HABERLER>EKONOMİ
8 Şubat 2024 Perşembe - 11:37

Ekonomistten korkutan 'yoksulluk' uyarısı: Cinayet ve hırsızlıkta artış!

Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, İzmir’de artan yoksulluk oranını yorumlayarak, “İzmir’de son dönemde öldürme ve soygun vakalarında artış görünüyor. Bu çok tehlikeli bir gösterge. Kent suçlarında artış var. Kent suçlarında artış yoksullukla birlikte meydana çıkar” diye konuştu

Ekonomistten korkutan  yoksulluk  uyarısı: Cinayet ve hırsızlıkta artış!

Diren ÇELİK/ EGEDESONSÖZ-  TÜİK’in açıkladığı verilere göre; İzmir’de 2023 yılında yoksulluk oranı düşerken yoksul İzmirli sayısı arttı. Öte yandan en zengin ve en yoksul kesim arasında uçurum daha arttı.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2023’e ilişkin ‘Yoksulluk ve Yaşam Koşulları İstatistikleri’ni açıkladı. İzmir yoksulluk sınırının en yüksek olduğu kentlerden biri oldu.  2022’de ülke genelindeki yoksulluk rakamı 35 bin 24 TL iken İstanbul’da bu rakam 46 bin 505 TL, İzmir’de ise 40 bin 572 TL oldu.

ÖLDÜRME VE HIRSIZLIK VAKALARI ARTTI
Rakamlar hakkında değerlendirmelerde bulunan Ekonomist Prof. Dr. Hüsnü Erkan, kentte yoksulluğun artmasıyla birlikte kent suçlularında yükseliş olduğunu kaydetti.

Erkan, büyükşehirlerde her zaman yoksul kesimlerin olduğunu vurgulayarak, “Gecekonduların olduğu yerde, büyük kentte işsizliğin olduğu yerde yoksulluk vardır. İzmir’de son dönemde öldürme ve soygun vakalarında artış görünüyor. Bu çok tehlikeli bir gösterge. Kent suçlarında artış var. Kent suçlarında artış yoksullukla birlikte meydana çıkar” dedi.

ÜLKEYİ KURUMLARIN YÖNETMESİ GEREKİYOR
Toplumsal bozulmayı önlemek için yeni bir dile ihtiyaç olduğunu kaydeden Erkan, “1990’lı yıllarda da ekonomik sıkıntılar ve yönetim zaafı dolayısıyla da toplumda bozulmalar olmuştu. O yıllarda insanlar zor durumda kaldığında kendini öldürüyordu, yakın çevresine zarar veriyordu. Şimdi ise bilmediği, tanımadığı insanlara zarar veriyor. Bu durum artık toplumda kişinin dışa taştığını, kinin arttığını gösterir.  Toplumun bir an önce bütünleştirici bir dil kullanması gerekiyor. Ahlak zafiyete uğradı ve insanların birbirine saygısı kalmadı. İnsanlar, geçmişte zor durumda kaldığında başkasına zarar vermeden kendine zarar vererek bu işi çözüyordu. Bu duruma sosyal patlamanın kişiselleşmesi ismini veriyorum. Kişisel patlama olabilir kitlesel bir patlama olmaz diye değerlendiriyordum ancak insanlar artık dışa doğru patlıyor. Bu durum toplumda ötekileştirme dili ile ortaya çıkıyor. Hırsızlık, soygunculuk, dolandırıcılık artıyor. Algı yönetimi ile insanları soyma vakaları çok fazla arttı. Ülkede yeni bir kurumsal politikalara ihtiyaç var.  Ülkeyi kurumların yönetmesi gerekiyor” şeklinde konuştu.

 
İzmir’e Avrupalı yatırımcı ilgisi!
 
Arkas Spor'un Avrupa gururu
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
oktay 8 Şubat 2024 Perşembe 15:52

Yoksullar hırsızlık yapsaydı yoksul olmazlardı. Yoksulluğun artma sebebi zenginlerin daha çok zenginleşmesidir. Suç oranları bu yüzden artmaktadır.

Yorumu oyla      2      2  
Vahim 8 Şubat 2024 Perşembe 12:40

Bence tam tersi. Daha fazla para kazanmak için dolandırılanlar aç ya da fakir değillerdi. Aç kaldığı için kimse cinayet işlemez. Sen onu benim külahıma anlat. Ha senin ideolojin öyle der ama tamamen yalan. İnsanların aç ve zor dönemleri oldu diye birbirlerini hayvan sürüleri gibi paraçalamaya kalkarlarsa insan olmayı hak edememiş demektir. Özellikle İzmir de yüzlerce işyeri eleman arıyor ama ücret beğenilmiyor. Böyle olunca baba parası ile babasının arabasına binip gürültü şamata yapmak daha çok hoşuna gidiyor. Prof bence sahaya in gerçekleri gör. Yerinde inceleme daha bilimsel olur. Oturduğun yerden darwinizm felsefesi yapma. Fakirlik edebiyatı yapma.

Yorumu oyla      6      1  
8 Şubat 2024 Perşembe 12:39

daha çok cezaevi daha çok cami açarak sorunları çözeceklerine inanıyorlar eğitimi de kendilerince STK lara teslim ederken Uzaya Astronot gönderiyor göz boyuyorlar

Yorumu oyla      2      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Merkez Bankası enflasyon tahminini açıkladı
Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası, yılın 1. Enflasyon Raporu toplantısında ...
Altın fiyatlarında son durum: Gram 2 bin lirayı aştı
Altın fiyatları perşembe gününe de yüksek seyirde başladı. Altının gram ...
2024 yılı fitre miktarı belli oldu
Diyanet İşleri Başkanlığı Din İşleri Yüksek Kurulu, 2024 yılı fitre miktarının ...
 
e-Devlet’te erişime açıldı: Emekli olunca ne kadar maaş alırım?
Çalışanların emekli olduklarında alacağı maaşı gösteren ’emekli aylık ...
İzmir için utandıran ikincilik!
İSİG Meclisi’nin verilerine göre yeni yılın ilk ayında İzmir’de 17 işçi ...
Bakan Işıkhan'dan emekli ikramiyesi açıklaması
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, NTV'nin sorularını yanıtladı. ...
 
Borsa güne rekorla başladı
Borsa İstanbul'da BIST 100 endeksi, güne yüzde 0,48 yükselerek 8.912,11 ...
Lojistik sektörü rotayı Kemalpaşa’ya çevirdi
Yakın zamanda hayata geçirilecek Kemalpaşa Lojistik Merkezi projesinde ...
Üç ülkeden ithalatta 'damping' önlemi
Almanya ve İsveç menşeli sodyum perkarbonatlar ile Rusya menşeli renksiz ...
 
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Kardiçalı'yı kurtarmak çok mu zor?
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İnsanlık durumu; vasat altı
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Hilafet Çalıştayı ve İslamcılık parantezi
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
Ümit YALDIZ
Ümit YALDIZ
Erdoğan yalnız değil; Özgür Özel de istiyor!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva