HABERLER>İNŞAAT/EMLAK
1 Ekim 2022 Cumartesi - 10:04

Devre mülkçüler dikkat... Ceza geldi!

İzmir Tüketici Hakem Heyeti Üyesi avukat Salih Emrah Ertan, tüketici kanununda önemli değişiklikler yapıldığını belirtti. Kanunda yasak olan ön ödemeli devre tatil satışlarına ağır para cezasının yanı sıra ilk kez hapis cezası getirildiğini açıklayan Ertan, "Yasağa uymayanlar ve buna aracılık edenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor" dedi.

Devre mülkçüler dikkat... Ceza geldi!

İzmir Tüketici Hakem Heyeti Üyesi avukat Ertan, 1 Ekim 2022'den itibaren tüketici kanununda yapılan değişiklikler hakkında bilgilendirmelerde bulundu. Tüketici hakem heyetlerinin, bir tarafı tüketici olan alım satım sözleşmelerinde meydana gelen ihtilaflarla ilgili hem tüketicilerin hem satıcıların yani hizmet sağlayıcıların da başvurabileceği merci olduğunu dile getiren Ertan, bugüne kadar 15 bin 480 TL'ye kadar olan başvuruları değerlendirmekle görevlilerken artık bu rakamın 30 bin liraya kadar çıktığını açıkladı. Ocak ayında bu rakamın 50-60 bin TL'ye kadar çıkabileceğini de belirten Ertan, tüketici ve satıcı arasındaki sorunlarda artık mahkemelere değil önce hakem heyetlerine gidileceğini kaydetti.

'HAPİS CEZASI YÜRÜRLÜĞE GİREBİLECEK'
Tüketici hakem heyetinden çıkan kararla ilgili de mahkemeye itirazda bulunabilineceğini anlatan avukat Ertan, özellikle devre tatil ve devre mülk satışlarıyla ilgili tüketicilerin çok fazla şikayette bulunduğunu belirterek, "Ön ödemeli konut satışları, devre tatil, devre mülklerle ilgili ciddi değişiklikler var. Eğer kanunda yasak olan ön ödemeli devre tatil satışı ya da mülkiyet hakkı tanıyan devre tatil satışı yapıldıysa bu satışa aracılık edildiyse vatandaşın şikayeti halinde bu kanuni yasaklara riayet etmeyen kişilere karşı hapis cezası yürürlüğe girebilecek. Ağır para cezaları da söz konusu. Devre tatil ve devre mülk satışlarında kanunun koyduğu tüketiciyi koruyan kuralları bertaraf etmek için şirket hissesi kooperatif, dernek ve vakıf üyeliği yoluyla devre mülk devre tatil satışları yapılıyordu. Bunlar yasaklandı. Bu yasağa uymayanlar ve buna aracılık edenlere 3 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası öngörülüyor" diye konuştu.



TESLİMDE GECİKMEYE PARA CEZASI
Tüketicilerin ürünlerin zamanında teslim edilmemesi konusunda sıklıkla başvuru yaptığını belirten Salih Emrah Ertan, kanunda konuyla ilgili tüketicilerin sorunun çözümünü sağlamanın yanı sıra Ticaret Bakanlığı'na şikayette bulunarak firmalara idari para cezası kesilmesinin yolunu açabileceğini söyledi. 1 Ekim'den itibaren daha önce kanunda olmayan, yenilenmiş ürünle ilgili bir madde getirildiğini de kaydeden Ertan, "Müşterinin garantiden değiştirdiği ve ikinci ele düşmüş ürünlerin bakanlığın yetki verdiği merkezlerde yenilenmesi, bakımlarının, onarımlarının yapılması, her birine birer elektronik kimlik numarasının verilmesi, bu ürünlerin yetkili merkezlerde onarıldığı bilgisinin yer alması halinde bu ürünlere artık 1 yıl garanti getiriliyor. Vatandaş ikinci el ürünlerde de artık 1 yıl garantili korunabilecek" dedi. 

KARAR SÜRESİ HIZLANDI
Tüketicilere de bazı uyarılarda bulunan Salih Emrah Ertan, tüketici hakem heyetine nasıl başvuru yapılacağı konusuyla ilgili, "Tüketiciler aldıkları ürünü önce muayene etmeliler. Kargoyla gelen ürünlerde sorun kargo şirketinde mi? Hasar vatandaşın evinde mi oluştu? Yoksa üretici hasarı mı var? Bunların ispatı zor oluyor. Bizden kaynaklı olmayan bir üretim hatası olduğunu tespit ettiysek bunu şirkete bildireceğiz. Satıcıdan olumlu cevap alamazsak en kolay başvuru yöntemi e-Devlet üzerinden Tüketici Bilgi Sistemi (TÜBİS) portalından faturamızı, ürünün fotoğrafını, ürünle ilgili şikayetimizi ve servis formunu ekleyerek internet üzerinden başvurabiliriz. Eskiden 6+6 ay olan tüketici hakem heyetlerinin karar verme süresi 6+3 aya indirildi. Bundan sonra daha hızlı karar verme süreci hedefleniyor. Yeni düzenlemeyle elektronik tebligat imkanı getirildi. Bundan sonra kararlar, bilgi belge istemleri elektronik yolla yapılacak" diye konuştu.

İnternetten yapılan satışlarda ise cayma hakkının sınırlarının daraltılıp istisnaların genişletildiğini belirten avukat Ertan, 2024 yılından itibaren en çok satışı yapılan cep telefonu, tablet, akıllı bilgisayar ve akıllı saatlerin 14 günlük cayma hakkı kapsamından çıkarıldığını dile getirdi. (DHA)

 
Lisanssız üretim yönetmeliğinde değişiklik!
 
Erzincan'da 4,2 büyüklüğünde deprem!
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bakanlık kesenin ağzını açtı… Karşıyaka'ya Güzel Sanatlar Lisesi üçüncü kez ihale!
İki kez verilen yeterli bütçe ayrılmaması gerekçesiyle iptal edilen Karşıyaka ...
İzmir’de öğrencilere emlak kıskacı… Barınamayanlar baba ocağına döndü!
Geçen yıl barınma sorunu yaşayan üniversite öğrencilerinin bu yıl böyle ...
Bakanlık vitrine çıkardı... Satılık lojmanlar!
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Müdürlüğü, Göztepe’deki 31 lojmanı ...
 
Konutta yeni kampanya yolda!
Emlak Konut öncülüğünde sektörün önde gelen dernekleri bugün bir araya ...
Özelleştirme satışa çıkarmıştı... Yeni sahipleri belli oldu!
Özelleştirme İdaresi tarafından satışa çıkarılan İzmir’in Çeşme, Çiğli ...
Sosyal konut projesine kaç kişi başvurdu?
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanı Murat Kurum, İlk Evim İlk ...
 
Mahkeme iptal etmişti… Planlar üçüncü kez askıda!
İzmir Büyükşehir Belediyesi ve Şehir Plancıları Odası tarafından yargıya ...
TOKİ düğmeye bastı… İzmir’de 1,8 milyarlık satış!
TOKİ İzmir’deki satış kararlarına yenilerini ekledi. Kurum hazineye ait, ...
'Emlak Konut kampanyasını Ekim'de açıklayacağız'
TOKİ'nin 250 bin sosyal konut kampanyasının ardından bu kez orta gelir ...
 
Nüvit TOKDEMİR
Nüvit TOKDEMİR
Papi Mehmet
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Manisa bir 'olmaz'ı nasıl 'olur' yaptı?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Türk kimliğine husumet beslemek
Ender ALDANMAZ
Ender ALDANMAZ
İmamoğlu’nun el uzattığı Somalı köylüler
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Mahfi Eğilmez’den Yeni Ekonomi ve Çevre
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Bugün hepimiz çocuk olalım!
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Görgüsüz açlık ve ikiyüzlü siyaset!
Fatih YAPAR
Fatih YAPAR
Gömleğin ilk düğmesini yanlış iliklemek!
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Çok başarılı bir STK örneği: EÇEV
Cumhur BULUT
Cumhur BULUT
Bizim Yahudiler neden susuyor?
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva