HABERLER>SAĞLIK
27 Mart 2020 Cuma - 00:48

Doç. Dr. Savran: Vaka ve ölümlerde İtalya’dan ilerideyiz!

Koronavirüs salgını ile ilgili İzmir’de mücadele eden önemli isimlerden birisi olan Doç. Dr. Yusuf Savran, “Vaka sayımız da ölüm sayımız da şu ana kadar İtalyanlardan daha ileridedir. Üzülerek söylüyorum ki bu işi ciddiye almazsak binli rakamlara ulaşacak ölümlerle karşılayacağız” dedi.

Doç. Dr. Savran: Vaka ve ölümlerde İtalya’dan ilerideyiz!

EGEDESONSÖZ- Koronavirüs salgınına karşı mücadele sürerken İzmir’den önemli bir açıklama geldi. Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pandemi Servis Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Yusuf Savran çarpıcı değerlendirmelerde bulundu. Savran, vakaların hızla arttığını söylerken ilk zamanlar gelenlerin yerini yaşlılar aldığını bunun da ileriki zamanlarda yoğun bakım ünitelerinde krize neden olacağını vurguladı.

- İZMİRLİ DOKTOR SAVRAN'DAN ÇAĞRI: ÇOCUKLARIMI GÖREMİYORUM, DIŞARI ÇIKMAYIN!

Savran, “Maalesef hala halkımızın çoğu karşı karşıya kaldığımız sorunun farkında değil. Yaşadığımız; insanlık tarihinin veba ve Mers salgınından sonra karşılaştığı en büyük tehlikedir. En büyük ülkeler ve en zenginler bile bu konuda başarılı olamıyor. Tıp biliminin de maalesef şimdiye kadar karşılaşmadığı bir virüs hastalığıdır. Tedavisi de yoktur. Üzülerek söylüyorum ki halen Türkiye bu işin ciddiyetinin farkında değildir” dedi.

ÇOK CİDDİ SINAV VERİYORUZ!
Rakamlar ve yaşanan günlerdeki aritmetik artışa vurgu yapan Savran, “İlk vakanın Türkiye’de görüldüğü 11 Mart itibariyle bu güne kadar 15 günlük bir süre geçti. Ve istatistiklere baktığınız zaman; maalesef hazırlıksız yakalanmış İtalya’ya göre ‘biz buna hazırlandık’ diyen Türkiye daha ciddi bir sınav vermektedir. Vaka sayımız da ölüm sayımız da şu ana kadar İtalyanlardan artış olarak daha ileridedir. Bu işi kazasız belasız ya da daha az zayiatla atlatan işin merkezi Çin’in uzman görüşleri ve tecrübelerinden yararlanarak Sağlık Bakanlığımızın da katkılarıyla bir takım tedavi algoritmaları geliştirilmeye çalışılmaktadır. Ama maalesef bu virüsü tamamen yok eden ve tedaviyi sağlayan bir ilaç geliştirilmiş değildir” diye konuştu.

YAŞLILARA SİRAYET ETTİ
Savran, “evde kalın” çağrısını vurgularken, “Sürecin başından bu yana ‘evde kal’ çağrılarına uymayan insanlarımız sayesinde virüs çok ciddi bir yayılım alanı bulmuştur. Virüs ilk 10 gündeki vakalara baktığımızda çoğunluğu genç diyebileceğimiz 18-45 yaş aralarındadır. Bu işi ayakta atlatabilecek, hafif geçirebilecek kişilerdir. Son 48 saatteki vakalara baktığımızda ise daha çok bu işin büyük ve yaşlılarımıza sirayet ettiğini görülmektedir” dedi.

VAKALAR ÖLÜMLE SONUÇLANABİLİR!
Üniversite hastanesinin ilgili polikliniğine günde yaklaşık 100 hastanın geldiğini belirten Savran, “Maalesef 65 yaş üstü kronik rahatsızlığı olan vakalarımız artmaya başlamaktadır. Bu da kaygı vericidir. Bu şu demektir; ağır seyredecek vakalar yakın dönemde çok ciddi yoğun bakım ihtiyacı ve maalesef bütün desteğe rağmen vakalar ölümle sonuçlanacaktır. Virüsü ancak evde kalarak kırabiliriz” diye konuştu.

SAÇMA SAPAN SÖYLEMLER
Virüsün yayılmaya başladığı günden itibaren sosyal medyada da dolaşan tedavi yöntemlerine tepki gösteren Savran, “Tuzlu gargara yap, limonlu su iç, kelle paça iç, bundan kendini koru gibi saçma sapan söylemler gelişti. Bu virüs tamamen damlacık yoluyla ve ellerden temasla geçmektedir. Cerrahi maske kullanarak varsa sizde olan virüsün yayılmasını önleyebilirsiniz” diye konuştu.

N95 MASKE KULLANMAYIN
Maskeler ve koruyucular konusunda da bilgiler veren Savran, “Çeşitli maskeler ortaya çıktı. N95 Maske konusunda talepler arttı. Lütfen bu maskeyi kullanmayınız. Bunun kullanımı için belli alanlar tanımlanmıştır. Bu maske nefesi dışarı vermektedir. Eğer virüsü taşıyorsanız maskeden dışarı saçabilirsiniz. Sadece cerrahi maske kullanmanızı öneriyoruz. N95 maskeyi biz tıp profesyonelleri bir takım özellikli vakalarda kendimizi korumak adına kullanıyoruz. Hastalıklı insanların bunu kullanması sağlıklı bir yaklaşım değildir. Onun dışında ellerinizi sık sık dezenfektan, kolonya, su ve sabunla temizleyiniz” ifadelerini kullandı.

Doç. Dr. Savran şunları söyledi:
“Maalesef vaka sayılarımız ve ölümlerimiz giderek artıyor. Üzülerek söylüyorum ki bu işi ciddiye almazsak binli rakamlara ulaşacak ölümlerle karşılayacağız.  Bu hastalık yaşlı genç, zengin fakir ayırt etmiyor. Dünyanın süper güç devletlerindeki zenginler bile yakalanıyor. Ne kadar paranız olursa olsun bu hastalıktan kurtulmanın çaresi yok. Tıp insanlarına güvenin. Biz sizin için çalışıyoruz, evde kalın”

 
İzmir'de korkunç cinayet: Ağabeyinin canına kıydı!
 
Semt pazarlarına virüs sınırlaması!
YORUMLAR
Toplam 6 yorum var, 6 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
Hafize onder 29 Mart 2020 Pazar 13:00

Sizlerle gurur duyuyorum bende dokuz Eylül nuroleji hastasıyım iyiki varsiniz 10 yıldan beri iyiki varsinizzz sizlerle gurur duyuyorum allaha emanet olun sizler var oldukça biz varizzzzz

Yorumu oyla      2      3  
Pelin Yavuzpala 27 Mart 2020 Cuma 23:44

Bizim ülkemiz sözden anlamaz ACİLEN SOKAĞA ÇIKMA YASAĞI ??????????????evde kal sloganıyla EVDEN ÇIKMADOK biz neyiz O çıkanlar kafadızlar OTURUN LÜTFENNNNNNN ÇOK KÖTÜ OLACAK İLLA CEZA YASAKMI GHEREK BİR PARa cezası YAZSALAR BAK NASIL OTURURSUNUZ

Yorumu oyla      2      3  
Makbule Şahin Allah emekleriniz boşa ğitmez 27 Mart 2020 Cuma 11:00

Karşılığını elbet verir çunku Mustafa kemalin hekimlerisiniz ğururumuzdır eyki varsınız saygilar benim bir sorum olacak benim oğlum boprek hastası haftada 3 ğun dıalizde ne yapmam lazım çok korkuyorum once Allah sonrada hekimlerimiz emanet idir saygilar

Yorumu oyla      6      3  
tuna 27 Mart 2020 Cuma 10:12

karsıyaka carsıda bir dolu insan pervasızca dolasıyor banklarda ozgurce oturuyorlar ve ne zabıta ne polis ortalıkta yok. sokaga cıkma yasagı, gıda ve saglık fabrikaları haric hepsinin bir Ay kapatılması, Askere sert tedbirler için yetki verilmesi. Bizim milletimizin söz dinlemeyeceği karsıyaka carsıdan izlenebiliyor

Yorumu oyla      7      4  
TC misafir 27 Mart 2020 Cuma 08:58

İşten çıkarmalar yasaklanmalı vergi ve kiralar askıya alınmalı ve derhal sokağa çıkma yasağı ilan edilmeli yoksa daha beteri olacak.

Yorumu oyla      13      5  
Engin yılmaz 27 Mart 2020 Cuma 07:13

Sayın karabel hangi konuda yetkililer net konuşabildilerki işin vahametti çok büyük dilerim en kısa zamanda atlatırız

Yorumu oyla      8      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Dünya'da koronavirüs vaka sayısı 500 bini aştı!
Dünya genelinde yeni tip koronavirüs vaka sayısı 500 bini aştı.
Ege Üniversitesi Hastanesi'ne 1000 koronavirüs tanı kiti
Yeni tip koronavirüsle (Kovid-19) mücadele kapsamında Sağlık Bakanlığı'nın ...
Bilim Kurulu üyesi virüs için tarih verdi!
Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Serhat Ünal, ...
 
Dünya'da corona kabusu: Can kaybı 20 bini aştı!
Yeni tip koronavirüs salgını nedeniyle hayatını kaybedenlerin sayısı dünya genelinde 20 bini aştı.
Ege Üniversitesi poliklinik hizmetlerinde ‘virüs’ molası!
Koronavirüs salgını sebebiyle Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde poliklinik ...
Kovid-19 hastalarının yüzde 40'ı hiç belirti göstermiyor!
İzlanda ve Japonya'da yürütülen iki farklı çalışma, yeni tip koronavirüs ...
 
Uzmanlar yanıtladı: Salgın ne zaman bitecek?
Uzmanlara göre hem sıkı önlemlerin etkisi hem de hava sıcaklığının 25 ...
Ege Üniversitesi'ne virüs testi yetkisi!
Ege Üniversitesi Hastanesi, Kovid-19 PCR testi yapmak üzere yetkilendirildi.
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Elinizin kiri’ artık virüsün evi
Mehmet KARABEL yazdı... ‘Elinizin kiri’ artık virüsün evi
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Değersizliğin olağan halleri
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
İzmirli o üniversite bulutların üstünde!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva