HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
3 Ağustos 2022 Çarşamba - 21:00

Gaziemir’de gündem 74 milyonluk ek bütçe!

Gaziemir Belediyesi’nin 2022 yılı için hazırlanan ancak yetersiz olduğu gerekçesi ile ek bütçe planlamasına ihtiyaç duyduğu bütçe için belediye meclis oturumunda ‘asgari ücret’ tartışması yaşandı. AK Partili isimler ‘asgari ücrete de aynı oranda zam gelsin’ diyerek söz isterken, Gaziemir Belediye Başkanı Halil Arda ise geçirilmesi planlanan 74 milyon TL’lik ek bütçenin 40 milyonunun personel gideri olduğunu belirtti.

Gaziemir’de gündem 74 milyonluk ek bütçe!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi Ağustos ayı olağan meclisinin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Belediye Meclis Toplantı Salonu’nda gerçekleştirilen oturuma Belediye Başkanı Halil Arda Başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise 2022 yılı için hazırlanan bütçe hakkında hazırlanan ek bütçe görüşmeleri yer aldı.

‘EK BÜTÇE’ GERGİNLİK YARATTI
Her yıl Aralık ayında ilçe belediyelerinin bir sonraki yılki bütçe rakamları belirlenirken, Gaziemir Belediyesi de 2022 yılı bütçesini 285 milyon TL olarak belirlemişti. Ülkede yaşanan ekonomik dalgalanma ve pandemi döneminde yaşanan ek kalemlerin çıkması nedeniyle birçok ilçe belediyesi ek bütçe talebini gündeme getirirken, Gaziemir Belediyesi de 2022 yılı için ek bütçe talebinde bulundu. Mevcut bütçeye 74 milyon 219 bin TL’lik ek bütçe talebinde bulunan ve bütçesinin 359 milyon 219 bin TL’ye çıkarılmasını hedefleyen belediye yönetimi, talebi meclis gündemine getirdi.

ATMACA: AYNI ORANDA İŞÇİLERE DE VERİRSENİZ…
Gündem maddesi ile ilgili söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, “Asgari ücrete 2021 yılından bu güne yüzde 85 zam yapılmış durumda. Belediye bütçesine de yüzde 80 zam yapımlı durumda. Bizde aynı oranda emekçi kardeşlerimize artış talep ediyoruz. Bunun sözünü verirseniz evet oyu kullanacağız hayır derseniz çekimser oy kullanacağız” dedi.

ÖZKARA: BİR ÇOK KALEME ZAM GELDİ
CHP Grubundan söz alan Meclis Üyesi ve Plan ve Bütçe Komisyonu Başkanı İbrahim Özkara, “Uğur Bey’i dinledik. Hem bu söylemlerle geliyor. Şunu yaparsanız bunu yaparsız diyor. Asgari ücrete yapılan zam ortada. Emekliyi yapılan zam orta bunlar için cümle kurmayanlar siyaset yapayım uğruna, birkaç kişi izliyor bizi alkışlarlar diye konuşuyorlar. Buradan size ekmek çıkmaz. Belediye işçisine zamanı gelince zammı yapılır belediye başkanımız zamanı gelince ek zam yapar. Siz bu konuda rahat olun. Bütçe Komisyonumuz konuyu incelmiştir. Hükümetimiz niye ek bütçe yaptı? Ek bütçeyi niçin yapıyoruz ona bakın. Bir çok kaleme zam gelmiştir, elektrik fiyatları atmış, mazot fiyatları atmıştır. Bu nedenle ek bütçeye ihtiyaç duyulmuştur”  ifadelerini kullandı.

DERİNSU: VERGİLER ALMAYACAKSANIZ…
CHP Grup Başkanvekili İzel Zenginobuz Derinsu ise, “Yeni modamız koşullu oylama. Bizde CHP olarak ‘Eğer belediyemizin merkezi hükümetten gelen gelir payını yüzde 100 ödeyecekseniz, belediyemizin ödediği faturalardan KDV almaktan vazgeçecekseniz, kamu yararı hizmetlerinde benzeri vergilerden almayacaksanız bizde söz veriyoruz o bütçeyi belediye emekçilerimize paylaştıracağız” dedi.

ÇAĞLARSU: BÜTÇEYE OYUM EVET OLACAK
Söz alan Bağımsız meclis üyesi Levent Çağlarsu, talebine yanıt gelmediğini vurgularken, “Ülkenin ekonomik anlamda yüksek enflasyon ile boğuştuğu bu günlerde belediyemizin de ek bütçeye ihtiyacı olduğunu belirtmiştik. Geçen mecliste bir şey talep etmiştik. Plan ve Bütçe komisyonu başkanı arkadaşımızı da övdüm. Bir günlük bir çalışma ile bu kadar değerli çalışma yapıp bu tabloyu hazırlamışlar. Ben toplantı gün ve saatini talep ettim ancak yine bana bildirilemedi bu. Ek bütçeye oyum evet olacak” ifadelerini kullandı.

ÖZKARA: BEN SİZİN MARABANIZ DEĞİLİM
Çağlarsu’nun sözleri üzerine söz alan CHP’li İbrahim Özkara, “Başkanımızın atanması ile kontenjan 1’nci sırada CHP adayı olarak seçime girdik. Gaziemirli vatandaşlarımızın büyük teveccühü ile Gaziemir Belediyesi ve Büyükşehir Belediyesi Meclis üyeliğine seçilmiş durumdayım. Liyakaten bahsediyorsunuz ya. Sizin oyunuza karşı CHP’li meclis üyelerini oyu ile plan ve bütçe komisyonuna seçildim. Kendilerine çok teşekkür ediyorum. Yazı işleri müdürümüze beni niye çağırmadınız diye eleştiride bulundunuz ancak yazı işleri müdürünün komisyona çağırma görevi yok. Plan ve bütçe komisyonu üyesi olarak sizin diliniz ile söylüyorum ‘Ben de sizin marabanız’  değilim” dedi.

IŞIK: 50 BİN TL YAPSANIZ DA YETMEZ
Asgari ücret artırılması ile ilgili çözüm olmayacağını belirten CHP Ünal Işık, “Ücret artışı hiçbir zaman çözüm değil. Refahın artması ve ücretlerin verimli kullanılması için fiyat artışlarının durdurulması gerekiyor. Asgari ücretin alım gücü 2 bin 825 TL’nin çok gerisinde. Ücret artışı ne işe yaradı. Siz dövizi durdurmadığınız sürece artışı 50 bin TL yapsanız o da yetmeyecek” ifadelerini kullandı.

GÖNEN: KORKARIM Kİ…
AK Partili Meclis Üyesi Ali Gönen enflasyon oranını kontrol etmekte zorlandıklarını belirtirken, “Bütçe ile ilgili tabii ki 74 milyon TL’lik bir bütçe. Baktığımızda en çok merkezi idareden gelen 52 milyon TL’lik bir kaynak var.  Şu an bütçede ne kadarlık bir gerçekleştirme oranındayız? Bununla ilgili bilgi verilirse sevinirim. 8 ayda bu 285 milyonluk bütçeyi harcadıysak korkarım ki 2 ay sonra tekrar bir ek bütçe talebi ile karşımıza gelebilirsiniz. Ülkemizde ciddi bir enflasyon var. Tedarik zincirlerinde sıkıntılar var. 20 yıllık AK Parti iktidarında 19 yıldır enflasyon kontrol altındaydı ancak son 1 yıldır kontrol etmekte zorlanıyoruz. Ancak önümüzdeki süreçte bununla ilgili önlemler alındı” diye konuştu.

ARDA: 74 MİLYONUN 40 MİLYONU PERSONEL GİDERİ
Gündem maddesi ile ilgili son olarak söz alan Belediye Başkanı Halil Arda, kendilerinin de yeni bir ek bütçe için korktuğunu dile getirirken, “Korkuyorum dediniz bende korkuyorum. 1-2 ay sonra ek bütçeye ihtiyaç olur mu dediniz, olur mu olur. Ülkenin savrulduğunu söylüyorum. 74 milyonluk ek bütçenin 40 milyonu personel gideri. Bütçede elektrik su akaryakıt ile ilgili öngördüğümüz rakam ilk 6 ayda dolmuş. Enflasyon oranında işçilere zam yapılması için bizimde enflasyon oranında gelirlerimizin artması lazım. 75 milyon bizim asgaride tuttuğumuz bir rakam. Neden? Çünkü karşısına gelir koyamıyoruz. Orda bina satışı ile ilgili bir yetki var. Bir daireyi satmaya çalıştık 685 milyon TL bedel belirlendi. 695 milyon TL’ye ihale kaldı ben bunu onaylamadım ve ihaleyi iptal ettim. Karşı taraf dava açtı ve kazandı. Gaziemirlinin hakkını korumaya çalışan kararı isteyen kişi hakkında sosyal medyadan eleştiriler yapıldı. İstinafa götürdük kararı ve orada oy birliği ile Gaziemir Belediye Başkanlığı halkın yararını korumak istemiştir diyerek geri dönüşü olmadan ihaleyi iptal etti. Şu an o dairenin bedeli 3 milyon TL” dedi.

Görüşmeler sonrası oylamaya geçilen ilgili gündem maddesi CHP ve Bağımsız Meclis Üyesi’nin ‘kabul’ AK Parti ve  MHP’nin ise çekimser oyları sonrası oy çokluğu ile kabul edildi.

ATMACA: MAKAMINIZ MAZERET MAKAMI DEĞİL
Gündem dışı konuşmalarda söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, “Sizin ama makamınız mazeret makamı değil sayın başkan. Siz göreve geldiğinizde bu gelir kalemlerini biliyordunuz. CHP'li takdirle izlediğimiz ilçe belediyeler var. Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin gelirlerini arttırmak için yat limanı yapmaya karar verdi. Bornova, Karşıyaka gibi ilçeler asfalt şantiyesi kurma kararı verdi. Hatta Bornova Belediye Başkanı artan asfaltı satacağını söyledi. Bunlar vizyon meselesi. Siz benim gelirim bu kadar deyip merkezi hükümetten gelecek arpaya bakarsanız vizyonunuzu geliştiremezsiniz tabi. Allaha şükür bugüne kadar kimsenin marabası olmadık. Özgür aklı ve iradesi ile oy kullanan meclis üyeleri olarak sizin kendi önergeleriniz meclisten geçmedi. Bunlar özgür aklı ile hareket eden arkadaşların davranışları ile geçirilmedi. Yapılan yollar gerçekten çok kötü. Eski hali kalsa daha iyi olurdu. Yeni yapılanların araları ayrık, yapılan işlerin teknik anlamda da sıkıntıları var. Biraz vatandaşımızın sesine kulak verin, sosyal medyaya yapılan olumsuz yorumları silmeyin. Aktepe-Emrez konusunda ilginç bir süreç oldu. Bizim kooperatife suç duyurumuz vardı. Bu suç duyurusundan sonra ikinci ada ihale usulü ile yapıldı. Bu Örnekköy’de de aynısı oldu. Bizim önerdiğimiz şey Bayraklı’da Dilber Apartmanı’nda gerçekleşti” dedi.

DERİNSU: DEDİKODUCULUK OYNAMIYORUZ BURDA
Söz alan CHP Grup Başkanvekili İzel Zenginobuz Derinsu, AK Partili Atmaca’nın söylemlerine tepki göstererek “Gelip burada vizyonunuz değiştirin merkezi hükümetten gelecek parayı bekleyin diyorsunuz. Neyi bekleyeceğiz? Bir ülkenin tek gelir kaynağı vergiler. Çaldırıyorsunuz! 5’li çeteye peşkeş çekiyorsunuz. Hepsinin hesabı bir gün sorulacak. Sosyal medyada Uğur Bey'in okuduğu arkadaş ile iletişime geçsin Uğur Bey. Bir sonraki dönem kendisini mecliste görelim.  Madem çok iyi biliyor çıksın karşımıza aday olsun çarpışalım. Öyle klavye delikanlılığı yapmak ile olmuyor. Tabii ki vatandaşlar eleştirilerde bulunabilir ancak çoğu haksız ve yersiz. Yol yapmak o kadar kolay bir şey mi? O onu demiş şu bunu demiş… Dedikoduculuk oynamıyoruz burada. Biz neler duyuyoruz onları mı söyleyelim buradan. Uğur Bey sizden özür dilemenizi bekledi ancak ben böyle bir özür beklemiyorum. Ben böyle bir konuyu üstüme almam. Uğur Bey bu sözü söyleyecek son kişi. Bu mecliste ne hakaretler, ne davranışlar ki şiddete varan davranışlar gördük kendisinden. Özür dileyecek biri varsa ilk özür dileyecek kendisidir. Sonra da onun ardından Levent Bey gelir” diye konuştu.

ÇAĞLARSU:  O FİLM VİZYONA GİRMEYECEK
Söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu üslup sorunun temel nedeninin kendisi olmadığını belirterek, “Bu mecliste beni de rahatsız eden üslup sorunu var. Bu konuda hepimiz suçluyuz. Ben tek başıma günah keçisi değilim.  Ben partiden ihraç edilmedim istifa ettim. Belediye başkanımız yalan söylüyor. Ben aldığım oyların hakkını vermek için buraya oturduk. Ancak Sayın Halil Arda beni saymıyor. Ben bağımız meclis üyesi olarak hiçbir gruptan değilim. Bu üslup sorunun ana temeli Sayın Başkan Halil Arda’nın meclisi yönetememesi. Ben marabalığı kabul etmiyorum.  Ben adam değilim evet. Ama adam gibi adamım. Soru soruyorum, önerge veriyorum, resmi dilekçe veriyorum, ancak cevap verilmiyor.Ben CHP’den istifa ettim ancak Cumhuriyet Halk Partisi’nin ilkelerini iliklerine kadar yaşayan biriyim. Sizin 3 yıl ile ilgili hazırladığınız film varya… O vizyona girmeyecek, arşivde kalacak” dedi.

KEMAHLI: GÖRDÜKLERİMİZİ İLETMEK DURUMUNDAYIZ
Söz alan MHP'li meclis üyesi Aydın Kemahlı, “Biz muhalefetiz. Gördüklerimizi iletmek durumundayız. Seçimden sonra toplantıya gelmeden önce stratejik plan hazırlayacağınızı ve bizden de ne istiyorsunuz diye talepte bulundunuz. Bende kendi adıma 10 madde göndermiştim. Yol sorunu konusunda İzmir’in her yeri kötü. Neresini söyleyelim. 6 ayda 3 defa alt takım yaptırdık. Bu sorun İzmir’in her yerinde var. Bu Gaziemir’de de var. Aktepe-Emrez ile ilgili tep sorum var. İmarı yapılmış tek parsel var mı? Var derseniz tebrik ederim, ben kaçırdım bu güne kadar derim. Ancak yoksa burada boş yere kentsel dönüşüm demenin anlamı yok” diye konuştu.

ARDA: DİĞER MECLİS ÜYELERİNİ TENZİH EDİYORUM
Son olarak söz alan Başkan Halil Arda,  “Sayın Kemahlı teşekkür ediyorum. Sorumlu bir meclis üyesi gibi davranıyor ve bizim gözümüzden kaçan şeyler varsa dile getiriyorsunuz. Tabii ki dile getireceksiniz yeter ki iftira atmayın. Meydanda hesap vermem herhalde sizleri rahatsız etti. Çıkıp orada kendimiz anlatmışız. İl Başkanımız orada ironi yaptı. Bizim Gaziemir’de yapacağımız çok iş var daha. Levent Çağlarsu her zaman olduğu gibi 10 dakikalık üye. Konuştu gitti. Ahmet Davutoğlu, Ali Babacan bu ülkeye umut oluyor ancak CHP bu ülkeye umut olamıyor diye CHP üyesi iken yazı yazmış. İl Yönetimi tarafından kesin ihraç istemi ile disipline sevk edilince ‘ben istifa ettim’ diyor. Yok öyle bir şey. Siz CHP’yi umut görmeyen bir üyesiniz. Maraba kime denir? Ben senin maraban değilim derken, geçmişte yine hitlere benzetmişti. Ben alt metni okuyorum. Bana faşist ağa diyeceksin bende sana onu derim. Maraba lafının neyi ifade ettiğini herkes çok iyi biliyor. Diğer meclis üyelerini tenzih ediyorum. Bu meclis İzmir’de en uzun süren meclis.  Tabii ki konuşacaksınız… Ek bütçe niye yapılır? İhtiyaç var. Biz işimizi iyi yapıyoruz. Gaziemirlilerin tavrı bu yönde. Narlıdere Belediyesi’ni örnek gösteriyorsunuz. Narlıdere 5’nci CHP’li belediye tarafından yönetiliyor. Burası da 3’nci CHP’li yönetim tarafından yöneltiliyor. Sarnıç’a hizmet yok… Bilmiyorum nasıl travmaları varsa… Yapılan yollar, spor salonları, hizmet binaları, meydan düzenlemesi… Bunların hepsi Sarnıçlılara yapılan hizmetler. Hala Sarnıç’a çivi çakılmadı… 13 yıldır sarnıç’a çivi çakılmadı ama nedense CHP’ye oy vermeye devam ediyor. Siz bence Sarnıçlıları tanımıyorsunuz. Biz belediyeyi doğru yönetmeye devam ediyoruz, devam da edeceğiz. Rahatsız oluyorsunuz biliyoruz. Vicdanım rahat görevimizi yapmaya devam edeceğiz. Karşılığını da sokakta görüyoruz” dedi.

 
Uluslararası Atom Enerjisi Ajansı uyardı: Ukrayna'da 'nükleer' alarm
 
Göztepe, kaleci İrfan Can Eğribayat'ı Fenerbahçe'ye kiraladı
YORUMLAR
Toplam 5 yorum var, 5 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Belediye Personeli 4 Ağustos 2022 Perşembe 00:50

Ek bütçemiz hayırlı olsun.. Başkanımız 74 milyonun 40 milyonu personel gideri demiş. Ben başkan bey'e inanıyorum ve bu ay bizlere diğer belediyelerin gıpta ile bakacağı bir maaş ZAMI YAPACAĞINA inanıyorum! Haydi başkan siz hesap uzmanısınız GÜLDÜRÜN İŞÇİNİN EMEKÇİNİN YÜZÜNÜ.. Diğer belediyeler kıskansın bizi ve Gaziemir Belediyesindeki personele yaptığınız maaş zammını..

Yorumu oyla      10      3  
Objektif Yorum 3 Ağustos 2022 Çarşamba 23:39

Bu enflasyonla istisnasız tüm kamu kurumlarının ek bütçeye ihtiyacı var. Ama kaynak nereden bulunacak önemli olan burası. Bırakın birbirinizi yemeyi yapabileceğiniz maximim katkıyı vermeye çalışın.

Yorumu oyla      5      4  
canpolat 3 Ağustos 2022 Çarşamba 22:20

kurdugunuz ikna odaları işe yaramayacak. size kefil olanlar milletvekili olamayacak. 5 milyon heba olacak balıkçıda yediğiniz yemekle kalacaksınız.

Yorumu oyla      8      3  
mahmut 3 Ağustos 2022 Çarşamba 21:51

ben halil ardanın maraba dediği için özür dilediğini duymadım. duyan marabalar varsa haber verebilir mi? adamlığa rağbet kalmamış herkes maraba olma merakında

Yorumu oyla      6      3  
Çarşı meydanı 3 Ağustos 2022 Çarşamba 21:33

İşçinin, memurun, emekçinin ve tüm Gaziemirin derdini bir tek S en DİNLERsin! Her şey çok güzel olacak!

Yorumu oyla      5      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Eren Bülbül'ün ismi Bergama'da yaşayacak!
15 yaşında terörist saldırısında hayatını kaybeden Eren Bülbül’ün ismi ...
Seferihisar meclisinde gündem Akarca!
Seferihisar Belediye Meclisi Ağustos Ayı olağan gündemiyle toplandı. Toplantıda ...
Aydınlılardan tiyatro oyunlarına büyük ilgi
Aydın Büyükşehir Belediyesi Tekstil Park’ta “Arkadaşım Ben Geldim” ve ...
 
Çiğli yeni merkezine kavuşuyor!
Çiğli Belediyesi, yenileme çalışmaları tamamlanan Cumhuriyet ve Demokrasi ...
Karşıyaka'da gökyüzüne keyifli yolculuk
Karşıyaka Belediyesi tarafından geçtiğimiz yıl Evrensel Çocuk Müzesi Karşıyaka ...
Balçova’nın hedefi şampiyonluk
İzmir Süper Amatör Ligi'nde mücadele eden Balçova Belediye Termal Spor ...
 
Körfez temizliğinde yeni aşama!
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Yüzülebilir Körfez” hedefi ...
Başkan Sandal sokak sokak gezdi: Sorunların üstesinden birlikte geleceğiz!
Belediye çalışmalarını yerinde incelemek, vatandaşların talep ve önerilerini ...
Kaybettiği kira parasını belediye işçisi buldu
Buca Belediyesi Park ve Bahçeler Müdürlüğü’nde çalışan Serkan Akdoğan, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva