HABERLER>EKONOMİ
26 Eylül 2015 Cumartesi - 13:14

Demirtaş: Büyüme istihdama yansımıyor

İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, Türkiye ekonomisinin ikinci çeyrekte yüzde 3.8 büyüdüğünü belirterek, "Ama bu büyüme şu anda istihdama yansımıyor. Genç işsizlerin oranı yüzde 17'yi aştı. Büyümenin istihdam yaratması ve en önemlisi gençlerimize umut vermemiz lazım. Bunun için önce barış ve huzur ortamı sağlanmalı, seçimlerin hemen ardından da gündem ekonomi olmalı. Heyecan yaratacak yeni bir büyüme dalgasının ilk adımları atılmalı" dedi.

Demirtaş: Büyüme istihdama yansımıyor

İTO Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, 2015 yılının ikinci çeyreğinde yüzde 3.8 ile, 2014 yılı birinci çeyrekten sonra en yüksek büyüme rakamı yakalandığını belirterek, "Aralıksız büyüme 23 çeyreğe ulaştı. Bu arada yüzde 2.,3 olan ilk çeyrek büyümesi ise yüzde 2.5 olarak güncellendi. Böylece Türkiye 2015 yılının ilk yarısında yüzde 3.1 büyümüş oldu" dedi. Demirtaş büyümede iç talebin ve özel tüketimin etkili olduğuna dikkat çekerken, ihracattaki düşüşe rağmen; otomotiv, konut ve beyaz eşya gibi bazı temel sektörlerdeki güçlü satış trendinin, ülke ekonomisinin üçüncü çeyrekte ılımlı da olsa büyümeye devam edeceğini gösterdiğini belirtti.
 
"GENÇLERE UMUT VERMEMİZ LAZIM"
Demirtaş, büyümenin sevindirici ve umut verici olmasına karşın, bu büyümenin istenilen istihdamı yaratmadığını söyledi. Demirtaş, "Her dönem işgücü ordusuna yenileri katılıyor. En son rakamlara göre, son bir yıl içerisinde 901 bin kişi iş piyasasına katıldı. Hızla artan işgücüne iş imkanı yaratabilmek ekonominin hızla büyümesine bağlı. Yatırımlar, üretim artacak ki bu kadar insana bir yıl içinde iş bulunabilsin. Büyümemiz sürüyor ama istediğimiz oranda istihdam yaratmıyor. İşsizlik yüzde 9.6'ya yükseldi. Genç nüfusta (15-24 yaş arası nüfusta) işsizlik oranının devamlı yükselmesi en olumsuz gelişme. Geçen yıl 16.7 olan genç işsiz oranı bu yıl 17.7'ye yükseldi. Bir de bunun yanında umudunu kaybedip de iş aramayan ve iş beğenmeyen ciddi bir kesim var. Onlar işsizlik istatistiklerine dahil bile değil" diye konuştu.

Gençlerin umudunu yitirmemesi gerektiğini ifade eden Demirtaş, "Umudun yitirilmemesi gerekiyor, gençlerimize umut vermemiz lazım" dedi. Türkiye ekonomisinin terörün gölgesinde ve beklentilerin ötesinde büyümesinin her şeye karşın anlamlı olduğunu vurgulayan Demirtaş, "Bu da ekonomik potansiyelimizi gösteriyor ama bizim için yeterli değil. Büyümemiz çok daha yüksek olmalı ki gereken istihdamı yaratabilelim. Bunun için önce barış ve huzur ortamı sağlanmalı, seçimlerin hemen ardından da gündem ekonomi olmalı. Heyecan yaratacak yeni bir büyüme dalgasının ilk adımları atılmalı. Daha çok yatırım ve daha çok üretim yapmak gerekli. İş ve yatırım ortamını iyileştirmek, bürokratik işlemleri azaltmak, hukuk sistemini yabancı sermayeyi teşvik edici yönde revize etmek, katma değerli üretim ve ihracat yapan firmaları ödüllendirmek ve desteklemek gerekiyor" diye konuştu.
 
 

 
Başkan Uğur HDP'nin İzmir hedefini açıkladı!
 
Aliağa sahilinde ölü caretta bulundu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
İzmir'de eğitim gören 15 İranlı kadına sertifika
EGE Giyim Sanayicileri Derneği (EGSD) koordinatörlüğünde Ege Üniversitesi ...
İsviçre geçici olarak Volkswagen satışını durdurdu
İsviçre, Volkswagen'in dizel motorlu modellerinin ülkede satışını geçici ...
Bostanlı'a 'outlet' alışveriş zamanı
Bostanlı semtinde, Karşıyaka Belediyesi'nin desteğiyle 16-18 Ekim tarihleri ...
 
IF Wedding'te bu sene tema İzmir Gelini
Türkiye'de gelinlik sektörüne genç tasarımcılar katmak ve sektöre ivme ...
EİB’den 100 milyon dolarlık “doğal” ihracat
Doğada kendiliğinden yetişen, birçok rahatsızlığa iyi gelen şifa kaynağı, ...
İTO’dan üyelerine büyük ihracat desteği
İzmir Ticaret Odası (İTO) Yönetim Kurulu Başkanı Ekrem Demirtaş, ihracat ...
 
Sümerbank kumuşları geri dönüyor!
Her evde iz bırakan Sümerbank kumaşları, İzmir Ekonomi Üniversitesi (İEÜ) ...
İTO'dan İzmir'e dev tanıtım atağı: Tourizmir
İzmir'de İTO tarafından 1-3 Ekim tarihlerinde düzenlenecek "Tourizmir ...
Otomotiv devinde skandal istifa getirdi
Almanya'nın dev otomotiv şirketlerinden Volkswagen'ın CEO'su Martin Wineterkorn, ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
İzmir’in sosyal demokratları
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Veda zamanı!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Tasarruf öyle olmaz; böyle olur!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Asıl sorun Arapça tabelalar mı?
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Pâyidar… Son Balo…
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Prof. Dr. Mustafa KAYMAKÇI
Hayvancılıkta neden geriledik?
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Toptan ve perakende anılar…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Bir portre Recai Acar...
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bir başkadır Göztepe sevgisi
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Şampiyon Göztepe!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva