HABERLER>GÜNCEL
8 Mart 2024 Cuma - 13:22

İESOB'de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği

İzmir Esnaf ve Sanatkarlar Odaları Birliği (İESOB) 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nü renkli etkinlerle kutladı. Etkinliklere İESOB yöneticileri ve oda başkanlarının yanısıra, KKTC Esnaf ve Sanaatkarlar Merkez Birliği Başkanı Kemal Altuncuoğlu da eşiyle katıldı.

İESOB de 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü etkinliği

Kadın delegasyonuna ve İzmir Milli Piyangocular Odası’nın kadın üyelerine kahvaltı veren İESOB Başkanı Yalçın Ata, kadınların toplumsal yaşamda daha fazla etkin olmaları gerektiğine değindi.

Etkinlikler çerçevesinde, İzmir Birliği’nin yenilenen Cemal Tercan Toplantı Salonu’nda düzenlenen organizasyonda, İzmir Milli Piyangocular Odası tarafından kendi alanında başarılı olan çalışan kadınlara plaketler verildi.

KKTC Esnaf ve Sanaatkarlar Merkez Birliği Başkanı Kemal Altuncuoğlu da, İESOB Başkanı Yalçın Ata'ya, Kıbrıs'a özgü bir nakış işlemesi olan 'Lefkara' takdim etti.

İESOB Kadın Kolları Başkanı Gönül Vural Kadınlar Günü’nün anlamı üzerine düşüncelerini dile getirirken, İESOB Başkanı Yalçın Ata da Nazım Hikmet’in ‘Hoş geldin Kadınım’ adlı şiirini okudu.

Kutlama değil anma günü…
Kadınlar Günü’nün kadın işçiler tarafından yapılan bir grevden doğduğunu aktaran İESOB Kadın Kolları Başkanı Gönül Vural, ‘8 Mart 1957 tarihinde New York’ta binlerce kadın dokuma işçisi, çalışma koşullarının iyileştirilmesi için greve gider. Patron işçilerin dayanışmasını önlemek için fabrikalarının kapılarını kilitler. Olaylar sırasında kuşkulu bir şekilde çıkan yangında fabrikadan çıkamayan kadınlar alevler arasında kalır ve 129 kadın işçi yanarak can verir.

8 Mart tarihinin bu şekilde sembolleşmesinin ardından 1975’te Birleşmiş Milletler 8 Mart’ı Emekçi Kadınlar Günü olarak kabul etti. Ülkemizde de1976 yılından 8 Mart Emekçi Kadınlar Günü olarak anılmaktadır. Gelişmelerden anlaşılacağı gibi 8 Mart Kadınlar Günü aslında kutlama değil, bir anma günüdür’ diye konuştu.
Türkiye’de kadınların pek çok sorun yaşadığını hatırlatan Vural, ‘Çalışan kadınların istihdam sorunu öne çıkıyor. Genelde kadınlar vasıfsız işçi sayılıyor, sosyal güvencesiz olarak hizmet sektöründe çalışıyorlar.  Türkiye de her üç kadından biri genellikle tanıdığı tarafından dövülüyor, her yıl yüzlerce kadın namus uğruna katlediliyor. Kırsal alanlarda yoksul ailelerin kız çocukları, ya okulun uzak olması ya da ailelerin erkek çocuklarına öncelik vermesi nedeniyle okula gidemiyor, okuma yazma öğrenemiyor.’ şeklinde konuştu.
Yalçın Ata’ya teşekkür..

Politika dünyasında da kadınlara yeterince yer verilmediğini belirten Vural, ‘Kadınların yaşamda dışlandığı şartlarda İESOB Başkanı Yalçın Ata’nın bizlere destek olması, her zaman yanımızda yer alması çok gurur verici. Kendisine teşekkür ediyoruz. Ancak genel anlamda Türkiye, maalesef 1930 yılında Atatürk tarafından çıkarılan ve kadının toplumsal yaşamda ve siyasette hak ettiği yere gelmesini ön gören yasanın bile çok gerisinde.’

Hak ettikleri değer verilmeli...
Kadınların değişim, özgürlük ve eşitlik istemekte haklı olduklarını vurgulayan İESOB Başkanı Yalçın Ata ise, ‘Kadınlara sorunsuz istihdam alanlarının açıldığı, eşit işe eşit ücretin verildiği barış dolu bir dünya istiyoruz.’ dedi.

Kadının yaşam demek olduğunu ifade eden Ata, ‘Yaşamları renklendiren, doğuran, doyuran, çalışan, üreten, dokunduğu hayata anlamlar kazandıran kadınlarımızı 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü’nde sevgi ve saygıyla selamlıyoruz.

Atatürk’ün “Kadınlarını geri bırakan toplumlar geri kalmaya mahkumdur.” sözlerini unutmadan, uğruna türküler yakılan, hayatı her sabah sil baştan yeniden kuran kadınlarımıza hak ettiği değerlerin verilmesi gerektiğini düşünüyoruz’ diye konuştu.
 

 

 
Başkan Tekin, 3 yılını anlattı: Torbalı'da ilklere imza attık!
 
İstanbul’a Soyer desteği!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
'4 milyon 290 bin dolar verdim, hiç para almadım'
Aralarında spor dünyasının ünlü isimleri Arda Turan, Emre Belözoğlu, Fernando ...
Dur ihtarına uymadı... Firari torbacı çıktı!
İzmir'in Bayraklı ilçesinde 'Dur' ihtarına uymayarak kaçan şüpheli Veli ...
Şehit eşi kadınlar, çocukları için dimdik ayakta duruyor
Türkiye'nin çeşitli kentlerinde görevleri sırasında şehit olan askerlerin ...
 
Irak ve Suriye’nin kuzeyinde 13 terörist etkisiz hale getirildi
Irak’ın kuzeyinde 6, Suriye’nin kuzeyinde 7 olmak üzere toplam 13 PKK/YPG’li ...
İzmir'deki taksici cinayetinde karar
 İzmir'in Gaziemir ilçesinde, soğuktan üşümemesi için kendisini aracına ...
Şehir Plancıları’ndan ‘Zorlu Gökdelen’ açıklaması… İş makineleri orada ne yapıyor?
TMMOB Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi tarafından yargıya taşınan Zorlu ...
 
1 motosiklet, 1 silah, panik anları... Kurtlar Vadisi Alsancak!
İzmir'in Konak ilçesinde, bir iş yerini kurşunladıktan sonra uzaklaşan ...
FETÖ'nün finans yapılanmasına darbe!
Ankara Cumhuriyet Başsavcılığının, Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) ...
İzmir Valisi Elban'dan 8 Mart mesajı!
İzmir Valisi Süleyman Elban, 8 Mart Dünya Kadınlar Günü nedeniyle mesaj yayımladı. 
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Her genel başkan 'lider' olamıyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Anneler Günü Münasebetiyle: Sütveren Meryem Ayazması
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva