HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Haziran 2022 Salı - 10:59

Güzel haberi Soyer paylaşmıştı... EXPO planları görücüye çıktı!

EXPO 2026’nın Yeşildere yapılmasının önünü açan imar planları İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yayımladı. Başkan Soyer’in ‘müjde’ olarak duyurduğu plan değişikliği mecliste tartışmalara neden olmuş ve Cumhur İttifakı Grubu planlara ret oyu vermişti.

Güzel haberi Soyer paylaşmıştı... EXPO planları görücüye çıktı!

Metehan UD / EGEDESONSÖZ - İzmir’in 2026 yılında ev sahipliği yapmaya hak kazandığı Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunun (Botanik EXPO) Yeşildere’de yapılmasına ilişkin hazırlanan planlar askıya çıkarıldı.

Büyükşehir Belediyesi, 1/5000 ölçekli Nazım İmar Planı Değişikliği ile birlikte 30 hektarlık alanın yeni planlarını yayımladı. Plan değişikliği ile halihazırdaki beş binlik planlarda ‘turizm amaçlı toplu işyeri küçük sanayi sitesi’ ve ‘yeşil alan’ olan parsellerin EXPO alanlarına dönüştürülmesi hedefleniyor.

Söz konusu parsellerin plan değişikliği İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin meclisinde tartışmalara neden olmuş ve Cumhur İttifakı ve Millet İttifakı'nı karşı karşıya getirmişti. Plan değişikliği Mayıs ayındaki olağan meclis toplantısında oy çokluğu ile geçmişti.

Mecliste ret oyu kullanan AK Partili ve MHP’li üyelerin temel gerekçesi planın içeriğine ve kamulaştırma işlemleriydi. EXPO 2026’nın yapılmasının planlandığı parsellerin büyük bir kısmı şahıs mülkiyetindeyken alanda İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Konak Belediyesi’ne ait parseller de bulunuyor.

Plan açıklama raporunda şu ifadeler yer aldı:

“Planlama alanı bütün olarak ele anılabilecek iki etaplama alanı olarak düşünülmüş ve bu alanların sınırı imar planına aktarılmıştır. Belirlenmiş olan iki adet etaplama sınırı birlikte bir bütün olarak ele alınabilecek olan Özel Proje (2026 İzmir Botanik EXPO kapsamında) Alan Sınırını meydana getirmekte olup, bu alanlarda özel projesine göre uygulama yapılacaktır.

EXPO organizasyonunun gerçekleştirileceği alanının; havaalanından kente girişi sağlayan ana ulaşım omurgası özelliği bağlamında kentin kuzey-güney yönünde bağlantısını sağlayan ve yoğun olarak kullanılan transfer ulaşım aksı olan Yeşildere Caddesi üzerinde bulunması ve kent merkezine yakınlığı yönüyle prestijli bir bölgede konumlanmakta olduğu göz önünde bulundurulduğunda dünya çapında bir organizasyonun bu alanda gerçekleştirilmesi kent için önemli bir kazanım meydana getirecektir. Bu doğrultuda; söz konusu alanda oluşturulacak yeşil rekreatif alanların sadece organizasyon süresince değil sonrasında da kentlinin sürekli olarak gündelik yaşantısı hedeflenmektedir.

NEREDE OLACAK?
EXPO 2026’nın Şehitler Korusu ve Kadifekale'nin güneyinde heyelan nedeniyle boşaltılarak ağaçlandırma faaliyetlerine devam edilen alanla bütünleşecek şekilde Atatürk Maskı’nın altından başlayarak İZBAN hattı ile Meles Deresi ve Yeşildere Caddesi arasında kalan bölgeyi kapsayan yaklaşık 100 hektarlık bölgede yapılması planlanıyor. 

MÜJEDEYİ BAŞKAN SOYER VERİŞTİ
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer Meclis’te konuya ilişkin konuşarak, “İzmir’in yıllardır bekleyen sorunlarından birini, Yeşildere’yi çözüme kavuşturuyoruz. İzmir yeşil altyapı stratejisinin en önemli ayağını teşkil eden Expo 2026, Yeşildere’de vücut bulacak. Türkiye’nin ilk büyük yeşil dönüşüm projesi bu vadide başlayacak ve bölge dört yıl içinde Expo 2026 alanına dönüşecek. Kaderine terk edilmiş Yeşildere, Kültürpark’tan da büyük yeni yeşil alanımız olarak hizmet verecek. Yeşildere, kısa bir süre sonra dünyanın her yerinden katılımcıları ağırlayacak ve yeni bir istihdam alanı olacak. Bölgedeki hak sahipleriyle görüşmelerimizi de başlattık” demişti.

BEŞ MİLYONA YAKIN ZİYARETÇİ BEKLENİYOR
İzmir’in EXPO 2026’ya ev sahipliği yapması, uzun süredir devam eden temaslar sonucunda Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği (AIPH) Genel Kurulu’nda oy birliğiyle kabul edilmişti. 1 Mayıs-31 Ekim 2026 tarihleri arasında “Uyum İçinde Yaşamak (Living in Harmony)” ana temasıyla yapılacak Uluslararası Bahçe Bitkileri EXPO’sunu 4 milyon 700 bin kişinin ziyaret etmesi öngörülüyor.

Tohumdan, ağaca sektördeki tüm üreticiler için uluslararası ticaretin kapısını açacak EXPO 2026, İzmir’in dünyadaki bilinirliğini de artıracak. Yeşildere’de kurulacak fuar alanı tematik sergilerin, dünya bahçelerinin, sanat, kültür, gıda ve diğer etkinliklerin yapılacağı önemli bir cazibe merkezi olacak. Alan 6 aylık EXPO süresince bahçeleri ve etkinlikleriyle misafirlerini ağırlarken, sonrasında yaşayan bir kent parkı olarak İzmir’e kazandırılacak. 

 
Genç koca nereye Seda Sayan oraya
 
Banu Alkan'ın hedefinde Aleyna Tilki var
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
İzmirli 7 Haziran 2022 Salı 11:24

Gece kondu arası Expo. Mükemmel fikir!

Yorumu oyla      3      10  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Kiraz Belediyesi'nden 'devir' isyanı: Bu yola başvurulması trajikomik!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Kiraz Belediyesi arasında yargıya taşınan ...
12 D Film Aracı ile erken karne hediyesi
Okul çağı çocuklarının duygusal ve mental gelişimini desteklemek için ...
Dönüşüm yaşam köyünden başlayacak!
Bor Holding ve Help Steps uygulaması iş birliğiyle “Dönüşümde Yaşam Var” ...
 
Bornova’da 'Halk Dansları' coşkusu!
Bornova Belediyesi’nin çok sayıda sivil toplum kuruluşu ile birlikte ilk ...
Enfes lezzetler İzmirlileri bekliyor... Karaburun şenliğe hazırlanıyor!
Karaburun Belediyesi tarafından her yıl geleneksel düzenlenen Kırkım Şenliği’nin ...
Başkan Soyer'den gençlere müjde: WizmirNET sahil hattında!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in 17 Mayıs’taki gençlik ...
 
İZSU’da flaş ayrılık: Genel Müdür istifa etti!
İZSU Genel Müdürü Aysel Özkan görevinden istifa etti. Uzun süredir kurumu ...
Körfezin tek mavi bayraklı plajı yaza hazır!
Havaların ısınmasıyla deniz sezonu erken başladı. Güzelbahçe Belediyesi, ...
İki şehir arasında bağlar güçleniyor!
Bremen ile İzmir’in kardeş kent ilişkisinin yirmi beşinci yılı anısına ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva