HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
2 Mayıs 2022 Pazartesi - 12:49

İZDEDA Başkanı'ndan İzmirli iş insanlarına çağrı: Evsiz geçen 3'üncü bayramımız!

İzmir'de yaklaşık olarak 18 ay önce yaşanan 30 Ekim 2020 depreminde evleri zarar gören vatandaşların çaresiz bekleyişi sürüyor. Süreç içinde birçok sözlerin verildiği ancak bir türlü somut adımların atılmadı depremzedeler Ramazan Bayramı'nı da buruk geçirirken, İzmir Depremzedeleri Derneği Başkanı Haydar Özkan gelinen nokta hakkında açıklamalarda bulundu.

İZDEDA Başkanı ndan İzmirli iş insanlarına çağrı: Evsiz geçen 3 üncü bayramımız!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - İzmir'de 30 Ekim 2020 tarihinde Seferihisar'ın Samos Fay Hattı'nda yaşanan 6,9 büyüklüğündeki deprem sonrasında hasar gören binaların dönüşümü için depremzedelerin bekleyişi devam ederken, depremin üzerinden geçen 18 ay ile birlikte umutlar tükenme noktasına geldi.

30 Ekim 2020 sonrası 3'üncü 'bayram'ı yaşayan depremzedeler, evlerinden ve komşularından uzak bir bayram süreci yaşarken İzmir Depremzedeleri Dayanışma Derneği Başkanı Haydar Özkan Ege'de Son Söz'e açıklamalarda bulundu.

DEVLET YETKİLİLERİMİZE VE BÜYÜKLERİMİZE SESLENİYORUZ…
Kendilerinin bir bayrama daha umutsuz ve çaresiz girdiğini dile getiren Özkan, "Biz 3'üncü bayramı geçiriyoruz... Depremden sonraki 3'üncü bayram ile deprem olduğu günden, bugüne hiçbir değişiklik yok... 117 can kaybı ve depremden çıkan uzun kayıpları ile hayatı zorlaşan insanlar, evsiz barksız çaresiz insanlar… Yani hiçbir şey değişmedi. İnşallah 4'üncü bayrama bir şeyler değişmiş olarak gireceğiz diye umutla bekliyoruz... Devlet yetkililerimize ve büyüklerimize sesleniyoruz...

Buradaki çaresiz insanlara çare olun, kredi talebine cevap verin, depremzede olduğuna kulak verin. Bu insanlar kentsel dönüşümcü değil. Az hasarlı diye tabir edilen, hasar tespiti yapılan konutlarımız ve bunun yanında yıkılanları görüp hasar tespiti yaptırıp kentsel dönüşüme girmek zorunda kalanlar var. Bunlar da depremzede. Bizler kentsel dönüşümcü değil, depremzedeyiz. Bizim sorunlarımızı anlatmak için çalmadığımız kap,ı gitmediğimi yer kalmadı. Ancak çözümsüzlük 18 aydır devam ediyor. Lütfen bizim dertlerimizle ilgilenin ve çözüm noktasında biraz daha hızlı davranın" dedi.

18 AYDA 2 KEZ EV DEĞİŞTİRMEK ZORUNDA KALDIM
İsviçre Sismoloji Servisi ve ETH Zürih'teki Sismoloji ve Jeodinamik Grubu üyeleri tarafından hazırlanan, kıta Avrupa’sı deprem risk haritasında Türkiye'de en riskli alanların İzmir ve İstanbul olarak belirlenmesini de değerlendiren Özkan, "Buranın riskli olduğunu biliyor... Tüm devlet yetkilileri bilgi sahibi. İnsanlar bu farklı algılıyor. Ben birini övdüğümde o partili, övmediğimde karşı partili olarak algılanıyor... 5 yıl önceki yönetimde Sayın Murat Kurum ve Sayın Süleyman Soylu olsaydı şu an biz evlerimizdeydik. Biz depremzede olarak Türkiye ölçeğinde çok az bir grubuz. Bu konuda bize destek olmalarını istiyoruz. Bizlerin evi yok, barınacağımız yerimiz yok. Vatandaş diyor ki 'Suriyeliye ev yapılıyor ancak benim evim yapılmıyor'. Vatandaş detayı bilmiyor... Bu düşünce bizi yoruyor. Beni evsizlik yoruyor. Ben depremzede dernek başkanı olarak 18 ayda 2 kez ev değiştirmek zorunda kaldım. Bayramda devlet yetkililerimiz ağız tadıyla dolaşırken bizleri de biraz düşünsünler. O zaman bizi anlayacaklar. Bayramda herkes çocuğuna akrabasına sarılırken depremzedeleri daha iyi anlayacaklar" diye konuştu.

BİZ ELİMİZDEN TUTACAK BİRİNİ ARIYORUZ
Kooperatif sisteminde depremzedelerin yeterli desteği alamadığını belirten ve iş insanlarına çağrıda bulunan Özkan, "Bizi yoran ve üzen bir durum var... İş insanlarımızın bir korkusu var. Kooperatif dediğimizde hem AK Partili yöneticilerden soğuk duruşu gördüm hem de iş insanlarının uzak duruşunu gördüm... Bizim müteahhitler derneği ile görüşmemizin üzerinden 2 ay geçti onlar çok mükemmel bir düşünce dediler. Biz oturup birlikte basın açıklaması yapalım dedik ancak bir anda çekindirler. İzmir'deki kooperatifleşmeyi herkes konuşuyor ama depremzede kooperatifine uzak duruyorlar. Neden depremzedelere sıcak bakılmıyor? İş insanlarımız İzmir'deki depremzedelerimizi görsünler. Yardım konusunda yanımızda oldular ama evlerimiz için de ihtiyacımız var. Biz her şeyi devletten beklemiyoruz. Biz elimizden tutacak birini arıyoruz.  İzmir'den ekonomiye bir katkı olacak. Buradaki ana konu kredi. Devletimizin yapacağı konut kredisi önümüzü açarsa bütün iş insanlarının önü açılmış olacak" açıklamasında bulundu.

3 BİN KİŞİ KREDİ TALEBİ FORMUNU DOLDURDU
Depremzedelere verilmesi için uğraşılan konut kredisi ile ilgili de açıklamalarda bulunan Özkan, "Eski Başbakanımız Sayın Binali Yıldırım ile görüştüğümüzde kredi talebimizi kendisine iletmiştik. Kendisi de bize kredi isteyenlerin sayısını iletmemizi istedi ve bizlerde derneğimizde kredi talep formunu oluşturduk net bir sayıyı belirlemek ve resmiyete dökmek için. Ancak işin ilginç tarafı ise 80 bin depremzededen sadece 3 bin kişi kredi talebi formunu doldurdu. Bizler bayram sonrası bu formaları Sayın Binali Yıldırım'a ileteceğiz. Kendisi kredi konusunda gerçekten çok ilgili ve bize destek olacağına inanıyoruz" dedi.

 
Göztepe'den tarihi yenilgi!
 
Bucaspor 1928 Play-Off’u zora soktu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Nevzat Kaya 2 Mayıs 2022 Pazartesi 17:52

Dernek başkanı akpli gibi konuşuyor, Kuruve Soylu 5 yıl önce olsaydı ne demek, 80.000 depremzededen 3000 kişi form dolduruyorsa ayrıl o görevden kardeşim

Yorumu oyla      2      4  
Arzu Halaç 2 Mayıs 2022 Pazartesi 16:27

Desteklerinizi rica ediyoruz

Yorumu oyla      2      3  
Ylmaz araz 2 Mayıs 2022 Pazartesi 15:15

Dernek başkanımız derdimizi dile getirmiş

Yorumu oyla      3      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kirada 'fahiş artış' şikayeti patladı
Konut kiralarında geçen yıla göre 3 kattan fazla artışın yaşandığı Antalya'da ...
Kiracılar dikkat! Oturduğunuz ev satılırsa ne olur?
Eski kiracına yasal oranın üzerinde zam yapamayan ev sahipleri, artan ...
Valilik vizeyi verdi: İki dev projeye '24 saatlik' izin!
Teknik Yapı ve Halk GYO’nun Evora projesinin pazar günleri dahil 24 saat ...
 
'Dönüşüm' tartışmaları tam gaz… 'Büyükşehir'i Ali Baba'nın çiftliği gibi yönetmeyin!'
Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca ...
Kooperatife izin çıkmadı: MÇK'dan Örnekköy vetosu!
İzmir'de son dönemlerde gündeme gelen ve İzmir Büyükşehir Belediyesi, ...
Kooperatif başkanları eleştirilere isyan etti!
İzmir'deki yeni kentsel dönüşüm modeli olan 'kooperatif modeli'ne yönelik ...
 
'Beton ömrü doldu' denilmişti… Müdürlük planları tamam!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı,Karşıyaka ilçesi Aksoy ...
Eleştirilerin odağındaki isim konuştu: Müteahhit değiliz ama…
Aktepe-Emrez bölgesinde başlayacak olan kentsel dönüşüm çalışmalarının ...
Bakanlığın planlarına bir kez daha yargı freni!
İzmir 3. İdare Mahkemesi, Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı’nın ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva