HABERLER>TARIM
6 Şubat 2021 Cumartesi - 10:30

Türkiye'nin kışlık sebzesi İzmir'den

Kışlık sebzede önde gelen üretim merkezlerinden biri olan İzmir'de, 123 bin dekarlık alanda yaklaşık 168 bin ton sebze üretimi yapılıyor. Menderes, Torbalı ve Menemen ilçelerinde üretim yoğunlaşırken, karnabahar, brokoli, ıspanak, kereviz ve pırasa gibi birçok sebze yurdun dört bir yanına gönderiliyor.

Türkiye nin kışlık sebzesi İzmir den

Tarımda önemli bir yere sahip İzmir, kışlık sebze üretiminde lider iller arasında yer alıyor. 123 bin dekarlık alanda yaklaşık 168 ton sebze üretiminin yapıldığı bölgede, karnabahar, brokoli, ıspanak, kereviz ve pırasa gibi sebzeler yurdun dört bir yanına gönderiliyor. Sezon boyunca yaklaşık 54 bin ton ıspanak, 54 bin ton karnabahar, 48 bin ton pırasa, 12 bin ton kereviz üretim yapılırken, Gediz, Menderes, Torbalı ve Menemen bölgelerindeki ovalarda üretim yoğunlaşıyor. Öte yandan üretilen kışlık sebzelerin bir bölümü, başta Avrupa olmak üzere birçok ülkeye ihraç ediliyor.

İzmir'in tarımda önemli bir kent olduğuna dikkati çeken Ziraat Mühendisi Ferdan Çiftçi, "İzmir aynı zamanda ekolojisiyle de müthiş bir coğrafya. Özellikle tarım alanlarıyla ve ürettiği yaş sebze ve meyveyle ciddi söz sahibi. Yazlık sebzelere bakıldığında sanayi tipi domateste, yurt genelinde ilk üçte yer alıyor. Kışlık sebzelerin genelinde ise söz sahibi olduğunu söyleyebiliriz. Türkiye'nin kışlık sebzesi Anadolu´ya İzmir'den dağılıyor. Bunların içinde karnabahar, brokoli, ıspanak, kereviz ve pırasa ön plana çıkıyor. Bu ürünlerde İzmir, Türkiye'de birinci sırada yer alıyor" diye konuştu.

'TÜM TÜRKİYE'YE İZMİR'DEN GÖNDERİLİYOR'
Kışlık sebze üretiminin oldukça zor bir süreç olduğunu söyleyen Çiftçi, "İzmir'de ıspanak, karnabahar, pırasa, kereviz üretiminin yanı sıra salata malzemeleri olan tere, maydanoz, roka gibi yeşilliklerin de ciddi bir üretimi var. Üretim Gediz, Menderes, Torbalı ve Menemen bölgelerinde yoğunlaşıyor. Tüm sebzeler toplamda 450 bin dekar alanda üretiliyor. Kışlık sebzeler ise 123 bin dekar alanda üretiliyor. Üretilen bu sebzeler özellikle Marmara Bölgesi olmak üzere tüm Türkiye'ye İzmir'den gönderiliyor" dedi.

'DÖRT MEVSİM HER ŞEYİ ÜRETİYORUZ'
Menemen ilçesi Emiralem Mahallesi'nde organik sebze ve meyve üretimi yapan Halil Halaç, "Şu an pırasa, kereviz, lahana ve karnabahar üretiyoruz. Baharda çileğimiz olur. Yaza doğru domates, salatalık, kabak gibi mevsimlik ürünler üretiyoruz. Burası tarıma oldukça uygun bir yer. Buranın toprağı da havası da çok güzeldir. Kış ayları ılıman gitmeye devam ederse muz da yetiştirebilir hale geleceğiz. Burada üretilen sebzeler önce İzmir'in ihtiyacını karşılıyor, sonra yurda yayılıyor. Emiralem'de dört mevsim her şeyi üretiyoruz. Bitkilere saatte 2 litre su veriyoruz. Otunu alıyoruz, çapası yapılıyor. Yetiştiğinde de ürünü satıyoruz. Şu an organik kereviz ve pırasa 9 TL, karnabahar 10 TL, lahana 8 TL, mandalina 8 TL'den satılıyor" diye konuştu.

'HER GÜN TARLADAYIZ'
Sebze üreticilerinden Mustafa Özay, "Bu topraklar bakılırsa çok verimli ama toprağı dikimden önce hayvan gübresiyle beslemek gerekiyor. Onu atmadan tam verim alamıyoruz. Biz ürettiklerimizi hale götürüyoruz, çeşitli bölgelerden gelen insanlar da halden satın alıyor. İzmir'den birçok ile sebze gidiyor. Biz her gün tarladayız. Sabah erkenden buraya gelip, akşama kadar bütün işleri yapıyoruz" dedi. DHA

 
Foça santrale karşı ayakta!
 
'Tek parça değişen var' dediler... Aracın yarısı başka otomobile ait çıktı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İhsan ÖZDURAN sordu, İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün SOYER yanıtladı... Umudum köye dönüp tarım yapan gençler!
İhsan ÖZDURAN sordu, İzmir Köy-Koop Başkanı Neptün SOYER yanıtladı... ...
Hamsi av yasağının biteceği tarih açıklandı
Tarım ve Orman Bakanlığı'ndan yapılan açıklamaya göre, hamside av yasağı ...
Dikim alanı azaldı: İzmir'in patates ambarı boşalıyor
Ödemişli patates üreticisinin yüzde 30'unun, gübre, ilaç, mazot ve işçiliğin ...
 
1 kilo kıyma fiyatına 4 adet yeşil erik
Antalya Toptancı Hali'nde aşeren anne adayları için özel paketlenen 4 ...
Ziraat Mühendisleri Odası'ndan 'iklim değişikliği' uyarısı
İzmir'deki sağanak yağışı değerlendiren Ziraat Mühendisleri Odası İzmir ...
İzmir'de enginar hasadı başladı
Türkiye'nin enginar ihtiyacının önemli bölümünün karşılandığı İzmir'de hasat başladı.
 
İşte fahiş fiyat: 10 kilometrede 3 kat arttı!
Türkiye'nin örtü altı üretim domates ihtiyacının yüzde 62'sinin karşılandığı ...
Türkiye'nin hamsisi Ege'den
Türkiye'nin hamsi ihtiyacı, Karadeniz'de devam eden kısmi yasağın da etkisiyle ...
Çeşme'de üreticilere kuraklığa dayanıklı keçiboynuzu fidanı dağıtıldı
İzmir'in Çeşme ilçesinde üreticilere kuraklığa dayanıklı keçiboynuzu fidanı dağıtıldı.
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu saatte 'vicdan ittifakı' olur mu?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva