HABERLER>EKONOMİ
8 Mayıs 2014 Perşembe - 12:55

Domates bu yaz el yakacak!

Türkiye'de domates üreticisinin 2009 ve 2010 yıllarında büyük ekonomik kaybına yol açan Tuta Absoluta (domates güvesi) zararlısı yeniden ortaya çıktı. Örtü altında ürünün kolay korunabildiği, açık üretimde ise bunun çok zor olduğu, bu nedenle domatesin yazın daha pahalı olacağı kaydedildi.

Domates bu yaz el yakacak!

Antalya Ticaret Borsası (ATB), domates üretim alanlarında büyük zarara neden olan ve hızla yayılan, halk arasında domates güvesi olarak bilinen tuta absoluta zararlısıyla mücadelede nasıl bir yol haritası izlemek gerektiğini ortaya koymak amacıyla toplantı düzenledi.
 
Domates üreticileri ve ihracatçılarının katıldığı toplantıda konuşan Antalya Gıda, Tarım ve Hayvancılık İl Müdürlüğü Bitkisel Üretim ve Bitki Sağlığı Şube Müdürü Mehmet Şen, Güney Avrupa üzerinden Türkiye'ye giren tuta absoluta zararlısının varlığının ilk kez 2009 yılında tespit edildiğini ve bugüne kadar hiçbir ülkenin bu soruna tam bir çözüm bulamadığını söyledi.
 
Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından hazırlanan "Domates Güvesi Eylem Planı" çerçevesinde çalışmalarını sürdürdüklerini kaydeden Şen, üretim alanlarına kurulan tuzaklarla zararlının kelebek çıkışlarını takip ettiklerini kaydetti.
 
Zararlının larvalarının domatese ekonomik düzeyde zarar verdiğini anlatan Şen, kelebeklerin yumurta bırakmaması, larvaya dönüşmemesi için neler yapılması gerektiği konusunda üreticilere eğitim verdiklerini ifade etti.
 
Zararlı ile tek başına mücadelenin yeterli olmadığını, bu nedenle kitlesel mücadele konusunda çalışmalar yürüttüklerini ifade eden Şen, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından ruhsatlandırılmış bitki koruma ürünlerinin her yerde bulunduğunu, en son çare olarak da ilaç kullanımını önerdiklerini bildirdi.
 
'2,3 MİLYON TONLUK ÜRETİM TEHDİT ALTINDA'
Mehmet Şen, Antalya'da 2013 yılında domates üretiminin 2 milyon 335 bin ton olduğunu belirterek, halen bölgede domates üretim alanlarının yüzde 30-35'nin tuta absoluta zararlısı riski altında bulunduğunu, önlem alınmazsa domates alanlarında yüzde 100'e kadar varan zararlara yol açabileceğini kaydetti.
 
Antalya Zirai Karantina Müdürü Ekrem Çetin de Rusya'nın tuta absoluta konusunu çok ciddi tuttuğunu, Ukrayna'da da sorunun devam ettiğini söyledi.
 
Çetin, "Rusya, Ukrayna ve ihracat yaptığımız diğer bazı ülkeler Türkiye'de bu sorunun varlığını bildiği için ürünlerin ülkelerine girişlerinde ciddi araştırma yapıyorlar. En son Belarus'ta sıkıntı yaşandı" diye konuştu.
 
Kışın ılıman geçmesi nedeniyle tuta absoluta zararlısının asgariye inmediğini ve 15 Nisan'dan itibaren yükselişe geçtiğini kaydeden Çetin, zararlının özellikle domates ihracatında büyük tehdit oluşturduğunu ifade etti.
 
'İSTANBUL'DAKİ MARKET DE ALMIYOR'
Antalya Ticaret Borsası Tarım Sektörü Grup Başkanı ve yaş meyve sebze ihracatçısı Fatih Ekinci de tuta kelebeği nedeniyle ihracatta sıkıntı yaşadıkları gibi iç piyasada da büyük sıkıntı yaşadıklarını bildirdi.
 
Ekinci, "İstanbul'daki hiçbir market de domates güvesi olan bir domatesi almıyor. Pazara giden tüketici de kurtlu bir domatesi almak istemez. Aslında bu kurt sağlığa zararlı değil, ama görsel bakımdan alıcıyı etkiliyor" diye konuştu.
 
Tuta zararlısı domates üretimine zarar vermeye devam ederse yazın çıkan tarla ürünlerinin de ucuz olmayacağını kaydeden Ekinci, "Tuta sorunu artarak devam ediyor. Artık yazlık domatesin daha ucuz olacağını aklımızdan çıkarmamız gerekiyor.
 
'YAZ DOMATESİ PAHALI OLACAK'
Örtü altında ürün daha kolay korunabiliyor, ancak açık üretimde çok zor ve bu yüzden domates fiyatları kışın daha ucuz, yazın daha pahalı olacak'' dedi.

 
 
Kılıçdaroğlu’ndan adaya saldırı sonrası ilk açıklama
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Yorgancılar’dan hükümete kritik TTIP uyarısı
Ege Bölgesi Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Ender Yorgancılar, Türkiye’nin ...
Dolar dibe vuruyor: 5.5 ay sonra bir ilk
Dolar/TL Ukrayna tedirginliğinin azalması ve olumlu algılanan Fed açıklamaları ...
Türkiye’nin gündemindeki saatin vergisi ne kadar?
Eski Bakan Zafer Çağlayan’ın saati 1500 euroluk yasal sınırı aştığı için ...
 
İhracatçılar için seçim zamanı: Kaptan köşküne tekstilciler!
12 ayrı ihracatçı birliğini bünyesinde bulunduran Ege İhracatçı Birlikleri ...
Başbakan’ın üç maaşlı danışmanı: Yiğit Bulut
Türk Telekom yönetimine atanan Başbakanlık Başdanışmanı Yiğit Bulut, üç ayrı maaşa kavuştu.
Koç’tan vergi yorumu: Şampiyonuz çünkü…
Koç Holding Onursal Başkanı Rahmi Koç en çok vergi verenler sıralamasında ...
 
Putin konuştu ve dolar dibe vurdu: Yılın en düşüğü
Rusya Devlet Başkanı Vladimir Putin'in Ukrayna'daki ayrılıkçılara yönelik ...
Ve ‘Çamaltı’ satışa çıktı: Kimler teklif verdi?
Özelleştirme İdaresi Başkanlığı’nın satışa çıkardığı ve kamuoyunda büyük ...
Merkez Bankası Başkanı’ndan çarpıcı faiz lobisi yanıtı
Financial Times Türkiye zirvesinde konuşan Merkez Bankası Başkanı Erdem ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Bu seçimin neden bunca talibi var?
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
İzmir kimin ya da neyin kalesi?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Erkek dediğin öldürür
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Foça, Tire, Çeşme ve Dikili de MHP diyecektir
Kemal ARI
Kemal ARI
Oyumuz, onurumuz ve özgürlüğümüzdür...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Tunç Soyer yeni bir yola çıktı
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Diktatör
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Sağduyu marifeti ile seçebilmek…
Rifat ÖZER
Rifat ÖZER
Son hafta
Neşe ÖNEN
Neşe ÖNEN
Sosyalistler pes etmeyin!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva