HABERLER>TARIM
11 Şubat 2021 Perşembe - 11:02

Eskiyörük'ten süt fiyatı yorumu: Devlet, üreticiden 20 kuruşu sakınıyor!

1 litre süte karşılık 1 kilo 300 gram kesif yem almak gerektiğini belirten Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Bu hesaba göre üretici, sütü en az 3 liradan satması lazım. Üreticinin, 2 lira 80 kuruşluk fiyatla üretimi sürdürmesi mümkün değil. Devlet, 20 kuruşu sakınıyor" dedi

Eskiyörük ten süt fiyatı yorumu: Devlet, üreticiden 20 kuruşu sakınıyor!

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Çiğ süte 11 Aralık 2020'de 50 kuruş zam yapıldı, 2.30 olan litre fiyatı 2.80 liraya çıkarıldı. 1 Ocak'tan itibaren uygulanan bu tarifenin üzerinden 40 gün geçmesine rağmen, bu iyileştirmenin yetersizliği ve süt ürünlerine bu süreçte yapılan fahiş zamlarla ilgili tartışmalar devam ediyor. Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, düz bir hesap yaparak, "Bir litre süt bedeliyle üretici, 1 kilo 300 gram kesif yem alırsa, o zaman çok küçük de olsa para kazanır. Buna göre sütün litre fiyatının en az 3 lira olması lazım. Üretici, 2 lira 80 kuruşluk tarifeyle üretimi sürdüremez" açıklamasında bulundu.

ÜRETİCİDEN ÇIKIŞLA RAFTAKİ SÜTE YAPILAN ZAM AYNI DEĞİL

Bir çuval yeme daha geçtiğimiz hafta 7 lira zam geldiğini hatırlatan Başkan Eskiyörük, "Geçen yıl sütün litresi 2 lira 20 kuruşken, bir çuval yem, 79 liraydı. Bugün süt 2 lira 80 kuruş, bir çuval yem 130 lira... Üretici, bu yükün altından nasıl kalksın? Devlet, 20 kuruşu üreticiden sakınıyor" dedi. Üreticinin, sütü pahalıya satıyormuş gibi algı yaratıldığını iddia eden Başkan Eskiyörük, şunları söyledi:

"Sütün üreticiden çıkış fiyatıyla, raftaki süt arasındaki fiyat tam bir uçurum. Çiğ süte yapılan zam oranıyla, raftaki süte yapılan zam oranı aynı değil. Buna rağmen üreticinin sütü pahalı sattığı algısı hakim. Bu doğru değil. Son yapılan zamlarla üretici de mağdur, tüketici de... Burada suçlu kim? Üretici olarak ben değilim."

SÜT PARA ETMEYİNCE, İNEKLER KESİME GİDİYOR

Üreticinin, üretimini sürdürmesi için sütün litresinin en az 3 lira olması gerektiğine vurgu yapan Başkan Eskiyörük, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Üreticiden sakınılan 20 kuruş, ülkeye çok pahalıya mal olur. Ülkee, ithalat yapmak zorunda kalır. Es fiyatlarının artmasıyla süt inekleri kesime gider. Bu nedenle devlet, en kısa zamanda üreticilerin maliyetlerini desteklemeli. Aksi takdirde, yani devlet seyirci kalırsa, sadece çiftçi değil, tüketici de milli ekonomi de bundan yara alır. Sorun, yem fiyatlarındaki fahiş artıştan kaynaklanmıştır. Türkiye, yerli üretime dönmelidir. Yem hammaddesinin büyük bir çoğunluğunun ithal ediliyor olması, dövizi artırmıştır. Anadolu toprakları, tüm insanları ve hayvanları doyuracak kadar zengindir."

PİYASA DÜZENİ BİR TÜRLÜ SAĞLANAMADI

Üreticinin de tüketicinin de ağladığını, devletin yakındığını, piyasa düzeninin bir türlü sağlanamadığını öne süren Tire Süt Kooperatifi Başkanı Mahmut Eskiyörük, "Üreticinin eneğinin karşılığını alması, tüketicinin uygun fiyata güvenilir gıda ulaşması ve fiyat istikrarının sağlanması için tek çözüm kooperatifleşmedir" dedi ve ekledi:

"Türkiye'de kooperatifçiliğin gelişmesi, devletin destekleme politikalarıyla mümkündür. Kooperatifçiliği güçlendirmeden Türk tarımının sorunlarını çözmek mümkün değildir. Bu politikasızlık yüzünden varlık içinde yokluk yaşıyoruz. Tire Süt Kooperatifi, Türkiye'nin yapısına uygun en iyi kalkınma modelidir. Üretici sorunlarını çözmeden tüketiciyi kurtarmanın mümkün olmadığını herkes bilmelidir. Şu unutulmamalıdır ki, çiftçiler kooperatif olursa kendine, olmazsa başkalarına kazandırır."

 
Başkan Tugay'dan Kaf-Kaf'a moral ziyareti
 
Ülkü Ocaklarından 'Ocaktabul' Oyunu
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Ayıp 11 Şubat 2021 Perşembe 23:19

Ayıp ediyorsun başkan, aya gidicez, para lazım! Siz o inekleri de hazırlayın, onları da alıcaz elinizden! Donunuza varana kadar alıcaz, aya gitmemiz lazım. Ayı milli ve yerli yapmamız lazım!

Yorumu oyla      3      3  
Oğuz Kaan 11 Şubat 2021 Perşembe 17:52

Mahmut Eskiyörük tarım ve hayvancılık konusunda örnek alınmadı gereken bir kooperatif başkanıdır. Yaptıkları ve fikirleri dikkatle takip edilip değerlendirilmelidir.

Yorumu oyla      4      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Köylüler giderek yaşlanıyor!
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI yazdı... Köylüler giderek yaşlanıyor!
Karaciğer dostu enginarın hasadı zamanı!
Türkiye'deki üretimin yüzde 35'inin karşılandığı İzmir'de, enginar hasadı ...
TMO, gıda fiyatlarındaki artışla mücadele ediyor
TMO Genel Müdürü Güldal, gıda fiyatlarındaki artışla mücadeleye katkı ...
 
Fiyatı, 4 yılda 6 kat arttı: Altın incir!
TARİŞ İncir Birliği Başkanı Mustafa Bircan, 4 yıl önce üreticiden 4.5 ...
İzmirli balıkçılar hamsiye sahip çıktı: Karadeniz'de iki bizde 12 ay var
Karadenizle özdeşleşen hamsiyle ilgili İzmirli balıkçılardan polemik yaratacak ...
Türkiye'nin kışlık sebzesi İzmir'den
Kışlık sebzede önde gelen üretim merkezlerinden biri olan İzmir'de, 123 ...
 
İhsan ÖZDURAN sordu, İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün SOYER yanıtladı... Umudum köye dönüp tarım yapan gençler!
İhsan ÖZDURAN sordu, İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün SOYER yanıtladı... ...
Hamsi av yasağının biteceği tarih açıklandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, hamside av yasağı ...
Dikim alanı azaldı: İzmir'in patates ambarı boşalıyor
Ödemişli patates üreticisinin yüzde 30'unun, gübre, ilaç, mazot ve işçiliğin ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Polis kurşunu ile ölen ilk üniversiteli!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Sorun, sadece seçmenin öfkesi mi?
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva