HABERLER>EKONOMİ
29 Eylül 2015 Salı - 10:12

EGİAD’tan Kemeraltı raporu: 20 öneri

Ege Genç İşadamları Derneği (EGİAD) Başkanı Seda Kaya, hazırladıkları "Kemeraltı Raporu"nu açıkladı. Kemeraltı'nın gençliğin daha fazla yaşabileceği, sosyal etkinlik alanlarına kavuşturulması, üniversite ve sivil toplum kuruluşlarının bölgeye yerleşebilmesi için yasal kolaylık ve teşvikler sağlanması gerektiğini belirten Kaya, turistlerin alışverişi için özel programlar, tarihi yapıların onarılması ve üst örtü projesinin yapılmasını önerdi.

EGİAD’tan Kemeraltı raporu: 20 öneri

EGİAD, Kültürpark ve Kordon için hazırladıkları önerilerin yeraldığı raporun ardından bu kez de Kemeraltı raporu hazırladı.



Raporu EGİAD Başkanı Seda Kaya basın toplantısıyla açıkladı. Kemeraltı'nin yüzlerce yıllık geçmişe sahip bir çarşı olmasının ötesinde geçmişte İzmir’in gözde yerleşim yerlerinden biri olarak konutların, ibadethanelerin ve diğer yaşam mekanlarının olduğu geniş bir bölgeyi kapsadığını belirten Kaya, büyük alışveriş merkezlerinin kurulması ve yerleşim yerlerinin kentin çeperlerine yayılması ile birlikte giderek daha az ziyaret edilen ve eski önemini kaybeden çarşının sadece bir alışveriş bölgesi olarak değil aynı zamanda kentin içinde yaşayan bir kültür adası olarak ele alınması gerektiğini düşündüklerini söyledi. Bu kapsamda mimarlardan, kent plancılarından ve işletmecilerden oluşan geniş bir araştırma ekibi ile bölgeyi, tarihçesini ve gelişimini incelediklerini, bölgedeki işyeri sahipleri Kemeraltı ile ilgili sivil toplum kuruluşlarında görev yapan kişilerle bir çalıştay gerçekleştirdiklerini dile getiren Kaya, "Amacımız Kemeraltı'na yeniden dikkati çekmek, karar vericilere önerilerde bulunmaktır. Ayrıca, yerel yönetim, Kemeraltı esnafı, meslek kuruluşları ve özel girişimlerin birlikteliği ile gerçekleştirilecek kısa ve orta vadeli eylem planları yoluyla çok uzun yıllardır ihmal edilmiş olan bölgenin yeniden İzmir’de yaşayanların, yerli ve yabancı turistlerin ziyaret ettiği bir kentsel çekim noktası olarak geliştirilmesi amaçladık" dedi.
 
KEMERALTI'NDA DEĞİŞİM UZUN BİR SÜREÇ
Kaya, Kemeraltı'ndan mevcut müşterilerinden farklı kesimlerinde alışveriş etmesinin sağlanması gerektiğinin, bunun da sosyal kültürel değişimle uzun süreçte gerçekleşebileceğini söyledi. Kemeraltı'nın bir proje olarak ele alınması, bir anlamda satış pazarlanmasının yapılması gerektiğini belirten Kaya, "Program önceden yapılmalı. Her ayın etkiniği duyurulmalı. Sivil toplum kuruluşları ve üniversitelerle işbirliği yapılmalı. Gençlerin Kemeraltı'na gelmesini sağlayacek etkinlik ve düzenlemeler gerçekleştirilmelidir. Bunlar değişimi tetikleyecek. İşyerleri de bugüne kadar Kemeraltı'na hiç girmemiş kesimin gelmesi sağlanacak, işyerleri de bu değişime ayak uyduracaktır. Değişecektir" dedi.


 
İŞTE EGİAD'IN KEMERALTI ÖNERİLERİ
Kaya'nın açıkladığı rapora göre EGİAD'ın Kemeraltı için önerileri şunlar:
 
- Kemeraltı ve tarihi bölgenin cazibesini arttıracak, gençliğin daha fazla yaşabileceği, sosyal etkinlik alanlarına kavuşturulmalı.
 
- Üniversitelerin ve sivil toplum kuruluşlarının bölgeye yerleşebilmesi için yasal kolaylıklar ve teşvikler sağlanmalı
 
- Bölgenin tanıtımına hizmet verecek rehberlik merkezi veya birimleri kurulmalı.
 
- Bölgedeki yaşam ve ticaretin akşamları da olabilmesi için güvenlik ve aydınlıtma sistemlerinin arttırılması gerekir.
 
- Kemeraltı ve tarih projesi kapsamında ele alınan tüm bölgeleri kapsayacak, bölge aktörlerinin en az bir temsilcisinin yer aldığı, izleme, yönlendirme, dayanışma ve kontrol mekanizmasını yürütecek bir kurul oluşturulmalı.
 
- İşporta ve çığırtkanlığa karşı mücadeleye devam edilmeli.
 
- Esnafın sorunları daha fazla gündeme alınmalı ve çözümler aranmalıdır.
 
- Kemeraltı günleri ve etkinlikleri tüm aktörlerin birlikte veya bağımsız olarak yapabileceği şekilde arttırılmalı.
 
- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve diğer aktörlerin öncülüğünde Kemeraltı vurgulu reklam, tanıtım ve sosyal medya organizasyonları yapılmalı.
 
- Kemeraltı yaşam ve ticaret temalı bu böglede faaliyet gösteren yatırımcı ve yaşayan insanları teşvik edici yarışma veya organizasyon yapılmalı.
 
- Özellikle havralar bölgesinde din turizmine yönelik projeler ve organizasyonlar geliştirilmeli. Bölge tanıtımında bu bölgeye ayrı bir yer verilmeli.
 
- Tüm tarihi sokakların gezilmesini sağlayacak özel çevreci ring araçları ücretsiz olarak hizmet vermeli.
 
- İzmir Büyükşehir Belediyesi, Valilik ve Konak Belediyesi tarafından bölge içerisinde atıl durumda bulunan yapıların belli düzeyde iyileştirilmesi için mükiyet sahiplerine süreli olacak şekilde bilgi verilmeli veya yeni yatırımcılarla mülkiyet sahipleri arasında iletişimi kolaylaştıracak yasal birimler oluşturulmalı.
 
- Kemeraltı üst örtü projesi zorunlu yerlerde hayata geçirilmeli.
 
- Ayrıca gençlik olmak üzere çeşitli kişilerin ilgisinin yeniden çekilebilmesi için foto safariler, gurme turları, otantik ve nostaljik ürünler tadım günleri, kadınlara yönelik özel gösteriler ve diğer etkinlikler düzenlenmeli.
 
- Kemeraltı bölgesinde üniversite öğrencileri başta olmak üzere sokak müzisyenlerinin çeşitli noktalarda yapacakları müzikle keyifli ve kaliteli bir alışveriş deneyimini yaşatmak açısından güzel bir atmosfer oluşturulmalı.
 
- Yıl içinde belirli dönemlerde Kemeraltı Alışveriş ve Kültür festivali benzeri organizasyonlar ile halkın ilgisi yeniden çekilmeli.
 
- İzmir'e Cruise seferleriyle gelen, gemide ve şehirde kalmayı tercih eden turistlerin gün içinde alışveriş ve kültür deneyimi yaşayacakları özel programlar yapılmalı.
 
- Kemeraltı bölgesindeki acil onarım bekleyen tarihi yapıların restorasyonu ile ilgili olarak Kültür ve Turizm Bakanlığı, Valilik, -Yerel Yönetimler ve diğer ilgili paydaşların katımı ile bir eylem planı hazırlanmalı.
 
- Kemeraltı'nın sağlıklaştırılması ile ilgili olarak daha önce hazırlanmış bütün bilimsel ve teknik çalışmalar gözden geçirilerek imar, koruma, yenileme ve güzelleştirme boyutuyla ortak paydalarda buluşan çözümleri içeren yeni bir master plan hazırlanmalı. (dha)
 

 
Ertuğrul Sağlam’ı ağlattılar!
 
EBSO'dan 1 Kasım mesajı: Sanayici refom bekliyor
YORUMLAR
Toplam 10 yorum var, 10 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Mert 29 Eylül 2015 Salı 23:00

Kemeraltına tanınan markalar gelmedikten, işporta gibi olan dükkanlar kalkmadıktan sonra hiçbir cazibesi olamaz.

Yorumu oyla      12      5  
m.y. 29 Eylül 2015 Salı 22:08

demir dönmez, kemeraltının iki yakasındada çok katlı otopark var, biri mezalıkbaşında, biride konakta, çarşının ortasında otopark olmaz, zaten yıkılmış arsalar şu anda otopark olarak kullanılıyor.mesela iktisat kongresinin yapıldığı binanın arsası otopark, bazı yorumcuların, "yıkın" "dozer sokun" gibi cahilce ve tarih bilinci olmadan yaptıkları yorumlar,otoparka dönen, restore edileceği yerde yıkılması uygun görülen ve önüne iktisat kongresi anıtı dikip bununla yetinenler. bu bilinçle tarihi korumak ve yaşatmak çok zor.....

Yorumu oyla      11      6  
29 Eylül 2015 Salı 20:16

Alın bir dozer bir taraftan girin öbür taraftan çıkın. Şehrin göbeğinde rezillik.

Yorumu oyla      13      6  
isgale hayir 29 Eylül 2015 Salı 18:40

Buyuksehir ana caddeyi restore etti iyi guzel ama sozde esnaflar o tenteleri yikti musamba gerdi aski asti kemeralti yine pislik icinde esnaf seyyar seyyar dedi caddede oda bitirildi ama kendileri seyyar saticilardan beter illa 3.dunya ulkeleri gibi o esyalari disari koyacak asacak isgal yapacak.orada bir iki kurumsal firma tebrik ediyorum disariyla isleri yok izmire yakisan kurumsal firmalarin isgalden uzak tutumlari...

Yorumu oyla      14      5  
demir donmez 29 Eylül 2015 Salı 15:05

ıyı nıyetlı calısmalara saygı duyuyorum ancak 50 yıllık kemeraltı esnafı olarak yetkılılere soruyoruz güzellestırme ıcın proje yarışmaları yapıldı sonuç yok bır adet park yerı vardı yıkıldı otopark ılkel carsıya musteri ve zıyaretci gelmesi çook zor

Yorumu oyla      13      7  
ibrahim 29 Eylül 2015 Salı 14:59

Kemeraltı ucuzluk olsunda ne olursa olsun mantığı ile hareket eden esnaflarla dolmuş durumda. Kalite sıfır. Ne alırsanız üç beş günde elinizde kalıyor.

Yorumu oyla      18      6  
29 Eylül 2015 Salı 14:37

Neresi mi tarihi yapı ? Git bak nerede ne varmış. Bir çok yer restore edilmişti. Eski bir fırın ve çevresi. Tarihi yapılar durur, bölge komple yıkılır, forum tarzında bir yer olursa Kemeraltı düzelir, yoksa forum varken ne işim var kemeraltında 😢

Yorumu oyla      13      7  
deli bekir 29 Eylül 2015 Salı 13:52

neresi tarihi yapı... yıkın gitsin. adam akıllı bir proje yapın. binaların dış yüzeyini boyamak , halkı kandırmaktan başka bir şey değil.

Yorumu oyla      13      8  
29 Eylül 2015 Salı 13:11

Tarihi yapılar hariç diğer çürük, baraka görünümlü yapılar yıkılmadıktan sonra bir şey olmaz. Bir tarafta lüks AVM'ler, diğer tarafta Kemeraltı. Neyin nerede olduğu belli değil. Hangi mağaza nerede kim biliyor ? Daha birçok sorun var.

Yorumu oyla      14      6  
muhalif 29 Eylül 2015 Salı 12:46

projede geçenler zaten bilinen, yapılması istenen ve halihazırda yapılan maddelerdir.EGİAD. mülkiyet konusuna değinirken acaba kendileride burada tarihi bir mülkü satın alıp restore ettirerek katkıda buunacaklar mı? proje geliştirken, kalıcı bir adım atmayı düşünüyorlar mı?kemeraltın projelerinde kemeraltına orta ölçekli marka mağazaların getirilmesinden bahsetmemişler.turistler ve halkın bir bölümü orta ve yüksek ölçekli markaları tercih eder, AVM.ler bu yüzden tercih ediliyor.orta ölçeklli avrupa markaları h-m, c-a gibi markalara kemeraltı esnaf derneği yer gösterebilirmi, mango outlet kemeraltına gelmeli.gençliğin kemeraltına çekmek için atıl durumdaki kemeraltı sinemaları , sinema ve gösteri merkezi olarak planlanması gerekmektedir.proje yapmak iyide, sadece lafta kalmamalı, uygulamanın içinde olunması gerekiyor.

Yorumu oyla      14      5  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Volkswagen tepetaklak: O ülkede de satışlar durdu
İsviçre'den sonra Hollanda da Alman otomobil devi Volkswagen'in dizel ...
‘ABD faizi’ etkisi: Ve Dolar 3.07 sınırında
ABD'de faiz artışlarının Ekim ayında başlayacağına ilişkin beklentilerin ...
İş dünyası Kosova’da buluşacak
Balkan ve Türk İş Dünyası Derneği (BATÜDER) 30 kişilik bir ekiple, 2015 ...
 
Dolar bayram sonrası haftaya nasıl başladı?
Türkiye piyasalarının bayram nedeniyle kapalı olduğu Perşembe günü dolar/TL ...
Skandal sonrası endişe: Otomotiv devi iflas mı edecek?
Çevreye zararlı egzoz gazı değerlerini düşük göstermek için, dizel motorlarındaki ...
Kötü kokular için bacasız davlumbaz!
İzmir'deki Gediz Üniversitesi'nin Makine Mühendisliği Bölümü Araştırma ...
 
Narenciye rekoltesinde düşüş bekleniyor
Ege Bölgesi'nde, 2015/2016 sezonu narenciye rekoltesi bir önceki yıla ...
Dev marka Japonlara satıldı
Bünyesinde Ülker'i de barındıran Yıldız Holding 4 ay sonra önemli bir ...
Demirtaş: Büyüme istihdama yansımıyor
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva