HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
18 Aralık 2019 Çarşamba - 09:49

Gaziemir’de geri dönüşüm hamlesi

Gaziemir’de geri dönüşüm devrimi yaşanıyor. Gaziemir Belediyesi, geri dönüşümün ekonomiye katkılarını vurgulamak ve ayrıştırmayı merkezinde yapmak amacıyla belediye binasının tüm odalarındaki çöp kutularını kaldırma, çöp kutularının yerine sadece koridorlardaki geri dönüşüm kutularını kullanma kararı aldı.

Gaziemir’de geri dönüşüm hamlesi

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nca 12 Temmuz 2019’da çıkarılan Sıfır Atık Yönetmeliği kapsamında belediye personeline “Sıfır Atık” konusunda sunum gerçekleştiren Gaziemir Belediyesi Temizlik İşleri Müdürü Derya Dizman Kayar, ilçede geri dönüşüm için atağa kalktıklarını, buna belediye binasından başladıklarını söyledi. Tüm personelin geri dönüşüm ile ilgili bilgilendirilmesinin ardından belediyenin ofislerindeki çöp kutularını kaldıracaklarını, 7 Ocak itibariyle sadece koridorlardaki geri dönüşüm kutularını kullanacaklarını belirterek “Akşamları belediyeden toplanan çöplere bakıyorum, büyük çoğunluğu kâğıt atığı. 1 ton atık kâğıdın geri dönüşümüyle 17 ağaç kesilmekten kurtuluyor. Uygulama ile belediyeden çıkan tüm atıkları kaynağında ayırabileceğiz” dedi.

Sıfır atık kampanyası ile atıkları geri kazanarak ekonomiye katma değer sağlamanın amaçlandığını da vurgulayan Kayar, “Bu şekilde atıklar kaynağında ayrıştırılacak, doğal kaynaklar verimli kullanılacak, israf önlenecek ve atık miktarı azalacak. Yeni üretime kıyasla metal ve plastiklerin geri kazanımıyla yüzde 95 enerji tasarrufu sağlanıyor. Atık camlar cam ürünlere; plastik atıklar elyaf, dolgu malzemesi, otomobil parçası gibi birçok malzemeye, atık metaller de tekrar metal ürünlere dönüşebiliyor. Organik atıklardan da kompost elde edilerek toprak iyileştirici olarak kullanılabiliyor” diye konuştu.

Bitkisel atık yağ getirene deterjan
Atıkların tehlikeli ve tehlikesiz olarak ikiye ayrıldığını belirten Kayar; tehlikeli atıkların, özellikle ev ve işyerlerinden çıkan ürünlerin içinde de yer aldığına dikkat çekti. Bitkisel atık yağların, yani kullanılmış kızartma yağlarının da tehlikeli atık olarak geçtiğine vurgu yaparak şöyle konuştu:

“Atık yağların yanında piller, televizyon ve monitörler, atık ilaçlar, kartuş ve tonerler gibi birçok ürün, her gün evimizden ve ofislerimizden çıkıyor. Bunlar tehlikeli atık statüsünde yer alıyor. Bunların kaynağında ayrıştırılması çok önemli. Özellikle evlerden çıkan bitkisel atık yağları geri dönüşüme kazandırmalıyız. Bitkisel atık yağlar görünmeyen tehlike oluşturuyor. Bu atık yağların geri dönüşümünden biyodizel denilen, çevreyi petrol ve türevlerinden daha az kirleten bir akaryakıt elde ediliyor. Lavaboya dökülen yağlar altyapıya zarar veriyor. 1 litre atık yağ, 1 milyon litre suyu kullanılmaz hale getiriyor. Altyapıda taşlaşarak kanalların kapanmasına neden oluyor. Bu nedenle ‘atık yağ’ deyip geçmeden bu yağların geri dönüşümü için bilinçlenmemiz gerekiyor. Yurttaşlarımız, evlerindeki atık yağları pet şişelerde biriktirerek 5 litre halinde belediyeye getirdiklerinde kendilerine bulaşık deterjanı armağan ediyoruz.”

Cam atıkta sevindiren istatistik
Kayar, 1 yıl önce ilçenin farklı noktalarına cam ayrıştırma kutuları koyduklarını, bu kutular aracılığıyla ilk ayda 9 ton cam topladıklarını, geçen 1 yıllık sürede bu sayının 165 tona çıktığını belirtti. Her gün evlerden, ofislerden, iş yerlerinden geri dönüşümü mümkün olmayan atıkların da çıktığını anlatan Kayar, “Islak mendil, izmarit gibi atıkların geri dönüşümü mümkün değil. Buna karşın diğer birçok atığın geri dönüşümü ve ekonomiye kazandırılması mümkün. Kâğıt, metal, plastik, kompozit ve cam atıkları kaynağında ayrıştırmak çok önemli. Ayrıca atık pil gibi tehlikeli atıkların doğaya karışması, doğaya büyük zarar veriyor. Elektronik atıkları da geri dönüşüm alanlarına bırakmak gerekiyor” diye konuştu.

Geri dönüşüm kutuları nerelerde var
Elektronik atık toplama noktası: Gazikent İlköğretim Okulu arkası, Kültürevi yanı.

Atık pil toplama noktaları: Belediye hizmet binaları, semt evleri, muhtarlıklar, marketler, sağlık ocakları, eczaneler ve okullar.

Atık bitkisel yağ toplama noktaları: Belediye hizmet binaları, semt evleri, muhtarlıklar ve talep eden okullar.

Ambalaj atık toplama noktaları: Gaziemir genelinde birçok cadde ve sokak içerisinde bulunan mavi kumbara ve sarı şişe şeklindeki sepetler.

 
Rapor tamam: İzmir’in ‘Dipsiz Göl’ü’ için düğmeye basıldı!
 
En uzun gecede en uzun koşu!
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Menemen'li 18 Aralık 2019 Çarşamba 10:37

Gerçekten her konuda geriyiz Yurt dışında bu işler 30 40 sene önce başladmış,

Yorumu oyla      4      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Doğancılar lavanta kokacak
İzmir Büyükşehir Belediyesi Buca’ya bağlı Doğancılar Mahallesi’ne 31 bin ...
Menemenli kursiyerlerden sergi
Menemen Belediyesi tarafından düzenlenen resim kurslarında eğitim gören ...
Ödemiş'te kadınlara özel toplantı
Kadına yönelik şiddetin nedenleriyle ortadan kaldırılması, her kesimden ...
 
Başkan Koştu halkı dinliyor
Bergama Belediye Başkanı Hakan Koştu, dur durak bilmeden her mahalleyi, ...
Konak'ta can dostlar bu kış üşümeyecek
Konak Belediyesi sokakta yaşayan kedilerin kış aylarında soğuktan korunması ...
Tataristan ile İzmir arasında işbirliği
Tataristan Cumhurbaşkanı Rüstem Minnihanov ile Kazan’da görüşen İzmir ...
 
Karabağlar'da internet bağımlılığına karşı seminer
Karabağlar Belediyesi, özellikle çocuklarda bağımlılık yaratan internet ...
Göbeklitepe sergisi Bornova'da
Bornova Belediyesi, arkeolojide son yılların en önemli keşifleri arasında ...
Torbalı'da yerel tohum için tarihi protokol
Kırsal kalkınma ve yerli tohum için düğmeye basan Torbalı Belediyesi ile ...
 
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Köylüler tarımı bırakmaya başlayınca neler oldu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İzmirli bir hukuk kahramanı: Bekir Behlül
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Düzen
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Latife Hanım'la '3 dakika' süren tek röportaj!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Ülkeme adalet diliyorum, gönüllere vefa!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
İmamoğlu’nun suskunluğu!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Muhalefete muhalefet…
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
‘Paranın içinden geçmişler...’
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Can dostlar tartışması!
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Beyaz tren...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva