HABERLER>EKONOMİ
5 Kasım 2021 Cuma - 11:12

EMO'dan 'kalıcı yaz saati' açıklaması: En çok İzmir etkileniyor!

Elektrik Mühendisleri Odası (EMO) İzmir Şubesi'nin yaptığı açıklamada kalıcı yaz saati uygulanmasının yarattığı elektrik israfından en çok İzmir'in etkilendiği vurgulanarak iptal edilmesi çağrısı yaptı.

EMO dan  kalıcı yaz saati  açıklaması: En çok İzmir etkileniyor!

EGEDESONSÖZ- TMMOB'a bağlı Elektrik Mühendisleri Odası İzmir Şubesi kalıcı hale gelen yaz saati uygulaması ile yazılı basın açıklaması yaptı.Güneş enerjisine dayalı elektrik üretiminin önümüzdeki dönemde daha fazla artacağına dikkat çekilen odanın açıklamasında, enerji talebinin güneşin ışımadığı saatlere çekilmesinden vazgeçilmesi istendi.

Odanın açıklaması şu şekilde: 

Saat Aydınlık Bir Sabaha Ayarlansın…

İSRAF VE KARANLIĞA YOL AÇAN UYGULAMAYI DURDURUN 

Kışın da yaz saati kullanılması anlamına gelen "kalıcı yaz saati" uygulamasına, mühendislerin ve bilim insanlarının itirazlarına rağmen; enerji tasarrufu sağlanacağı öngörüsüyle ilk kez 2016 sonunda geçilmişti. Aradan geçen 5 yıla rağmen, ne dayanak olarak gösterilen İstanbul Teknik Üniversitesi`nde (İTÜ) hazırlanan rapor, ne de Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı tarafından tasarrufa ilişkin bir istatistik, kamuoyuna açıklanmıştır. 

Uygulamanın ilk döneminde 2016`nın Kasım ve Aralık, 2017`nin Ocak, Şubat ve Mart aylarının elektrik tüketimleri etkilenmiş, Odamızın o dönemki hesaplamalarına göre; söz konusu dönemlerde bir önceki yılın aynı aylarına göre; elektrik tüketiminde 7 milyar kilowatt saat (kWh) düzeyinde artış yaşandığı tespit edilmişti. 

En Çok İzmir Etkileniyor

Ülkenin en batısında yer aldığı için saat dilimi değişikliğinden en çok etkilenen illerden biri İzmir`dir. Uygulamayla birlikte ülke genelinde olduğu İzmir‘de de Iğdır yakınlarında geçen zaman dilimi kullanılmaya başlandı. Bu durum, İzmir‘in yerel saati ile uygulanan saat arasında 72 dakikalık bir fark oluşmasına neden olmaktadır. Bu büyüklükteki zaman farkının günlük hayatı etkilemesi kaçınılmazdır. İzmir‘de kış aylarında işyerleri ve okullar çoğunlukla gün doğumundan önce başlamaktadır. Sabah 08:00‘de mesailerine ve okullarına başlayan yurttaşlar, özellikle Aralık ve Ocak aylarında yarım saat sonra gün doğumuna şahit olmaktadır. Nüfusun yoğun olduğu ülkenin batısında yer alan İstanbul, İzmir gibi büyük kentler uygulamadan ciddi anlamda olumsuz etkilenmektedir. En çok gece karanlığında uyanmak zorunda kalan hane halkı mağduriyet yaşamaktadır. Gün ışığı olmadığı için konutlarda aydınlatma ve ısıtma için fazladan enerji tüketimi söz konusudur. Öğrencilerin gece karanlığında yollara düşmesi, trafiğin karanlık saatlerde yoğunlaşması gibi toplumsal ve sosyal sorunlara da yaşanmaktadır. 

Israrın Nedeni Ne? 

Nüfusun yoğun olduğu illerde yaşamı olumsuz etkileyen uygulamaya karşı 2017 yılında açılan davada, Danıştay yürütmeyi durdurma kararı vermişti. Danıştay kararına rağmen Resmi Gazete`de 2 Ekim 2018 tarihinde yayımlanan 139 sayılı Cumhurbaşkanlığı Kararnamesi ile uygulamaya devam edildi. Yurttaşların itirazına ve yargı kararlarına rağmen, ısrarla uygulamaya devam edilmek istenmektedir. Toplumsal desteği sıfır olan ve israfa yol açan bu uygulamada neden ısrar edildiği mutlaka aydınlatılmalıdır. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, bir an önce 5 yıldır açıklama gereği duymadığı İTÜ raporunu ve ayrıca uygulamanın sonuçları ile ekonomiye etkilerini içeren sağlıklı ve doyurucu bir çalışmayı kamuoyuna açıklamalıdır. Daha karanlık ve soğuk bir sabaha uyanan yurttaşların daha fazla enerji tüketeceği gerçeği, hangi bilimsel dayanakla göz ardı edilebilmiştir? 

Aradan geçen zaman diliminde güneş enerjisine dayalı elektrik üretimi bir düzeyde artmıştır ve önümüzdeki yıllarda artmaya devam edecektir. Enerji talebinin henüz güneşin ışımadığı saatlere çekilmesine yol açan uygulamadan vazgeçilmelidir. Enerji maliyetlerinin arttığı, derinleşen bir ekonomik krizin yaşandığı bu dönemde, konut faturalarının üzerindeki bu "gereksiz" yükün kaldırılması her zamankinden daha büyük önem taşımaktadır. Başta İzmir olmak üzere ülkemizi, kelimenin tam anlamıyla "gece karanlığında" bırakan bu uygulamanın iptal edilmesi çağrısını bir kez daha dile getiriyoruz. 

 
Prof. Dr. Şener'den '3.doz' vurgusu: Aşı dışında silah yok!
 
Başkan Oran’dan üreticilere 'Toprak Analizi' çağrısı
YORUMLAR
Toplam 2 yorum var, 2 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Durmuş baba 5 Kasım 2021 Cuma 17:02

enerji dağıtım şirketleri daha fazla kazansın diye bu inatları.

Yorumu oyla      2      3  
ibrahim 5 Kasım 2021 Cuma 16:03

çok haklı bir çağrı. İstatistikler ne der umurumda bile değil. Önüme konacak hiçbir istatistik, sabah ezanından önce, karanlıkta okul için yollara düşen çocukların ve ailelerinin sıkıntısını anlatamaz. Zamanında bu uygulamaya geçmeden önce -1 saat veya +1 saatin sabitlenmesi toplamda tasarruf anlamında pek fark etmiyor demişlerdi. O halde neden ülkenin batısını karanlıkta bırakan kısmı seçildi. Bir saati sabitleyeceksen kış saatini sabitle. Şimdiki saate göre çocuklar 2 saat evden geç çıkacak anlamına gelir. Az buz bir zaman farkı değil. Akşam dönüş için bir miktar sıkıntı olabilir ama en azından okula giden 15-20 milyon öğrenci için kalıcı bir çare üretilmiş olur

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakan Bilgin'den asgari ücret açıklaması
Bakan Vedat Bilgin, asgari ücreti gündemden çıkartacak bir çalışma içinde olduklarını belirtti.
Belediye belgesi gidiyor, bakanlık belgesi geliyor: Turizmde yeni dönem!
Turizmi Teşvik Kanunu’nda yapılan değişiklikle, belediye belgeli otel ...
Döviz büroları kepenk kapattı
Döviz büroları, Hazine ve Maliye Bakanlığı'nın düzenlemesini protesto ...
 
Bill Gates'e Şirince'den davet: ‘Gel de kıyamet kopsun’
S.S. Şirince Köyü Tarımsal Kalkınma Kooperatifi (ŞirinceKoop) Başkanı ...
JP Morgan'dan faiz tahmini: 100 puan daha indirilecek!
JPMorgan, ekim ayı enflasyon verisinin kendilerini kasım ayında Merkez ...
Zeytinyağında alım fiyatı belli oldu: Tariş 35 TL verdi!
Tariş Zeytin ve Zeytinyağı Birliği Başkanı Hilmi Sürek, 2021-2022 dönemi ...
 
İhracatçılarla ilgili kanun teklifi TBMM'de
İhracatçılara yatırım ve üretim teşvikine ilişkin kanun teklifinin ilk ...
ABD Merkez Bankası (FED) faiz kararını açıkladı
ABD Merkez Bankası (Fed), beklentiler dahilinde politika faizini değiştirmeyerek ...
Kısa çalışma ödeneği yeniden gelecek mi?
Covid-19 salgının olumsuz etkilerine karşı istihdamı korumak için geçen ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Siyaset insanı bozuyor
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sahipsiz kalan eski İzmir…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Gülayşe’den doğma ben ‘Öksüz Cüneyd’!
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
İlk Çağlardan 324’e İzmir Tarihi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Nepotizm hastalığı ve belediyecilik...
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
AVM krizinde kim kazandı?
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Bumerang!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Gerçek annelik
Kemal ARI
Kemal ARI
Şirince’de Manoli’nin izinde (1)
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva