HABERLER>EKONOMİ
7 Temmuz 2021 Çarşamba - 11:08

Deniz Patlıcanı üreticileri konuştu: Yunanistan’dan alıyoruz!

Ege Denizi’nde ağırlıklı olarak hasat edilen deniz patlıcanını yurt dışına ihraç eden Silo Tarım’ın Sahibi Serdar Kösel, “Marmara’da ortaya çıkan müsilaj ile bizim bir alakamız yok. Tamamı ilgili bakanlığın kontrolünde hasat edilen deniz patlıcanının toplanmasından satışına kadar her şey kayıt altına alınıyor. Biz Yunanistan’dan bile deniz patlıcanı alıyoruz” dedi. Kösel, patlıcanın Çin mutfağında rağbet gördüğünü söyledi. 

Deniz Patlıcanı üreticileri konuştu: Yunanistan’dan alıyoruz!

EGEDESONSÖZ- Marmara Denizi'nde ortaya çıkan deniz salyası (müsilaj) tehlikesine karşı önlemler arttırıldı. Bakanlık ve ilgili belediyelerin başlattığı temizlik çalışmaları sürerken deniz patlıcanı denilen ve dipte yaşayan canlıların toplatılmasının durdurulması istendi.  Denizi, tıpkı midyede olduğu gibi temizlediği için patlıcan hasadının devam etmesinin müsilajın artışına neden olduğu iddia edildi. 

Ege Denizi’nde yetişen deniz patlıcanı başta olmak üzere farklı deniz ürünlerinin ihracatını yapan şirketler arasında yer alan İzmir Merkezli Silo Tarım’ın Sahibi Serdar Kösel son günlerin tartışmalı konusu müsilaj ile bir alakalarının olmadığını söyledi. Kösel, “Müsilaj, Marmara Denizi’nde çeşitli nedenlerle ortaya çıkan bir durum. Deniz patlıcanı ise Ege Denizi’nin bir ürünüdür. Patlıcan zaten Marmara’da da yetişiyor ancak ekonomik bir düzeyi olmadığı için orada hasat edilmiyor. Bu alanda 2005 yılından bu yana çalışan ve patlıcanı Çin mutfağına tanıdan şirketlerden birisiyiz” dedi. 

HER ŞEY KAYIT ALTINA ALINIYOR
Deniz patlıcanının Tarım ve Orman Bakanlığı Balıkçılık ve Su Ürünleri Genel Müdürlüğü’nün kontrolünde hasat edildiğini belirten Kösel, “Bu ürün için belirlenen bir kota var. Yıllık 2 bin 500 tonluk bu kota şirketlerin kapasitesine göre dağıtılmış durumda. Şirket olarak 900 ton kota hakkımız var. Zaten yurt dışına göndereceğiniz bir paket ürünü denizden çıkartıp nakil belgesini oluşturmadıktan sonra işleyip ne satabilirsiniz ne de bir yere gönderebilirsiniz. Gümrük beyannamesinin altında topladığınız deniz patlıcanının miktarı yazmak zorundadır” dedi.  Bir kilo deniz patlıcanından kurutulmuş ya da dondurulmuş halde kaç gram kalacağının bile resmi olarak belirlendiğini anlatan Kösel, “Kaçak avcılık yaparak kotayı aşmak ya da fazla toplamak gibi bir durum söz konusu olamaz” diye konuştu. 

EGE DENİZİ İKİ PARÇA
Deniz patlıcanının endüstriyel bir ürün olmadığını, büyük tekneler ya da balıkçılık faaliyetinde bulunan yerler gibi fabrikasyona dönüşmediğini anlatan Kösel, “Bu ürün denizin dibinde bir dalgıç tarafından sadece elle toplanıyor. Sonuçta insan olan dalgıcın deniz dibinde kalabileceği ve toplayabileceği miktar bile bellidir. Bunun bir makinası,  toplama cihazı yok. Biz istesek de kontrol dışı avlanamaz bunu gümrük sistemine bu ürünü sokup satamayız.  Bakanlığın ilgili birimleriyle sürekli temas halindeyiz. Kota uygulaması ve denetimler periyodik olarak yapılıyor. Ege Denizi ikiye ayrılmış durumdadır. Balıkesir Edremit’ten Çeşme’ye kadar bir bölge, Çeşme’den Didim’e kadar da ikinci bölgedir. Dört yılda bir nadasa bırakılan bu alanda kesinlikle avlanma yapamazsınız” dedi. 

YUNANİSTAN ALGISI YANLIŞ
Kösel, bu alanda Türkiye gibi çalışma yapan bir diğer ülkenin Yunanistan olduğunu ifade ederken aynı denizi kullanan iki ülkeyle ortak çalışmalar yaptıklarını söyledi. Kösel, “Yunanistan’da bu işi yapan 7-8 şirket var. Onların da yıllık kotaları 3 bin ton civarında. Bizde olduğu gibi nadasa bırakma uygulaması da yok. Bizim ortak olduğumuz Yunanistan’da faaliyet gösteren bir şirketimiz var. Yunanistan’dan deniz patlıcanı alıp işledikten sonra katma değer yaratıp Çin’e satıyoruz. Bu arada ülkemize de döviz girdisi oluyor. Yunanistan’dan şirket olarak yıllık 150 ton deniz patlıcanı alıyoruz” diye konuştu. Kösel, deniz patlıcanının denizi temizlediği ve hiç toplanmadığı şeklinde oluşturulan bir algının yanlış olduğunu söyledi. Kösel, “Türkiye’de kontrolsüz bir avcılık varmış gibi lanse edildi. Yunanistan’a bizim toplayıp sattığımız iddia edildi. Böyle bir şey yok. Yunanistan’da bu konuda bir ticaret faaliyeti var. Bizim Yunanlı ortaklarımız da bu işi yapıyorlar” açıklamasında bulundu.

20 BİN KİŞİYE İSTİHDAM
Kösel, Türkiye’de bu alanda çalışan 23 kayıtlı firmanın olduğunu fakat 15-16’sının aktif olduğunu söyledi. Kösel, “Bizim çalışma alanımızda faaliyet gösteren birçok kesim var. Gelir doğrudan tabana yayılıyor. Mesela avcılık yapan bin dalgıç var. Yaklaşık 400 tekne çalışıyor.  Sadece bizim işletmemizde 400 kişi çalışıyor. Bu çalışanların büyük bölümü kadın çalışanlar. Şirketlerin bünyesinde çalışan sayısı toplamda 3 binin üzerinde. Rakamları bir aile olarak düşündüğünüzde ve dört ile çarptığınızda genel istihdamın yaklaşık 20 bin kişiyi bulduğunu görüyoruz” dedi. 

ÇİN’DEN YOĞUN TALEP
Deniz patlıcanının Çinliler tarafından yoğun tüketildiğini söyleyen Kösel, “Türkiye’deki üretim Çin’in yüzde 1 ihtiyacını karşılamıyor. Çin ülke olarak Dünya’nın her yerinden bunu alıyor. Bizim deniz patlıcanımızın kilosu en iyi olduğu zamanlarda 150 dolara alıcı buluyor. Ama Japonya’da çıkartılan deniz patlıcanının kilosu bin doların üzerinde fiyata satılıyor. Biz, bu alanda faaliyet gösteren İzmir merkezli şirket olarak yanlış algının mağduru olduk” ifadelerini kullandı.

 
Büyükşehir'den depremzedelere psikososyal destek
 
Bedelli askerlik ücreti belli oldu
YORUMLAR
 Onay bekleyen yorum yok.

Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.
Neleri kabul ediyorum: IP adresimin kaydedileceğini, adli makamlarca istenmesi durumunda ip adresimin yetkililerle paylaşılacağını, yazılan yorumların sorumluluğunun tarafıma ait olduğunu, yazımın, yetkililerce, fikrim sorulmaksızın yayından kaldırılabileceğini bu siteye girdiğim andan itibaren kabul etmiş sayılırım.
 

Bu haber henüz yorumlanmamış...

FACEBOOK YORUM
Yorumlarınızı Facebook hesabınız üzerinden yapın hemen onaylansın...
KATEGORİDEKİ DİĞER HABERLER
Bayram ikramiyelerinin ödeneceği tarih belli oldu
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Bilgin: Bayram ikramiyeleri SGK ...
Halk toplantıyı yaptırmadı... Selçuk'ta JES isyanı!
Selçuk'un Gökçealan Mahallesi'nde yapılması planlanan ancak çevre halk ...
Bakan açıkladı: 'İzmir Mavi' yeniden yola çıkıyor
Ulaştırma ve Altyapı Bakanı Adil Karaismailoğlu'dan YHT seferleriyle ilgili ...
 
İş dünyasından ‘otobüs’ çağrısı: Bütün sanayici Büyükşehir’e dua eder!
Hükümeti oluşturan parti ile İzmir'de yerel yönetimde bulunan siyasi partinin ...
Tarım yazarı Yıldırım’dan CHP’li Bayır’a ‘JES’ yanıtı: Enerji için tarımdan vazgeçemeyiz!
TBMM Sanayi, Ticaret ve Enerji Komisyonu üyelerinden CHP İzmir Milletvekili ...
Tarih vererek uyardılar... Yeni zam dalgası yolda!
Üreticiler maliyet artışlarına dikkat çekerek sonbaharda bir zam dalgasının ...
 
Son yasaklı!
İçişleri Bakanlığı'nın 27 Haziran genelgesinde açılacak yerler arasında ...
İşte memur ve emekli maaşlarına verilen zam!
Haziran ayı ve yıllık enflasyon rakamları TÜİK tarafından açıklandı. Açıklanan ...
İzmir iş dünyası İZKA ile yeni sayfa açıyor
İzmir iş dünyasının önde gelen STK’ları ve çatı örgütü BASİFED, İZKA Genel ...
 
Dr. Berna BRIDGE
Dr. Berna BRIDGE
Eğitim ve yeni müfredat
Engin ÖNEN
Engin ÖNEN
Bir Mayıs, çok renk…
Nedim ATİLLA
Nedim ATİLLA
Yeşil Yıkama ve İtibar Yönetimi
Hanzade ÜNUZ
Hanzade ÜNUZ
Fırtınam, felaketim, hasretim...
Aylin AKDOĞAN
Aylin AKDOĞAN
İzmir-İN
Mehmet KARABEL
Mehmet KARABEL
47 yıldır karanlıktaki 'katliam!'
Tayfun MARO
Tayfun MARO
Aydınlanmanın alacakaranlığında
Kemal ARI
Kemal ARI
İstediklerimiz ve sorumluluklarımız
Muhittin AKBEL
Muhittin AKBEL
Buralara bir daha dönme Göztepe!
Oytun NALBANTOĞLU
Oytun NALBANTOĞLU
Mutlu s’on!
ÇOK OKUNANLAR
ÇOK YORUMLANANLAR
FACEBOOK'TA EGE'DE SON SÖZ
GAZETE EGE'DE SONSÖZ
KünyeKünye İletişimİletişim FacebookFacebook TwitterTwitter Google+Google+ RSSRSS Sitene EkleSitene Ekle Günün HaberleriGünün Haberleri
Maxiva