HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2015 Çarşamba - 17:22

İTO Başkanı Demirtaş’tan 2016 uyarısı: Para bulmak…

İzmir Ticaret Odası, yılın son meclis toplantısında meclisinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin’i ağırladı. İTO Başkanı Ekrem Demirtaş ise toplantıda İzmir’de iptal edilen projeler için uzlaşı çağrısı yaptı. 2015’in beklemekle geçtiğini söyleyen Demirtaş, 2016 için oda üyelerine, “2016’da para bulmak zor ve pahalı olacak... İhtiyatlı olun” uyarısında bulundu.

İTO Başkanı Demirtaş’tan 2016 uyarısı: Para bulmak…

Onur DENİZ/EGEDESONSÖZ - İzmir Ticaret Odası yılın son meclisinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin’i ağırladı.

Meclis oturumunda Arif Ergin’e Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Candeğer Yılmaz, Dokuz Eylül Üniversitesi Prof. Dr. Mehmet Füzün, Katip Çelebi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Galip Akhan, İzmir Ekonomi Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Oğuz Esen eşlik etti.
 
İZMİR’İN SIRALAMASINI DEĞİŞTİRECEĞİZ
TÜBİTAK Başkanı Ergin’in sunumu öncesi İzmir Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, açılış konuşmasında ekonominin gelişimi için bilim ve inovasyonun öneminden söz etti. Küresel rekabette beyin gücünün ön planda olduğunu söyleyen Demirtaş, “Osmanlı İmparatorluğu döneminde ne yazık ki sanayi devrimini ıskaladık. Bunun bedeli de çok ağır ödendi. Bilgi, teknoloji çağında ıskalama lüksümüz yok.  Oda olarak, biz bu sürecin farkındayız. Bilgi ve bilimin, teknolojinin, inovatif fikirlerin desteklenmesinin bilincindeyiz. TÜBİTAK gibi değerli Kurumlarımızın desteği ile girişimcilerimiz fikirlerini hayata geçirebiliyor. TÜBİTAK, girişimcilerin önündeki en büyük engel olan finansman sorununun çözümünde, fikirlerinin ticarileşmesinde büyük rol oynuyor. TÜBİTAK Özel sektöre yönelik desteklenen proje sayısı 14 bin 344.... 14 milyar TL destek sağlanmış. İl bazında baktığımızda maalesef İzmir 5. sırada. Umuyoruz, sıralamayı değiştireceğiz” diye konuştu.

PARA HARCAMAYI ÖĞRENDİK
Demirtaş’ın konuşmasının ardından meclisinde TÜBİTAK Başkanı Prof. Dr. Ahmet Arif Ergin kapsamlı bir sunum gerçekleştirdi. Arif Ergin TÜBİTAK’ın 10 yıllık bir kalkınma döneminde yürütülen çalışmalar hakkında konuştu. Arge çalışmalarına yönelik faaliyetler hakkında konuşan Ergin, “10 yıl önce desteklenen Arge sayısı binin altındayken, şu an 33 binin üzerinde. 15 bin e yakın proje desteği yapıldı. Biz bu on yıl içerisinde para harcamasını öğrendik. Gayrı Safi Milli Hasıla’daki payımız yüzde 2’yi geçti. Bu rakam yeterli değil. Avrupa’da yüzde 3’ün üzerinde. Bizim de yüzde 3’ü sağlamamız lazım. Biz bu harcamaları yaptık ama bu harcamalardan sokaktaki vatandaş nasıl etkileniyor? Bizim artık bununla ilgili çalışmaları yapmamız lazım” şeklinde konuştu.
 
İzmir’e yapılan destekler hakkında ise rakam veren Ergin, 12 sene içinde 214.4 milyon TL destek verildiğini söyledi.
 
BİZ GELİŞTİRELİM, SİZ TİCARİLEŞTİRİN
TÜBİTAK’ın ortaya koyduğu faaliyetler hakkında soruların gelmesi üzerine Ergin kurumca geliştirilen ve kullanılan çalışmaları anlattı. TÜBİTAK’ın özellikle yazılım güvenliği konusunda ciddi bir başarı sağladığını söyleyen Ergin, “2. Dünya Savaşı’ndan sonda bilgi güvenliği kendi bilgi güvenliğini sağlayabilen kripto yapısına sahip dünyada 6 ülke var bunlardan biri Türkiye’dir. Avrupa Birliği içerisinde sanal ortamda gerçekleştirilen dijital imzaların hepsi TÜBİTAK tarafından geliştirilmiştir. Bunların hiçbiri daha önünüzde bulunmuyor. Yakın zamanda içerinde çip olan kimlik kartlarınız uygulamaya geçecek. Onların hepsi TÜBİTAK tarafından geliştirildi. Biz bunları gerçekleştiriyoruz ama bunu bizim ticarileştirme imkanımız yok.  Siber güvenlik enstitüsünü biz sağlayalım ama ne olur birisi çıksın bunu ticarileştirişin” ifadelerini kullandı.  
 


YERLİ OTOMOBİLİ ÜRETMEK İÇİN…
Yerli otomobil üretmek için milyonu geçen sayıda fikri mülkiyet hakkı (patent) ödendiğini aktaran Ergin, “TÜBİTAK uydu bataryaları geliştirmek üzere bir çalışma başlattı ve kendi patentini üretebilecek konuma geldi. Türkiye’nin bu konuda bir yeteneği var ve bunu uluslararası alanda ticari hale getirmek istiyoruz. Bizim bu teknolojiyi pazara sokmamız için homalogasyon yapmamız gerek. Bunu yapmadan tek bir ülke bile size izin vermez. Bu nedenle yabancı bir marka aracı lisans hakkını aldık. Böylece 5-10 yıl kazandık. Bunun üzerine elektrikli motor ve diğer şeyleri eklediğinizde uluslararası pazarda rekabet edebiliriz” diye konuştu.
 
OTOPARK PROJESİ İPTAL
TÜBİTAK özel toplantısının ardından İzmir Ticaret Odası Aralık ayı meclis gündemine geçildi. Toplantı odanın yeni yapılacak yeni hizmet binası hakkında bilgi verilmesiyle başladı. Binada gelinen nokta hakkında meclis üyelerini bilgilendiren İTO Başkanı Ekrem Demirtaş, planda yer alan ve Konak Belediyesi tarafından engele takılan otopark projesinin, İzmir Büyükşehir Belediyesi’nden de onay almaması üzerine planın iptal edildiğini açıkladı.


 
2016’DA PARA BULMAK ZOR VE PAHALI OLACAK
Meclis gündeminde konuşmasında ülke ve kent gündemine değinen Ekrem Demirtaş, iç piyasada sinyallerin iyi olmadığı söyledi. İç talebi daha da canlandırarak büyümenin artması gerektiğini ifade eden Demirtaş, “İç talebi canlandıracağız diye enflasyon canavarını da uyandırmamız gerekiyor” dedi.
 
2015’in beklemekle geçtiğini ifade eden Demirtaş, 2016 yılı için hükümete icraat mesajı verdi.  Demirtaş 2016 yılı için de oda üyelerine önerilerini aktardı.  2016’da para bulmak zor ve pahalı olacağını söyleyen Demirtaş, “İhtiyatlı olun. Satış sıkıntıları için alternatif pazarlara gidin. İhracat yaparken dikkat edin. Satılan malın parasının alınamaması tehlikesi olabilir. Dikkatli olun ve aşırı risk almayın.  Nakitte  kalın, en yüksek faiz oranı veren bankaya 30 gün vadeli yatırın. Dövizle geliriniz yoksa dövizle borçlanmayın. Döviz kurunda yaşanan dalgalanmalara ve piyasada ortaya çıkan risklere karşı vadeli işlem piyasalarına yönelin. E-dönüşüm kapsamında hayata geçecek yenilikleri yakından takip edin. Eğer yoksa web sitesi ve e-postanız olsun. İnternetten faydalanın. Firmanıza, üniversite mezunu, lisan bilen bir genç alarak dünyayı izleyin” önerilerinde bulundu.
 
İZMİR’E UZLAŞI ÇAĞRISI
İzmir’de gerçekleşecek projeler için uzlaşma çağrısında bulunan Demirtaş, “İzmir’de Yeni Kent Merkezi ile Mavişehir imar planları iptal edildi. Hemen ardından Çeşme planları iptal edildi. İnciraltı planları iptal edildi.  Balçova jeotermal alan planları iptal edildi. Her planda aynı kaderi yaşıyoruz. Planlar yapılırken mutlaka meslek odalarının, o bölgede yaşayan insanların görüşü alınmalı. Uzlaşma sağlanmış olan planlar hazırlanmalı. Zaten kentsel dönüşümde bir santimetre ilerleyemedik” ifadelerini kullandı.
 
İZMİR’İ TAKİP ETMEYE DEVAM EDECEĞİZ
Odanın 2016 yılı Çalışma Programının temasını “İzmir Ticaret Odası Hizmetlerini ve Hizmet Mekanını Yeniden İnşa Ediyor” olarak belirlendiğini söyleyen Demirtaş, programı “Çalışma Programı 1. Bölümünde dünya ve ülkemiz ekonomisini değerlendirdik.  Siyasi karmaşanın bitmek bilmediği bölge Ortadoğu’yu inceledik. Üzerinde durduğumuz diğer bir konu ise; Ar-Ge, İnovasyon ve Ürünlerin Ticarileştirilmesi. Türkiye’nin ABD, AB, Ortadoğu, Afrika, Türki Cumhuriyetler, Kafkasya, Latin Amerika, Rusya, Çin ve İran ile olan ticari ilişkilerini detaylı olarak inceledik.  Transpasifik Ortaklığı Anlaşması ve Transatlantik Ticaret ve Yatırım Anlaşması’nı değerlendirdik.  Çalışma Programımızın 2. Bölümünü ise “Makina Gücünden Bilgi ve Teknoloji Gücüne Dönüşüm Sürecinde İzmir Ekonomisi”ne ayırdık. Oda olarak İzmir’in projelerini bu yıl da takip edeceğiz” sözleriyle açıkladı.

 
Lavrov’la görüşen Demirtaş: Moskova ziyareti…
 
Afrikalı üniversite öğrencileri İslam'ı seçti
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
ercan 24 Aralık 2015 Perşembe 00:41

para sizde var baskan.....

Yorumu oyla      14      5  
Hulya aydogan 23 Aralık 2015 Çarşamba 23:46

İnciralti toprak sahiplerinin artik dayanacak gucu kalmadi..ne yapilacaksa biran evvel yapilmali..tapuda aglayarak yerlerini satanlarla artik yerli %70 azaldi.

Yorumu oyla      12      6  
Salih tunç 23 Aralık 2015 Çarşamba 20:16

Sayın başkanım uzlaşı olması gerek ama %100 olmasını beklemeyelim..yazık İzmire yazık ülkemize sıçrama yapılmalı..2016 umarım iyi bir yıl olur..

Yorumu oyla      17      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de hediyelik eşya rüzgarı
Yeni yılın yaklaşmasıyla birlikte ailesine, arkadaşlarına ve sevgilisine ...
İzmir’e kruvaziyerde 2016 şoku: Kaç gemi gelecek?
2015’i ağır kayıpla kapatan kruvaziyer turizminin 2016 beklentileri de ...
EMO’dan EPK’ya ‘10 gün’ uyarısı
Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, elektrik ...
 
Merkez Bankası'ndan kritik karar: Dolar fırladı
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz arttırımı yapmasının ardından merakla ...
Pınar Süt 42 yaşında!
Türkiye’nin süt ve süt ürünleri sektörünün önde gelen markası Pınar Süt, ...
Akaryakıt fiyatlarına indirimi vergi yuttu!
Petrol fiyatı 100 dolardan 35 dolara kadar düştü. Ama 1 liraya mal olan ...
 
O banka 2.7 milyar dolara el değiştirdi: İşte yeni sahibi
Türkiye’de bankacılık sektörüne ABank ile adım atan, ardından önce Boyner’e ...
‘Basmane Çukuru’ üçüncü kez sahip arıyor!
Kentte ‘Basmane Çukuru’ olarak adlandırılan Ege Dünya Ticaret Merkezi ...
Üretiminde dünya ikincisiyiz sahtesini yiyoruz!
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva