HABERLER>GÜNCEL
16 Eylül 2022 Cuma - 10:15

İnciraltı'nda analiz sonuçları çıktı... 'Tuzluluk arttı, ağaçlar kurudu'

İnciraltı Gelişim Derneği Başkanı Tayfun Karabulut, 2019 yılında kuyu sularında 8 bin 120 olan EC oranının 2022 analizlerinde 16 bin 630’a yükseldiğinin tespit edildiğini, klor miktarının da 70,50’den 123,00’a çıktığını söyledi. Karabulut, yer altı sularındaki tuzluluğun artmasıyla bölgedeki okaliptus ağaçlarının kurumaya başladığını dile getirdi

İnciraltı nda analiz sonuçları çıktı...  Tuzluluk arttı, ağaçlar kurudu

EGEDESONSÖZ - İnciraltı Gelişim Derneği (İNGEDER) Bakanı Tayfun Karabulut, planlama bekleyen bölgedeki yer altı sularındaki tuz oranının giderek artış gösterdiğini açıkladı. İddia ettikleri gibi bölgede tarımın artık mümkün olmadığına vurgu yapan Karabulut, “2019 yılında yer altı sularında 8 bin 120 olan EC (Elektriksel iletim) oranının, geçen hafta yapılan analizde 16 bin 630 olarak tespit edildiğini söyledi. Karabulut ayrıca, yeraltı sularındaki klor miktarının da üç yılda 70,50’den 123,00’a yükseldiğini sözlerine ekledi.

'AĞAÇLAR KURUYOR'
Her ağacın tuzu tolere edecek gücü olduğunu ancak tuzun iyice artması nedeniyle bölgenin simgesi okaliptus ağaçlarının kurumaya başladığını anlatan Başkan Karabulut, “Tuzluluk o kadar çok artmış ki, bölgede tarım yapmanın imkansız hale geldiği bir kez daha kanıtlandı” dedi. Karabulut, şu değerlendirmelerde bulundu:

“İnciraltı ve Bahçelerarası her geçen gün, İzmirli toprak sahipleriyle birlikte yok oluyor. Bu gerçeği her platformda haykırıyoruz. Unutulmamalıdır ki, İnciraltı ve Bahçelerarasını gecekondulaştırmayan, koruyup bugünlere getirmeye çalışan , kanun ve nizamdan ayrılmayan, İzmirli toprak sahipleridir. 5 milyon metrekare topraklarımız plan bekliyor. Buraya gökdelenlerin yapılmayacağını da her fırsatta dile getirdik. Gökdelen istemiyoruz. Yıllar önce tarım vasfına sahip olan İnciraltı ve Bahçelerarası’nda, son 25 yıldır başlayan çevre yapılaşma koşulları ve son yıllarda toprak altında inşaatı devam eden Narlıdere metrosu ile yaşanan depremlerle teleferikten gelen yeraltı sularımız kesilmişti. Yıllar önce başlayan borlanma sorunu ile dağdan gelen suyun kesilmesi ve denizden gelen suyun baskılaması ile, şiddetli derecede tuzlanma ve klor sorunu yüzünden artık tarım vasfını uzun yıllar önce bittiğini şehrimize hep haykırdık. Hatta bu yeraltı sularındaki tuzlanma ile mevcut ağaçlar için de risk oluşturduğunu da aktarmıştık. Bunu bilimsel tespitler ile de anlatmaya çalıştık.”

'KUYULARA TUZ DÖKTÜĞÜMÜZÜ İDDİA ETTİLER'
Bölgenin sembol ağaçlarından okalistusların kuruduğuna dikkat çeken Başkan Tayfun Karabulut, “Tuzluluk o kadar arttı ki, tuzu tolore etme gücü olan okaliptus ağaçları kurumaya başladı. Toprak sahiplerinin kuyulara bilerek tuz attığını iddia etti bazı insanlar. Bu alçakça söylenmiş iftira atma hadsizliğidir” dedi ve sözlerini şöyle sürdürdü:

“İnciraltı Gelişim Derneği olarak; İzmir’in yararına ve biz İzmirli toprak sahiplerini mağdur etmeyecek İnciraltı planlarının bir an evvel çıkması için bugüne kadar ümidimizi hiç kesmedik. Bugüne kadar sorunların aşılması için kendi çabalarımızla, yalnız başımıza hiç yorulmadan gücümüz yettiğince hakkımızı aramaya ve sermayeye hakkımızı bu sürede yedirmemeye çabalıyoruz. Sesimizin bazı zamanlar İzmir’den pek duyulmaması ve Ankara’nın duyması için köprülere çıkarak adeta çığlık attık. Sesimizin duyulduğuna inanıyoruz ve inşallah yakın zamanda da İzmir ve biz İzmirli toprak sahipleri, İnciraltı planına kavuşacağız. Bu arada kuruyan okaliptus ağaçlarımıza yenilerinin eklenmemesi için Balçova ve Büyükşehir belediyelerimizin gerekli önlemleri almalarını istiyoruz. Tuzluluk oranının üç yılda yaklaşık iki kat arttığını görüyoruz. Geçmişinden bugüne İnciraltı ile özdeşleşen kamusal alanlarda bulunan, gaddar-dayanıklı ağaç çeşidi olarak bilinen okaliptus ağaçlarını ve bölgemizde neredeyse asırlık ağaçlarımızın tespit ederek, korumaya ve takibe alınmasını istiyoruz. Bu sembol ağaçlar gelecek nesilleri ve planlı İnciraltı’nı görsün. Bizler bugüne kadar her türlü zorluğa katlandık ama ağaçlar, bu kadar yoğun tuza katlanamaz.”

 
Masa başı çalışanların, ağrılarını önleyecek öneriler!
 
Karşıyaka'da 'süslü tur' zamanı!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yurt dışına kaçırılan eserler Türkiye'ye geri döndü
Kültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü'ne ...
 'Türkiye, bu coğrafyanın kilit taşıdır'
AK Parti Genel Başkanvekili Numan Kurtulmuş, Adıyaman'da katıldığı 'Gençlik ...
11 ilde orman sınırları değişti
Cumhurbaşkanı kararıyla Balıkesir, Kütahya, Bingöl, Bolu, Çorum, İzmir, ...
 
Katar askeri, Türkiye'de konuşlanacak
Cumhurbaşkanı Erdoğan imzasıyla bugün Resmi Gazete'de yayımlanan karara ...
Ortak açıklama: Güçlü iş birliği teyit edilmiştir
Dışişleri Bakanlığı ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'ndan ...
121 kişi oltaya geldi... İzmir'de 'kolay para' vurgunu!
İzmir merkezli 10 ilde dolandırıcılık yaptığı ileri sürülen 19 şüpheli gözaltına alındı.
 
Bisikletli Uras yaşam savaşını kaybetti
Yollarda var olma mücadelesi veren iki teker sürücülerinin can verdiği ...
Yangın lüks yatı kül etti
Alanya'da lüks bir yatta yangın çıktı. Yattaki 6 kişi zodyak botlarla ...
İzmir açıklarında can pazarı!
İzmir'in Dikili ve Çeşme ilçelerinde Yunanistan unsurlarınca geri itilen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva