HABERLER>GÜNCEL
16 Eylül 2022 Cuma - 08:07

Ortak açıklama: Güçlü iş birliği teyit edilmiştir

Dışişleri Bakanlığı ile Amerika Birleşik Devletleri (ABD) Dışişleri Bakanlığı'ndan yapılan ortak açıklamada, "Türkiye ile ABD arasındaki köklü ortaklık ilişkisinden ve mekanizma çerçevesinde daha önce yapılan görüşmelerden hareketle, NATO müttefiki iki ülke arasındaki güçlü iş birliği teyit edilmiş, ikili ilişkiler ile stratejik ve küresel meselelere dair kapsamlı görüş alışverişinde bulunulmuştur" denildi.

Ortak açıklama: Güçlü iş birliği teyit edilmiştir

Dışişleri Bakanlığı ile ABD Dışişleri Bakanlığı'ndan, 'Türkiye- ABD Stratejik Mekanizması Üçüncü Tur İstişareleri' hakkında ortak açıklama yapıldı. Yapılan açıklamada, Türkiye ve ABD'nin NATO müttefiki iki dost olduğu vurgulanarak, "Türkiye- ABD Stratejik Mekanizması'nın üçüncü tur istişareleri, Dışişleri Bakan Yardımcısı Sedat Önal ile ABD Dışişleri Bakan Yardımcısı Wendy Sherman'ın başkanlığında 15 Eylül 2022 tarihinde Washington'da gerçekleştirilmiştir. ABD Dışişleri Bakanlığı Siyasi İşler Müsteşarı Victoria Nuland da istişarelere katılım sağlamıştır. Bu çerçevede, Türkiye ile ABD arasındaki köklü ortaklık ilişkisinden ve mekanizma çerçevesinde daha önce yapılan görüşmelerden hareketle, NATO müttefiki iki ülke arasındaki güçlü iş birliği teyit edilmiş, ikili ilişkiler ile stratejik ve küresel meselelere dair kapsamlı görüş alışverişinde bulunulmuştur" ifadeleri kaydedildi.

'TARAFLAR, SAVUNMA ORTAKLIĞININ GÜÇLENDİRİLMESİNE DAİR ORTAK TAAHHÜTLERİNİ TEYİT ETMİŞLERDİR'
Türkiye ile ABD arasındaki savunma ortaklığının daha da geliştirilmesine dair taahhütlerin teyit edildiği aktarılan açıklamanın devamında şunlar kaydedildi:

"Toplantıda Türkiye ile ABD arasındaki ikili ilişkilerin temellerini oluşturan ekonomik, güvenlik, kültürel ve sosyal derin bağlar gözden geçirilmiştir. Taraflar, uluslararası barış ve istikrarın desteklenmesine ve Türkiye ile ABD arasındaki sarsılmaz savunma ortaklığının daha da geliştirilmesi ve güçlendirilmesine dair ortak taahhütlerini teyit etmişlerdir. İkili ticari ilişkilerde son dönemde sağlanan büyümeden duyulan memnuniyeti dile getirmişler ve ekonomik iş birliğini her alanda daha da ilerletmek konusundaki kararlılıklarını vurgulamışlardır. Taraflar ayrıca, Türkiye ile ABD'nin küresel kamu sağlığı ile gıda ve enerji güvenliğini desteklemek konusunda ortak iradeye sahip olduklarını belirtmişler, keza, enerji arzı, erişimi, verimliliği ve bağımsızlığını güçlendirmek için de birlikte çalışacaklarının altını çizmişlerdir. Taraflar, bölgede yaşanan siyasi gelişmeleri ele almışlar, transatlantik ilişkilerin güçlendirilmesinin önemi üzerinde fikir teatisinde bulunmuşlar, terörizmin her türlü biçim ve tezahürüyle mücadelenin gerekliliğini vurgulamışlardır."

'HEYETLER, UKRAYNA'NIN TOPRAK BÜTÜNLÜĞÜNE DESTEKLERİNİ YİNELEMİŞLERDİR'
Gelecekte üst düzeyli karşılıklı ziyaretlerin sürdürülmesi hususunda mutabık kalındığı aktarılarak, "Heyetler, Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğüne güçlü desteklerini yinelemişler, NATO'nun birliği ile aralarındaki eşgüdümün daha da güçlendirilmesi imkanlarını ele almışlardır. ABD, Ukrayna tahılının Karadeniz'den güvenli geçişinin sağlanmasına yönelik İstanbul anlaşmasının hayata geçmesi için Türkiye'nin sergilediği arabuluculuk çabalarından duyduğu memnuniyeti dile getirmiştir. Taraflar, Ortadoğu ve Afrika dahil dünyanın çeşitli bölgelerinde Türkiye ile ABD arasında olası iş birliği fırsatlarını değerlendirmişler, Güney Kafkasya'da barışın teşvikinin önemini vurgulamışlardır. Her iki taraf da etkin ve samimi görüş alışverişinin devamından duyulan memnuniyeti dile getirmiş, gelecekte üst düzeyli karşılıklı ziyaretlerin sürdürülmesi hususunda mutabık kalmıştır. Türkiye ile ABD, müteakip Stratejik Mekanizma toplantılarında, ilişkilerde sağlanan ilerlemeleri ve yeni iş birliği alanlarını gözden geçireceklerini ifade etmişlerdir" denildi. (DHA)

 
Manisa'da terör operasyonu: 2 şüpheli gözaltında!
 
Katar askeri, Türkiye'de konuşlanacak
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
121 kişi oltaya geldi... İzmir'de 'kolay para' vurgunu!
İzmir merkezli 10 ilde dolandırıcılık yaptığı ileri sürülen 19 şüpheli gözaltına alındı.
Bisikletli Uras yaşam savaşını kaybetti
Yollarda var olma mücadelesi veren iki teker sürücülerinin can verdiği ...
Yangın lüks yatı kül etti
Alanya'da lüks bir yatta yangın çıktı. Yattaki 6 kişi zodyak botlarla ...
 
İzmir açıklarında can pazarı!
İzmir'in Dikili ve Çeşme ilçelerinde Yunanistan unsurlarınca geri itilen ...
Göreve giden ambulans şarampole devrildi!
İzmir'in Dikili ilçesinde ambulansın şarampole devrilmesi sonucu 3 görevli yaralandı.
Öğretmene 'cinsel istismar'dan 35 yıl ceza!
Samsun'un İlkadım ilçesindeki bir ilkokulda 5 öğrencisine cinsel istismarda ...
 
Belediye başkan yardımcısına silahlı saldırı
Antalya'nın Elmalı ilçesinde belediye başkan yardımcısı Hasan Aydın, motosikletle ...
MSB: 5 PKK'lı terörist etkisiz hale getirildi
Milli Savunma Bakanlığı (MSB), Irak'ın kuzeyindeki Pençe-Kilit Operasyonu ...
Eşini bıçaklayarak öldürmüştü... 'İndirimsiz' ceza yeniden mahkemede!
İzmir'de boşanma aşamasındaki eşini öldürdüğü gerekçesiyle ağırlaştırılmış ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva