HABERLER>EKONOMİ
31 Mart 2011 Perşembe - 17:08

Eskinazi: Paniğe gerek yok

İTO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi kumaş ve konfeksiyon ithalatına getirilen vergilerle alakalı olarak açıklamalarda bulundu.

Eskinazi: Paniğe gerek yok

İZMİR - İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Jak Eskinazi, kumaş ve konfeksiyon ithalatına getirilen ek vergilere ilişkin, ''Panik havası yaratmayalım, fiyatlar otomatik artmasın. Fırsatçılığa mani olmaya çalışalım. Çünkü bazı ürünlerde yüzde 5-10 artışa bile sebep olmayacak''dedi.

Eskinazi, Türkiye Moda ve Hazırgiyim Federasyonu Başkanı Nedim Örün ile birlikte İTO'da düzenlediği basın toplantısında, Türkiye'nin dünyanın 5. büyük konfeksiyon ihracatçısı olduğunu, 2010 yılında 14,6 milyar dolarlık konfeksiyon, 6,5 milyar dolarlık da tekstil ihracatının gerçekleştirildiğini söyledi.

Öte yandan 2010 yılında tekstil-konfeksiyon ithalatının da arttığına dikkati çeken Eskinazi, TÜİK verilerine göre geçen yıl 9 milyar dolarlık ithalat yapıldığını kaydetti.

Eskinazi, ithal edilen başlıca ürünlerin elyaf, iplik, kumaş gibi tekstilin temel hammaddeleri olduğunu, ithalattaki artışın yerli üretimi olumsuz etkilediğini, bu artışın uzun dönemde sürdürülebilir olmadığını dile getirdi.

Bakanlar Kurulunun 24 Mart 2011 tarihindeki kararıyla ithalat ek vergilerinin Resmi Gazete'de yayımlandığını ve 120 günlük gözetim süresinin bulunduğunu hatırlatan Eskinazi, yeni vergi oranlarının özetle kumaşlarda diğer ülkeler için 1,25-4,25 kilogram arası yüzde 20, konfeksiyonda 5,5-20 kilogram arası yüzde 30 olduğunu, ek vergi oranlarında dikkat edilmesi gereken hususun minimum ve maksimum kilogram başına düşen değer olduğunu anlattı.

''Ek ithalat vergileri Türkiye'nin gündemine bomba gibi düştü'' diyen Eskinazi, uygulamanın ithalatçıları zorlayabileceğini, ancak iç piyasayı korumak için önemli bir adım olduğunu, ithalatın kısmen azaltılarak, bir kısmının iç piyasada üretilmesinin sağlanacağını, böylece yerli üretimin, dolayısıyla istihdamın da artacağını belirtti.

Eskinazi, yeni vergi oranlarının Türkiye'de faaliyet gösteren yabancı markaları da etkileyeceğini, tekstil ve konfeksiyonda Türkiye'nin en büyük pazarı olan AB ülkelerine yapılan ihracat açısından bir sorun olmayacağını, Dahilde İşleme Rejimi (DİR) kapsamında da ihraç kayıtlı ithalatta herhangi bir verginin söz konusu olmadığını ifade etti.

Yerli malı kullanımının ürünlerin katma değerini artıracağını ve markalaşmaya yönlendireceğini vurgulayan Eskinazi, böylece yurtdışına satılan ürünlerin kalitesinin artacağını söyledi.
Eskinazi, getirilen vergilerin cari açığı da bir miktar frenleyebileceğini, Çin ve diğer Uzakdoğu ülkelerinden yapılan ithalatı azaltmasının beklendiğini kaydederek şunları belirtti: ''Ek vergilere ilişkin panik havası yaratmayalım, fiyatlar otomatik artmasın. Fırsatçılığa mani olmaya çalışalım. 

Çünkü bazı ürünlerde yüzde 5-10 artışa bile sebep olmayacak. Rakamlar henüz kesin değil, kesinleştiğinde teminat konusuna gerek bile kalmayacak. Vergiler ilk çıktığında herkesi ürküttü, yüzde 30-40 artış olacak sanıldı. İhracatçımızı fazla etkilemeyecek, DİR belgesi kullanmayan küçük ihracatçıya tesiri olacak. Onlar için de ihracatçı birlikleri ve odalar olarak bazı çareler düşüneceğiz. İstanbul'daki bazı fırsatçı ihracatçılarda fiyat fırlaması oldu. Ama görüldü ki fiyatlar yüzde 30'larda artmayacak. Onun için bu panik havasının dağılması ve fiyatların revize olması lazım. Yoksa, böyle bir fiyat artışına sebep olacak bir durum yok.''

Nedim Örün de Devlet Bakanı Zafer Çağlayan'ın İstanbul Laleli, Osmanbey, Merter gibi bölgeler için tedbirler düşüneceklerini söylediğini, İzmir olarak Mimar Kemalettin ve Çankaya'nın da aynı kapsamda değerlendirmesi talebinde bulunduklarını ifade etti.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
VOB’dan yeni ortaklık kararı
Vadeli İşlem ve Opsiyon Borsası'nın 2 milyon lira sermayeyle kurulması ...
SIM kartla hesabınız boşaltılabilir
Sanal Banka Mağdurları Derneği Başkanı Polatoğlu, “tek kullanımlık şifre” ...
Erdoğan'a destek Boyner'e eleştiri!
Meclis Başkanlığı seçimi sonrası ilk toplantıda konuşan İTO Başkanı Demirtaş ...
 
Avrupa’nın en hızlı büyüyen ekonomisiyiz
Türkiye ekonomisi son çeyrekte yüzde 9.2 .büyüyerek Avrupa'nın en hızlı büyüyen ekonomisi oldu.
Cimbom’a kira sürprizi
Spordan Sorumlu Devlet Bakanı Özak, "Galatasaray’ın stat geliri 3-4 kat ...
İTO'da Özpoyraz dönemi
İzmir Ticaret Odası’nda seçim heyecanı sona erdi. İTO’nun yeni Meclis ...
 
‘Yabancılar piyasaya güveniyor’
İMKB Başkanı Erkan, yabancı yatırımcıların küresel krizde İMKB'den çıkmadıklarını ...
İTO'da 'Torba Yasa' etkileri tartışıldı
İzmir Ticaret Odası’nda ‘Torba Yasa’nın İzmir İş Dünyasına Etkileri Toplantısı’ düzenlendi.
EBSO çözüm bekliyor
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar Gelir ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İki yüzlü ahlak her yerde…
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva