HABERLER>YEREL YÖNETİMLER
6 Ekim 2022 Perşembe - 17:09

Karşıyaka’da milyarlık bütçeye onay!

Karşıyaka Belediyesi'nin Ekim ayı olağan Meclis oturumu bütçe tartışmalarına neden oldu. 1 milyar 247 milyon TL'lik bütçe oy çokluğuyla kabul edilirken, görüşmelerde konuşan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, İller Bankası'na yüklendi. İller Bankası Voleybol Takımı'nın oyuncularına harcadığı paradan örnek veren Başkan Tugay, “Ben İzmir Karşıyakalıyım. Vicdanımı sızlatan durum. Kendi kız voleybol takımındaki oyuncuya verdiği parayı 4 ayda İzmir'e tüm kurumlara harcadılar. Bu durumu tabii ki hatalı olarak anlatacağız” ifadeleri ile sitem etti

Karşıyaka’da milyarlık bütçeye onay!

Oktay GÜÇTEKİN / EGEDESONSÖZ - Karşıyaka Belediyesi Ekim ayı olağan Meclisi’nin 2’nci oturumu belediye meclis toplantı salonunda gerçekleştirildi. Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay’ın başkanlığında gerçekleştirilen oturuma 2023 yılı için öngördüğü 1 milyar 247 milyon TL’lik bütçe görüşmelerinde yaşanan tartışmalar damga vurdu.

AK PARTİ’DEN AYRILDI, CHP SIRALARINDA OTURDU
Meclis oturumunda ayrıca AK Parti’den geçtiğimiz aylarda istifa ederek meclis üyeliği görevine bağımsız meclis üyesi olarak devam eden Hüsniye Dalkılıç’ın oturduğu yer ve oylamadaki kararları dikkat çekti. CHP sıralarının içerisinde oturan Dalkılıç, ayrıca bütçe görüşmelerinde AK Parti'nin ‘ret’ verdiği tüm oylamalarda ‘evet’ oyu kullanması ile dikkat çekti. Dalkılıç’ın CHP’ye geçeceği iddia edilmiş ancak parti yetkilileri böyle bir görüşmenin olmadığını dile getirmişti.

ÜNER: ÜRETTİĞİ DEĞERLE ANILAN VE SAYGI GÖREN, GİRİŞİMCİ VE ÖNCÜ BİR KARŞIYAKA HEDEFİMİZE…
Cumhuriyet Halk Partisi adına söz alan ve bütçe ile ilgili detayları paylaşan meclis üyesi Birgül Sural Üner, “Önceki yılların belgeleri, verileri, gerçekleşme oranları titizlikle incelenerek hazırlanan bütçe takdirleriniz içindedir. Görüldüğü üzere;  Gelir ve gider dengeleri önceki yıllarda da olduğu gibi; şekilsel ve rakamsal olmayıp, geleceğe yönelik saptama ve tahminler, gerçekleşebilir gelire dayalı ve ağırlıklı olarak  da sosyal içerikli yatırım giderleri ile doludur.  Böylece de başkanımızın dediği, ‘Yaşamın hiç bir alanını ihmal etmeyen özen ve dikkatle öngörülen projeleri, hizmet ve etkinlikleri, gerçekçi bir bütçede performans programıyla buluşturmuş’ bulunuyoruz. Ve böylece, yine başkanımızın dediği, ‘İnsana, doğaya ve çevreye saygılı, kendini bilimle, sporla, kültür ve sanatla tanımlayan yerel, ulusal ve uluslararası platformlarda ürettiği değerle anılan ve saygı gören, girişimci ve öncü bir Karşıyaka hedefimize, sosyal belediyecilik ve hemşeri memnuniyetine odaklı olarak…’ ulaşmış bulunuyoruz. 2023 yılı için 1 milyar 247 milyon Liralık denk bütçemiz için özetle; bu yıl 6 adet yeni park yapıldı, 8 adet yeni park yapımı da hedefe konuldu. Bu yıl 10 park yenilendi, 10 adet park yenilenmesi de hedeflendi. Bu yıl 5 adet iklim sığınağı yapıldı, 5 adet daha hedeflendi. Karşıyaka Çarşısı’nın yüzde 20 tamamlanma oranı için 1 milyon Lira ödenek konuldu. Kişi başına düşen yeşil alan miktarı 5,30 metrekareye çıkarıldı. 5,50 metrekareye çıkarılması hedeflendi. Bunun için de kent genelinde park ve yeşil alan çalışmalarının yürütülmesi için 18 milyon milyon 795 bin Lira ödenek konuldu. Yol yapımı, bakımı ve onarımı için 40 bin metrekare hedeflendi. Ulaşım ve yol bakım hizmetlerine  40 milyon 715 bin lira ödenek kondu. Kentsel yenileme amacıyla  1/1000 ölçekli revizyon imar planı hazırlanma oranı, önceki yıllara ek olarak 2023 yılı için yüzde 20 olarak belirlendi, 3 milyon 970 bin lira ödenek konuldu. Yıkımı yapılacak 225 adet riskli yapının yıkımı da dahil kentsel dönüşüm faaliyetleri için 10 milyon 740 bin Lira ödenek konuldu. Yeni sosyal tesis binaları, yeni park, sokak yenileme projelerinin hazırlanması için 4 milyon 685 bin Lira ödenek konuldu. Bu yılın bütçesiyle Alzheimer merkezi bildiğiniz gibi tamamlanıp açıldı. Güzel Sanatlar Parkı’nın revizyonu bitti. Anaokulu da yapıldı.  Okul öncesi eğitim desteği verilen çocuk sayısı 625, İlköğretim ve lise dönemi eğitim desteği verilen çocuk sayısı 1900, Sosyal yardımda bulunulan kişi sayısı 1300, Burs desteğinden yararlanan çocuk sayısı 1000, olarak hedeflendi. Bunlar için de… 7 milyon 190 bin Lira ödenek konuldu” ifadelerini kullandı.

BARAN: NEMALANMAK İÇİN ALKIŞ TUTANLARDAN DEĞİLİZ
AK Parti adına söz alan ve eleştirilerini yönelten Ahmet Uğur Baran, “Üzülerek söylemek istiyorum ki Karşıyakamız için kayıp bir yılı daha geride bırakarak yeni bir yılın bütçesi için bir araya gelmiş bulunmaktayız. Biliyorum ki kayıp ifadesine alınacak, hatta geçtiğimiz mecliste söz vermeyişinizde olduğu gibi hiddetlenerek tepki göstereceksiniz. Lakin bizler ne size pembe tablo çizen maaşlı bir çalışan, ne de belediyeden nemalanmak için alkış tutanlardan değiliz. Bizler size Karşıyakalılar adına doğruları söylemek üzere sesleniyoruz. Açıkçası önümüzde bulunan faaliyet programı ve bütçe ile ilgili ben çalışan arkadaşların kendi görevlerini yerine getirmek için, ellerinden geleni yaptıklarına eminim ama bir de performansın başkan ayağının konuşulması gerektiğine inanıyorum. Görevdeki üç buçuk yıl geride kalırken, Karşıyaka Çarşı girişine vaat edilen battı çıktı ve elbette onu tamamlayacak olan meydan projesi yapılmadı. Hatta daha ortada esamesi yok. Çarşı'nın içi deseniz, birkaç yan sokakta taş değiştirip adına yenilenme dediniz. Bugün halen Çarşı'da taşlar yerinden oynuyor, yağmurda bastığınız taşın altından su fışkırıyor. 5 yıl önce Karşıyaka Çarşı'ya gelen biri, bugün yeniden geldiğinde "Aynı bıraktığım gibi, hiç değişmemiş." diyor. 2023 için de Çarşı'ya yenileme çalışmaları için 1 milyon lira ayırmış olmanız demek, gelecek sene de Çarşı'ya gelenlerin yine hiçbir şey değişmedi diyecek olmaları anlamına geliyor. Londra'daki gibi dönme dolap vaat ettiniz göremedik. İskeleye otopark dediniz o da olmadı, Bostanlı Pazaryeri'ne yapısal bir değişiklik dediniz o da yok, pazaryeri aynı tas aynı hamam. Trafiğe dair çözümler üretmenin göreviniz olduğunu söylediniz, o da gerçekleşmedi. Bugün Mavişehir'den Girne'ye, Serinkuyu'dan Şemikler'e değişen hiçbir şey yok. Serinkuyu'da tek yön uygulamasıyla işin çözüldüğünü düşünüyorsanız onu da sizin vizyonunuza bırakacağım Sayın Tugay” dedi.

SİZ GÜLÜMSEYİN BİZ ANLARIZ
Karşıyaka Stadı üzerinden de Başkan Tugay’ı eleştiren Baran,  “İlçemizin en önemli meselelerinden Karşıyaka Stadı... Biliyorum ki bu işin günahı sizin değil, sizden öncekilerin ellerinde. Fakat yine de madem işi üstlendiniz, hakkını vermeniz gerekirdi. Onun yerine, Karşıyaka Stadı için mimar muvafakatnamesinin ardına sığındınız, orayı öylece bıraktınız. Zannediyorum Büyükşehir ile birlikte "Biz yaparız" diye ortaya atılmanızın üstünden hayli hayli 1 yıl zaman geçti. Eğer stadımızı yapmak için işi ağırdan alan taraf Büyükşehir ise siz gülümseyin biz anlarız Sayın Başkan. Kimsenin bu ilçe için hizmetsizliğini kapatmak zorunda değilsiniz. Çünkü en nihayetinde kendi açıklarınızı kapatamaz haldesiniz. Devam edelim... İlçemizin en güzel yerinde inşasına başlanan opera binasının ne olacağını hiçbirimiz bilmiyoruz. Öylece hançer misali Büyükşehir tarafından bırakıldı ve bu konuyla ilgili Karşıyaka'nın hakkını ne oranda savunduğunuzu merak ediyoruz.  Cumhuriyet Mahallesi'nde imar düzenlemesi süreci yönetilemedi. Bildiğimiz kadarıyla da "Biz bu işi yapamıyoruz" deyip çalışmayı özel bir şirkete havale ettiniz. Karşıyaka küçük sanayi sitesi ki tam da fen işleri şantiyemizin arkasında yer alıyor. Ne yazık ki berbat durumda… Arkasını çöplük yapmışsınız el insaf. Çanakkale Şehitler Abidesi'nin replikasının olduğu, içinde havuz da bulunan alan, içler acısı bir çöplük görünümüne büründü. Belediye personel ödemelerinin bazen taksitlere bölündüğüne de şahit olduğumuz bir dönem yaşadık ama belki de en garibi, Karşıyaka Belediyesi'nin İzmir'deki birçok ilçe belediyesine göre nüfusa oranla en çok personele sahip ilçe belediyesi oluşunun üstüne bir de 2 bin 652 olan tüm çalışan sayımızı bir yılda 190 kişi daha arttırarak 2 bin 842'ye çıkardınız. Hatta bir de bu süreçte sürekli olarak İller Bankası sözüne sarıldınız. Madem para yok, nasıl bu kadar çok istihdam var, nasıl 190 kişi daha üstüne eklenebiliyor? Bu konuşmadan önce İzmir'in farklı CHP'li belediyelerinden arkadaşlarımla özellikle irtibata geçtim. İnanın sizin kadar yakınan bir belediye başkanı daha yok. Hatta hazır personel sayısı demişken Buca ve Karabağlar gibi İzmir'in en çok nüfus barındıran iki belediyesinde ortalama istihdam sayısı bin 750. Bu da Karşıyaka'daki müthiş çalışma planımızı daha iyi anlamak için iyi bir örnek olsa gerek” dedi.

“HİZMET BELEDİYECİLİĞİNDEN MAAŞ ÖDEME BELEDİYECİLİĞİNE GEÇTİK”
Yeşilçam’dan örnek vererek yönetime yönelik eleştirilerini sürdüren Baran, “Şimdi peşin peşin söylemek gerekirse, adeta Bilo ile Maho hikayesinde olduğu gibi "Yaptım ama bir sor niye yaptım, yahut bunun Karşıyaka'daki versiyonuyla "Yapmadım ama bir sor niye yapmadım" demeyin. Sebep aranınca bulunur, önemli olan sonucun ne olduğudur. Lakin yiğidi öldür hakkını yeme misali Alzheimer Merkezi içinse emeği geçenlere teşekkür etmek istiyorum. Böyle bir merkez lazımdı.  Sayın Başkan, Karşıyaka'mızın bir tanecik yüzme havuzu var. Neden ötesini yapmayı, Cumhuriyet'e, Nergiz'e havuzlar kazandırmak için harekete geçilmiyor? Çok mu zor? Bu ilçenin gençleri, kadınları ve çocuklarına bunu veremez misiniz? İstediğiniz vergileri veya kira gelirlerini toplayamayınca ne olacak daha mı fazla kredi kullanılacak? 65 milyon kredi öngörüyorsunuz, planlamanız tutmazsa personel maaşlarına kadar ödenemeyeceğinin farkında mısınız? Temsil ve ağırlama ve özel kalem müdürlüğü bütçelerinden feragat ederseniz belediyemiz halka olan hizmetlerini daha rahat yapacak. Her yıl aynı şeyleri söylüyoruz fakat halka yapılan hizmetin bir kalemi temsil ağırlama gideri kadar değil maalesef. Hazırladığınız bütçede özel kalem müdürlüğüne ayrılan mal ve hizmet alım bütçesi ve temsil ve tanıtma bütçesi ile sosyal yardıma ayırdığınız bütçe neredeyse denk… Kendinizi tanıtacağınıza hizmet etmenizi öneririm. Kaldı ki planlanan gelirler toplanamadığı zaman feragat edilecek kısım tanıtma bütçesi değil hitap ettiğiniz Karşıyaka halkına yapılacak hizmet olacak. Performans programımıza hemen geri dönüyorum. 5 milyon liranın üstünde bir basın yayın ve halkla ilişkiler müdürlüğü bütçesi görüyorum ki mal ve hizmet alım gideri 2021'de 918 bin lirayken geçen sene 2 milyon 670 bin liraya çıkmış, bu sene de 4 milyon TL'yi aşmış. 2 yılda 4 kattan fazla bir mal ve hizmet alım gideri var. Rakamlar dikkat çekiyor. Yine özel kalemde yüzde 100'e yakın bir artış görüyoruz. Ayrıca Mali Hizmetler Müdürlüğü'nde de personel gideri yaklaşık 3 katına çıkmış durumda. Yine evde sağlık hizmeti... Evde sağlık hizmeti verilen kişi sayısı 375. Bakın bakalım çevre ilçelerde bu sayı kaç kişi? Doktor başkanımız var ama belediyecilikte sağlık hizmeti anlamında bile Karşıyaka'mız ne yazık ki geride kalmış durumda. Bu konuda Bornova'nın rakamlarına bakmanızı öneririm. Son olarak 1 milyar liranın üstündeki bütçemize baktığımızda, bunun büyük çoğunluğunun maaş ödemekten ibaret olduğunu görüyoruz. Hizmet belediyeciliğinden maaş ödeme belediyeciliğine geçtiğimiz şu günler, eğer bu şekilde devam ederse maaş bile ödeyememe belediyeciliğine geçeceğiz” diye konuştu.

AYDIN: HANGİ BELEDİYEDE BUNLAR VAR?
CHP sıralarından söz alan Murat Aydın ise geçmiş yıl ile yaşanan farklılıklara vurgu yaparken, “her birimiz ve her parti ile kurum siyasi tercihlerine göre birbirlerinden ayrışır. Sözde ortaya konulan, fikren ortaya konulan bu tercihlerin nasıl yönetildiğine ilişkin tartışmayı ise bütçe ile performans raporları ortaya koyar. CHP’nin yönettiği belediyelerin temel hedefi kapsayıcı, adil ve sürdürülebilir bir kalkınma yaratmaktır. Bu nedenle yaptığı hizmetleri halka yaygın olarak sunmaya çalışır. Belli bir azınlığın, zümrenin hizmetini, zenginlik getirilmesine yönelik değil halkı kapsayıcı şekilde hizmetlerini sürdürür. Biz çılgın projeler üzerinden yürümeyiz. Biz betona değil insana yatırım yapan partiyiz. Şehrin her yerindeki her yurttaşa yatırım yapmaya çalışan bir partiyiz. Biz her mahallede milyoner yetişmesini değil mahallenin gelişmesini önceleyen bir partiyiz. Bütçe tartışmaları yapıldığında biz de ister istemez genel yönetime karşı değerlendirmeler getiriyoruz. Mesela 8 Ekim 2021’de biz bütçe konuşuyorduk ve motorin 7 lira 50 kuruştu. Bütçeyi buna göre yaptık. Yaklaşık 1 milyon 100 bin litre motorin harcadık. Şu an motorin fiyatı ise 25 lira 63 kuruş… Geçen sene bu bütçeyi konuşurken hesapladığımızdan 20 milyon fazla maliyet sadece tek bir kalem için var, bunları konuşmamız lazım. Bunları bir mazeret ya da gerekçe olsun diye demiyorum. Karşıyaka Belediyesi ve tüm belediyelerin temel sorumluluklar hizmet etmektir. Bu maliyetlerin tümü enerji ve personel gideridir. Bunlara baktığınız zaman 2021 yılı rakamlarının hangisinin geçerli olduğunu görüyorsunuz. Mart ayında kesin hesap geldiğinde tüm bu belirsizliklere rağmen Karşıyaka Belediyesi’nin bütçe gerçekleşmesini yüksek oranda olduğunu göreceğiz. Personel sayımız eleştirildi. Doğru ancak Karşıyaka Belediyesinin 8 kültür merkezi, 8 kreşi var. Hangi belediyede bunlar var? Engelli bakım merkezi, yaşlı bakım merkezi, 2 müzesi 1 sanat galerisi var. Kaçında var bu belediyelerin? Bunlar otomasyon ile işlemiyor. Her binaya koyacağınız güvenlik görevlisi sayısı bile bazı belediyelerin personel sayısı kadar çıkacaktır. Karşıyaka Belediyesi’nin bütün ekonomik kriz içindeki faaliyetlerini iyi analiz etmek lazım. Bu hizmetlerin tamamını yine de yeterli saymıyoruz. Daha fazlasını ve daha iyisini istiyoruz. Her seferinde daha fazlasını istemeye devam edeceğiz. Daha iyisi yapılıncaya kadar en iyisi bu” dedi.

ÖZTÜRK: SİZDEN MEGA PROJE BEKLEMEK HAKSIZLIK OLUR
AK Parti sıralarından söz alan ve Murat Aydın’a yanıt veren Adem Öztürk, temel çalışmaların icraat gibi anlatıldığını belirterek  “Bu 3’ncü veya 4’ncü yaptığımız bütçe görüşmeleri. Bir daha nasip olur mu bilmiyorum ancak öyle gözükmüyor. Ancak baktığımızda hep bir döngü var. Plan Bütçe Başkanı çıkıp şiir okur gibi metni okuyor. Murat Bey akademik seminer tarzı ile bizleri aydınlattı. Bütün bu konuşmaların ortak amacı, hiçbiri Karşıyaka’da geçmiş yılda neler yaptığınız göstergesi değil. Bahsettiklerinizin hepsi yapılması gereken işler. Bunlar temel belediye işleri. Bizim aramızda fark var. Bizim anlayışımıza göre yerel idarelerin bütçesinin konuşulurken bir ağlama, şikayet bütçesi olmaması lazım. Sizleri bu sıralara gönderen kimse bu ülkenin ekonomisi ile ilgili hiçbir şeyi teminat altına alarak buraya göndermedi. Bundan önceki 10 yılda sizin partilileriniz tarafından yönetildi Karşıyaka ancak değişen hiçbir şey olmadı. Şartlar aleyhinize gittiği zaman burada kendi yaptığınız ya da yapmadığınız işleri anlatamayıp suçu merkezi hükümete atmak mı rol modeliniz olacak. Bunları herkes konuşuyor. Şu konuda haksızlık etmeyeyim, Murat Bey bizden mega projeler beklemeyin dedi. Doğru. Haksızlık olur sizden beklemeye. Biz değil halk bekliyor. Ulaşım ile ilgili adımlar atın, otopark sorununu çözün, Karşıyakalıların yaşamını kolaylaştırın. Bunlar büyük bütçe gerektirmiyor. Çok mu şey istiyoruz. Bunları söylerken sizin siyasi ideallerinize kötü bir söz söylemeden yapıyoruz.  Sürekli yakınma ve şikayet var. İlk başladığınızda belediye bütçesi 300 milyon civarındaydı. Geçen sene 500 milyon olan bütçemiz bu sene bu rakamlara ulaşmış. Belki Türkiye'de sayılı illerden daha fazla yürütmekte olduğumuz bütçemiz var. Siz bu kadar personele maaş öderseniz tabii ki sizden büyük proje beklemek haksızlık olur. Gider bütçesine baktığımızda neredeyse bütün kalemler 2 kat artmış. Ancak burada gelirlerimiz de 2 kat artmış. Geçen sene  belediye başkanımız, İller Bankası’ndan sürekli şikayet etti. Paydan 257 milyon lira alırken bu sene 350 milyon lira  alınmış. Siz bütün gelirlerin altında 1 kalem var sadece, sanırım yanlışlık olmuş. Savunma hizmetleri 20 bin TL’den 400 bin TL’ye çıkmış bunun nedeni nedir? Karşıyakalıyız, sevdalıyız, seviyoruz bu ilçeyi. Kim bu şehir için en ufak bir şey yaparsa arkasındayız ve destekçisiyiz. Ancak yapamadıklarınız noktasında çıkıp derseniz ülkenin ekonomik durumu belli, dünyada bir kriz var ancak bizim yapabileceklerimiz bunlar derseniz tamam deriz. Ancak bunları demeyip hem merkezi hükümete laf atıp, hem de başkanımız çok şey yaptı deyip genel hizmetleri anlatmanız  bizim için çok şeyi ortaya koyuyor” ifadelerini kullandı.

AYDIN: ALİAĞA BELEDİYESİ’NE SORUN!
Yeniden söz alan CHP’li Murat Aydın, “30 Eylül 2022'de Türkiye'deki bütün vergi ve harçların artış değerini belirleyen rakamlar belli oldu. Bu oran kaç? Yüzde 92,93… Bize artış üzerinden eleştiri gösterdiler ya, Türkiye’deki rakam bunlar. AK Partili belediyelere sormuşlar İller Bankası rakamlarını,  peki AK Partili belediyelere bütçe dışı yapılan aktarımları da sorar mısınız? Bize bütçe dışında bir para gelmiyor. Aliağa Belediyesi’ne sorar mısınız bütçe dışından ne kadar pay geliyor. Karşıyaka Belediyesi halkın verdiği vergiler ve harçlardan aldığı para ile hizmetleri yürütmeye çalışıyor” diye konuştu.

TUGAY: VİCDANIMI SIZLATAN DURUM
Eleştiriler ile ilgili söz alan Karşıyaka Belediye Başkanı Cemil Tugay, bütçe artışına dikkat çekerken, “Avrupa’da bir şehre gidelim. O şehrin 3 yıl önce yaptığı bütçe ile karşılaştıralım. Ben başladığımda 280 milyon TL’di, şimdi 1 milyar 247 milyon TL’ye çıkardık. Büyükşehir Belediyesi Meclis toplantısında Aliağa’dan gelen meclis üyesi dedi ki, biz daha çok hizmet yapmak istiyoruz bu nedenle ek bütçe yaptık dedi. Bu sene Türkiye’de bütün kamu kurumları ek bütçe yaparak bütçeleri arttırmak zorunda kaldı. Bu durum Türkiye Cumhuriyeti’nde yaşanan bir durum. Bu Bulgaristan, Yunanistan’da böyle yaşanmıyor. Dünyada enflasyonu en yüksek olan ülkeyiz. Böyle şartlarda ‘özel kalem bütçesi neden arttı’ denildiğinde artmaya bir şey yok ki diyebilirim. Savurganlık yapmadığımıza eminim. Bir kentin bütçesinin 3 yıl içinde 4,5 kat artması belediyenin problemi, belediyenin yarattığı bir durum olamaz. Bunu yapabilmesi için bir belediyenin aniden zenginleşmesi, altın madeni falan bulması lazım. Bu bütçe artışının ülkenin içinde bulunduğu genel durumdan kaynaklı mecburi bir şey olduğunu bilmek gerekir. Tüm belediyeler de bu bütçe artışını yapmak zorunda kalıyorlar. Bunu pembe bir gözlük takarak daha fazla hizmet etmek için yapıyoruz demek doğru olmaz. Bunlar maliyet artışlarını karşılamak için yapmamız gereken bir şey. Eğer artış olmazsa hizmette geri kalmamız anlamına gelir. İller Bankası’nı eleştiriyoruz çünkü belediyelerin ana geliri oradan gelen pay. Bu da Karşıyaka’dan ödenen vergilerin bir miktarını bize geri ödenmesi. Burada her şeyin fiyatı artarken, bu artmıyor. Devletimizin belediyelere ayıracak parası yok, ya da devlet belediyelerimize fazla para vermeyi doğru bulmuyor diyebiliriz. İşin doğrusu da bu. Ben bunu il koordinasyon toplantısında iller bankası bölge temsilcisinin tüm kurumlar yaptığı sunumda da gördüm. Bu yıl için İller Bankası’nın İzmir’de öngördüğü bütçe  13 milyon TL’di. Nisan ayında bu. Nisan ayına kadar gerçekleşen de 1milyon 200 bin TL dedi. Çok tesadüftü. O tarihlerde KSK Kadın Voleybol  takımının bir üst lige çıkmak üzere play-off finallerine kalmıştı. O finallerde oynayan 4 takımdan biri de İller Bankası Kadın Voleybol takımıydı. İki tane siyahi oyuncusu vardı,  bu oyuncuların bedeli yanlış bilmiyorsam 2 milyon TL’den daha fazla olduğunu söylediler. Ben İzmirli, Karşıyakalıyım. Vicdanımı sızlatan durum. Kendi kız voleybol takımında 1 oyuncuya verdiği parayı 4 ayda İzmir’e tüm kurumlara harcamamız bir durumu tabii ki hatalı  olarak anlatacağız” dedi.

5 YIL SONRA HÜKÜMETİN KARŞIYAKA’YA İLK YATIRIMI HALI SAHA OLACAK
Görevleri dışındaki işlerde de vatandaşlar için çalışma yaptıklarını dile getiren Tugay, “Bizim görevimiz hastanenin Sağlık Bakanlığı’nın yapması gereken hizmeti yapmak değil. Okullarımızın ihtiyaçları oluyor, talepte bulunuyorlar pek çok şeye koşturuyoruz. Okullar bize mi bağlı? Bize bağlı olmadığını bir kez daha anladık. Atakent Anadolu Lisesi ile ilgili ise yıkım süreci ile ilgili bilgi istedik ancak muhatap alınmadık, cevap dahi verilmedi.  İnsan nezaketen de olsa cevap verir. Biz ancak okullarımızın farklı ihtiyaçları bize ulaştığında bunu yapıyoruz. Camilerimiz… Diyanet işleri bize bağlı değil ancak sorun olduğunda yardım istendiğinde elimizden geleni yapıyoruz. Bütün bunları yaparken halka hizmet edelim diye yapıyoruz. Durum böyleyken bizim temel gelir kaynağımız olan iller bankası payının gittikçe düşmesi, devletimizin bize enflasyon oranında daha fazla pay vermemesi bizim için bir mağduriyettir. Bu mağduriyeti dile getirmem neden yadırganıyor bilmiyorum. Başka belediyelere de aynı şekilde yapılıyor diyorsunuz. Burnumuzun dibinde Menemen Belediyesi var. Vekil AK Parti'den seçildikten sonra belediyeye yapılan yardım ve yatırımları siz de bizde iyi biliyoruz. 3,5 yıl sonra ilk defa kaymakamlıktan bir yazı geldi, ilk kez bir halı saha yapılmasına karar verilmiş. O kadar heyecanlıyız ki. Örnekköy de bir yer önerdik ve umarım yapılır. Yapılırsa 5 yıl sonra hükümetten gördüğümüz tek yatırım olacak. Otopark için, trafik için ne yaptınız dediniz. Biz kendi yetkimizde olan her yere müdahale ediyoruz. Bunlar bir araya getirildiğinde miktar anlaşılabilir. Sahilde çarşı girişinde bir otopark yapma konusun pek çok defa konuştuğumuz ancak çözemediğimiz bir durum. O alan ile ilgili hayata geçirmek istediğimiz bir proje var ancak yetkimiz dışında olduğu için yapamadığımız bir durum. Ben sahilde bir alanı otopark olarak düzenleyebilir miyim? Düzenleyemem. Yetkim dışında. Konuya vakıf olanların hepsini ortak görüşü var. Cumhuriyet İlkokulu yapılırken altına otopark yapılsın diye herkes bağırdı. Karşıyaka Çarşısı’nın otopark sorunun önemli boyutta çözerdi. Bunun için ilçe milli eğitim müdürünü aradım ve bana kesinlikle mümkün olmadığını söyleyerek kapattı” ifadelerini kullandı.

LÜTFEN UTANDIRIN BİZİ, BAKANLIĞA STADI YAPIN DEYİN!
Karşıyaka Stadı ile ilgili de net konuşan Başkan Tugay, “Stat ile ilgili suçlamalarınız anlam veremediğim bir şey. Mimar muvafakat verdi mi? Ödeyin parasını ne demek? Ortada bir avam proje yapılmış bunun için para istenir mi? Bu mimar bizim mimarımız değil ki. Bakanlığın TOKİ üzerinden görevlendirdiği mimar. 55 stat projesi yapmış beyefendi, Karşıyaka stadının avam projesi için ne olur ücret talep etmese? Gençlik ve Spor Bakanlığı'nın ilgili mimara ‘Artık sizin bu projede göreviniz yok muvafakatnameyi yazın’ demesi lazım. Stadı yıkalım, yeniden yapalım kararı hükümetimiz tarafından verilmiş bir karar. Daha sonra o süreç davalar nedeniyle durmuş, ancak davalar bitti, sürecin önünde engel kalmadı ancak stadı yapan olmadı. Yapılmadığı için biz mecburen yapalım dedik. Sizin şunu yapma şansınız var; Yapın ve bizi utandırın. Deyince bakanlığa buyrun yapın deyin. Rica ediyorum.  Stadı yapabilirsiniz, lütfen yapın. Onur duyarız, alkışlarım. Yardımcı olmak için ne gerekiyorsa yaparım. Hem siz yapmaktan vazgeçtiniz, hem arkasında Büyükşehir yapsın diye konuştuk mimar muvafakatname vermiyor sonra da siz yapmıyorsanız demeyin” dedi.

Kentin onuru için çalıştıklarını ve bunun bir sorumluluk olduğunu ifade eden Tugay, “Provokasyon peşinden koşanlarla değil gerçekten halkına, konumuna, yaptığı ise saygı duyan değerli arkadaşlarımın hepsiyle gurur duyuyorum. Omuzlarım alıp havaya kaldırmak istiyorum. Vatan zor zamanlardan geçer, sıkıntılar geçirir. Herkese eşit bakabiliyor musunuz, bakamıyorsunuz ona bakarız. Biz kimsenin rengine, ırkına, mezhebine bakmıyoruz. Öyle çalışıyoruz. Bu kentin onuru için çalışıyoruz. Bu bizim boynumuzun borcu ve vebal bir sorumluluk. Hal böyleyken belediye 3 gün sıkıntıya girdi diye buradan provokasyon yaratmak doğru değil. Gelin sorunları gerçek haliyle görelim. Yoksulluk, pahalılık, faturalarını ödeyemeyen binlerce hane, çocuğunun ihtiyacını karşılayamayan haneler var mı var. Bunlarla ilgili daha iyisini nasıl yaparız, buna kafa yoralım” ifadelerini kullandı

 
Hastanelerde ek randevu dönemi
 
Belarus'ta zam yapmak yasaklandı
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Selçuk'tan İran'daki direnişe destek!
İran'da gözaltında uğradığı şiddet sonucu hayatını kaybeden Mahsa Amini ...
Gümrükçü’den Harmandalı çıkışı: Çöp tesisi kaldırılsın!
Çiğli Belediye Başkanı Utku Gümrükçü, Çiğli Kent Konseyi’nin öncülüğünde ...
Seferihisar’da başlayan hikaye Kadifekale’de taçlandı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in Seferihisar’da başlattığı ...
 
Bergama TOKİ’de hak sahipleri evlerine kavuşuyor
Bergama TOKİ'de 274 konuttan 71'inin anahtarı hak sahiplerine teslim edildi.
Fırat Fidanlığı, çocukları ağırladı
İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı Tunç Soyer’in seçim vaatleri arasındaki ...
Narlıdere 'gastronomi merkezi' olacak
Narlıdere Belediye Başkanı Ali Engin, 91. İzmir Enternasyonal Fuarı ile ...
 
Menderes’te halk dansları kurslarına kayıtlar başlıyor
Menderes Belediyesi halk dansları kursu için kayıtlar 14-15 Ekim tarihlerinde başlayacak.
Öğretmenlerin sorunları Selçuk'ta konuşuldu
5 Ekim Dünya Öğretmenler Günü’nde Selçuk’ta düzenlenen “5 Ekim Dünya Öğretmenler ...
'Bedel ödemeye hazırım' dedi... Miting gibi vardiya başlangıcı!
İzmir Büyükşehir Belediye binası önünde destek açıklaması için toplanan ...
 
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
Rahmetliyi nasıl bilirdiniz?
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Bir Batı hikayesi
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Saltanat ve yağma kurumu olarak belediyeler...
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Onlar hayatın düşmanıdırlar sevgilim…
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Analar ne yiğitler doğurmuş!
Çağdaş ÖZGÜN
Çağdaş ÖZGÜN
Fotoğraf: İnsanlığımızı yitirirken soytarıya mı dönüşüyoruz?
Kemal ARI
Kemal ARI
Atatürk'ü anlamak...
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Göztepe gün sayıyor!
İhsan Özbelge ÖZDURAN
İhsan Özbelge ÖZDURAN
Aklıma 'Doğan Kardeş' geliverince… 
Kemal ANADOL
Kemal ANADOL
Sandık tartışması...
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva