HABERLER>SAĞLIK
28 Mart 2020 Cumartesi - 09:04

İzmirli doktor Savran'dan çağrı: Çocuklarımı göremiyorum, dışarı çıkmayın!

Koronavirüs salgını nedeniyle yaptığı açıklamalarla dikkat çeken Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nden Doç. Dr. Yusuf Savran vatandaşlara çağrıda bulundu. Savran, “Ben bir aile babası olarak çocuklarımın geleceği için uykusuz çalışıp onları görmemeye katlanıyorsam siz de sevdikleriniz için mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın” dedi.

İzmirli doktor Savran dan çağrı: Çocuklarımı göremiyorum, dışarı çıkmayın!

EGEDESONSÖZ- İzmir’de koronavirüs konusunda çalışan önemli isimlerden birisi olan Dokuz Eylül Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Pandemi Servis Sorumlu Hekimi Doç. Dr. Yusuf Savran vatandaşa yeni çağrıda bulundu. Savran, “Evden çıkmayın” derken duyarlı olunmasını istedi.

- DOÇ. DR. SAVRAN: VAKA VE ÖLÜMLERDE İTALYA’DAN İLERİDEYİZ!

Yaptığı açıklamalar ve sosyal medyadan paylaştığı video ile bir milyonun üzerinde kişiye ulaşan Doç. Dr. Savran, şunları söyledi:

“Ben sizlerin içinden çıkmış mesleğini ve insanlığı dil, din, ırk ve etnik köken gözetmeden seven bir hekim kardeşiniz, ağabeyiniz ya da evladınız olarak burada büyük bir cesaretle sizleri uyarıyorum. Ben 46 yaşında evli ve 2 çocuk babası bir hekimim... Ülkemi, insanlarımı ve daha da ötesi tüm insanları seven bir birey olarak sizleri bilgilendirmek ve karşı karşıya olduğumuz tehlikenin boyutu hakkında uyarmak benim hem insanlık hem de hekimlik sorumluluğumdur. Amacım sizleri umutsuzluğa ya da korkuya sevk etmek değildir. Ben Bir kamu üniversitesinde öğretim üyesi olarak bu paylaşımlarımla belki de mesleki hayatımı ve kariyerimi riske atıyorum ama ne kadar çok insanımızı bilgilendirip farkındalık yaratırsam o kadar çok insanımızın hayatını kurtarabileceğim bilinciyle hareket ediyorum... Ben insanları ve insanlığı çok sevdiğim için bu mesleği seçtim... Belki bu sürecin sonunda linç edilip mesleğimden olacağım, belki de halk kahramanı ilan edileceğim önemli değil... Lütfen karşı karşıya olduğumuz tehlikenin boyutunun farkına varın ve önlem alın... Ben bir aile babası olarak çocuklarımın geleceği için uykusuz çalışıp onları görmemeye katlanıyorsam siz de sevdikleriniz için mecbur kalmadıkça dışarı çıkmayın... Birlik ve beraberlik içinde hareket edersek inşallah bunun da üstesinden geleceğiz”

Doç. Dr. Savran ayrıca hastalığın tedavisi için çalışan diğer uzmanlara da ışık tutacak olan ilaç kullanımı hakkında da bilgiler verdi. Savran, “COVID-19 (Corona virüs 2019) mutasyonla ortaya çıkmış bir virüs hastalığıdır. %97 basit üst solunum yolu enfeksiyonu bulgularıyla seyredip ayakta atlatılmaktadır. Ateş(>38 C), boğaz ağrısı, öksürük ve/veya nefes darlığı ile seyredebilmektedir. Genellikle 65 yaş altı sağlıklı insanlarda 7-10 günde atlatılmaktadır. Ancak 65 yaş üstü, kronik hastalıkları(şeker, hipertansiyon, böbrek/karaciğer/kalp yetmezliği olan ve bağışıklık sistemini baskılayan ilaç kullanan hastalarda akciğerlere inerek zatüreeye neden olabilmektedir.

Dünya Sağlık Örgütünün önerileri doğrultusunda tedavisinde aslında sıtma ve romatizmal hastalıkların tedavisinde kullanılmakta olan Hidroksiklorokin etken maddeli Plaquenyl isimli ilaç ve Azitromisin etken maddeli ilaç kullanılmaktadır. Daha ağır seyreden ve solunum yetmezliği nedeniyle yoğun bakım ihtiyacı ortaya çıkan vakalarda Favipiravir etken maddeli antiviral ilaç ve daha ileri yöntemler kullanılabilmektedir.

Ancak her hastanın tedaviye yanıtı farklı olabilmekte ve olası istenmeyen üzücü sonuçların yaşanmaması adına insandan insana damlacık yoluyla bulaşan bu virüsten korunmak en önemlisidir” ifadelerini kullandı. 

 
Seyahat sınırlamasında detaylar neler?
 
Bornovalı tiyatroculardan Korona mesajı
YORUMLAR
Toplam 1 yorum var, 1 adet görüntüleniyor. Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 
28 Mart 2020 Cumartesi 09:29

Çok öz anlatmış.

Yorumu oyla      3      4  
FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Mehmet KARABEL yazdı... Eczacılar soruyor, niye bize alkış yok?
Mehmet KARABEL yazdı... Eczacılar soruyor, niye bize alkış yok?
DSÖ'den virüs aşısıyla ilgili açıklama!
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) Genel Direktörü Tedros Adhanom Ghebreyesus, ...
Sıtma ilacı corona virüs aşısı mı olacak?
Corona virüs ile mücadelede aşı bulma çabaları tüm hızıyla devam ediyor. ...
 
TEB’in 'eczaneler test yapsın' önerisine İzmir’den tepki: Onaylamıyoruz!
Türk Eczacılar Birliği’nin “koronavirüst testleri eczanelerde yapılsın” ...
İzmir'de aşı için düğmeye basıldı!
Ege Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Necdet Budak, yeni tip koronavirüs ...
Koronavirüs ile ilgili yeni açıklama
Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, ''81 ilinin il sağlık müdürüyle dün telekonferans ...
 
Meyve ve sebzeyi dezenfektanla yıkamayın!
Salgına karşı kişisel hijyenin önemli olduğu çağrılarının ardından en ...
Tüm uyarılara rağmen özellerde paralı test!
Yapılan tüm uyarılara rağmen, bazı özel hastane ve laboratuvarlar ücret ...
Doç. Dr. Savran: Vaka ve ölümlerde İtalya’dan ilerideyiz!
Koronavirüs salgını ile ilgili İzmir’de mücadele eden önemli isimlerden ...
 
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Çoban ateşini 'topuklu' yaktı!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva