HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
7 Ocak 2022 Cuma - 20:15

Gaziemir'de 'cevapsız soru' gerginliği

Gaziemir Belediye Meclisi'nde AK Partili Uğur İnan Atmaca'nın "Bu mecliste sorular soruyoruz. Hepsi cevapsız. Daha sonra cevaplarız deniliyor ancak bu daha sonra hiç gelmedi" ifadelerini kullandı. Atmaca'nın eleştirileri sonrası ise Başkan Vekili Necati Kırmaz ise meclis sonunda iddialar ile ilgili açıklama yaparak geçmişte sorulan sorulara da yanıt verdi

Gaziemir de  cevapsız soru  gerginliği

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Gaziemir Belediyesi'nin Ocak ayı olağan Meclisi'nin ikinci oturumu gerçekleştirildi. Gaziemir Belediyesi Meclis Toplantı Salonu'nda gerçekleştirilen oturuma Belediye Başkanı Halil Arda'nın yokluğunda Başkan Vekili Necati Kırmaz başkanlık yaptı.

Meclisin gündeminde ise 'İhtisas Komisyonu' seçimlerinde yanlışlık yapıldığı iddiası yer aldı.

ATMACA: İKİŞER MECLİS ÜYESİ İSTİFA ETMELİ
Gaziemir Belediyesi'nde 2019'dan beri 5 kişiden oluşan İhtisas Komisyonları ile ilgili AK Parti'den flaş bir iddia gelmişti. Gaziemir Belediye Meclisi AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca Türkiye Belediyeler Birliği’nin İhtisas Komisyonları Üye Seçimi Rehberi’nde yer alan bilgiye göre Gaziemir'deki İhtisas komisyonu üyelerinin 5 değil 3 kişiden oluşması gerektiğini vurgularken ödenen huzur haklarına dikkat çekmiş ve Belediye Başkanı Halil Arda'ya yüklenmişti.

İlgili tartışmalar meclis gündemine de gelirken Meclis açılışında söz alan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Komisyon seçimleri ile ilgili bizim bir itirazımız var. Ben Ünal Bey ile konuyu paylaştım henüz bir netlik kazanmadı. 2019'dan bu yana yapılan komisyon oluşumlarında hata olduğu görülmüştür. Biz bırakın yeni üye seçmeyi tüm komisyonlardan 2 meclis üyesinin istifa etmesi gerektiğini düşünüyoruz ve konu netleşmeden" dedi.

IŞIK: BU SİSTEM DEVAM ETMELİ
Atmaca'nın iddiaları sonrası söz alan CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık, "Konuyu Uğur Beyi ile konuştuk Bu konuyla ilgili 2015'de Kiraz'dan bir belediye meclis üyesi dava açıyor, yerel mahkeme dava açıyor, konu Danıştay'a gidiyor ve kararı bozup mahkemeye geri gönderiyor. Mahkemeden Danıştay'ın kararı doğrultusunda karar çıkıyor. Ortada bir Danıştay kararı yok... Bu zamana kadar milletvekilliği seçimlerde gerek belediye meclis üyeliği seçiminde kullanılan sistem komisyon seçimlerinde de kullanılmış. Bu sistem devam etmeli" diye konuştu.

ATMACA: MATEMATİK YALAN SÖYLEMEZ
Yeniden söz alarak hata olduğu konusunda ısrar eden AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Ünal Bey'in anlattığı yaşanmışlık mutlak dayanağı vardır. Ancak matematik yalan söylemez. Meclisimiz, başkan dahil 32 kişiden oluşuyor. Hesaplamalarda CHP'nin oranı 3.15 çıkıyor bu 4 olmaz. Bizim 1.40 oranımız da 1'e iniyor. Yani 5 kişilik komisyon oluşmuyor. Bu nedenle Türkiye Belediyeler Birliği diyor ki; komisyon üye sayısını düşürebilirsin. Burada komisyon üye sayısının 3'e düşmesi lazım. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın da bu konuda bir görüşü var. Bu konuda gerekli çalışma yapılmadan bu seçimin yapılması doğru değildir" dedi.

KIRMAZ: 50 YILDIR SEÇİMLER BU ŞEKİLDE YAPILIYOR
Son olarak söz alan Başkan Vekili Necati Kırmaz ise, "Türkiye'de bildiğim kadarıyla 50 yıldır her türlü seçimde D'Hondt sistemi kullanılmaktadır. Bu güne kadar, 2019'dan bu yana da D'Hondt sistemi ile meclis komisyon üyeleri seçilmektedir" dedi.

IŞIK:  BİREYLERİN SUÇU KURUMLARA YANSITILAMAZ
Meclis gündem maddelerinin görüşülmesinin ardından gündem dışı konuşmalarda söz alan CHP Grup Başkanvekili Ünal Işık, "Geçen Mecliste Uğur Bey kadın sığınma evi ile ilgili bir soru sordu ve bunu sorarken CHP'li bir belediyi anarak burada yaşan tacizin ne olduğunu sordu... Siz çoğu zaman genel siyasete giriyorsunuz diye eleştiriyorsunuz. Taciz, tecavüz insanlık suçu. Bunu kim yaparsa yapsın. Bireylerin yaptığı suçun kurumlara mal edilmesini doğru bulmuyorum. Eğer bunları kurumlara mal edeceksek cemaat yurtlarında tecavüze uğrayan çocuklara ne olacak? Biz bugüne kadar kimseyi suçlamadık. Bunlar bireysel suçtur ahlaksızlıktır. Aynı konuşmada İstanbul Sözleşmesi'nde değindi Uğur Bey. İstanbul Sözleşmesi yaşatır biz aynı noktadayız" diye konuştu.

ÇAĞLARSU: BAŞKANIN OLDUĞU BİR GÜN CEVAP VERECEĞİM
Söz alan Bağımsız Meclis Üyesi Levent Çağlarsu ise "Geçtiğimiz mecliste sayın başkanımızın liyakat üslup ve meclis saygınlığı ile söylediği sözler sonrası yaşanan olumsuz gelişmeler meclisimize kara leke sürmeye devam etmektedir. Başkanımızın burada olmaması nedeniyle liyakat ile ilgili cevap vermiyorum. Kendisinin de mecliste olduğu bir gün bu sözlerine yanıt vereceğim" dedi.

GÖNEN: ÖZÜR DİLEMESİNİ BEKLİYORUZ
CHP'li İbrahim Özkara'nın geçtiğimiz meclis oturumundaki sözlerini eleştiren AK Parti Ali Gönen, "Geçtiğimiz meclis oturumuna ben katılamadım ancak canlı yayından izledim... Burada Sayın İbrahim Bey kalarak İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'yu burada ısrarla 'Allah istedi' gibi üç defa söylüyor. Bu hoş olmadı. Yüzde 90'ı Müslüman olan bir ülkede yaşıyoruz. Biz inançlı insanlara böyle şeylerin söylenmesi doğru değil, özür dilenmesini bekliyoruz. Sadece Gaziemir'den değil tüm insanlıktan özür dilemeli" ifadelerini kullandı.

ÖZKARA: HİÇBİR ZAMAN İNANÇLAR ÜZERİNDEN SİYASET YAPMADIM
Özür çağrısına yanıt veren CHP İbrahim Özkara asıl özür dilemesi gerekenin Süleyman Soylu olduğunu belirtirek, "Ali Bey olmadığı meclis ile ilgili video izlemiş ve özür dilememi bekliyor. Ali Bey bire bir de görüştüğümüzde çok iyi bir dost ve arkadaş. Çok iyi davranıyorlar ancak meclise geldiğinde başka kişi oluyorlar. Ben özür dileyecek hiçbir şey yapmadım. Özür dileyecek varsa İçişleri Bakanı Süleyman Soylu'dur. Siz söylediğimi anlamıyorsunuz beni hedef gösteriyorsunuz. Uğur Bey benim söylediğim sözleri paylaşıyor ve AK Parti'ye gönül vermiş kişiler dahil bana hak verdiğinde Uğur Bey 'Böyle yorum yapacaksınız çıkın sayfamdan' diye yanıt veriyor. Böyle bir şey olabilir mi? Benim inancım ile ilgili bir söz söylüyorsunuz... Ben inançlı biriyim. Ben hiçbir zaman inançlar ile ilgili siyaset yapmadım. Benim değil İçişleri Bakanı'nın özür dilemesi lazım" dedi.

ATMACA: BİZİM KASTIMIZ KURUMSAL KİMLİĞİ HEDEF ALMAK DEĞİL
Söz alarak eleştirilere yanıt veren ve eleştirilerde bulunan AK Parti Grup Başkanvekili Uğur İnan Atmaca, "Ünal Bey'in bahsettiği bir konu vardı benim geçmiş mecliste bahsettiğim. Bornova Belediyesi'ndeki nahoş olayla ilgili... Bizim kastımız kurumsal kimliği hedef almak değildir. Burada bir kıyas yapmak lazım. Alişan Han bu kişinin ismi. Aynı zaman da CHP üyesi olan bu kişi disipline sevk edildiğinde kınama veriliyor. YDK'ya gitmeden önce de istifa ediyor. Daha önce de Hatice Uslu Büyükşehir'deki bir atamayı eleştirdiğinde partiden ihraç edildi. Bizim belirtmek istediğimiz bu. Herkes İstanbul Sözleşmesi yaşatır diyor ancak kendi önüne gelinde bunu görmüyor. Konuşacak çok şey vardı ancak başkan olmadığı için tek tek sıralamamızın anlamı yok. Üslup konusunda meclis çalışma yönetmeliğinin hangi maddesinde 'sen' diye hitap edilemez yazıyor. Bu mecliste sorular soruyoruz. Hepsi cevapsız. Daha sonra cevaplarız deniliyor ancak bu daha sonra hiç gelmedi. Biz bunları kendi şahsımız adına sormuyoruz, Gaziemir halkının bize verdiği bir yetki var. Biz de bu yetkiye dayanarak Gaziemir'in sorunlarını dile getiriyoruz. Sayın Başkan söz verdim gündem dışı konuştunuz diyor... Konuşmadım, sordum. Onun bile ayrımına varamıyor. Gaziemir yönetilemiyor savruluyor. Biraz önce sağlıkçı kardeşlerimizden mesaj geldi. Belediye bünyesinde çalışan sağlıkçılar bu kişiler. Maaşların düşürüldüğünü söylediler. Elbette eleştireceksiniz. Kimse varlık içinde yüzmüyor. Benimde kazancım ciddi oranda düştü, kazançlarımız düştü, çoğu zaman kazanç yapmadan kepenk kapatıyoruz. Ancak bunlar sadece Türkiye'nin kendi içinde yaşadığı bir sorun değil. Sık sık şu ifade ediliyor; geliyor gelmekte olan diye… 70 yıldır bu millet manevi duygularına, bunla dalga geçilmesine istinaden vize vermiyor size. Bu böyle giderse 70 yıl daha vermez. Hükümeti eleştiren ama başka yollardan eleştirsin. Ancak Süleyman Soylu'nun inancından dolayı kullandığı sözleri kullanmak doğru değil. Biz daha önceki meclis birleşimlerinde başkanın eşi olmaktan başka hiçbir vasfı olmayan onursal koordinatörü gündeme getirdiğimizde burada olmayan birisi hakkında konuşamazsınız deyip sonra ilçe başkanımızın devlet memuru eşinin yine devletin bir kurumunda görev almasını dile getirmek çifte standardın ağ babasıdır. Biz onursal koordinatörü gündeme getiririz çünkü belediyenin bir meclis üyesi olarak bunu söyleyebiliriz. Ancak devletin kurumunda görev alan birinin başka bir kurumda görevlendirilmesine kimse bir şey diyemez. Bu nereye gider? Kimin eşi, çocuğu hangi belediyede liste uzar gider. Bunu saymaya başlarsak siz daha fazla zarara girersiniz diye düşünüyorum" dedi.

IŞIK: BUNLAR BİREYSEL SUÇTUR
Yeniden söz alan CHP'li Ünal Işık, "Belediye, kurum, kişi, hiçbir isim saymadım ancak siz ısrarla isim söylüyorsunuz. Mamak Belediyesi'nde meclis üyesi bir belediye çalışanı tarafından taciz edildi ve başkan 'Abartmayın' dedi. İzmir'de gençlik başkanlığında görevi yapmış bir arkadaşınız kendi çocuğunu tecavüzü ortaya çıktı ve eşi ortaya çıktı 'Parti aracılığı ile aklanmaya çalışıyor' dedi. Bunlar bireysel bir suçtur ve naletlenmelidir" diye konuştu

DERİNSU: BU BİR AİLE TERBİYESİDİR
Söz alan CHP'li İzel Zenginobuz Derinsu ise üslup konusunda açıklamalarda bulunurken, "Aydın Bey çok doğru söyledi. Gaziemirliler gerçekten üslup konusunda yıldı. Meclise kara leke süren dedi bağımsız meclis üyesi dedi başkanı kasteder gibi. Üslup bir insanın karakteridir. Biz sizlere rağmen, size rağmen  meclisin saygınlığını koruyacağız. Soruyorsunuz hangi yönetmelikte 'Sen' diye hitap edilmez diye yazıyor diye. Maalesef hiçbir yönetmelik bu kadar ayrıntılı düzenlenmez. Hiçbir kanun düzenleyici de meclisin seviyesini bu kadar düşeceğini tahmin etmez. Bu bir aile terbiyesidir" dedi.

KIRMAZ: YAPARSA AK PARTİ YAPARIN TİPİK BİR ÖRNEĞİDİR
'Sorulara yanıt verilmiyor' eleştirileri sonrası sorulara yanıt vereceğini belirten Başkan Vekili Necati Kırmız, "3-4 meclistir sorulan sorulara dilim yettiğince cevap vermek istiyorum. Öncelikle en baş soru kentsel dönüşüm ile ilgili. İBB kentsel dönüşüm sürecinde yüzde 100 uzlaşı ile çalışıyor. Bu yöntem Türkiye'de uygulanan en zor yöntemdir. Ancak en iyisidir. Uzlaşma sürecinin uzaması ve son dönemlerdeki ekonomik dalgalanma bunun en büyük nedenidir. 1/5000 ve 1/1000'lik planlar yapılmadı mı diye soruyorlar. Bunlar kolay bir şey değildir. Yani bir plan tadilatı değildir. Kapsamlı bir değişikliktir ve bunun için önce mülkiyetlere sahip olmanız lazım. Büyükşehir Belediyesi yıllar önce kentsel tasarım planı hazırlamış. Önce o bölgenin nasıl bir şehir olduğunu tasarlar sonra etap etap uzlaşmaları sağladıktan sonra planları yaparsınız. Gerek Gaziemir Belediye Meclisi'nde gerek İBB Meclisi'nde muhalefet meclis üyeleri kentsel dönüşüm ile ilgili konuşmalarında kentsel dönüşümü eleştiriyorlar ancak bir de AK Parti'nin kentsel dönüşümüne bakalım. Türkiye'nin en büyük riskli alanı Karabağlar Riskli Alanı. Tam 540 hektar. Aktepe-Emrez kentsel dönüşümü uzadı ya acaba burada 9 yıldır AK Parti ne yaptı? Burada plan var mı? Bizde kentsel tasarım planı var, etap etap gidiyoruz. AK Parti burada ne yaptı biliyor musunuz? Kentsel dönüşüm adı altında boş alan olan 100 hektarı imara açtı. 10 dönümüne konut yaptı. Berbat bir inşaat kalitesi. Devlet imkanlarının bu şekilde hibe edilmesi çok üzücü. Bunun adı kentsel dönüşüm değil rant. Neyin nesi imar barışı? İmar barışından Türkiye'de kaç bağımsız bölüm affedildi? Bu affedilen binaları yüzde kaçı depreme dayanıklı? Peki bu binalar affedilmeden önce bir tekniker, mimar gidip baktı mı? Bu inşaatlar insan sağlığına elverişli mi dayanıklı mı? Yarın öbür gün deprem olsa bunun sorumlusu kim olacak? Bu ne vicdansızlık ve sorumsuzluktur? Sebep; gelsin paralar... Para için kaçak inşa etmek... Yaparsa AK Parti yaparın tipik bir örneği. Umarım son olur süre uzatılmaz yoksa kaçak inşaatı çok uzun süre daha konuşuruz. 'Doğalgaz bağlatıldıktan sonra emlak vergisi artan yerler var mı' diye sorulmuş Evet var. İlk kez doğalgaz bağlatan yerlerde ev değerleri arttığı için yüzde 8'lik bir emlak vergisi artışı var. Sarnıç Piknik alanında Gaziemir'in yapması gerekenleri yapmaması durumunda sözleşmenin iptal olacağı iddiaları vardır. Doğrudan kiracısı SARBEL'dir. Bazı konuların eksik olduğu ya da projeye aykırı olduğu doğrudur. Bunlar SARBEL'in kiraya verdiği alanlardadır. Geçtiğimiz ay Gaziemir Belediyesi ekipleri Sarnıç Piknik alanında saha çalışmaları yapmıştır. Hukuki işlemler devam etmektedir. Burada vatandaşlar daha çok piknik yapmaktadır ancak burada suni göletler ve su yolları vardır. Bunların alanın bütünlüğünü bozacağını ve vatandaşların kullanımında ciddi tehlikeler oluşturacağını düşünüyoruz. Bu nedenle alanda komple bir revizyon düşünüyoruz. Bunu da Gaziemir Belediyesi'nin gücü ile yapmayı düşünüyoruz" sözleriyle yanıt verdi.

 
Son 24 saatte 157 can kaybı, 63 bin 214 yeni vaka
 
Çiğli'de 42 milyonluk krediye oybirliği!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Balaban 8 Ocak 2022 Cumartesi 17:42

Halil Arda nın olmadığı ve olmayacağı nice meclisler inşallah...

Yorumu oyla      6      3  
Gaziemirli Vatandaş 8 Ocak 2022 Cumartesi 13:10

YİNE GAZİEMİR, YİNE SORUN YİNE SIKINTI !

Yorumu oyla      6      3  
Üniversiteli 7 Ocak 2022 Cuma 22:27

Gaziemir Atıfbey mahallesi Önder caddesindeki güzelim belediye binasının meclis salonundan bu akşam bahar havası esti. Başta birbirinden değerli meclis üyelerinin saygı değer tutumları ve meclisi yöneten Sn.Necati Kırmaz beyefendinin mükemmel aile terbiyesiyle yönettiği meclis TAKDİRLERE şayandır.

Yorumu oyla      17      9  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Menemen'de pazar yeri tartışması!
CHP’li Meclis üyesi Deniz Karakurt ve arkadaşlarının, yeni açılan Halil ...
Karşıyaka’da gaziler için birlik sağlandı
Karşıyaka Belediyesi Ocak ayı ikinci meclis oturumu Karşıyaka Belediye ...
'Aydın'ın Sultanları' ligin ikinci yarısına hazır
Avrupa’da CEV Challenge Cup’ta yoluna devam ederek çeyrek finale yükselen ...
 
Başkan Soyer 'Mera İzmir' projesini başlattı... Çoban ateşi Bergama’dan yakıldı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in “Başka Bir Tarım Mümkün” ...
Çiğli Belediyesi tedavilerini yapmıştı... Can dostlara yuva aranıyor!
Çiğli Belediyesi, kısa süre önce müşahede altına aldığı hasta ve yaralı ...
Aracın arkasında sürüklenmişti... Buca Belediyesi kucak açtı!
Geçtiğimiz günlerde bir atın aracın arkasına bağlanarak sürüklenmesine ...
 
Aydın'dan küçük üreticiye yem desteği
Aydın Büyükşehir Belediyesi, hayvan yetiştiriciliği yapan küçük ölçekli ...
Başkan Soyer: İyiliğe artı 1 ekliyoruz
İzmir Büyükşehir Belediyesi’nin artan yoksulluk nedeniyle başlattığı İzmir ...
Karşıyaka, Kemal Baysak'ı 1. yılında andı
Karşıyaka’nın 1994 – 1999 döneminde görev yapan sevilen Belediye Başkanı, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Çıkışlar kapalı
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bardak boş mu dolu mu?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
19 Mayıs 'yorulmadan' ilerleme günüdür
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Ben böyle inanıyorum!
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çıkmasaydı Samsun’a neler gelirdi başımıza?
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Çocuklukta yaşamsal sorunlar üzerine
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Değişimin ayak sesleri!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Büyük Altaylılar haydi kongreye!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
19 Mayıs'tan Lozan'a...
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva