HABERLER>GÜNCEL
1 Kasım 2021 Pazartesi - 12:09

Gültepe'ye mahkeme şoku... Plan durdu!

Konak Belediyesi tarafından hayata geçirilmesi planlanan Gültepe kentsel dönüşüm planları Konak Belediye Meclisi ve İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından oy birliği ile onaylanmıştı. Planların askıya çıkmasının ardından Şehir Plancıları Odası yargı sürecine giderken, bilirkişi raporu isteyen mahkeme heyeti Gültepe planları ile ilgili kararını verdi. Raporların mahkemeye ulaşmasının ardından dosyayı inceleyen mahkeme heyeti, planları durdurma karar aldı.

Gültepe ye mahkeme şoku... Plan durdu!

EGEDESONSÖZ- Konak Belediyesi tarafından hazırlanan ve Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur ve Cengiz Topel Mahalleleri’nde kentsel dönüşümü hedefleyen Gültepe Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu için hazırlanan plana Şehir Plancıları Odası İzmir Şubesi iptal yönünde dava açmıştı.

Dava süreci ile ilgili olarak bilirkişi planlama ile ilgili olarak raporunu hazırladı. Rapor, Konak Belediyesi’nin aleyhine çıkarken mahkeme planlarla ilgili kararını verdi.

YÜRÜTMEYİ DURDURMA KARARI ALINDI
Konak Belediye Başkanı Mimar Abdül Batur'un 'geri adım atmak yok' diyerek dönüşümün mutlaka yapılacağını belirttiği planlarda bilirkişi raporunu inceleyen mahkeme heyeti, Gültepe planları için yürütmeyi durdurma kararı verdi.

Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı sonrası ise Konak Belediyesi'nin Gültepe için yeni planlama yapması bekleniyor.

Şehir Planlarcıları Odası'nın yürütmeyi durdurma kararı için açtığı davada şu ifadelere yer verilmişti;

 Konak ilçesi sınırları içerisinde bulunan, Çınartepe, Atamer, Millet, Murat, Trakya, Anadolu, Saygı, Mehmet Akif, Ulubatlı, Yirmialtı Ağustos, Yavuz Selim, Zeybek, Huzur ve Cengiz Topel Mahallelerinde kentsel dönüşümü hedefleyen Gültepe Bölgesi 1/1000 ölçekli Uygulama İmar Planı Revizyonu, nüfus öngörüsü, ayrılan sosyal ve teknik altyapı alanları, plan kararları-plan notları-plan raporunun birbirleriyle örtüşmemesi yönüyle üst ölçekli plan kararlarına, yürürlükteki imar mevzuatına, kamu yararına, şehircilik ilkeleri ve planlama esaslarına aykırı olduğu tespit edildiğinden dava açılmıştır. Davada yapılan bilirkişi incelemesi sonucu düzenlenen raporda da belirttiğimiz aykırılıklara vurgu yapılmıştır. Bilirkişi raporunda dava gerekçelerimiz arasında yer alan şu hususlar yer almaktadır:

-1/1000 ölçekli Revizyon İmar planının, 1/25000 ölçekli Çevre Düzeni Planına, dolayısıyla planların kademeli birlikteliğine aykırı olduğu,

-1/1000 ölçekli Revizyon İmar Planının, Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliği’nin EK-2 Tablosunda belirtilen kişi başına düşen asgari standartları sağlamaktan uzak olduğu,

-Revizyon İmar Planında nüfus, % 17 oranında arttırılmış olmasına karşın bu artışın şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı açısından meşru ya da zorunlu kılacak analiz ve hesaplamalara Plan Raporunda yer verilmemiş olduğu, nüfus artışının şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına ve üst ölçekli plana aykırı olduğu,

-Konut alanlarında zeminde ticaret yapılmasını öngören plan notunun şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğu,

-Alandaki parsel büyüklüğünün küçüklüğüne bağlı olarak plan Notlarında Konut alanları için öngörülen tek ada tek parsel kararının, planın uygulanmasını ve yapısal dönüşümün sağlanmasını güçleştireceği, dolayısıyla söz konusu plan notu hükmünün şehircilik ilkelerine, planlama esaslarına, plan tekniğine ve kamu yararına aykırı olduğu,  ifade edilmiştir.

Kamu idarelerince hazırlanan ve/veya onaylanan planların, ilgili mevzuatların yanı sıra şehircilik ilkeleri, planlama esasları ve kamu yararı esasına dayanması gerektiğini, sağlıklı ve yaşanabilir kentlerin ancak bu ilkeler doğrultusunda oluşabileceğini bir kez daha hatırlatıyor ve söz konusu ilkelere aykırı olan Gültepe Bölgesi İmar Planlarına ilişkin açtığımız davalara yönelik sürecin takipçisi olacağımızı belirtiyoruz.

 
Gittiği her yerde kraliçe gibi karşılanıyor... O odaya kadın başkan adayı!
 
Bucaspor 1928 zirveden kopuyor
YORUMLAR
Toplam 12 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mustafa suslu 3 Kasım 2021 Çarşamba 17:08

Gultepede kensel donusum adi altinda ransal donusum olacakti buyuklerimize duyrulur allah firsat vermesi.

Yorumu oyla      2      3  
Emre 2 Kasım 2021 Salı 16:06

Kim benim yerime karar veriyor? Ben imar barışından yararlanmış kat irtifakını almışım, dönüşümü bekliyorum. Aynı aftan yararlanmayan kitle nasıl benim hakkımda karara hükmeder? Neye göre kime göre iptal yeter artık

Yorumu oyla      2      3  
Uğur 2 Kasım 2021 Salı 14:48

Biran önce kentsel dönüşüm başlamalı

Yorumu oyla      2      3  
Bülent ışık 1 Kasım 2021 Pazartesi 17:48

Bu oda başkanlarını bu bölgelerde oturmaya mecbur edeceksin o zaman görürler durumu. Geceleyin Cicipark'ın üst tarafında insanlar silah ile birbirini kovalıyor adeta Teksas olmuş.

Yorumu oyla      2      3  
Yusuf 1 Kasım 2021 Pazartesi 17:31

Tam 59 gün kala itiraz ediliyor neden daha önce itiraz edilmedide bu kadar beklendi anlamıyorum. Bu bölgede biz yaşıyoruz sıkıntıları biz cekiyoruz kim benim adıma karar veriyorda itiraz ediliyor..

Yorumu oyla      2      3  
Öğrenci 1 Kasım 2021 Pazartesi 16:51

2 tane kendini entellektüel sanan şehir plancısı iptal edelim diyor saçma fikirlerle planlar iptal oluyor. Gerçekten şaka gibisiniz. Ayrıca deniz manzaralı evinizde akşam kahvenizi yudumlarken gariban halkı da düşünün

Yorumu oyla      3      3  
Ali 1 Kasım 2021 Pazartesi 15:11

Oda denilen şu sömürge oluşumlar kentin estetiği katlederken neredeydi.. konarsın Güzelyalı gibi yerlerde cumbalı harika evlerin yerine ucube beton yapılar yapılırken o odalar ne yapıyordu. Şimdi bir şeyler yapılmaya çalışılıyor engellemek için çalışıyor bu odalar..

Yorumu oyla      2      3  
Ahmet 1 Kasım 2021 Pazartesi 15:06

Kent nefes almıyor, otopark, yeşil alan, sosyal alanlar yok. Alt yapı sorunu asfaltlama ve kaldırım sorunu. Yollar daracık hizmet alamıyoruz. Konak ilçesi tamamına yakınında imar sorunu var bir şeyler yapılıyor faka sanki olmasın diye uğraşıyoruz. Üzüntü verici

Yorumu oyla      2      3  
Komedi 1 Kasım 2021 Pazartesi 14:22

Bence böyle kalsın; hem nüfus artmaz, hem de şehircilik ilkelerine tam uyum sağlıyor.

Yorumu oyla      2      3  
artık yeter 1 Kasım 2021 Pazartesi 14:17

bıktık usandık. şamar oğlanı gibi yeter artık. kim dur diyecek bu odalara. çiğli de bayraklıda deprem olmadan bu odalar neredeydi. neden o zaman ses çıkarmadılar. buraların rezilliğini biz çekiyoruz. bıktık, yıldık..

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Satrançta 7 yılda 70 madalya kazandı
İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) İngilizce Mütercim ve Tercümanlık Bölümü'nde ...
Taş ocağına üniversite vetosu!
İzmir'in en gözde ilçeleri arasında yer alan Urla'nın Zeytinler Köyü'nde Haydar ...
İzmir'de FETÖ firarisine tutuklama!
İzmir'de Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) soruşturması kapsamında aranan ...
 
Pastırma sıcakları geri dönüyor
İzmir'de hava durumu hafta ortasına kadar sağanak yağışlı olacak.Hafta ...
Böbrek hastası Dilek'ten farkındalık çağrısı
İzmir'de kronik böbrek yetmezliği nedeniyle 6,5 yıldır diyalize giren ...
Evini yaktı, balkonda sigara içerek izledi
Adana'da sinir krizi geçiren 19 yaşındaki Ö.G., önce evdeki eşyaları balkondan ...
 
Mehmet KARABEL yazdı... Depremin yıktığı yere yeni evler yapılır mı?
Mehmet KARABEL yazdı... Depremin yıktığı yere yeni evler yapılır mı?
Ödemiş'te rahvan at yarışları yapıldı
İzmir’in Ödemiş ilçesinde geleneksel rahvan at yarışları yapıldı.
Kolonları çatlayan apartman tahliye edildi
Ankara'nın Sincan ilçesinde, kolonları çatlayan apartman tedbir amaçlı tahliye edildi.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çok mu çok oluyor bu Çeşme?
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
'Memleket' küçülüyor!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Afyon üstünden Akşehir’e... (Gezi notları)
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva