasıl destek olabileceği, öğretmenlerin sınıfta daha nasıl etkili olabileceği ve daha etkili yöntem ve içeriklerle nasıl öğrencilere aktaracaklarına dair destek olabilecek bir yapı oluşturmak temel hedefimiz. Aslında sadece ihtiyacı olan bireyler üzerinden değil matematik eğitimindeki sınava sıkışmış anlayışı genişletmek de hedeflerimizden biri. Bir diğer hedefimiz ise beş yıl içerisinde lisans, yüksek lisans ve doktora düzeyinde eğitim gören matematik öğretmenliği öğrencilerine burs sağlayabilmek” diye konuştu.

İKİ DAKİKADA BAŞVURU KOTASI DOLUYOR
Yeni kurulan kooperatifteki eğitimlere yoğun ilginin olduğunu kaydeden Karabey,  “Kooperatifte konferanslarımız, kamplarımız olacak. TÜBİTAK’da iki tane 4005 olarak bilinen öğretmenlerimiz için hazırladığımız projemiz kabul edilmişti. Sorgulama temelli matematik eğitimi.  Aslında kooperatifimiz o projelerin çıktısı diyebiliriz. Akademisyenler ve öğretmenler olarak ne kadar ihtiyaç olduğunu gördük çok sayıda başvuru oldu ve projenin ikincisi de kabul edildi. Kooperatifi kurduk. Hem fiziki hem çevrimiçi eğitimlerimiz var. Saat 20:00’de kooperatife başvuru açıyoruz. 20:02’de kota doluyor. Yoğun bir ilgi var. Bu eğitimlerin çoğu ücretsiz ve bazı eğitimler ücretli onun sebebi de kooperatifimizin varlığını sürdürebilmesini sağlamamız gerekiyor. Büyük bir talep var. Türkiye’nin çeşitli yerlerinden 14 matematik öğretmeniyiz. İlkokuldan üniversiteye kadar her düzeyden çalışmalarımıza matematik eğitimi anlamında devam ediyoruz” dedi.

AİLELERE DE EĞİTİM VERİYORUZ
Amaçlarından bir tanesinin de sosyal etki alanında gerçekleştirilen projeleri yurtdışından alabilmek olduğunu aktaran Karabey, “Ünlü markalardan teklifler alıyoruz. Uluslararası kuruluşlardan proje finansmanı bulup Türkiye’ye getirme hedefindeyiz. Çocuklara ve öğretmenlere özel içerik geliştiriyoruz.2 ayda bine yakın öğretmene eğitim verdik. Okul öncesinden lise düzeyine tüm öğretmenlere matematik içerikleri nasıl öğretilir, içerikler nasıl geliştirilir bunların eğitimini veriyoruz. Aileler çok soruyor. Ailelere de çocuklara nasıl yardımcı olması gerektiği konusunda eğitimler veriyoruz. Matematik becerisinin gelişiminde destek veriyoruz” ifadelerine yer verdi.

Karabey son olarak başvuruların https://matematikegitimi.org/ sitesinden yapılabileceğini söyledi.

 
Et ürünleri kansere sebep olan mikroplastikler içeriyor
 
Cem Yılmaz 'CMXXIV' ile sahnelere dönüyor
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
tahsin 10 Ocak 2024 Çarşamba 17:03

boş işler

Yorumu oyla      1      2  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kasım ayı işsizlik rakamları açıklandı
İşsizlik geçen yılın kasım ayında yüzde 9 olarak gerçekleşti. İşsizlik ...
Kripto para piyasası karıştı... Bitcoin geriledi!
ABD Menkul Kıymetler ve Borsa Komisyonu (SEC) Başkanı Gary Gensler, SEC'in ...
Yeni dönemde yüzde 60 zam yolda
Özel okullarda yeni dönemde ortalama yüzde 60 zam bekleniyor. Ancak erken ...
 
Özel okullarda zam krizi
Özel okullarda yeni dönemde ortalama yüzde 60 zam bekleniyor. Ancak erken ...
Karaborsacıların konser fırsatçılığı
Dünyaca ünlü müzik gruplarından olan Scorpions ve Megadeth, uzun bir aranın ...
Emekli memurlardan seyyanen zam talebi
Emekli Memur-Sen Başkanı Ali Küçükkösen, kamu görevlilerine yapılan seyyanen ...
 
Ticaret Bakanlığı açıkladı: İhracat 2023'te yüzde 10,7 arttı
Ticaret Bakanlığı, 2023 yılında serbest bölgelerden gerçekleştirilen ihracatın ...
Bakan açıkladı: Yaşlı ve engelli aylıkları hesaplarda!
Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş, bu ay 3,2 milyar ...
Küresel piyasalar pozitif seyrediyor
Küresel piyasalarda, ABD Merkez Bankası'nın (Fed) gelecek dönem para politikası ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva