HABERLER>GÜNCEL
20 Haziran 2021 Pazar - 09:02

Dr. Soysal'dan müsilaj yorumu: Herkes suyunu İzmir gibi arıtırsa...

İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Soysal, müsilajın toplumsal sağlığı ilgilendiren çok önemli bir sorun olduğuna vurgu yaparak, "İzmir'de şu anda, İzmir kaynaklı bir müsilaj tehlikesi görmüyorum. Denize kıyısı olan kentler,  suyu İzmir gibi arıtırsa, Ege kıyılarında müsilaj olmaz" dedi

Dr. Soysal dan müsilaj yorumu: Herkes suyunu İzmir gibi arıtırsa...

Muhittin AKBEL / EGEDESONSÖZ - Marmara Denizi'ni etkisi altına alan müsilajın yarattığı çevre kirliliğinin yankıları devam ediyor. İzmir Tabip Odası Çevre Komisyonu Başkanı, Halk Sağlığı Uzmanı Dr. Ahmet Soysal, Marmara'daki müsilajın oluşumun sebeplerini irdeledikten sonra, "İzmir'de şu anda öyle bir tehlike söz konusu değil" dedi ve müsilajdan kurtulmanın, aynı zamanda bir daha hiç yaşanmamasının formülünü verdi: "Herkes suyunu İzmir kadar arıtırsa, müsilaj diye bir şey olmaz."

MARMARA DENİZİ'NE YILLARDAN BERİ FOSSEPTİK GÖZÜYLE BAKMIŞIZ
Müsilajdan korkmak, onu ciddiye almak gerektiğinin altını çizen Dr. Soysal, "Türkiye'deki nüfusun 25 milyonu, yani yaklaşık yüzde 30'u bu bölgede yaşıyor. Türkiye'nin endüstrisinin yarısından fazlası da bu bölgede kurulu. Bu kadar büyük nüfus ve endüstriyel dengesizliğe rağmen oradaki kentsel ve endüstriyel tüm atıkları, arıtılmadan, Marmara Denizi'ne boşaltılıyor. Marmara Denizi'ne yıllardan beri bir fosseptik gözüyle bakmışız" dedi. Bu işin başının, Haliç'i temizleme dönemine kadar uzandığına vurgu yapan Dr. Ahmet Soysal, şu değerlendirmelerde bulundu:

HALİÇ'İN PİSLİĞİNİ BİLE DENİZE DEŞARJ ETMİŞLER
"Haliç'in biriken pisliklerini derin kollektörlerle Marmara Denizi'ne basmışlar. Derin deşarjla ne kadar kentsel, endüstriyel atık varsa, 3-4 kilometre öteden denize boşaltmak moda olmuş. Marmara'da dip akıntılar var, akıntılarla Karadeniz'e gidiyor, diye düşünülmüş. Marmara kapalı bir deniz, Karadeniz de öyle. Bilimsel çalışmalar, bastığımız atıkların ancak yüzde 10'unun akıntıyla gittiğini, yüzde 90'ının Marmara Denizi'nde kaldığını gösteriyor. Marmara'da büyük bir kirlilik ve bunun sonucunda tek hücreli canlıların sayısında aşırı artma, deniz suyunda ısınma ve kirlilik söz konusu. Bunun küresel iklim değişikliğiyle ilgisi yok, atılan atıklarla ilgisi var. Müsilaj, karbonhidratlardan, proteinlerden ve yağdan zengin bir maddedir. Sonuç olarak burada mikroorganizmalar ürüyor. Dolayısıyla çok ciddi düzeyde sağlık riski ortaya çıkıyor."

MARMARA'DAKİ BALIK POPÜLASYONU YOK OLUYO
Marmara'da denize girmenin çok büyük risk taşıdığına dikkat çeken Dr. Ahmet Soysal, "Eğer denize girerseniz, sudan geçen tüm virüs ve bakterilere açık hale gelirsiniz, ishalli hastalıklara yakalanırsınız, cilt sorunları yaşarsınız" uyarısında bulundu ve sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bu bölgedeki balık popülasyonu yok oluyor. Dolayısıyla o bölgede balıkçılıkla geçinen insanlar işlerini kaybedecekler. Balık endüstrisi, işini kaybedecek. O bölgeden avlanan balıklarla beslenen insanlar, bu şanslarını kaybedecek, balıktan yoksun kalacak. Enfeksiyon hastalıkları artacaktır. Dışarıdan balık gelecek. Bu durumda, müsilajın o bölgede toplum sağlığı yaratacağı ortadadır. Enfeksiyon hastalıklar artacaktır. Bakanlık, balıkçılık genel müdürlüğü balıkta risk yok diyor ama o risk, bugün yoksa, yarın mutlaka ortaya çıkacaktır."

DENİZE KIYISI OLAN KENTLER, ARITMADA İZMİR'İ ÖRNEK ALMALI
Ege'nin müsilaj belasından kurtulmak için ciddi çalışmalar yapılması gerektiğinin altını çizen Dr. Ahmet Soysal, şu ifadeleri kullandı:

"Yunanistan'ın denizcilikle ilgili bakanlığı, Türkiye ile bu konuda ortak çalışmamız lazım, dedi. Doğru bir yaklaşım. Karadeniz'de ve Ege'de kıyısı olan ortak çalışma yapması lazım, bu

tehlikenin tamamen ortadan kalkması için. Marmara'nın üç senede toparlanacağını söylüyorlar. Kesinlikle bu kadar sürede toparlanmaz. Müsilaj, Ege'de de Karadeniz'de de ortaya çıkabilir. Bunun ortaya çıkmaması için yapılması gereken şudur: Bugünden itibaren Marmara Denizi'ne de, Karadeniz'e de, Ege Denizi'ne de kentsel ve endüstriyel atık boşaltmayı bitirmek gerekiyor. Geçen yıl bir toplantıya katıldım, biyologlar, Marmara'ya öldürücü darbeyi, Ergene derin deşarj sisteminin vurduğu ifade edildi. Marmara'yı yeniden kazanmak istiyorsak, Ege'ye veya Karadeniz'e sıçramasını istemiyorsak, atıkları denize bırakmaktan vazgeçmeliyiz. Ayvalık'ta, Çanakkale'de de görüldü. Bu bölgeyi incelemek lazım, denize atık boşaltılıyor mu, ne kadar boşaltılıyor? Arıtma, gerektiği gibi yapılıyor mu? Gerektiği gibi arıtma yapılıyorsa, o suyu rekreasyon alanlarında, hatta tarımda kullanabilirsiniz. Biz ne yapıyoruz, arıtılan suyu denize boşaltıyoruz. Demek ki doğru arıtma yapmıyoruz.  Bizim atık yönetimini baştan sona yeniden ele almamız gerekiyor. Ege Bölgesi'nde İzmir dışında biyolojik arıtmaya sahip çok az yer var. İzmir, biyolojik arıtmada en başarılı kent olduğu halde, burada bile arıtılan su rekreasyon alanlarında, tarımda kullanılamıyor, denize dökülüyor. Denize kıyısı olan tüm iller, herkes, suyunu İzmir kadar arıtmalı. Arıtmalı ki, bu sorundan kurtulalım. Vakumla çekmek, çözüm değildir. Müsilajın görünen yüzü, gerçek müsilajın sadece yüzde 10'udur. Toplanan müsilaj nereye götürülüyor, o da bir soru."

İZMİR’DE TEHLİKE GÖRÜNMÜYOR
Marmara'daki müsilajın Ege kıyılarına ulaşma tehlikesi olup olmadığına dair sorumuza, Dr. Ahmet Soysal, şu yanıtı verdi:

"İzmir, arıtmada çok başarılı. Arıtma tesislerine defalarca gittim, inceledim. Herkes, İzmir gibi arıtma yapsaydı, bu müsilaj belası başımıza gelmezdi. İzmir'de bir riskin olduğunu açıkçası düşünmüyorum. Ancak İzmir'de endüstriyel atık sular, maalesef kaçak deşarjla denize de kanalizasyona da veriliyor. Şu an için İzmir'de herhangi bir İzmir kaynaklı bir müsilaj tehlikesi görmüyorum. Körfez dışındaki sahilleri için aynı şeyi söyleyemem. Termik santrallar genellikle deniz kenarına kuruluyor. Çünkü denizden soğutma suyu çekiyorlar, işlerini gördükten sonra tekrar denize boşaltarak ısıl kirlilik üretiyorlar. Bu da denizin ısı durumunu bozarak müsilaja etki yapabiliyor. Bu konuda da gerekli önlemleri almak lazım."

 
Başkan Çalkaya şehit babalarını yalnız bırakmadı
 
İkramlar geldi, düğünler başladı!
YORUMLAR
Toplam 3 yorum var, 3 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Salim cetin 23 Haziran 2021 Çarşamba 15:13

Teşekkürler.Harika bilgiler.Izmir''in arıtma suyunu tarımda kullanmasini bir bilim insanından duyduğuma da ayrıca sevindim.Büncü suyun denize deşarj olacak şey değil!

Yorumu oyla      2      3  
HASAN GÜRSEL ALTUĞ 21 Haziran 2021 Pazartesi 11:54

Ege denizinde müsilaj olmuyorsa bu İzmir'in arıtmalarının iyi olduğu anlamınamı geliyor. Her kesimde saçmalayanlar var demek ki.

Yorumu oyla      2      3  
SD 20 Haziran 2021 Pazar 22:32

Şu memlekette uzmanı olmadığı konularda konuşmak genetik olarak hepimizde var sanırım adam tıp doktoru musilaj için atıp tutuyor, haberi her kelimesinde bir bilgisi olmadığını belli ediyor, ayıp ayıp söz gümüş ise sükut altındır…

Yorumu oyla      2      3  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Kızlar! Ha’di askere…
Mehmet KARABEL yazdı... Kızlar! Ha’di askere…
Sezgin Baran Korkmaz Avusturya'da tutuklandı
SBK Holding'in sahibi iş insanı Sezgin Baran Korkmaz, Avusturya’da tutuklandı. ...
Bakan Akar ABD'li mevkidaşıyla görüştü
Milli Savunma Bakanı Hulusi Akar, ABD'li mevkidaşı Lloyd Austin ile telefonda görüştü.
 
Motorun çarptığı yaşlı adam olay yerinde can verdi!
İzmir'in Torbalı ilçesinde motosikletin çarptığı 73 yaşındaki yaya yaşamını ...
Çeşme'de makilik alanda çıkan yangın söndürüldü
İzmir'in Çeşme ilçesinde, otluk ve makilik alanda çıkan yangın, havadan ...
Otoyolda facia: 11 araçlı zincirleme kaza!
Sakarya’nın Sapanca ilçesinde, yağmur nedeniyle kayganlaşan yolda 11 ...
 
MSB: Suriye sınırında 1'i PKK'lı 4 kişi yakalandı
Milli Savunma Bakanlığı, yasa dışı yollarla Suriye'den Türkiye'ye girmeye ...
Tutuklanan cani eş katili, öldürmek için gitmiş!
Bursa'da ayrı yaşadığı eşi Bircan Doğan'ı temizlik görevlisi olarak çalıştığı ...
MSB: 1'i FETÖ mensubu 3 kişi yakalandı
Milli Savunma Bakanlığı, yasa dışı yollarla Yunanistan'a geçmeye çalışan ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Çöl tozu meselesi: Yararlı mı, zararlı mı?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Cumhuriyet'i ve Atatürk’ü anlamak
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
O gün bugündür!
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
Dr. Hakan Tartan
Dr. Hakan Tartan
Keser döner sap döner!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
'Cehaletin tek korkusu kadındır…'
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva