HABERLER>GÜNCEL
15 Mart 2022 Salı - 15:10

İlber Ortaylı anlattı... 'Gavur İzmir' sözü nereden çıktı?

Tarihçi ve yazar Prof. Dr. İlber Ortaylı, İzmir'in 9 Eylül 1922'deki kurtuluşunun bazı kesimlerce "kaybolmuş cennet" diye ifade edildiğini belirterek, "Burası 'paradise' ama kaybolmuş değil. Eğer aklınızı başınıza alıp her yere saçma sapan binalar dikmezseniz, turizm yapacağız diye kıyının üstüne olur olmaz şeyler inşa ettirmezseniz kaybolmaz, güzel bir İzmir olur." dedi ve 'Gavur İzmir' sözünün İzmir'e gelen göçlerle, mültecilerin çıkardığını aktardı.

İlber Ortaylı anlattı...  Gavur İzmir  sözü nereden çıktı?

İlber Ortaylı, Sabancı Kültür Sarayı'nda Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) tarafından düzenlenen İzmir'in Kurtuluşunun 100. Yılı etkinlikleri kapsamında konferans verdi.

Ortaylı, Kurtuluş Savaşı yıllarını ve İzmir'in mücadele yıllarındaki durumunu anlatarak, "1918 Ekim ayı sonundaki Mondros Mütarekesi ile Türkiye bir işgal altına girmiştir. Bu işgal çok yüz kızartıcıdır. Yüz kızartıcı olması, yapılan ve gösterilen muamele dolayısıyladır. Yoksa bir memleket, öbür harp eden devletlerin aksine bir hırsla ve istekle bu savaşa girmediği halde kendini korumak için savaşmıştır. En çok kayıp veren ve en olmadık yerlerde direniş gösteren bir kuvvettir." dedi.

İzmir'in her zaman yenilikleri takip eden bir memleket olduğunu, bunu demokrasi tarihinde de gösterdiğini aktaran Ortaylı, "Burası doğrunun konuşulduğu bir kenttir. Yurt sevgisinin ve Türk tarihinin, kimliğinin iftiharla taşındığı bir memlekettir. Mustafa Kemal Atatürk, 'İzmir'i de İzmirlileri de severim.' diye boşuna söylememiştir." diye konuştu.

"'Gavur İzmir' lafını gelen mülteciler çıkarmıştır"
İzmir'in çilekeş bir memleket olduğunu, insanlarının yüzde 90'ının vatanlarını terk ederek buraya sığınmak zorunda kaldığını anlatan Ortaylı, "gavur İzmir" sözünün de bu göçlerin tesiriyle ortaya çıktığını söyledi.

Ortaylı, şöyle konuştu:

"Herkes ya Kafkasya'dan ya adalardan ya Girit katliamından kurtulup gelmiştir. Bugünkü Yunanistan'dan, Bosna'dan, Güney Bulgaristan'dan kalkıp buralara gelmişlerdir. Çoğunun arkasında çok acı hatıralar vardır. Geldikleri yerde de bambaşka bir kozmopolit grup bulmuşlardır. Belki onun tesiriyle de 'gavur İzmir' lafını gelen mülteciler çıkarmıştır. Bunu da söyleyeyim. Çünkü sinirleniyor burada da aynı adamları görmekten. Sinirleniyor da ne yapıyor, hiçbir şey yapmıyor, evini çatısını kuruyor. Karnı doyuyor, biraz çalışanın sırtı pek, hayatını o şekilde devam ettiriyor. Buradaki birtakım gruplar olanları unutmaya meyyaldir ama yüzde 100 kimse unutmaz."

O dönemde İzmir'de yaşayan farklı dini gruplar arasında huzursuzluk havasının hakim olduğunu, bunun çok sayıda adli vakaya neden olduğunu belirten Ortaylı, farklı kesimlerin birbiriyle geçinemese de devletin gölgesi, gelenekler gibi nedenlerle kentte sükunetin hakim olduğunu ifade etti.

İzmir'in Kurtuluş Savaşı öncesinde "paradise" (cennet) olarak tanımlanamayacağını dile getiren Ortaylı, o dönemi "kaybolmuş cennet" olarak tarif eden çıkarımları hatalı bulduğunu söyledi.

Ortaylı, şöyle konuştu:

"'Paradise lost' diye yazıyorlar. İzmir'in kurtulmasını, 9 Eylül 1922 tarihini 'kaybolmuş cennet' diye ifade ediyorlar. Burası paradise ama kaybolmuş değil. Size şimdi söylüyorum. Eğer aklınızı başınıza alıp her yere saçma sapan binalar dikmezseniz, turizm yapacağız diye kıyının üstüne olur olmaz şeyler inşa ettirmezseniz kaybolmaz, güzel bir İzmir olur. Cennetimizi kendimiz korumak zorundayız."

"Eski Türkiye'nin tadını kaybedersiniz"
İlber Ortaylı, İzmir'in Türk tarihi için çok önemli olduğunu vurgulayarak, "İzmir'i kaybettiğiniz an, eski Türkiye'nin tadını kaybedersiniz, yurdunuzu kaybedersiniz, dilinizi kaybederseniz. Onun için üstünde durmamız gerekir." dedi.

İzmir'in kendi tarihini yazan bir kent olduğunu kaydeden Ortaylı, "100. yılınız kutlu olsun. Ama asıl zafer kısmı bundan sonra başlıyor." dedi.

DEÜ Rektörü Prof. Dr. Nükhet Hotar da Milli Mücadele döneminde Türk milletinin gücünü, Atatürk’ün dehasını ve başarısını, yazılan kurtuluş destanını her fırsatta dile getirmeye önem verdiklerini belirtti.

Konferans sonunda Rektör Hotar, İlber Ortaylı'ya Çaka Bey heykeli ve antika saat hediye etti.

Etkinlikte, Buca Eğitim Fakültesi İzmir Mandolin Orkestrası sahne aldı.

 
Doktora yumruk atıp, bıçak çeken şüpheli yakalandı
 
18 Mart Başak Dolunayı: Düzen ve karmaşa
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Levent Özcan 15 Mart 2022 Salı 22:03

HADDİM DEĞİL ANCAK GAVUR İZMİR ADININ KESİN KAYNAĞI 25 Aralık 2019 Çarşamba GAVUR İZMİR GAVUR İZMİR. 1071 den 10 yıl sonra, Türklerin ilk denizci komutanı olan Çakabey tarafından 1081 yılında ilk defa İzmir Türklerin eline geçmiş. ____/ Onun öncesinde Helenler, ionlar Persler, Doğu Roma yani Bizans, Cenevizliler, Araplar, Selçuklular derken Tarihte ilk defa : Moğolların Hristiyan güçlerle savaşıp zapt ettiği şehirdir İzmir. Çoğu kimsenin bildiğinin aksine İzmir'in eski adı olan Atina Lehçesi yazılan SMRYNA Yunanca değil, o dönemde ki Anadolu dillerine ait bir isimdir.(Smurne) ____/ Moğolların istilası öncesinde 1310'da Aydınoğlu Umur Bey tüm şehri ele geçirir. 1344 yılında Cenevizliler kıyıdaki St. Peter Kalesi'ni ele geçirirler. Cenevizliler aşağı kenti kontrollerinde tutarken Aydınoğulları Beyliği yukarı kentte (Kadifekale) hâkimiyet kurar. GAVUR İZMİR deyimi o dönemden kalmadır ve Cenevizlilerin elinde kalan aşağı kenti tanımlamak için kullanılmıştır. ____/ 1422 Yılında kozmopolit bir yapıda Osmanlı İmparatorluğu tarafından fetih edilir. Ta ki 9 eylül 1922 kadar Dinsel ve Etnik yönden çokluluk biter ve İZMİR Türkleşir. ____/ Şimdi aklıma şu soruyu soruyor bilinç altım : Mesela ! Kayseri kentinin adı Latince Caesarea, Yunanca ???????? (kaysaria) adı Arapça biçiminden Türkçeleştirilmiştir. ____/ Mesela ! Konya kentinin adı Roma döneminde Colonia Selie, Bizans döneminde Tokonion, Selçuklu ve Osmanlı döneminde bu ad Konya'ya dönüşmüştür. Mesele MESELALAR DA değil, Mesele Ötekileştirmeye çalışmakta, ötekİleştirdiğini sanmakta. Gavur kelimesi Osmanlıcaya Farsçadan girmiş Müslüman olmayan insanlar için ve özellikle de Osmanlı Tebaasından olan Rumlar için kullanılmıştır. Taa ki 1835 yılına kadar. Osmanlı Padişahları Abdülmecit ve Abdülaziz dönemlerinde Gâvur sözcüğünün de içinde bulunduğu pek çok küçük düşürücü kelime yasaklanmıştır. ____/ Şimdi, Yarın Kayseri'de, Konya'da seçimleri CHP kazansa Gavurdan başka o şehirler için hangi ötekileştirici lakaplar takılacak acaba ? Bir İzmirli olarak Cumhuriyet değerlerine bağlı Çoğu İzmirliler olarak Mart ayında yapılan yerel seçimlerde kazanılmış bağımsızlık değerlerinin kalesi idik. Yerel seçimlerden sonra bu değerlerin kalelerine yenileri eklendi. İstanbul gibi Ankara gibi Adana gibi Mersin gibi. Mesele aslında İnsan olup ta; doğaya-hayvanlara, havaya-toprağa sahip çıkarak İNSANCA yaşamakta. "Gavurluk" bizde kalsın. Levent Özcan

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doktora yumruk atıp, bıçak çeken şüpheli yakalandı
Sağlık Bilimleri Üniversitesi Tepecik Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk ...
Hamamcılar Odası yeni başkanını seçti
İzmir Hamamcılar ve Banyocular Esnaf Odası başkanlığına, yeniden mevcut Başkan Nafi Karaca getirildi
DİSK'li işçiler iş bırakarak alanlara indi: Bu böyle gitmez!
DİSK üyesi işçiler iş bırakarak Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelirken ...
 
Okula gidip karşılıksız aşk beslediği kadını kaçırdı
Adana'da insanın kanını donduran bir olay meydana geldi. Kentte H. İ. ...
Bu sefer adres Bornova... ‘Kaçak kuyumcu’ vakası!
Gaziemirli kuyumcu Mehmet Esen’den sonra, Bornova’nın Çamdibi semtindeki ...
İzmir'de 150 milyon liralık ürün imha edildi!
İzmir'de polis ekiplerince son 4 ay içerisinde yapılan operasyonlarda ...
 
İzmir'in kaçak raporu: 38 şüpheli yakalandı!
İzmir'de kaçakçılıkla mücadele kapsamında geçen hafta düzenlenen operasyonlarda ...
İzmir'de 82 yılın en soğuk Mart'ı!
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğretim üyesi, iklim bilimci Prof. ...
Echo Performance ile Ege Orman Vakfı el ele
İki yıl önce Karaburun’da hizmete giren gözde eğlence merkezi “Echo Performance ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva