HABERLER>EKONOMİ
23 Aralık 2015 Çarşamba - 11:00

EMO’dan EPK’ya ‘10 gün’ uyarısı

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi Başkanı Mahir Ulutaş, elektrik dağıtımında gerilim dalgalanmaları nedeniyle bozulan elektrikli cihazlardaki zararın giderilmesi için vatandaşa tanınan 10 günlük başvuru süresinin yetirli olmadığını söyledi. Ulutaş, "10 günlük süre yeterli değil. Vatandaşın servise gönderdiği cihazın geri gelmesi bile 10 günü geçiyor. Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu (EPDK) mağduriyet yaratan süreyi arttırmalı" dedi.

EMO’dan EPK’ya ‘10 gün’ uyarısı

EMO İzmir Şube Başkanı Mahir Ulutaş, bu yıl 31 Mart'ta meydana gelen büyük sistem çökmesinin yanı sıra dağıtım sistemindeki sorunlar nedeniyle elektrik kesintisinin günlük yaşamın parçasına dönüştüğünü, kendilerine yansıyan şikayetlerin de arttığını açıkladı. Karşılaşılan en temel sorunlardan birinin gerilim dalgalanmalarından kaynaklanan elektrikli ve elektronik cihazların hasar görmesi olduğunu belirten Ulutaş, "Yurttaşlar bu hasarların karşılanmasına ilişkin sorun yaşadıklarını söylüyor" dedi.
 
Ulutaş, 'Elektrik Dağıtımı ve Perakende Satışına İlişkin Hizmet Kalitesi Yönetmeliği'ne göre dağıtım şirketlerinin kesintilere ve enerji kalitesine ilişkin verileri kayıt altına almasının zorunlu olduğunu; yıllık kesinti süresinin yönetmelikle belirtilen süreleri aşması durumunda, kesintinin olduğu bölgedeki abonelere tazminat ödenmesinin söz konusu olduğunu söyledi.
 
10 GÜNLÜK SÜRE YETERLİ DEĞİL
Yönetmeliğe göre; dağıtım şirketinin kendi kusurundan meydana gelen hasarları tazmin etmek veya cihazları tamir ettirmek zorunda olduğuna dikkat çeken Ulutaş, "Hasar gören teçhizatın tamir edilememesi durumunda dağıtım şirketi tarafından tespit edilecek ya da ettirilecek rayiç bedel veya dağıtım şirketinin uygun görmesi halinde kullanıcının talep ettiği bedel kullanıcıya ödenmelidir. Ancak yönetmeliğin tüketicinin haklarını kısmen koruyan maddeleri, hasarın tazmini için talepte bulunma süresinin 10 iş günü ile sınırlandırılmasıyla havada kalmış. Yurttaşların cihazlarındaki arızayı tespit etmesi ve arızadan elektrik dağıtım şirketinin sorumlu olduğunu anlayıp, başvuru yapması için bu 10 günlük süre yeterli değil. Yurttaşların teknik servise gönderdikleri cihazların geri dönüş süresi bile çoğu zaman 10 günü aşmaktadır. Elektrik dalgalanmaları garanti kapsamında olmadığı için bu cihazlar garanti süresi içinde olunsa dahi ücretli olarak tamir ettirilmektedir. Dağıtım şirketleri, zararın tazmin edilmesi için yapılan başvurularının çoğunu bu 10 günlük zaman aşımı nedeniyle reddedebilmektedir. Böylece 'kalite' yönetmeliğindeki yaptırımlar uygulanamaz hale gelmektedir. Bu enerji kalitesine bir darbedir" diye konuştu.
 
BAĞIMSIZ BİR KURUL OLUŞTURULSUN
Dağıtım şirketine yaptığı başvurudan sonuç alamayan kişilerin ya konunun peşini bıraktığını ya da tüketici hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvurmak zorunda kaldığını belirten Ulutaş, EPDK'nın yönetmelikteki 10 günlük sınırı makul bir süreye yükseltmesiyle mağduriyeten önüne geçileceğini söyledi.
 
Aboneler ile ile şirketlerin sorun yaşamaması için hem kayıtların tutulması hem de başvuruların değerlendirilmesi ve sonuçlandırılması aşamalarında şirket çıkarlarından bağımsız davranabilen, içinde tüketici derneklerinin ve ilgili meslek örgütlerinin de temsilcileri olan bir kurul oluşturulmasını öneren Ulutaş, "Bu kurul zarar tazminine esas olan rayiç bedellerin belirlenmesinde de rol oynamalıdır. Dağıtım şirketlerinin hem teknik hem de idari açıdan denetlenmesi ilişkin EPDK'nın işleyen bir mekanizma kurmaması, şirketlerin tazminat taleplerini reddetme konusunda daha rahat davranmasına yol açmaktadır" dedi.
 
ZARAR NASIL TAZMİN EDİLECEK?
Ulutaş, cihazları bozulan kişilerin öncelikle arıza nedenini tespit ettirmesi, cihazlar yüksek veya alçak voltaj nedeniyle bozulmuş ise bu durumu incelemeyi yapan teknik servisin raporlamasını mutlaka sağlanması gerektiğini söyledi. Voltaj dalgalanması nedeniyle zarar gördüğünün belirlenmesi durumunda zaman geçirilmeden, söz konusu teknik servis raporları ile ilgili dağıtım şirketine başvuru yapılmasını öneren Ulutaş, "Abone, ikamet ettiği bölgede aynı dönemde cihazları aynı sebeple bozulan diğer yurttaşları da uyararak, başvuru yapmalarını sağlamalı. Aynı bölgeden çok sayıda başvuru olması sorunun dağıtım şirketinden kaynaklandığını ortaya koyması anlamında önemli. Dağıtım şirketinin başvuruyu, 10 günlük süreyi gerekçe göstererek reddetmesi durumunda ise tüketici ilçe ve il hakem heyetlerine veya tüketici mahkemelerine başvuru yapılmalı. Tespit edilen zararın miktarı 2015 yılı için 2 bin 200 TL'nin altındaysa ilçe tüketici hakem heyetlerine, 2 bin 200 TL'den fazla 3 bin 300 TL'den az ise il tüketici hakem heyetlerine başvuru yapılmalı. Bu başvurunun da yönetmelikte yer alan süre aşımı nedeniyle hakem heyetleri tarafından reddedilmesi durumunda ise konunun 15 gün içinde tüketici mahkemelerine taşınması gerekli. Zarar miktarı 3 bin 300 TL'yi aşıyor ise tüketici mahkemelerine başvuru yapılmalı" dedi. (dha)

 
Bornova’da ‘ortak akıl sergisi’ne büyük ilgi
 
AK Parti ilçe teşkilatın yangın
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası'ndan kritik karar: Dolar fırladı
Amerikan Merkez Bankası'nın (FED) faiz arttırımı yapmasının ardından merakla ...
Pınar Süt 42 yaşında!
Türkiye’nin süt ve süt ürünleri sektörünün önde gelen markası Pınar Süt, ...
Akaryakıt fiyatlarına indirimi vergi yuttu!
Petrol fiyatı 100 dolardan 35 dolara kadar düştü. Ama 1 liraya mal olan ...
 
O banka 2.7 milyar dolara el değiştirdi: İşte yeni sahibi
Türkiye’de bankacılık sektörüne ABank ile adım atan, ardından önce Boyner’e ...
‘Basmane Çukuru’ üçüncü kez sahip arıyor!
Kentte ‘Basmane Çukuru’ olarak adlandırılan Ege Dünya Ticaret Merkezi ...
Üretiminde dünya ikincisiyiz sahtesini yiyoruz!
Doğu Karadeniz Projesi Bölge Kalkınma İdaresi (DOKAP) Başkanı Ekrem Yüce, ...
 
Dünya Pamuk zirvesinde İTB'den 'acil önlem' çağrısı
Uluslararası Pamuk Danışmanları Komitesi (ICAC-International Cotton Advisory ...
Petrol çakıldı: Varil fiyatları son 11 yılın…
Uluslararası piyasalarda petrol fiyatlarını belirleyen Brent petrolün ...
Putin'e inat kampanya: Fiyatlar yarı yarıya!
Manisa’da bir fabrika satış mağazası, Rusya’nın ambargosunu protesto etmek ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Yükselen trend; Ucuzluk
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Bana bir masal anlat baba
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
İş ahlakı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bir tatlı huzur almaya geldik ‘Göztepe’den!
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva