HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
25 Kasım 2023 Cumartesi - 09:10

İnşaat sektöründe yapı denetim krizi!

MÜFED Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman inşaat sektörünün yaşadığı sorunların başında yapı denetim firmalarının keyfi uygulamalarının geldiğini ifade ederek, "Bu iş küçük, mesafe uzun, bu iş tarafıma sistem tarafından yüklendi; ben bu işi alamam ve benzeri birçok keyfi uygulamalar sektör temsilcileri olarak üyelerimizden gelen şikayetlerin yüzde 90’ını oluşturuyor. Sistem her ne kadar doğru gözükse de yapı denetim şirketlerinin keyfi uygulama ve davranışları nedeniyle adeta iş yapılamaz hale geldi" dedi.

İnşaat sektöründe yapı denetim krizi!

Diren ÇELİK/EGEDESONSÖZ- İnşaat sektörü; finans erişimi, arsa maliyeti, yüksek malzeme fiyatları ile mücadele ederken bir taraftan da bürokratik sorunlar ile boğuşuyor.

Sektör temsilcileri, son dönemlerde artarak devam eden Yapı Denetim şirketlerinin keyfi uygulamaları adeta sektörü bıktırdığını ifade ediyor.

Yapı Denetim şirketlerinin keyfi uygulamaları nedeniyle inşaat projelerinde aksaklıklar yaşandığını ifade eden Müteaahitler Federasyonu Başkanı İsmail Kahraman, Egedesonsöz’e sektörün sorunlarını anlattı.

MAZERETLER İLE İŞ AKSIYOR
Kahraman açıklamalarında bazı firmaların fahiş fiyat talep ettiğini vurgulayarak, “Yapı Denetimler havuz sistemi ile Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı tarafından projelere ataması yapılıyor. Bakanlık tarafından yapılan atama sonucunda müteahhitler ve yapı denetim şirketleri arasında sorunlar başlıyor. Sistem her ne kadar doğru gözükse de yapı denetim şirketlerinin keyfi uygulama ve davranışları nedeniyle adeta iş yapılamaz hale geldi. Yapı denetim firması atanmış olduğu işlerde alacağı ücret belli olmasına rağmen fahiş fiyat farkı talep ediyor. Verilmediği taktirde işi yapmıyor. Başka bir yapı denetim firmasının atanmasını talep ettiğinizde belli bir süre atama bekleniyor, yeni atanmış yapı denetim firmasında da benzer sorunlar ile karşı karşıya kalınıyor. Daha sonraki süreçlerde beton dökmek için tüm hazırlıklar yapılıyor. 'Şu saate bitmezse gelemem, hafta sonu gelemeyiz araç veya personel yok' gibi mazeretler ile işlerin aksamasına neden olunuyor. Özelikle beton ve demir denetiminin zamanında yapılması gerekliliği doğrultusunda Yapı Denetim şirketlerinin görev ve sorumlulukları, çalışma şart koşulları yönetmelikte açık ve net bir şekilde ifade edilmiştir” dedi.

BU KEYFİ UYGULAMA DEĞİL DE NEDİR?
Üyelerin yaşadığı sorunları aktaran Kahraman, “Bir yapı denetim firmasından hizmet alan üyemiz Yapı Denetim Firma denetçisinin başka bir denetim işinden almış olduğu ceza sebebiyle Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü tarafından denetçi görevinden alınıyor. Söz konusu firma yeni bir denetçiyi işe almadığından ötürü yaklaşık 15 gündür şantiye durmuş durumda... Yetkili firma ne zaman personel alır, ne zaman isterse, iş o zaman başlayacak. Böyle bir keyfiyet olabilir mi? Bu keyfi uygulama değil de nedir? Bakanlık iş aksamasın diye yeni bir yapı denetim firması ile çalışmaya olanak tanıyor fakat yarım kalan bir işi kim üstlenir, Kaç para fark isteyecek? Yapılan imalatta sorumluluk alacak mı gibi konular ile muhatap olduklarını ifade ediyorlar. Dolayısıyla böyle bir durumda beklemekten başka bir çare gözükmediği ifade ediliyor” şeklinde konuştu.

YAPTIRIMLAR DEVREYE GİRMELİ
Sektörde sıkça karşılaşılan sorunlardan birinin de işin beğenilmemesi ve iş ayrımı yapılması diyen Kahraman “Bu iş küçük, mesafe uzun, bu iş tarafıma sistem tarafından yüklendi; ben bu işi alamam ve benzeri birçok keyfi uygulamalar sektör temsilcileri olarak üyelerimizden gelen şikayetlerin yüzde 90’ını oluşturuyor. Yapı denetim ile yaşadıkları sorunlara çözüm üretilmesi gerekiyor. Üyelerimiz devasa bir organizasyon olan müteahhitlik hizmetlerini yaparken arsa, finansman, iş gücü ve malzeme gibi tedarik sorunlarını tüm koşullara rağmen aşıyor. Bu konularda taleplerini dile getirmeleri daha elzemken aldığımız telefonlar maalesef yapı denetim şirketleri ile yaşadığı sorunlar. Sektör olarak yapı denetim sistemini doğru buluyoruz ancak Çevre Şehircilik Bakanlığı’nın etkin denetim yaparak şantiyeleri gezmeli. Yaşanan sorunları yerinde tespit etmesi gerekiyor ve bu tip konularda ciddi yaptırımların devreye girmesi de lazım. Yeni düzenlemelerin yapılmasının son derece önemli olduğu kanaatindeyim. Sektör temsilcileri olarak bu ve benzeri keyfi uygulamaları kabul etmiyoruz kabul etmemiz de mümkün değil. Sektörü keyfi, kanun dışı taleplerle sekteye uğratılmasına müsaade etmeyeceğiz. Hepimizin görevi ve sorumluluğu vatandaşlarımızı afet risklerine karşı can ve mal güvenliğini sağlamak ve riskli konut stokunu ivedi biçimde eritmek olduğu bilinciyle hareket etmemiz gerektiğini düşünüyorum. İşini düzgün yapan yapı denetim firmaları varsa onlara da teşekkür etmek istiyorum” diye belirtti.

 
Erdoğan imzaladı… O holdinge İzmir teşviği!
 
İzmir merkezli bahis baskını... Yerel gazeteci ve futbolcu detayı!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Murat 29 Ocak 2024 Pazartesi 22:06

İnşaat sektörünün en büyük problemi inşaat tahsili görmemiş kişilere inşaat yapma.yetkisi verilmesidir.ilkokul mezunu bir vatandaş arac ehliyeti alamazken yüzlerce konut yapmak için yetki alabiliyor.Sonra depremler olunca ah vah edip unutup geçiyoruz,yazık çok yazık.

Yorumu oyla      1      1  
Servet bulak 25 Kasım 2023 Cumartesi 17:19

Sektör çalışanı olarak söylediklerinize harfiyen katılıyorum eksik kısımlar var, yapı denetim firması ve laboratuvar sıkıntısının da çok önemli olduğunu düşünüyorum,yedi gün önceden beton programı yapamıyoruz neymiş laboratuvar müsait değil bundan dolayı beton dökemiyoruz

Yorumu oyla      2      3  
Bengin oğur 25 Kasım 2023 Cumartesi 17:00

Cok sıkıtı cekiyoruz yapı denetım firmaları işi beyenmiyo ek yüksek paralar istiyor yada almiyor işleri ve her almadığında onbeşgün erteleniyo yeni atama olması icin bu konuda mücadele eden fedarasyon başkanı ismail beye teşekürediyoruz

Yorumu oyla      2      3  
Bengin oğur 25 Kasım 2023 Cumartesi 17:00

Cok sıkıtı cekiyoruz yapı denetım firmaları işi beyenmiyo ek yüksek paralar istiyor yada almiyor işleri ve her almadığında onbeşgün erteleniyo yeni atama olması icin bu konuda mücadele eden fedarasyon başkanı ismail beye teşekürediyoruz

Yorumu oyla      2      3  
Ağlama duvarı 25 Kasım 2023 Cumartesi 11:37

Müteahhitler istedikleri gibi at koşturmadıkları için ağlamaya başlamışlar.

Yorumu oyla      2      5  
İZMİRLİ 25 Kasım 2023 Cumartesi 10:20

2 katlı iş 26.000 sözleşme bedeli 50.000 tl fark böyle iş olurmu acil müdahale edilmesi gerekir

Yorumu oyla      5      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Aliağa'daki hastane inşaatında maaş krizi!
DEÜ'nün Aliağa'daki hastanesinin inşaatında çalışan işçiler 3 aydır maaş ...
Bakan Özhaseki'den depremzedelere müjde!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Mehmet Özhaseki, deprem ...
Yapı ruhsatı verilen bina sayısı arttı!
Belediyeler tarafından yapı ruhsatı verilen bina sayısı, bu yılın temmuz-eylül ...
 
MÜFED Başkanından sektör uyarısı: Konut üretimi durma noktasında
MÜFED Başkanı ve İZTO Yönetim Kurulu Üyesi İsmail Kahraman, konut üretiminin ...
İzmir'de özelleştirme rüzgarı... Planlar askıya çıktı!
İzmir’in Çeşme ve Güzelbahçe ilçelerindeki mülkiyeti Hazine’ye kayıtlı ...
Konut fiyatları eylülde arttı
Konut Fiyat Endeksi (KFE) eylülde aylık yüzde 4,3 ve yıllık yüzde 89,2 artışla 1088,1 oldu.
 
Mimarlar Odası’dan plan iptali yorumu: 'Zorlu' dayanaksız kaldı!
Kent gündeminde yükseklik tartışmalarına neden Zorlu Holding’in İzmir’de ...
TÜİK İzmir verilerini açıkladı... Konut satışları çakıldı!
TÜİK'in açıkladığı rakamlara göre İzmir'deki konut satışlarında yaşanan düşüş dikkat çekti.
Kiracı olduğu evi günlük kiraya verene rekor ceza!
Günübirlik ev kiralamanın yaygınlaşmasıyla birlikte ortaya çıkan sorunların ...
 
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
İzmir'den…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
'Kestirmedi, çünkü!'
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Modası geçmez 1984
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Haziran 14!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Futbol ve siyaset...
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Kırmızı çizgiler ne olacak?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Kapalı kapıların ardında
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Oxford, Alice Harikalar Diyarında ve otizm
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Avrupa'daki mesaj!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
İzmir'in meltemi Manisa'nın poyrazı!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva