HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Ekim 2022 Perşembe - 18:17

Devir tartışmasında Başkan Batur’dan AK Parti Grubu’na: Gayrimenkulü alıp eve mi götüreceğim?

Konak Belediye Başkanı Abdül Batur, İzmir Depremi’nin ardından orta hasarlı olduğu gerekçesiyle yıkılan belediyenin Basmane Meydanı’ndaki hizmet binasının inşası karşılığında Büyükşehir Belediyesi’nin aralarında Alanyalı Konak ve Göztepe’deki katlı otoparkın da olduğu 4 taşınmazı talep etmesi ile ilgili olarak AK Parti Grubu’ndan gelen ‘yetki’ itirazlarına yanıt verdi. Batur açıklamasında “Belediye başkanına güveneceksiniz, getireceğim, alıp eve mi götüreceğim gayrimenkulü" dedi.

Devir tartışmasında Başkan Batur’dan AK Parti Grubu’na: Gayrimenkulü alıp eve mi götüreceğim?

EGEDESONSÖZ- Konak Belediye Meclisi Ekim ayı ikinci oturumu Başkan Abdül Batur öncülüğünde gerçekleşti.

Meclis gündemine belediyenin Basmane Meydanı’ndaki hizmet binasının inşası karşılığında Büyükşehir Belediyesi’nin aralarında Alanyalı Konak ve Göztepe’deki katlı otoparkın da olduğu 4 taşınmazı talep etmesi damga vurdu.

AK Parti Grubu, Başkan Batur’a görüşme yetkisi vereceklerini ancak devir yetkisine şerh koyacaklarını, rakamların açıklanması ve konunun meclise tekrar getirilmesi sonrasında devir yetkisi vereceklerini açıkladı.

TAKAS YAPACAĞIZ, CEBİMİZDEN PARA ÇIKMAYACAK
Belediye Başkanı Abdül Batur ise takas yaparak belediyenin kasasından para çıkmasını engelleyeceklerini dile getirdi.

Batur konuşmasında şunları söyledi:

"Depremden en fazla etkilenen belediyelerden biri biz olduk, Basmane'deki hizmet binamızı hasar gördüğü için yıktık. Binamızın yeniden yapılması gündeme geldi, daha iyi hizmet sunabilmesi, akıllı bina olması noktasında planlama yaparak belli noktaya geldik. Yıkılan binamız 538 metrekare alanda idi, yapılan kamulaştırmalarla yeni binamız bin 200 metrekareye oturacak. 2 kat otopark üstüne 9 kat güzel bir planlama yaptık, projesi her şeyi bitti. Pazartesi günü mal sahibi, mimar ve belediye başkanı sıfatıyla ruhsatımızı onayladık. İhale süreci başladı. İller Bankası'ndan 100 milyonluk yapım kredisi çıktı ama bu kredinin kullanılması noktasında bir şey yapmadık, kredilerin, faizlerin nereye geldiğini biliyorsunuz. Özel bankalardan alacağız çünkü İller Bankası teminatıyla, o zaman avantajlıydı ama şu an değil. İzmir Büyükşehir Belediye Başkanımız Tunç Soyer daha önce belli noktalarda katkı sunacağını söylemişti. Gelişmelerden sonra kendisinin de talebi bizim geçmişte belediye binası olarak planlanan ve itfaiyenin karşısında Yenişehir Pazaryeri olarak kullanılan alana ihtiyacı olduğunu söyledi. Biz de binamızı yapacağız takas yaparsak bizim cebimizden para çıkmaz, faiz yükünden kurtuluruz dedik. Konak Belediyesi’ne yapılabilecek en güzel yardımı yaptı, teşekkür ediyorum kendisine” dedi.

'AK PARTİ ŞERH KOYDU, BELKİ BAKIŞ AÇILARI DEĞİŞİR'
Devir konusu ile ilgili olarak bilgi veren Batur, "Göztepe otoparkı var, Sayıştay raporlarında tenkit yediğimiz, orayı Büyükşehir işletiyor, bu zamana kadar kira gelmedi. Bunun da çözüme ulaştırılması noktasında değer tespitleri yapıldı. Bizim istediğimiz, meclisten Büyükşehir ile irtibatların sağlanması ve işlemlerin yapılabilmesi için yetki istiyoruz. Biz Büyükşehir'in istediği 5 gayrimenkulü vermeyeceğiz. Yarın arkadaşlarımız bir araya gelecek ve işi çözeceğiz. Yemişçizade Konağı'nı Büyükşehir'e 25 yıllığına tahsis ettik zaten, onu da verebiliriz gerekirse diye düşünüyorum. Uzlaşı olduktan ihale bittikten sonra bu işlerin takası ile ilgili yine belediye meclislerimizden yetki isteyeceğiz ya da meclise getireceğiz. Yani bu iş bugün bitmiyor. Biz yetkiyi Büyükşehir'in verdiği tekliflerle bizim tekliflerimizin uzlaşı içinde anlaşılıp inşaat yapım noktasında buraya gelmesi için istiyoruz. Bir yere kaçırılan, göçürülen bir şey yok. Bu meclise tekrar gelecek, hızlı yol almak için bunu yapıyoruz. Bu ayki Büyükşehir meclisinde başkan da yetkiyi alacak bu işi bitireceğiz. Yenişehir Pazar yerine yeni bir bina yapma tasarısı var, zaten Göztepe otoparkından belediyemize fayda yok, bunları vereceğiz 5 kuruş para vermeden, nakit sıkıntısının yaşandığı, ekonomik sıkıntının hat safhada olduğu bir ülkede başaracağız. Şu an 7 ayrı birimde hizmet üretmeye çalışıyoruz. Güzel bir proje yaptık ve değerlendirmek istiyoruz. AK Parti şerh koymuş, belki bakışı değişir, değişmese de çok önemli değil zaten" ifadelerini kullandı.

'RAKAM NE BİLMİYORUZ?'
Bu esnada söz alan AK Parti Meclis Üyesi İsmail Özen, Başkan Batur’a dönerek "Bütçe komisyonunda görüşülmesi için rakamları bilmemiz gerekir, bilmiyoruz. Meclise tekrar geleceği komisyon kararında yazsaydı zaten oybirliği ile geçecekti. Alanyalı Konağı ne kadar, vereceğimiz rakam ne, alacağımız rakam ne?" dedi.

'ALIP EVİME Mİ GÖTÜRECEĞİM GAYRİMENKULÜ'
Özen'e yanıt veren Başkan Batur ise "Biz rakam konuşmuyoruz şu anda, işlemlerin karşılıklı 2 belediyenin gayrimenkuller üzerinde anlaşmasında biz ayrı büyükşehir ayrı rakam çıkarmış. Zaten meclise gelecek, gelmezse zaten yasal olmaz. Ben söylüyorum işte, biraz da güven ortamı sağlamak lazım. Belediye başkanına güveneceksiniz, getireceğim, alıp eve mi götüreceğim gayrimenkulü" ifadelerini kullandı.

KOMİSYONA GELSİN DEĞERLENDİRELİM
AK Partili Hakan Yıldız, süreç ile ilgili Başkan Batur’a verilecek yetkiyi kendilerini de bağladığını söyleyerek görüşme yetkisi verebileceklerini ancak devir yetkisi ile ilgili komisyonların sürece dahil edilmesi ve meclise sunulması gerektiği üzerine bir konuşma yaptı. Yıldız yaptığı açıklamada "Tavrınızı sert buluyorum. Bugüne kadar uyumlu meclisler yürüttük. AK Parti ilçemize yaptığınız ziyaretler var, bizim siyasi tavrımız yok ama belediye kanunu net. Bizim talebimiz, plan bütçeye rakamsal konular havale edilir. İmar komisyonunda da aceleye getirdik. Değerleme raporları yok ama siz var diyorsunuz. Ne sizin iyi niyetinizden bizim şüphemiz var ne de meclis iradesinden. Belediye hizmet binası yapılmasını destekliyoruz. Belki de İzmir'de, takası ilk kez yapacağız, olabilir ancak başkana görüşme yetkisi verelim, değerleme tablosu çıksın tekrar komisyona gelsin. Bizim verdiğimiz yetki bağlayıcıdır. Her türlü işleme dair yetkiyi başkana devrediyoruz, 5 değerli mülkümüzü devrediyoruz. Pazaryerini, 3 emsalli bir ürünü veriyoruz. Göztepe'deki yerin çok değerli olduğunu, bütçeye kaynak getireceğini siz söylemiştiniz. Biz şimdi bu malları belediye hizmet binası için harcıyoruz, ne kadar bir kaynak harcadığımızı bilmiyoruz. Biz yetki verelim ama konunun tekrar komisyona geleceği ve meclise geleceğini yetki belgesinin içine koyalım. Yani biz görüşme yetkisi veriyoruz, devir yetkisi vermiyoruz. Komisyona gelsin değerlendirelim, bu konuyu da oybirliği yapalım. Ne size ne meclisin iradesine güvensizliğimiz yok. Tavrımızın net anlaşılması lazım" çıkışında bulundu.

Batur, "Tüm konuşmalar şu an tutanaklara geçiyor, tekrar meclise gelecek, mecliste onaylanacak. Yapım ihaleleri ile ilgili Büyükşehir ile ayrı bir protokol yapacağız. Neden böyle bir inatlaşma içine girildi anlamadım" diyerek, ilgili önergeyi geldiği şekliyle oylama sundu.

Sunulan önerge AK Parti ve MHP'nin ret oylarına rağmen kabul edildi.

 
AK Partili Çelik'ten KKTC'li milletvekiline tepki
 
Vali Köşger'in Mevlit Kandili mesajı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Karşıyaka’da milyarlık bütçeye onay!
Karşıyaka Belediyesi'nin Ekim ayı olağan Meclis oturumu bütçe tartışmalarına ...
Selçuk'tan İran'daki direnişe destek!
İran'da gözaltında uğradığı şiddet sonucu hayatını kaybeden Mahsa Amini ...
Gümrükçü’den Harmandalı çıkışı: Çöp tesisi kaldırılsın!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli Kent Konseyi’nin öncülüğünde ...
 
Seferihisar’da başlayan hikaye Kadifekale’de taçlandı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar’da başlattığı ...
Bergama TOKİ’de hak sahipleri evlerine kavuşuyor
Bergama TOKİ'de 274 konuttan 71'inin anahtarı hak sahiplerine teslim edildi.
Fırat Fidanlığı, çocukları ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim vaatleri arasındaki ...
 
Narlıdere 'gastronomi merkezi' olacak
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, 91. İzmir Enternasyonal Fuarı ile ...
Menderes’te halk dansları kurslarına kayıtlar başlıyor
Menderes Belediyesi halk dansları kursu için kayıtlar 14-15 Ekim tarihlerinde başlayacak.
Öğretmenlerin sorunları Selçuk'ta konuşuldu
5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Selçuk’ta düzenlenen “5 Ekim Dünya Öğretmenler ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva