HABERLER>GÜNCEL
24 Temmuz 2013 Çarşamba - 13:33

Görmez: Elimizde O camiden öyle görüntüler var ki…

Basın mensupları ile iftar programında bir araya gelen Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, gündemle ilgili açıklamalarda bulundu. Gezi Parkı eylemlerinde gündeme gelen Bezmi Alem Valide Sultan Camisi'nde yaşananlara da değinen Görmez "3 günlük kamera kayıtları bizim elimizdedir. Sadece yaralılar yok, sadece masum olarak oraya sığınanlar yok. Her hangi bir Müslümanın kabul edemeyeceği başka davranışlar da var. Onların bir kısmını paylaşmayı doğrusu zayih kabul ettik. Gönül isterdi ki böyle bir şey hiç olmasaydı" dedi.

Görmez: Elimizde O camiden öyle görüntüler var ki…

ANKARA - Diyanet İşleri Başkanı Mehmet Görmez, gündeme ilişkin önemli açıklamalar yaptı. İslam dünyasında yaşanan sıkıntılara da değinen Görmez, “Yaşanan sorunlar aslında elimizden uçup giden bir dünyayı gösteriyor. Yaşanan bazı çatışmaları kuşak farklılığı olarak izah etmek mümkün değil. Dede-torun arasındaki yaş farkıyla izah etmek mümkün değildir. Bugün aynı değeri yaşayan ama farklı odalarda konaklayan iki kardeş arasında dahi o kadar büyük mesafeler ortaya çıktı ki din adamları ve üniversite hocaları bunu tahlil etmede zorlanıyor.” diye konuştu.
 
"CAMİLERDEKİ DİL BUGÜNÜN GENÇLERİNİ KUŞATMIYOR
"Bugün camilerde hutbe vaazlarında kullanılan dilin bugünün gençlerini kuşatmadığına dikkat çeken Görmez, onların dilini anlayabilmek için onlarla iletişim kurabilmek için yeni bir dile ihtiyaç olduğunun altını çizdi. Bunun ciddi bir sorun olduğunu yineleyen Görmez, bunun sadece Diyanetin değil akademik dünyasının ve üniversitelerin, herkesin sorunu olduğunu bildirdi.
 
“BIRAKIN ALEVİ VATANDAŞLARIMIZ KENDİ ALEVİLİĞİNİ YAŞASIN”
Diyanet İşleri Başkanlığı olarak Türkiye’de bütün inanç kesimlerinin özgürce kendi inançlarını yaşamaları kendi değerlerini gönül rahatlığıyla herkesle paylaşabilecek bir ortama sahip olmaları için büyük bir çabanın içerisinde olduklarını kaydeden Görmez, şöyle konuştu: “Bizim inanç değerlerimiz bize bunu emrediyor. Herhangi bir inanç mensubu kendisini nasıl tanımlıyorsa, içinde inancının gereklerini yerine getirmek için toplandığı mekânlar ne ad veriyorsa özgürdür. Bu ülkede bırakın sünni vatandaşımız kendi sünniliğini yaşasın, alevi vatandaşlarımız kendi aleviliğini yaşasın, varsa ateist dostumuz o da kendi değerlerini kendisi yerine getirsin. Bunun üzerinden bir ideolojik tartışma başlatarak birbirimiz üzmemiz doğru değildir.”
 
"DİYANET HER TÜRLÜ VESAYETE KAPALI OLMAK ZORUNDADIR"
 
Diyanet İşleri Başkanlığı’nın Türkiye’de yüzde 80’lerin üstünde yüzde 90 civarında halkın kabulüne mazhar olmuş bir kurum olduğuna işaret eden Görmez, Diyanet’in yapısı ile ilgili olarak, “Diyanetin bütün kurumlarını ve camileri halk yapıyor ve halk yapmıştır. Bütün Kur'an kurslarını halk yapmıştır. Ancak bunun bu şekilde yoluna devam etmesi mümkün değildir. Diyanetin dini ve ilmi bakımdan özerk bir kamu tüzel kişiliğine kavuşması yeni anayasa tartışmalarında çok önem kazanmıştır. Diyanet her türlü vesayete kapalı olmak zorundadır. Hiçbir vesayete açık olmayacak şekilde kendi ürettiği doğru bilgiyi halkla özgün bir şekilde paylaşmalı. En azından dini ve ilmi bakımdan özerk olmalı. Bu şu ana kadar özerk hareket etmiyor manasına gelmez. Sadece altını çizmek istediğim hususu her türlü vesayete kapalı olarak yoluna devem etmesidir.” şeklinde konuştu.
 
 "HER MEDYA ORGANIMIZIN DİN DANIŞMANINA İHTİYACI VAR"
Medya ile ilişkilere de değinen Görmez, önemli bir seviyeye ulaşıldığını fakat yine de olması gereken yerde olmadığını söyledi. Görmez, sözlerini şöyle sürdürdü: “Her medya organımızın artık bir din danışmanına ihtiyacı olduğunu düşünüyorum. Spor konularını takip eden uzmanlar var ama din gibi önemli bir konunun medya içerisinde olmamasını doğru bulmuyorum. Batıdaki büyük medya organlarının dini uzmanları var.” Bir gazetecinin Görmez’in ‘Türkiye’de bütün inanç kesimlerinin özgürce kendi inançlarını yaşamaları için büyük bir çabanın içindeyiz’ şeklindeki sözlerini açmasını istemesi üzerine de Görmez, “Kur'an-ı Kerim’de inanma ve inanmama özgürlüğü verildiğini aktaran Görmez, dünyada dileyen inanır, dileyen inkar eder. Dolayısıyla inkar etme özgürlüğünü yaratıcı tanımışsa benim tanımamamın bir anlamı olmaz. Hiç kimsenin inancına düşüncesine hakaret etmeden, küçük görmeden, aşağılamadan ifade etme hakkına sahip olmuştur.” ifadesini kullandı.

"HAC İPTALİNİN BÜYÜK ZARARI OLDU"
Hacı adaylarının ikinci kez kura çekme durumda kalması sonrası Diyanet İşleri Başkanlığı’nın nasıl bir maddi kayıp yaşattığı yönündeki soruya ise Görmez, Türkiye olarak diğer ülkelerden farklı olarak gelecek yılı hep 1 yıl önceden ayarladıklarını ifade ederek, henüz hesap etmediklerini fakat büyük zararlar içerdiğini bildirdi. Görmez, Kabe’nin bugün ki haliyle kalmasını hiç kimsenin kabul etmeyeceğini de ifade etti.
 
"TORBA YASADAKİ DÜZENLEMEYİ BİZ KABUL ETMEDİK"
Türkiye Büyük Millet Meclisi’nden (TBMM) Torba Yasa’da Diyanet İşleri ile ilgili yapılan düzenlemelerin hatırlatılması üzerine de Başkan Görmez, söz konusu yasada Diyanet İşleri Başkanlığı’nın kabul ettiği bir düzenle olmadığının altını çizdi. Görmez, “Çünkü camilerin arazisi hazinenin, binalarını halk yaptırmıştır. Oradaki gelirleri sadece derneklere bırakmak doğru değildi. Diyanet’in önerdiği düzenleme, bunu Diyanet İşleri Başkanlığı marifeti ile öncelikle ilgili caminin bütün ihtiyaçlarını karşılama zorunluluğunu getiriyordu. Kalanını ise başka bir yerde değil, sadece camilerin yapımında kullanma mecburiyetini getiriyordu. Ancak tabiî ki 16 bin cami derneği var Türkiye’de. Onların her birinin de bir talebi vardı. Derneklerin üzerinde durduğu düzenleme kabul gördü. Diyanet İşleri sadece muhasebesini yapacak. Zannediyorum, sadece yüzde 10’nu bırakıldı, onun da hiçbir kıymeti yok. Ben keşke onun da Diyanet’e verilmeseydi doğru olurdu diye düşünüyorum.” sözlerini dile getirdi.
 
GEZİ OLAYLARINDA CAMİDE Kİ EYLEMCİLER
Gezi olayları sırasında Taksim’de bir camide yaşananlarla ilgili görüşünü de paylaşan Görmez, iki şeyi birbirinden ayırdıklarını dile getirdi. Açıklama yapmakta ki zorluklarının herhangi bir şeyi kapatmak yada örtmek olmadığını vurgulayan Görmez, sadece bir olayda suç ile masumiyet birbirine karışınca orada tavır almanın güçleştiğini kaydetti. Yaralıların camiye sığındığı anın esas alınması halinde rengi, dili hatta işlediği suçu ne olursa olsun Allah’ın evine giren her insanın Allah’ın emaneti olduğunu bildiren Görmez, şu ifadeleri kullandı: “Bizim kabul etmediğimiz şu, oylalar başlamadan bir içinde şiddeti barından bir hareket, bir camiyi bir karargah olarak belirleyip, önceden çuvallarla eşyalarını oraya taşımışlarsa bunu kabul edemeyeceğimizi söyledik. İçeriye gelince 3 günlük kamera kayıtları bizim elimizdedir. Sadece yaralılar yok, sadece masum olarak oraya sığınanlar yok. Her hangi bir Müslümanın kabul edemeyeceği başka davranışlar da var. Onların bir kısmını paylaşmayı doğrusu zayih kabul ettik. Gönül isterdi ki böyle bir şey hiç olmasaydı.”
 
"İMSAK TARTIŞMALARI ARTIK AHLAK SORUNUNA DÖNÜŞTÜ"
Son 3 yıldır her Ramazan’da bir imsak tartışmasının yaşandığına değinen Görmez, Türkiye gibi bir ülkede, Diyanet İşleri Başkanlığı’nın ve 80 aşkın ilahiyat fakültesinin olduğu bir ülkede çeşitli gözlem araçları ile semanın, güneşin, yıldızların, ayın bütün hareketlerini canlı olarak izlenebildiği bir dünyada, imsak vaktini tartışarak geçirmeyi Ramazan’ın manevi iklimini sabote etmek olarak değerlendirdi. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın asla tarihinde kıyısında, köşesinde kalmış şahıs ve marjinal görüşlerle amel etmediğini kaydeden Görmez, bütün İslam alemindeki değerlendirmeleri de dikkat alarak çalışma yaptıklarını belirtti. İmsak tartışmalarının artık Türkiye’de bir bilgi sorunu olmaktan çıktığını, bir ahlak sorununa dönüştüğünü de vurgulayan Görmez, çıplak gözle gözlem yaparak ortak bir takvim yapmaya hiçbir milletin sahip olmadığını sözlerine ekledi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
Toplam 7 yorum var, 7 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
TC misafir 24 Temmuz 2013 Çarşamba 17:50

Allah korkun da mı yok başkan?! mübarek ramazan günü hem yalan hem iftira hem de halkı kin ve nefrete sürüklemek için gıybet yapıyorsun. akepenin diyanet işleri oldu sana gıybet işleri...

Yorumu oyla      16      6  
engin 24 Temmuz 2013 Çarşamba 17:26

tamam halka göstermeyin görüntüleri, tv lerde yayınlanmasın ama en azından meclisteki milletvekilleri izlesinler o görüntüleri.bizde bilelim o camide gerçekten neler olduğunu.

Yorumu oyla      16      5  
TC. Öz Vatandaş. 24 Temmuz 2013 Çarşamba 16:47

Sn. Hocam evelesende gevelesende güzel konuşuyorsun desemde olmuyor be hocam olmuyor, sana nedense inanasım gelmiyor. Din ve ilmi bilgin karşısında tabiki söz söyleyemem ama şu gezi olayları ile ilgili söylediklerine zerre kadar inanmıyorum ve güdülmüş olarak bunları söylediğini düşünüyorum. Sen ifade etmekte bile zorlandığını söylediğin sözüm ona görüntüler şayet var olmuş olaydı çoktan servis edilmiş ve yandaş kanallarda çarşaf çarşaf her dakika yayınlanırdı, ha yeni montajlı bir şey olabilir.

Yorumu oyla      18      7  
yorum yok 24 Temmuz 2013 Çarşamba 14:25

tam bir kindar başkanlığı olmuş..caminin imamının olmadığı bir konuda diyanet işleri nasıl bilgi sahibi olabiliyor?..bırakın bu işleri..diyanet işleri yapı itibariyle komple değişmelidir!!..bu ülkede yalnız sünni Müslümanlar yok.alevi-hıristiyan ve Yahudilere yönelik te hizmetleri olması lazım..

Yorumu oyla      22      9  
Kazım EMİR 24 Temmuz 2013 Çarşamba 14:21

ULEMA ancak görüntüleri rutuşlayabildi belgeleri şimdi kamuoyuna sunar ,kesin mv olacaksın korkma göevini yapıyorsun

Yorumu oyla      21      7  
GayriM 24 Temmuz 2013 Çarşamba 13:55

Müslüman bir insan Ramazan mubarek gün nasıl böyle utanmadan sıkılmadan yalan söyleyebilir. Ellerinde olduğunu iddia ettikleri görüntüler gerçekten söyledikleri gibi olsaydı, şimdiye kadar çoktan çarşaf çarşaf yayınlamazlarmıydı. Yazık, çok yazık.

Yorumu oyla      25      10  
aslan 24 Temmuz 2013 Çarşamba 13:53

bu diyanet çözümsüzlükten başka ne iş yapar.ne dediğin hiç anlaşılmıyor.ne yapılmış insanlarla paylaş.olayı gizemli hale dönüştürme.cami senin babanın malımı.günbahkar adam.hep karnından konuşuyorsun.dini sadece sen mi biliyorsun.

Yorumu oyla      23      8  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
RTÜK’ten ‘Başbakan’a küfrü tahmin etmeliydi’ cezası
RTÜK, canlı yayınında Başbakan'a küfür edilen kanala 'küfür edileceğini ...
Metroda korkunç ölüm!
Başakşehir metrosunda bakım çalışması sırasında yürüyen merdivene sıkışan işçi hayatını kaybetti.
Flaş! Çeşme alevlere karşı: 3 hektar kül oldu!
Sabah saatlerinde başlayan yangın yaklaşık 1 saat sonra kontrol altına ...
 
‘40 yıllık ağaç’ eylemine polis müdahalesi
Ankara Yenimahalle Yunus Emre Kavşağı yeşil alanına teleferik durağı yapılması ...
Ali İsmail’in ölümünde 6 tanık polis karşısında…
Ali İsmail Korkmaz'ın dövülerek öldürülmesi olayında altı polis teşhis ...
İmralı Müdürü ölümden döndü
PKK’nın elebaşı Abdullah Öcalan’ın çarptırıldığı ömür boyu hapis cezasını ...
 
‘Gezi’nin mumu yatsıya kadar: ‘Beni polis kaçırdı’ dedi…
İzmir’deki Gezi protestoları sırasında sivil polisler tarafından kaçırılıp ...
Trafik sigortasında önce SMS sonra ceza!
Emniyet, trafik sigortası borçlarını yakın takibe alıyor. Zorunlu trafik ...
Cezaevinde dövme isyanı: Yataklar yakıldı!
Sinop E Tipi Kapalı Ceza İnfaz Kurumuna gizlice sokulan dövme cihazına ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva