HABERLER>GÜNCEL
15 Mart 2022 Salı - 14:10

DİSK'li işçiler iş bırakarak alanlara indi: Bu böyle gitmez!

DİSK üyesi işçiler iş bırakarak Cumhuriyet Meydanı’nda bir araya gelirken eylemde konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, "Sadece bu meydan değil, ülkenin dört bir yanında meydan meydan, sokak sokak, iş yeri işyeri mücadelemizi büyüteceğiz. Yaşamın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzenin karşısına “Bu böyle gitmez” diyerek çıkacağız." dedi. 

DİSK li işçiler iş bırakarak alanlara indi: Bu böyle gitmez!

Metehan UD/EGEDESONSÖZ - Yarım gün iş bırakma kararı alan DİSK Genel İş Sendikası İzmir Şubeleri, Cumhuriyet Meydanı’nda "Emeğimizi, haklarımızı, geleceğimizi ezdirmeyeceğiz" sloganı ile bir miting düzenledi. 

Basmane Meydanı, Konak Pier ve Gündoğdu Meydanı’nda toplanan belediye emekçileri zamlara, yüksek enflasyona, düşük ücretlere, kadına şiddete ve savaşa hayır diyerek Cumhuriyet Meydanı’na yürüdü. 

Mitinge DİSK’e bağlı Birleşik Metal İş, Lastik İş, Gıda İş, Güvenlik Sen, Emekli Sen Sendikalarının İzmir şubelerinin yöneticileri ve üyeleri de katıldı. DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu, Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan da mitinge katıldı. CHP İzmir Milletvekili Kani Beko'nun da katıldığı mitingte, KESK, İzmir Tabip Odası, Emek Partisi ve TİP üyeleri de yerini aldı.

Mitingte sık sık 'Birleşen İşçiler Asla Yenilmez', 'Hükümet İstifa', 'Genel Grev Genel Direniş' ve 'Yapılan Zamlar Geri Alınsın' sloganları atıldı.

'ORTADA SORUMLU YOK'
Mitingte konuşan DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu "Bu memlekette tek adam rejimine geçilirken, her şeyin sorumlusu tek kişi olacak, hesabı tek kişi verecek dediler.  Ama gelin görün ki zamların, hayat pahalılığının, soyguna dönüşen faturaların sorumluluğunu alan yok.  Zamlar yağarken, enflasyon tırmanırken, işçilere, emekçilere, emeklilere, dar gelirlilere hayat zehir edilirken ortada sorumlu yok!  Sendikal haklar çiğneniyor, sorumlu yok!  Taşerona kadro vereceğiz dediler, ayrımcılık yaptılar, taşeron düzeninden beter bir düzen getirdiler. Belediye işçilerinin kadro hakkını gasp ettiler: Yine sorumlusu yok!  Memlekette işsizlik öyle bir boyuta gelmiş ki artık milyonlar iş aramaktan umudunu kesmiş, bunun da sorumlusu yok!" dedi. 



Savaş nedeniyle gıdada dışa bağımlı olmanın ne kadar tehlikeli olduğunu ortaya konduğunu ifade eden Çerkezoğlu şunları söyledi "Memlekette tarımın çökertilmesinin, gıdada dışa bağımlılığımızın sorumlusu kim? Yine ortada yok!  Kadınlar her gün şiddete uğruyor, öldürülüyor, yine sorumlu yok! İstedikleri kadar gizlensinler, insan içine çıkmasınlar, medyayı sustursunlar, yandaş televizyonlarda hazır verilmiş sorularla ısmarlama röportajlar versinler, sorumluktan kaçamazlar!". 

İzmir Cumhuriyet Meydanı’nı dolduran binlerce işçiye seslen Çerkezoğlu "İşçi kardeşim zamların da, zulmün de, işsizliğin de, güvencesizliğin de sorumlusunu biliyor!  İşçi sınıfı sorumluları biliyor. Ve buradan, İzmir Cumhuriyet Meydanı’ndan Türkiye işçi sınıfı adına hesap soruyor.  Yok öyle yağma! Yetki varsa sorumluluk da vardır! “Verin yetkiyi kardeşinize” diyeceksin, cumhuriyet tarihinde eşi benzeri görülmemiş yetkileri tek merkezde toplayacaksın, sonra memleket yangın yerine döndüğünde sorumluluğu üstlenmeyeceksin. Yok öyle yağma!" diye konuştu. 


Çerkezoğlu "Bugün bu meydanı dolduran ve burada olmayan, Türkiye’nin dört bir yanındaki belediye işçisi kardeşlerimizi gerçek anlamda kadroya kavuşturmak, güvenceli bir işe kavuşturmak bir günlük iş. Her gece akaryakıta zam yapabiliyorlar. Bir gecede yandaş şirketlerin, sermayenin vergilerini sıfırlayabiliyorlar. Bir gecede İstanbul Sözleşmesinden çıktık diyebiliyorlar. Bir gecede zeytinlerimizi, topraklarımızı, doğamızı maden ve enerji şirketlerini yağmalatma kararı alabiliyorlar. Bu başkanlık rejimi dene ucube düzeni kurarken söz verdikleri gibi çok hızlılar.   Ama iş kadroya gelince, ama işçinin hakları söz konusu olunca, EYT’liler söz konusu olunca sorumlular ortadan kayboluyor.  Ama bu meydan sorumluları biliyor, ama bu meydan sorumlulardan hesap soruyor!   Sadece bu meydan değil, ülkenin dört bir yanında meydan meydan, sokak sokak, iş yeri işyeri mücadelemizi büyüteceğiz. Yaşamın pahalı, emeğin ucuz olduğu bu düzenin karşısına “Bu böyle gitmez” diyerek çıkacağız." dedi. 

DİSK'İN TALEPLERİ
DİSK Genel Başkanı Arzu Çerkezoğlu'nun bir an önce hayata geçirilmesini istediği talepler:

-Elektrik, su, doğalgaz ve internet faturalarına yapılan zamlar geri alınmalı, faturalar vergi ve kesintiden muaf tutulmalıdır.

-Tüm maaş ve ücretler en az asgari ücret artış oranı kadar artırılmalı, yılın daha başında enflasyon karşısında eriyen asgari ücret yeniden belirlenmelidir. En düşük emekli aylığı en az asgari ücret düzeyine çekilmeli, EYT’lilerin emeklilik hakları verilmelidir.

-Asgari ücretin üzerindeki vergi dilimi yüzde 10’a çekilmeli, dâr ve faiz gelirlerinin vergilendirildiği, çok kazananın çok vergi verdiği adil bir vergi politikası benimsenmelidir.

-Esnaf kuryelik/kendi hesabına çalışma/özel istihdam bürosu/taşeron adı altındaki tüm güvencesiz çalıştırma biçimlerine son verilmeli, herkese güvenceli istihdam sağlanmalıdır.

-İşçi sınıfının yaşadığı gelir kaybını telafi etmesinin en önemli yolu, sendika ve grev hakkıdır. Bu hakların kullanımın önündeki tüm yasal ve fiili engelleri kaldırılmalıdır.

TAM BİR YIKIMIN İÇİNDEYİZ’
Dünya halkları ve emekçiler Covid-19 ile savaşırken, şimdi de emperyalist çıkarlar uğruna yürütülen bir savaş ve onun yarattığı bir küresel kriz ile karşı karşıya diyen Genel İş Genel Başkanı Remzi Çalışkan “Dünya genelinde, kamusal sağlık sisteminin güçlendirilmesi gerekirken, ülkeler silahlanma bütçelerini arttırıyor. Ülkemiz de ekonomik ve siyasal olarak, tam bir yıkımın içindeyiz. Bu büyük ekonomik kriz işçi sınıfını vurdu. Ve derinleştikçe, vurmaya devam ediyor. Bu enflasyonla insanca yaşamak, geçinebilmek mümkün değil” dedi.

TÜİK’in gerçek dışı açıklamalarına inanmadıklarını söyleyen Çalışkan “Dar gelirlinin gerçek enflasyonu %100’ü çoktan aştı. Sizin üretimden uzak bozuk ekonomi yönetimlerinizin, yarattığınız krizlerin, bedelini biz işçiler ödemek zorunda değiliz. İşsizlik, güvencesizlik, sefalet ücretleri ve bizim cebimizden çıkan yüksek vergiler ile işçi sınıfı daha çok sömürülüyor. Ülkenin kaynakları, bir avuç sermayeye peşkeş çekiliyor. Kamu-özel sektör işbirliğiyle yapılan projelerin yüküyle geleceğimiz ipotek altına alınıyor. Yaşanan tüm bu sorunların en önemli nedeni adaletin, hukukun ve demokrasinin olmamasıdır” ifadelerini kullandı.

ÇARESİZ DEĞİLİZ”
Uzun zamandan beri, belediye şirket işçilerine ayrımcılık yapıldığını söyleyen Çalışkan “Bu ayrımcılığa karşı, sokaklara çıktık, basın açıklamaları ve eylemler yaptık ve şimdi, bir kere daha güçlü bir şekilde buraya haykırmaya geldik. Belediye işçileri kamu işçisidir. Ayrımcılık son bulsun hak ettiğimiz kadro hakkımız verilsin diyoruz. Yaşanan yoksulluğun, sefaletin, geçim derdimizin sorumlusu, yaklaşık 20 yıldır ülkeyi yöneten bu iktidar ve ortaklarıdır. İktidarın, ülkeyi ekonomiyi yönetme kabiliyeti, tamamen yok olmuştur. Ama çaresiz değiliz. İşçi sınıfının ihtiyacı ucuz kahramanlar değildir işçi sınıfının ihtiyacı örgütlü mücadelesidir. Yasaklamalarınıza, dayatmalarınıza, ayrıştırmanıza, kutuplaştırmanıza, demokrasiyi katletmenize hayır diyoruz. Eşitsizliğe, adaletsizliğe, hukuksuzluğa, yoksulluğa, işsizliğe ve sefalet ücretlerine, teslim olmayacağız” dedi.

 
Okula gidip karşılıksız aşk beslediği kadını kaçırdı
 
'Gitmeyeceksiniz, biz onları göndereceğiz!'
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
15 Mart 2022 Salı 20:19

Meşale niye yakılıyor, anlamadım. Sis, duman zararlı değil mi onca insana. Doğa çevre dostu eylem yapmak, alana sigara izmariti atmamak, bunlara dikkat edelim.

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Okula gidip karşılıksız aşk beslediği kadını kaçırdı
Adana'da insanın kanını donduran bir olay meydana geldi. Kentte H. İ. ...
Bu sefer adres Bornova... ‘Kaçak kuyumcu’ vakası!
Gaziemirli kuyumcu Mehmet Esen’den sonra, Bornova’nın Çamdibi semtindeki ...
İzmir'de 150 milyon liralık ürün imha edildi!
İzmir'de polis ekiplerince son 4 ay içerisinde yapılan operasyonlarda ...
 
İzmir'in kaçak raporu: 38 şüpheli yakalandı!
İzmir'de kaçakçılıkla mücadele kapsamında geçen hafta düzenlenen operasyonlarda ...
İzmir'de 82 yılın en soğuk Mart'ı!
İzmir'de Dokuz Eylül Üniversitesi (DEÜ) öğretim üyesi, iklim bilimci Prof. ...
Echo Performance ile Ege Orman Vakfı el ele
İki yıl önce Karaburun’da hizmete giren gözde eğlence merkezi “Echo Performance ...
 
İzmir'de 'poyraz etkisi': Deniz suyu çekildi!
İzmir'de deniz suyu, poyraz nedeniyle yaklaşık 60 santimetre kadar çekildi
Gediz'de 'anbean' takip!
Anadolu'dan Ege Denizi'ne dökülen ikinci büyük akarsu olan Gediz Nehri'ne, ...
Gürültü kavgası kanlı bitmişti... Azmettirici babaya da müebbet istendi!
İzmir'in Buca ilçesinde çocuklarının gürültü yaptığını iddia ettiği Adem ...
 
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Mutluluğun ‘resmi’ budur!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva